Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

THE GUARDIAN : Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ.


Σε άρθρο του Guardian, υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη εκλογική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει πλήγμα για τις πολιτικές της λιτότητας στην ΕΕ. Αναφέρεται στην οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια μνημονίων παρομοιάζοντας την ελληνική δημοκρατία με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Ο αρθρογράφος του Guardian Όουεν Τζόουνς, επισημαίνει πως ο νέος κίνδυνος της Ευρώπης είναι η χρηματοπιστωτική επικυριαρχία επί των εθνικών οικονομιών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για όλους μας που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τη λιτότητα».
Ο Guardian αναφέρεται και στις υπόλοιπες εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει ότι «σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα, όπως το ισπανικό Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης». «Υπάρχει όμως ένα μικρό εμπόδιο: Η αποφασιστική αντίσταση του κατεστημένου σε Ελλάδα και ΕΕ. Η Ελλάδα διακυβερνήθηκε από μία ακροδεξιά χούντα κατά την περίοδο 1967 – 1974, και ακόμα ένα βαθύ αντιαριστερό μένος διαποτίζει το κράτος. Η αστυνομία έχει διαβρωθεί από τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει κατηγορηθεί ακόμα και ότι βασάνισε αντιφασίστες διαδηλωτές. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος απείλησε με «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην οικονομία σε περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης. Ακόμα και κάποια μορφή πραξικοπήματος – αν και πιο διακριτική από αυτή των συνταγματαρχών το 1967 – δεν μπορεί να αποκλειστεί», σύμφωνα με τον Guardian. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, υποστήριξης της υποψηφιότητας του Στ Δήμα, και θυμίζει την ανάμειξή του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολυεθνικών κολοσσών μέσω του Λουξεμβούργου.

Διαβάστε εκτενή αποσπάσματα σε μετάφραση του capital.gr:

Ένας νέος πόλεμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη, που δεν θα γίνει όμως με όπλα και άρματα μάχης, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ.
Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές που τα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνησης που απορρίπτει κατηγορηματικά τη λιτότητα. Βαρυσήμαντη στιγμή: θα συμβεί πρώτη φορά στα έξι χρόνια περικοπών και επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει όντως σε πιθανές εκλογές το επόμενο έτος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια να καταπνιγεί το πείραμα άμα τη γενέσει του. Αυτό δεν έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους θέλουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα τόσα χρόνια λιτότητας.
H Guardian περιγράφει τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευτεί στο 40,5% και οι έρευνες δείχνουν πώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πληγεί από τις περικοπές δαπανών, ακόμη και εν μέσω αύξησης της ζήτησης. Δεν είναι απορίας άξιον, παρατηρεί ο Guardian, που η χώρα βιώνει μια πολιτική πόλωση που προκαλεί συγκρίσεις με την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και επισημαίνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις.
Έπειτα από χρόνια κοινωνικής εξαθλίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρότι άλλαξε στάση στο αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, ζητά μια λύση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Έχει κατά νου το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος για μερική διαγραφή χρέους, όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1953. Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να έρθει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και όχι από τις περικοπές του προϋπολογισμού. Θέλει ένα ευρωπαϊκό New Deal που θα στηρίζεται από μια επενδυτική τράπεζα. Έναν πόλεμο, με κάθε μέσο, έναντια στην ενδημική φοροδιαφυγή της ελληνικής κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την απασχόληση, αύξηση κατώτατου μισθού και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε συμμαχία με δυνάμεις που τάσσονται κατά της λιτότητας, όπως το ολοένα πιο δημοφιλές ισπανικό κόμμα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας υπέρ μιας ποσοτικής χαλάρωσης και μιας ανάκαμψης που θα υποκινείται από την ανάπτυξη.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου