Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ




ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ!

Οι σχολικοί φύλακες του δήμου Βριλησσίων, οι οποίοι είχαν κερδίσει αρχικά  την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, μετά την υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσμότητας, και έτσι δεν έχασαν ποτέ την εργασία τους - δικαιώθηκαν και πρωτόδικα κερδίζοντας την αγωγή που είχαν καταθέσει κατά της διαθεσιμότητάς τους.


Μια μάχη είναι χαμένη!
Αυτή που δεν δόθηκε ....

Πράσινο διπλό ψυχολογίας στην Τούμπα


Μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού στην Τούμπα επί του κουρασμένου ΠΑΟΚ, σκόρερ οι Ατζαγκούν και Καρέλης στο 51ο και το 79ο λεπτό, ενώ για τον Δικέφαλο είχε ισοφαρίσει ο Περέιρα με φάουλ στο 64ο λεπτό.

Την 5η του νίκη στο γήπεδο Καραϊσκάκη σε ισάριθμα παιχνίδια πέτυχε ο Ολυμπιακός, με 5-1 επί του Πανθρακικού, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ο Ντομίνγκες άνοιξε το σκορ στο 36΄ με πέναλτι, στο 39΄ με το αυτογκόλ του Παπαγεωργίου έγινε το 2-0, ενώ στο 67΄ ο Αυλωνίτης ανέβασε κι άλλο το δείκτη του σκορ.
Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 79΄ με πέναλτι του Κάσες, για να ακολουθήσουν άλλα δύο γκολ από τους Διαμαντάκο (84΄) και Μήτρογλου (90’).

Την 5η της νίκη στο πρωτάθλημα και πρώτη μακριά από τη Μυτιλήνη πέτυχε η Καλλονή, η οποία επικράτησε 2-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Στο 66΄ ο Κεϊτά άνοιξε το σκορ και στο 81΄ ο Χουάνμα «σφράγισε» το «τρίποντο» για τους φιλοξενούμενους.
Την πιο εύκολη και «ξεκούραστη» νίκη του στη φετινή Σούπερ Λίγκα σημείωσε απόψε ο ΠΑΣ Γιάννινα, που με γκολ των Μιχαήλ στο 7ο, Μανιά στο 49ο, Ίλιτς στο 75ο και Τσουκαλά στο 82ο λεπτό νίκησε 4-0 την αδύναμη Νίκη Βόλου, η οποία δεν απείλησε τους γηπεδούχους καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα. Την τρίτη εντός έδρας ισοπαλία (0-0) παραχώρησε ο Λεβαδειακός στον Πλατανιά, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.
Στα ματς του Σαββάτου ο Εργοτέλης με την Βέροια ήρθαν ισόπαλοι στο Παγκρήτιο με 2-2, σκόρερ για τους Κρητικούς οι Χαλκιαδάκης στο 13ο λεπτό και στο 38ο λεπτό.
Ενώ για την Βέροια οι Καλτσάς στο 17ο λεπτό, και Μπεν με πέναλτι εφεύρεση στο 61ο λεπτό.
Ο Παναιτωλικός πέρασε με 2-1 από την Κέρκυρα, σκόρερ οι Βιγιαφάνες στο 16ο λεπτό και ο Καπέλ στο 20ο λεπτό, με την Κέρκυρα να μειώνει στο 84ο λεπτό.
Τέλος η Ξάνθη κέρδισε με 2-1 εντός έδρας με τους Λισγάρα στο 29ο λεπτό, και Κλέϊτον στο 33ο λεπτό.
Για τον ΟΦΗ είχε ανοίξει το σκορ λεπτό στο 6ο λεπτό ο Αντώνης Πετρόπουλος.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Σήμερα θα εγκριθούν οι εισηγήσεις στην οικονομική επιτροπή, αύριο θα σταλούν στους δημοτικούς συμβούλους και τις παρατάξεις και την Πέμπτη έχει καθοριστεί το δημοτικό συμβούλιο - χωρίς καν να τηρείται ουσιαστικά το τριήμερο που προβλέπει ο νόμος.

Όσο για πιθανότητα να εισακουστεί έστω και ΜΙΑ πρόταση της αντιπολίτευσης;
ΑΔΥΝΑΤΟΝ.
Δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν ούτε ΚΑΙ στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης και μόνο.

ΟΛΙΣΘΗΡΗ Η ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ....




Άμεση Δημοκρατία και τοπική αυτοδιοίκηση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΤΣΟΥΤΣΙΑ διαβάστε το σε σχέση με το προηγούμενο.
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ με μόνο μια διόρθωση: 
Ο Γιώργος Λιερός δεν "ΗΤΑΝ" αλλά είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προφανώς ο Γιάννης δεν το ξέρει). 
Στα υπόλοιπα ΤΟ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπογραμμίζοντας την δική του επισήμανση: "Είναι ευνόητο, πως μεταξύ Δήμου Χαλανδρίου και Δήμου Βριλησσίων, οι "τεχνικές" αναφορές θα τροποποιηθούν."



Λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές συνοικίας. Με αφορμή ένα προεκλογικό άρθρο του Γιώργου Λιερού.



Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, η «Δράση» κατέθεσε προς το δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου. (Σ.Σ. Για τα Βριλήσσια μιλάει βεβαίως ο Γ.Τ.).
Η πρόταση περιλάμβανε μέρος από το πρόγραμμα της Κίνησης, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν στη δημοτική πραγματικότητα κάποια στοιχεία συμμετοχικής λειτουργίας. Με δεδομένο μάλιστα, ότι κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, αναδεικνύεται σε κυρίαρχο το ζήτημα της κατάρτισης του προϋπολογισμού, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και το μοναδικό αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, η πρόταση αυτή είχε, κατά κάποιο τρόπο, επείγοντα χαρακτήρα.

Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει συζητηθεί. Επομένως, αυτή η συζήτηση, ούτε εφέτος θα πραγματοποιηθεί, αφού θεωρείται βέβαιη η επίκληση χρονικών περιορισμών από την πλευρά της νέας διοίκησης. Η τελευταία, ίσως υπήρξε προετοιμασμένη για κάποια ζητήματα, ήταν όμως εντελώς απροετοίμαστη για την προώθηση θεσμικών αλλαγών, που προϋποθέτουν ανάλογη συλλογική συγκρότηση και πολιτική κατεύθυνση.

Εν προκειμένω, το ζήτημα δεν είναι η συγκεκριμένη πρόταση της «Δράσης». Είναι το άνοιγμα της συζήτησης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δήμου.

Οι λαϊκές συνελεύσεις, δεν μπορεί να οργανωθούν από μια παράταξη, ούτε από μια διοίκηση. Μια τέτοια διαδικασία προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση πάνω στα περιεχόμενά της, τον τρόπο οργάνωσής της, τις αρμοδιότητές της, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Προϋποθέτει δηλαδή, εμπλοκή των παρατάξεων, των φορέων και των συλλογικοτήτων της πόλης. Αυτό είναι το στοίχημα που αναβάλλεται.

Φθάνουμε συνεπώς στα τέλη μιας ακόμη χρονιάς, όπου ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο οδικός άξονας των παρεμβάσεων του δήμου, έστω και στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, θα αποτελέσει αντικείμενο μόνο μιας κλειστής διαδικασίας εντός της δημοτικής πλειοψηφίας. Η «Δράση» όμως, θα εξακολουθεί να θέτει αυτά τα ζητήματα.

Πέρα από τη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, (http://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=2542), δημοσιοποιούμε σήμερα, ως συνέχεια του ίδιου προβληματισμού, πρόταση του Γιώργου Λιερού, πρώην δημοτικού συμβούλου του δήμου Χαλανδρίου και ιστορικού στελέχους της νέας πλειοψηφίας στο γειτονικό μας δήμο. Είναι ευνόητο, πως μεταξύ Δήμου Χαλανδρίου και Δήμου Βριλησσίων, οι "τεχνικές" αναφορές θα τροποποιηθούν.

Άμεση Δημοκρατία και τοπική αυτοδιοίκηση.
Λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές συνοικίας.
Του Γιώργου Λιερού

[Μέσω των] μικρών Δημοκρατιών... κάθε άνθρωπος μέσα στην Πολιτεία [θα μπορούσε να γίνει] ενεργό μέλος της κοινής κυβέρνησης κα να πραγματεύεται προσωπικά ένα μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του …συμμέτοχος στη διαχείριση των υποθέσεων και όχι απλώς στις εκλογές μια μέρα το χρόνο, αλλά κάθε μέρα... να διαιρεθεί [η κυβέρνηση] ανάμεσα στους πολλούς, να κατανεμηθούν στον καθένα εκείνα ακριβώς τα καθήκοντα για τα οποία είναι ικανός»
Τόμας Τζέφερσον

Ο Δήμος από διοικητική περιφέρεια πρέπει να γίνει ξανά η συνέλεση των πολιτών του. Η άμεση δημοκρατία είναι τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αυτοδιοίκηση σήμερα δεν υφίσταται. Οι δήμοι αποτελούν τους τοπικούς βραχίονες της κεντρικής διοίκησης και η τοπική συμμετοχή περιορίζεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τοπικά πελατειακά δίκτυα και την πολιτική εξουσία.

Η αυτοδιοίκηση, η ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης από τους ίδιους τους δημότες, δεν μπορεί να εκχωρηθεί από την εξουσία ή να αποφασιστεί από μια φωτισμένη δημοτική πλειοψηφία, αλλά μόνο να κατακτηθεί μέσα από μακροχρόνιες προσπάθειες ˙ μπορεί να οικοδομηθεί βήμα- βήμα. Η εξουσία θα περνάει στα χέρια των πολιτών άλλοτε σταδιακά και άλλοτε με άλματα στο μέτρο που αυξάνονται οι ευκαιρίες τους να είναι δημοκράτες και να δρουν ως πολίτες. Η «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου» έρχεται να προτείνει τρόπους για να αυξηθούν αυτές οι ευκαιρίες.

Μια πλήρως ανεπτυγμένη άμεση δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα νέο Σύνταγμα, χωρίς την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος. Και όμως, πριν από 10-15 χρόνια, οι λαϊκές συνελεύσεις ήταν μια πραγματικότητα σχεδόν σε όλες τις γειτονιές του Χαλανδρίου, ενώ στο κέντρο της πόλης λειτούργησε μια μαζική συνέλευση το Δεκέμβριο του 2008 και το καλοκαίρι του 2011 με το κίνημα των αγανακτισμένων. Για πολλά χρόνια μαζικές παρεμβάσεις των κατοίκων «προ της ημερησίας» στο δημοτικό συμβούλιο του έδιναν εκ των πραγμάτων ένα χαρακτήρα συνέλευσης. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να θεσμοθετηθεί και να οργανωθεί καλύτερα.

Προτείνουμε τη συγκρότηση λαϊκής συνέλευσης σε κάθε πολεοδομική ενότητα (το νέο πολεοδομικό σχέδιο προβλέπει συνολικά επτά ενότητες) και την εκλογή από αυτήν άμεσα ανακλητής συνοικιακής επιτροπής. Οι λαϊκές συνελεύσεις, οι συνοικιακές επιτροπές και η συνέλευση των συνοικιακών επιτροπών από τη μια και η εκλεγμένη δημοτική αρχή από την άλλη μπορούν να αποτελέσουν δύο συμπληρωματικές / ανταγωνιστικές και αμοιβαία εξισορροπούμενες δομές εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο σε ένα πρώτο στάδιο:

•Η διοίκηση του Δήμου λειτουργεί σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία ενώ ο έλεγχός της γίνεται μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.

•Οι λαϊκές συνελεύσεις και οι συνοικιακές επιτροπές αναλαμβάνουν άμεσα ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου όσον αφορά α) την σύνταξη του προϋπολογισμού β) την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος γ) την κοινωνική αλληλεγγύη.
Η προοπτική είναι όλο και περισσότερες από τις αρμοδιότητες του Δήμου να περνάνε στις συνελεύσεις και τις συνοικιακές επιτροπές

Πιο αναλυτικά:

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο κάθε Σεπτέμβρη γίνεται κύκλος λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε μια από τις οποίες ο δήμαρχος ενημερώνει για τα έργα που έχουν εκτελεστεί στην πολεοδομική ενότητα, για αυτά που βρίσκονται στη διαδικασία πραγματοποίησης ή που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο δήμαρχος επίσης παρουσιάζει το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Οι κάτοικοι καταθέτουν τις απόψεις τους και αιτιολογούν το είδος των έργων που πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα στην πολεοδομική ενότητα. Τέλος, εκλέγουν τη συνοικιακή επιτροπή που αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί (μπορούν να δημιουργηθούν επίσης ομάδες εργασίας κ.τ.λ.)

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες η συνοικιακή επιτροπή πραγματοποιεί μια σειρά από συγκεντρώσεις στις γειτονιές για να μαζέψει τα αιτήματα. Επεξεργάζεται προτάσεις και συντάσσει έναν κατάλογο έργων με βάση το ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού που αναλογεί στην πολεοδομική ενότητα. Ακολουθεί νέος κύκλος συνελεύσεων όπου εγκρίνονται οι τελικές προτάσεις κάθε πολεοδομικής ενότητας πάνω στο τεχνικό πρόγραμμα, το προϋπολογισμό κ.ά.

Η κάθε συνοικιακή επιτροπή υποστηρίζει τις προτάσεις που έχει εγκρίνει η λαϊκή συνέλευση σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο (με την παρουσία των κατοίκων). Το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να επικυρώσει τον κατάλογο έργων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του προϋπολογισμού που αναλογεί στη πολεοδομική ενότητα.

Τέλος, κάθε τρεις μήνες συνέρχεται η συνέλευση δημοκρατικού ελέγχου η οποία απαρτίζεται από τις συνοικιακές επιτροπές, το σωματείο εργαζομένων του Δήμου, εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων της πόλης κ.τ.λ. και ενημερώνεται από τις δημοτικές αρχές για την πορεία εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Με ευθύνη της κάθε συνοικιακής επιτροπής συγκροτείται σε κάθε πολεοδομική ενότητα επιτροπή αλληλεγγύης στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενοι ιερείς των ενοριακών ναών.

Οι λαϊκές συνελεύσεις διεξάγονται στους σχολικούς χώρους (ή στα εντευκτήρια των εκκλησιών εάν προσφερθούν). Η διοίκηση του Δήμου υποχρεούται να παρέχει στις συνελεύσεις και τις επιτροπές γραμματειακή υποστήριξη. Συνοπτικά πρακτικά των συνεδριάσεων αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Δεν μπροεί δημοτικός σύμβουλος ή υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές να είναι μέλος των συνοικιακών επιτροπών.

Οι δημότες του Χαλανδρίου μπορεί να προσβάλουν μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα στις λαϊκές συνελεύσεις. Για ένα θέμα που αφορά γενικότερα το Χαλάνδρι, το αίτημα χρειάζεται να συνοδεύεται από 3.000 υπογραφές για να συγκληθούν όλες οι συνελεύσεις. Για ένα αυστηρά τοπκό θέμα, 500 υπογραφές είναι αρκετές για τη σύγκληση της συνέλευσης που αφορά το θέμα. Το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να κάνει δεκτή την απόφαση των συνελεύσεων.

Αν σε κάθε συνέλευση συμμετέχουν 200 κάτοικοι κατά μέσο όρο (συνολικά 200Χ7=1.400) ο θεσμός μπορεί να κριθεί επιτυχής. Η προηγούμενη πείρα έχει δείξει ότι αυτός ο αριθμός είναι επαρκής για να διαχυθεί η γνώση για το εκάστοτε διακύβευμα σε ολόκληρη την πόλη. Αυτό είναι άλλωστε και το ποσοστό συμμετοχής κατά την σύνταξη του συμμετοχικού προϋπολογισμού στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας2. Συνελεύσεις με πάνω από 200-300 ανθρώπους δεν είναι λειτουργικές. Μεγαλύτερη συμμετοχή θα μπορούσε να οδηγήσει στην σκέψη για 17 συνελεύσεις, όσες και οι πολεοδομικές ενότητες του παλαιού πολεοδομικού σχεδίου. Πρόκειται όμως για ένα υπεραισιόδοξο σενάριο γιατί 17Χ200=3.400 άτομα σημαίνει ποσοστά συμμετοχής κοντά σε εκείνα της Αρχαίας Αθήνας3!

Μέσα από τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας σχηματίζεται ένα σώμα πολιτών, το οποίο ποτέ ως τώρα δεν μπόρεσε να είναι πλειοψηφικό. Μόνο όμως μέσω ενός τέτοιου σώματος οι γνώμες αφού συζητηθούν μπορούν να εξαγνιστούν σε δημόσιες απόψεις. Όπως διαπιστώνει η Χάννα Άρεντ, εάν χαθεί αυτό το σώμα, αν το «όλη η εξουσία ανήκει στο λαό» ισχύει μόνο για την ημέρα των εκλογών, η κυβέρνηση εκφυλίζεται σε διοίκηση και η δημόσια σφαίρα εξαφανίζεται. Πρέπει να προσφερθεί από την Πολιτεία σε κάθε άνθρωπο η δυνατότητα να είναι «μέλος σε κάποιο από τα συμβούλιά της μικρό ή μεγάλο4 και κάθε φορά η αίθουσα πρέπει να έχει τις «σωστές διαστάσεις» ώστε και πραγματική συζήτηση να μπορεί να γίνει και «όλοι να χωράνε»5. Ο Τζέφερσον πίστευε ότι η εξαφάνιση των χώρων, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν ανεμπόδιστα να ασκήσουν τις «ενάρετες» (τις πολιτικές) κλίσεις τους, αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για τη νεοσύστατη αμερικανική δημοκρατία. Ζητούσε επανειλημμένα και επιτακτικά «να χωριστούν οι κομητείες σε συνοικίες» σε «στοιχειώδεις Δημοκρατίες» των 100 ανθρώπων η κάθε μία. Στην σκέψη του υπήρχε όχι μόνο η ανάμνηση της αρχαίας δημοκρατίας, αλλά επίσης προαναγγελλόταν μια νέα μορφή δημοκρατίας: εκείνη των Συμβουλίων.

6-4-2014

Παραπομπές:
Σημ.1 Από τις επιστολές του Τζέφερσον στον Cartwright και τον Tyler αναφέρονται στη Hannah Arendt «Για την επανάσταση», ελλ. Εκδ. Αλεξάνδρεια 2006, σ. 343,344
Σημ.2 Το Πόρτο Αλέγκρε έχει πληθυσμό 1,3 εκατομ. κατοίκους και στις λαϊκές συνελεύσεις συμμετέχουν σύμφωνα με τη M.Harnecker 15-16.000 άνθρωποι. Ο πληθυσμός του Χαλανδρίου εκτιμάται σε 85.000 ανθρώπους (Β2 τελική αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου).
Σημ.3. Η συμμετοχή στην Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα εκτιμάται ότι ήταν γύρω στο 10% των πολιτών
Σημ.4 Τόμας Τζέφερσον, από τις επιστολές που προαναφέρθηκαν στη σημ.1
Σημ.5 Με τη φράση «η αίθουσα δεν τους χωράει όλους» ο Τζων Σέλτον περιέγραψε τον κύριο λόγο για τη γέννηση του Κοινοβουλίου.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 9 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 2015


Για εμάς η σύνταξη του προϋπολογισμού παραμένει ένα ανοικτό στην κοινωνία και τους δημότες ζήτημα, δεν είναι μια διαδικασία που αφορά την νομενκλατούρα - υπηρεσιακή και αιρετή - του δήμου.
Οπότε - όσο και αν χαλιούνται κάποιοι -  θα έχουν οι δημότες την ενημέρωση που δικαιούνται μέσα από την Πλατεία.
Πόσο μάλλον που  συμμετέχουμε  στην Οικονομική Επιτροπή που συντάσσει τον προϋπολογισμό.

Σήμερα, στις 9 το πρωί ξεκινούν στον δήμο οι επίσημες διαδικασίες με την κατ' αρχήν λήψη όλων των αποφάσεων που καθορίζουν τα έσοδα του δήμου για την επόμενη χρονιά από την οικονομική επιτροπή, ενώ την Πέμπτη έχει καθοριστεί το δημοτικό συμβούλιο για την τελική απόφαση.

Σήμερα εμείς θα ψηφίσουμε - μέρος των εισηγήσεων της διοίκησης - αυτές που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη ενώ επιλέγουμε - κατ' αρχήν  - λευκό  στην οικονομική επιτροπή για όλα τα άλλα έσοδα του δήμου (τέλη διαφήμισης, τραπεζοκαθισμάτων, νεκροταφείου, παρεπιδημούντων, θέατρο ρεματιάς κλπ), θέση που θα επιβεβαιώσουμε ή θα επανεξετάσουμε εν όψει της τελικής απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, αφού διαβουλευτούμε και με άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης που δεν εκπροσωπούνται στην οικονομική επιτροπή.

Η στάση μας αυτή είναι επιβεβλημένη από τις διαδικασίες που επέλεξε η διοίκηση του δήμου.

Οι διαδικασίες που επιλέχτηκαν  κερδίζουν επάξια τον χαρακτηρισμό "αντιδημοκρατικά συνοπτικές".
Ξέρουμε ότι θα γίνει επίκληση της έλλειψης εμπειρίας της νέας διοίκησης, που όμως για τα θέματα του προϋπολογισμού και της δημοκρατικής λειτουργίας δεν αποτελεί κανένα άλλοθι. Αντίθετα μέσα από τον διάλογο και την ακρόαση όλων των απόψεων το έλλειμμα της εμπειρίας καλύπτεται.

Η πρόσκληση για την οικονομική επιτροπή στάλθηκε την Πέμπτη αργά το μεσημέρι, μαζί με τις εισηγήσεις του δημάρχου για την σημερινή συνεδρίαση.

ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - αυτό της Παρασκευής - για να απευθυνθούν (αν ήθελαν) στην υπηρεσία και να πάρουν στοιχεία και απαντήσεις σε υπηρεσιακά θέματα. 
Αν είχαν προγραμματίσει κάτι για το επόμενο της Πέμπτης  πρωινό θα αναγκάζονταν να πάνε στην σημερινή συνεδρίαση εντελώς αδιάβαστοι αφού Σάββατο και Κυριακή, όπως ξέρετε δεν λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες ή χωρίς τα στοιχεία που θα τους ήταν χρήσιμα για να κάνουν υπεύθυνα την δουλειά τους.

Αλλά το δημοκρατικό έλλειμμα δεν είναι κυρίως στο υπηρεσιακό - τεχνικό επίπεδο;

Επί των πολιτικών θεμάτων δεν έχει προηγηθεί καμία διαδικασία ανταλλαγής απόψεως επί του  περιεχομένου των πολιτικών ούτε καν μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Πόσο μάλλον αν αναμοχλεύσουμε στην μνήμη μας τα περί συμμετοχικού προϋπολογισμού που λέμε όλοι εμείς οι αριστερόστροφοι και παραέλεγε η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, χρόνια πολλά, κατηγορώντας τους άλλους. Θέσεις που επανέλαβε και προεκλογικά.

Αποφάσεις  όπως ο καθορισμός τελών και προστίμων για τις διαφημίσεις, τα τραπεζοκαθισμάτα, τα δικαιώματα του νεκροταφείου, το ζήτημα της παραχώρησης του θεάτρου της ρεματιάς, και όλων ουσιαστικά των προβλεπόμενων μη ανταποδοτικών εσόδων  καθορίζονται και καθορίζουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ της διοίκησης, όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος καταλαβαίνει.
Δεν καθορίζεται η πολιτική ταυτότητα και αντίληψη από την βέρμπα στα κανάλια αλλά από τις πράξεις και τους προσανατολισμούς.

Αυτά τα θέματα λοιπόν, που θα καθορίσουν την πολιτική του δήμου για ολόκληρη την επόμενη χρονιά (διότι τα τέλη ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ, όπως γίνεται με τα έξοδα), απλά θα αντιμετωπιστούν με μια τυπική καταμέτρηση ψήφων αρχικά στην οικονομική επιτροπή σήμερα και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο που έχει καθοριστεί και αυτό - άρον, άρον την προσεχή Πέμπτη για να μην υπάρχει χρόνος για πολλή συζήτηση και διαβούλευση.

Χρόνος για διάλογο, ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των φορέων και των δημοτών, ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ; 
ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΚΑΡΤΕΣ ΑΦΗΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Η νέα διοίκηση ακολουθεί πολύ παλιές μεθόδους  τακτικισμού για να αποφύγει την βάσανο του διαλόγου και να  περιορίσει την παρέμβαση της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας στις κρίσιμες, μεγάλες αποφάσεις για την δημοτική πολιτική.

Η κλειστή, φοβική, μονοπαραταξιακή διαχείριση των θεμάτων του δήμου με περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών αναδείχθηκε σε επιστήμη την προηγούμενη περίοδο από το σύστημα Κουράση και συνεχίζεται από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σα να μην άλλαξε τίποτα. (Αλλά άλλαξε άραγε;)

Από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ οι δημότες είχαν και έχουν άλλες προσδοκίες.

Και η τοποθέτησή μας αυτή δεν έχει αφετηρία την δική μας αντιπολιτευτική διάθεση, ούτε είναι αποτέλεσμα ....βολονταρισμού.

Και για να το τεκμηριώσουμε αυτό, θα επικαλεστούμε ένα χθεσινό άρθρο του Γιάννη Τσούτσια στο site της ΔΡΑΣΗΣ, του υποψηφίου δημάρχου Βριλησσίων δηλαδή, με την αδελφή παράταξη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ εκεί (για όσους δεν τον ξέρουν), που όμως παραμένει αντιπολίτευση στον δήμο του και συνεχίζει να πορεύεται και να τοποθετείται με τις αρχές  τις οποίες έχουν συνυπερασπιστεί χρόνια τώρα (με τους Ακροβάτες και την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ).

Και μάλιστα ο Γ.Τ. χρησιμοποιεί τους Χαλανδραίους συντρόφους του, ως αμεσοδημοκρατικό παράδειγμα προς μίμηση στα Βριλήσσια.

Προφανώς ο Γιάννης δεν ξέρει και πιστεύει ότι κάνουν ό,τι έλεγαν πριν ....

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ (χαμογελώντας πικρά) ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΔΡΑΣΗ" ΤΟΥ Γ. ΤΣΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (Και έχει πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί βασίζεται σε προεκλογικό άρθρο του Γ. Λιερού).

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στο σημερινό 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας:





«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου.
Ενός αγώνα ζωής, ιστορίας.
Ενός αγώνα που διαφέρει από όλους τους άλλους για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί μόνη η συμμετοχή είναι αυτή που μετράει. Και όχι η θέση του τερματισμού.
Και δεύτερον γιατί έχουμε να κάνουμε με τον μοναδικό, παγκοσμίως, αγώνα που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Τον αρχαίο Τύμβο με τους αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη.
Έναν αγώνα που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, στον αγώνα τον καλό.
Τον αγώνα για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό».

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΡΙΤΣΟ: "ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ 100 ΤΗΝ ΩΡΑ. ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ".