Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 24-11-2014


πρΟΤΑση
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
pr_ota_si@yahoo.gr

Χαλάνδρι 24-11-2014

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Η καθημερινή στοχοποίηση των Δήμων και η συνεχής και συνεχιζόμενη προσπάθεια ομαδικών απολύσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα (μαζί και το εύλογο ερώτημα σε τι αποσκοπεί η ύπαρξή τους…) των Νομικών Προσώπων.

Ο Δήμος μας, είχε την τύχη να προλάβει την ύστατη ώρα, να ενσωματώσει τα Νομικά του πρόσωπα στην κεντρική διοίκηση.

Η «πρΟΤΑση» είχε κατ’ επανάληψη – τα τελευταία 3 χρόνια – αναλύσει και στοιχειοθετήσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαν να «σταθούν» αυτόνομα τα Νομικά Πρόσωπα. Επέμενε, δε, στην όσο το δυνατό πιο άμεση συγχώνευσή τους στον κεντρικό Δήμο, καθώς, δεν ήταν εφικτή η λειτουργία τους λόγω σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού, ειδικά σε τομείς που έχρηζαν εξειδίκευσης (διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικές δομές κ.λπ.). Επιπλέον, η παραμονή των Νομικών προσώπων ως αυτόνομοι Οργανισμοί, εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους (το βλέπουμε ακόμη και σήμερα στα Ν.Π. άλλων δήμων) «απομόνωσης» και, τελικά, στοχοποίησης των εργαζομένων ως τους επόμενους προς απόλυση.

Στον περίπου ένα χρόνο λειτουργίας του Δήμου μας με τον νέο Ο.Ε.Υ. (που περιλαμβάνει και τα Νομικά πρόσωπα), βλέπουμε πόσο σημαντική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενσωμάτωση, αφού, τώρα, δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη υποστελεχωμένων Νομικών Προσώπων.
Είναι γεγονός ότι, κατά την κατάρτιση του Ο.Ε.Υ. υπήρξαν αστοχίες και λάθη, τα οποία σε μελλοντική αναθεώρησή του, θα πρέπει να διορθωθούν (π.χ. το κομμάτι των κλάδων και των ειδικοτήτων που κρίνονται για θέσεις προϊσταμένων). Συνεπώς, πιστεύουμε ότι, το ίδιο μοντέλο θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τους υπολοίπους Δήμους.
Το «μοντέλο» αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει 100% τους εργαζόμενους, όμως, σίγουρα δίνει επιπλέον δυνατότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να τους εξασφαλίσει καλύτερα, από ένα Νομικό πρόσωπο χωρίς χρηματοδότηση, πράγμα το οποίο αυτομάτως θα σήμαινε και την κατάργησή του.

Και αυτό γιατί, μπορεί, λέμε, «μπορεί» το λεγόμενο «μνημόνιο» να πάρει άλλη μορφή. Είναι σίγουρο όμως, ότι, θα έχει τις ίδιες δεσμεύσεις για απολύσεις, περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και (περαιτέρω) μείωση των χρηματοδοτήσεων.

Η «πρΟΤΑση» πιστεύει ότι, είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης από άλλους Δήμους της χώρας, του παραδείγματος του Δήμου μας και να ενσωματώσουν με άμεσες διαδικασίες τα Νομικά τους Πρόσωπα στις κεντρικές τους υπηρεσίες.

Αυτή είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να ανακόψουν τα σχέδια της εσωτερικής και εξωτερικής τρόϊκας για καταργήσεις υπηρεσιών και αρθρόες απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Άλλωστε, πέρα από διαμοιρασμό θέσεων και αξιωμάτων, ουδείς κατανοεί ποιους σκοπούς εξυπηρετούν τα αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα.

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου