Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Η τουρκική εισβολή στη θαλάσσια επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το «Barbarossa», συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία και υποβρύχιο, αποτελούν επικίνδυνες εξελίξεις.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης στην ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 23/10/2014, υποστήριξε ότι αυτές τις στιγμές προέχει η ανάγκη συνεννόησης των ηγεσιών των κομμάτων και η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και η εγρήγορση όλων για κάθε ενδεχόμενο. Η ομιλία του κ. Κακλαμάνη από τα πρακτικά της Βουλής (23/10/14) έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, εγώ για τρίτη μέρα, πριν προχωρήσω στο νομοσχέδιο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η κρισιμότητα αυτών των στιγμών, σχετικά με τα γεγονότα που εξελίσσονται στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλει όχι μόνο την εγρήγορση, αλλά πρωτίστως τη συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Προφανώς, και εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, υπάρχουν πλείστα όσα προβλήματα, που περισπούν –δικαιολογημένα- το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων, προς κάθε κατεύθυνση που κρίνουν αναγκαία.
Όμως, σε ό,τι αφορά το εξωτερικό μέτωπο της χώρας, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη σκέψη και στη συνείδηση όλων μας –κάτι που δεν αμφισβητώ για καμία πλευρά αυτού του Κοινοβουλίου.
Αλλά θα πρέπει και να είμαστε σε θέση να εκτιμούμε τι προηγείται και τι έπεται αυτήν τη στιγμή στις ενέργειές μας.
Όπως είπα και χθες, με ικανοποίηση άκουσα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται σωστά στο θέμα, αλλά και άλλες πλευρές όπως η Δημοκρατική Αριστερά.
Όλα τα κόμματα, πιστεύω, ότι θα ανταποκρίνονταν σε αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη αυτήν την στιγμή.


 Θα ήθελα, λοιπόν, αφού προηγηθεί, μια προετοιμασία του πολιτικού κλίματος και αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, να καθίσουν οι ηγεσίες των κομμάτων, εκπροσωπώντας ολόκληρο τον ελληνικό λαό, σε ένα τραπέζι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βεβαίως, εκεί δεν πρέπει να διατυπωθούν οι γνωστές επιφυλάξεις, και «αστερίσκοι», όπως συνηθίζουμε δυστυχώς –και είναι αυτή μια αδυναμία στη λειτουργία της δημοκρατίας μας εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια. Αντιθέτως, θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι στο κύριο εθνικό πρόβλημα. Νομίζω ότι κανείς δεν θα έπρεπε να έχει αντίρρηση σε αυτό.
Σήμερα από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε τελικώς πολύ θετική θέση υπέρ της Κύπρου, της οποίας Ελλάδα και Κύπρος είμαστε μέλη –ενώ η Τουρκία περιμένει στην είσοδο για να γίνει και αυτή μέλος- και οι  Ηνωμένες Πολιτείες, γίνονται δηλώσεις και σχόλια όχι πάντοτε θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Άκουσα, αίφνης  μια δήλωση, υποτίθεται υποστηρικτική, από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με έναν …..αστερίσκο!. Ειπώθηκε, σαν να μην είναι αυτό αποστολή μιας Δημοκρατίας όπως η Κυπριακή, ότι πρέπει, τάχα,  να ληφθούν υπόψη και οι δύο κοινότητες, ελληνική και τουρκοκυπριακή.
Μα, η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει - και θέλει να εφαρμόζει - προγράμματα σε ολόκληρο το νησί, ισότιμα για όλους τους κατοίκους. Αλλά δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, εμποδίζεται από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειάς της. Είναι, συνεπώς, άνευ αξίας η εν μέρει «θετική» αυτή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, που αυτοαναιρείται. Φοβούμαι ότι έτσι κρατούν στην κρίση αυτή ουδέτερη στάση.
Αυτό, δυστυχώς, μου θυμίζει την επιστολή του Τζον Φόστερ Ντάλες, τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν το Σεπτέμβρη του 1955 οι Τούρκοι έκαιγαν και λεηλατούσαν τα ελληνικά μαγαζιά, σπίτια και νεκροταφεία στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη και έδιωχναν τους Έλληνες, εκείνος έγραφε στις δύο κυβερνήσεις (ελληνική και τουρκική) περίπου, «να τα βρείτε μεταξύ σας»!
Αυτό είναι, το κύριο θέμα σήμερα, κύριε Πρόεδρε, και γι’ αυτό θα ήθελα για άλλη μία φορά να το τονίσω: Υπάρχει πρόκληση εναντίον της Κύπρου. Όπως  υπάρχει επίσης, σοβαρή εσωτερική κρίση στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι απομονωμένη αυτήν τη στιγμή από τους γείτονές της.  Γιατί λειτουργεί ανατρεπτικά για το συριακό καθεστώς. Δεν έχει σχέσεις και υπονομεύει το καθεστώς της Αιγύπτου. Δεν έχει σχέσεις και απειλεί το Ισραήλ. Ενοχλείται για τη διπλή τριγωνική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, αφενός με την Αίγυπτο και αφετέρου με το Ισραήλ για τα μείζονα θέματα της περιοχής, με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την εκμετάλλευσή τους να απασχολούν όχι μόνο τα κυρίαρχα κράτη Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και τους λαούς τους, αλλά και άλλες πλευρές  που προσέρχονται γιατί  προσκαλούνται - και όχι απρόσκλητα όπως η Τουρκία.
 Επειδή δε αυτήν τη στιγμή η ένταση συμπίπτει και με τα γυμνάσια του ρωσικού και του ισραηλινού στόλου εκεί -με την έγκριση βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας- η Τουρκία, χωρίς φυσικά την έγκρισή της,  ουσιαστικά εισβάλει στη θαλάσσια επικράτειά της και εκβιάζει. Και μόνο το όνομα «BARBAROS» -«Μπαρμπαρόσα»- του πειρατικού, ερευνητικού δήθεν σκάφους της και τα πολεμικά που το συνοδεύουν δείχνουν τι επιθυμεί και τι επιχειρεί.
Εφαρμόζει όσα γράφει για μια «νεοοθωμανική Τουρκία» στο βιβλίο του «Διπλωματία του Βάθους» ο πρωθυπουργός της κ. Νταβούτογλου. Παράλληλα, όπως και στο παρελθόν κάνει «εξαγωγή» της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει με τους ξεσηκωμένους Κούρδους, διότι δεν συμμετέχει στον αγώνα τους στην πολιορκούμενη κουρδική πόλη «Κομπανί» και όλης της ανθρωπότητας εναντίον των Τζιχαντιστών, την ώρα που οι πάντες συνειδητοποιούν το μέγεθος αυτής της απειλής η οποία εξαπλώνεται τώρα και στον υπόλοιπο κόσμο. Επιδιώκει, λοιπόν, η Τουρκία και τις μόνιμες επιδιώξεις της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας να προωθήσει και παράλληλα να εκτονώσει και την εσωτερική της κρίση».
Εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία του  για το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ενθαρρύνει και αποθρασύνει τους τρίτους, με επιδιώξεις εις βάρος της οι οποίες, όπως διδάσκει η ιστορία μας, όταν ικανοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οδηγούν σε μια εθνική καταστροφή που δεν αποκαθίσταται, ο κ. Κακλαμάνης επανέφερε την πρότασή του για εθνική συνεννόηση κατά τη Συνεδρίαση της 30/10/2014 προτού αναπτύξει Επίκαιρη Ερώτησή του για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αθήνας. Στην ομιλία, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά την εθνική εορτή να επισημάνω την απαράδεκτη εικόνα της χώρας συνολικά, εικόνα που δεν είναι αντίστοιχη με το πνεύμα και το συμβολισμό που αποπνέουν οι αγώνες και θυσίες του ελληνικού λαού εναντίον του φασισμού που αποτέλεσαν και την πρώτη νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη, διότι μόνη η χώρα μας πρωτοστάτησε σε εκείνον τον αγώνα από τους λαούς της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν ότι, αυτήν τη στιγμή είναι κρίσιμες οι εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχουμε ουσιαστικά, από θαλάσσης εισβολή της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και υποβρύχια και πέραν της ορθής παρουσίας με μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο από την πλευρά μας και της όποιας ρητής συμπαράστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση - ενώ οι δηλώσεις των ΗΠΑ ότι είναι «μία στο καρφί και μία στο πέταλο».
Ελπίζω στην έγκαιρη αφύπνιση όλων και πιστεύω ότι είναι ώρα, και το έχω επαναλάβει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως υπάρξει προεργασία του κλίματος, των ηγεσιών των κομμάτων και να προχωρήσει σε στρατηγική πλέον μορφή η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου αφενός με την Αίγυπτο και αφετέρου με το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου