Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η παραλία Σχινιά, οι διαπλεκόμενοι και ο κ. Λ. Ρακιντζής


 
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής | EUROKINISSI/


Συντάκτης:
Παναγιώτης Διαμαντής


Πολύς ντόρος έγινε, κυρίες και κύριοι, για τις «14 φωτογραφικές διατάξεις που αποκαλύπτουν τη διαπλοκή», διατάξεις σκανδαλώδεις, που έφερε στο φως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Και δικαίως έγινε ντόρος για τις 13, που ευνόησαν κατά σκανδαλώδη τρόπο τους «κολλητούς» των κυβερνώντων. Αδίκως, ωστόσο, έγινε ντόρος για τη 14η, την οποία προφανώς και δεν διάβασαν όλοι. Και πάντως, όχι όλοι όσοι χειροκρότησαν την αποκάλυψη του κ. γενικού επιθεωρητή.

Τι λέει η 14η αποκάλυψη: «14. Με τη διάταξη του άρθρου 63 του ν. 4280/2014, κάνοντας δεκτή σχετική βουλευτική τροπολογία, παρατάθηκε για έναν χρόνο η λειτουργία έξι αυθαίρετων ταβερνών, που αποτελούν επέκταση παλιών ποιμνιοστασίων, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα (περιοχή NATURA), παρ’ όλο που είχαν κριθεί κατεδαφιστέες, τους είχε αφαιρεθεί η άδεια και είχαν σφραγιστεί από τον δήμο. Με τη δημοσίευση του νόμου οι ταβέρνες επαναλειτούργησαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες».

Αυτά λέει. Βλέπετε εσείς πουθενά κάποια χαριστική τροπολογία υπέρ λαμόγιων του Δημοσίου; Βλέπετε πουθενά να ευνοούνται τίποτα μεγαλογιατροί «φακελάκηδες» ή κάποιοι διοικητές κρατικών τραπεζών, που χάρισαν εκατομμύρια ευρώ (θαλασσοδάνεια) στα δύο «μεγάλα» κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.); 
Οχι, βέβαια. Εκείνο που βλέπετε είναι ότι 6 «αυθαίρετα» ταβερνάκια στον Σχινιά, που παρέχουν υπηρεσίες στον κοσμάκη που πάει να κολυμπήσει τα καλοκαίρια, πήραν αναστολή... εκτέλεσης. Ευτυχώς!

Κυρίες και κύριοι, κοντά σ’ ένα απ’ αυτά τα ταβερνάκια κάνω τα μπάνια μου τα τελευταία 24 καλοκαίρια, καθώς το 1990 έχτισα ένα (νόμιμο) σπιτάκι εκεί κοντά. Σ’ αυτό το ταβερνάκι μπορώ να πιω έναν καφέ, να φάω κάτι αν πεινάσω, να χρησιμοποιήσω την πεντακάθαρη τουαλέτα του, να κάνω ένα ντους να φύγουν τα αλάτια. Χωρίς «είσοδο», χωρίς να πληρώσω τίποτα αν δεν θέλω. Στο ίδιο ταβερνάκι φτάνουν κάθε πρωί δεκάδες πούλμαν με γεροντάκια απ’ τις αθηναϊκές συνοικίες -τα «μπάνια του λαού», που ’λεγε ο Ανδρέας. Εκεί κάνουν μπάνιο και παιδιά που έρχονται με τα σχολεία τους, αλλά και παιδιά απ’ το «Χαμόγελο του Παιδιού» κι αλλού. Και μαζί, χιλιάδες Αθηναίοι. Είναι ευλογία που υπάρχει αυτό το ταβερνάκι - και τα άλλα 5 της τεράστιας και μοναδικής ομορφιάς παραλίας του Σχινιά.

Γνωρίστηκα, με τον καιρό, με τους ανθρώπους που έχουν το ταβερνάκι. Δεν είναι πλουτοκράτες, λαμόγια και διαπλεκόμενοι. Φτωχοί άνθρωποι είναι, δύο οικογένειες δουλεύουν απ’ το πρωί ώς το βράδυ, στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα, στη λάντζα, στα ψώνια, στο μπαρ. Και χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο του Αυτόφωρου και του αστυνόμου. Η διάταξη που έδωσε αναστολή κατεδάφισης της ταβέρνας έδωσε μια μικρή ανάσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Μέγα σκάνδαλο, κατά τον κ. Λέανδρο Ρακιντζή!

Και λίγη Ιστορία: Μετά τον πόλεμο, αρχές δεκαετίας του ’50, κάποιοι κτηνοτρόφοι έφερναν τα ζώα τους στον Σχινιά να ξεχειμάσουν. Ερχονταν από μακριά -τα Κιούρκα, την Πάρνηθα, την Πεντέλη. Εστησαν μικρές παράγκες για να κοιμούνται και να τρώνε. Εκεί πήγαιναν και κυνηγοί, που μετά το κυνήγι κάθονταν να φάνε με τους κτηνοτρόφους. Σιγά σιγά έβγαλαν 2-3 τραπεζάκια και δυο βαρελάκια κρασί. Ετσι στήθηκαν τα ταβερνάκια αυτά. Ναι, είναι αυθαίρετα. Ε, και; Ποιον ενοχλούν; Και αν κάποιοι λίγοι ενοχλούνται, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλοι που ωφελούνται απ’ την ύπαρξή τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τώρα, γιατί η αναστολή κατεδάφισής τους χαρακτηρίστηκε «σκάνδαλο» -ενώ σκάνδαλο θα ήταν η κατεδάφισή τους- και γιατί η διάταξη για την αναστολή μπήκε μαζί με άλλες, πραγματικά σκανδαλώδεις διαπλεκόμενες υπέρ λαμόγιων διατάξεις, μόνο ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής το ξέρει...

Αν κάτι πρέπει να γίνει -επιτέλους!- είναι να δοθεί φως (τώρα έχουν γεννήτριες) και νερό (τώρα το φέρνουν με βυτία) στα ταβερνάκια αυτά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουόμενων.
 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ:
 Μα είναι απλό. Γιατί οι εξουσίες χρειάζονται να παριστάνουν ότι πάνω από όλα γι' αυτές είναι ο νόμος. Βέεεεβαια. Παίρνουν λοιπόν θέσεις μικροπωλητών - για να αποδείξουν ότι ο νόμος είναι πάνω από όλα γι΄αυτές - αλλά για την ΕΣΤΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ κάνουν γαργάρες. (έτι, ν αένα παράδειγμα).
Είναι η θεωρία της συλλογικής ευθύνης και του "μαζί τα φάγαμε" στην πράξη.
Και στη ρεματιά μας , με το προεδρικό διάταγμα δυο ταβερνάκια την πλήρωσαν. Οι άλλοι ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου