Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Της υποκρισίας το (τηλεοπτικό) ανάγνωσμα

 

Αμηχανία και φανερή ανικανότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα της κοινωνίας, ως θεσμικά θα όφειλε εκ της θέσεώς του, έδειξε χθες το βράδυ, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Εσωτερικών.

Απέναντι στο εμπεριστατωμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό πρόγραμμα "Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους" της νέας Περιφερειακής Αρχής, ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να μην μείνει κανένα νοικοκυριό και κανείς πολίτης χωρίς το βασικό κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, το μόνο που βρήκε να... ψελλίσει ήταν... "ένα ευρώ την ημέρα". Θεωρώντας προφανώς μεγάλο εφεύρημα τη... φράση αυτή, την επανέλαβε πολλές φορές. Και τίποτε άλλο πέραν αυτού.

Έτσι, ο λαλίστατος κατά τα άλλα υπουργός Εσωτερικών, δεν είπε λέξη για την ταμπακιέρα. Για το γεγονός δηλαδή ότι το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο η νέα περιφερειακή Διοίκηση είχε εντάξει κονδύλι ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό που κατέθεσε το φθινόπωρο, θα ανακουφίσει τους οικονομικά χειμαζόμενους πολίτες, δεν είπε τίποτε ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Της συγκυβέρνησης που έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει σήμερα τα νοικοκυριά.

Πριν οχυρωθεί πίσω από έναν εξυπνακισμό, απουσία άλλης θέσης, ο υπουργός καλόν θα ήταν να είχε ρωτήσει να μάθει τα στοιχειώδη. Δηλαδή πόσο στοιχίζει το ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες. Θα μάθαινε τότε ότι για τις απολύτως βασικές ανάγκες της, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 300 κιλοβατώρες το μήνα, που, σύμφωνα με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κοστίζει περίπου (μέση εκτίμηση) 15 ευρώ (300 Χ 0,48) - αν δε υπολογίσουμε και μέρος των άλλων χρεώσεων, το ποσό φτάνει περίπου στα 30 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα 360 ευρώ αντιστοιχούν στις βασικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας το χρόνο.

Και εν πάση περιπτώσει, αν ο υπουργός θεωρεί ασήμαντο το ποσό, γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, δεν το χορηγούσε;

Πέρα από τις βερμπαλιστικές ακροβασίες, υπάρχει και η ουσία. Και αυτή είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, και ενεργεί έτσι ώστε η Περιφέρεια να λειτουργεί ως ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση. Την κρίση ακριβώς που τροφοδοτεί η πολιτική της συγκυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου