Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΥΖΕΝΗ: ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΤΟ 2009 ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Επειδή η υπόθεση Δουζένη είναι (κατά τα λεγόμενά τους) το πρωταρχικό πρόταγμα της διοίκησης του δήμου ("πρώτη φορά που ο δήμος", "πρώτη της αριστεράς όπως με βλέπεις") έχει μια αξία να δούμε λίγο το ιστορικό για να μάθουμε όλοι.

Ο Μύρωνας έχει κάνει μια καλή ιστορική καταγραφή των φάσεων της υπόθεσης που ξεκίνησε το 1992 (ΤΟΤΕ ΕΠΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ).

Και αναφέρει ότι το κτίριο δεν το έκανε διατηρητέο ο Ρούσσος και ο Γερολυμάτος  αλλά η Τ.Υ. του δήμου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες ενέργειες για την σωτηρία των διατηρητέων κτιρίων στο Χαλάνδρι την διετία 1997 - 1998 ετοίμασε τις μελέτες και έτσι έγινε το ΦΕΚ 498Δ  του Ιουλίου του 1999, με όλα τα διατηρητέα της πόλης. 

(Όχι να το παινευτώ δηλαδή αλλά άλλο να πουλάς ευαισθησία και άλλο να είσαι αποτελεσματικός στα ευαίσθητα θέματα. Γι' αυτή την υπόθεση και την εμμονή μου γνωστή Χαλανδραία Μηχανικός που σήμερα έχει ένα πολύ ωραίο καφέ στην Τούφα  που εμπλέκετο τότε στην υπόθεση από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ με λέει ακόμα τρελό γιατί πήγε να κάνει πουστιά για να εξυπηρετήσει κολλητό και να βγάλει ακίνητα από την μελέτη και την έφαγα ζωντανή. Βέβαια δεν με ψήφιζε ποτέ  μετά αλλά έτσι είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα για το δημόσιο καλό. ¨Εχει κόστος. )

ΜΟΝΟ Ο ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ "ΔΗΜΕΥΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ".

ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΥΡΩΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ 2009- ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ:



Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαλανδρίου Μύρων Ανδριανάκης μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το ιστορικό του κτήματος Δουζένη και τους λόγους που οδήγησαν τη δημοτική αρχή στην αναγκαστική απαλλοτρίωσή του.

Συνέντευξη στην Αρετή Κοτσολάκου

Την απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου 2009, θέτοντας έτσι τέλος σε μια μακροχρόνια ιστορία διεκδικήσεων, αγώνων και δικαστικών διαμαχών. Στην εισήγηση του για το εν λόγω θέμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης τόνισε ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για τη δημιουργία Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο χαρακτήρισε ως «σημείο αναφοράς» για το Χαλάνδρι.

Το κτήμα Δουζένη βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σαλαμίνας και Σοφοκλή Βενιζέλου, στο οικοδομικό τετράγωνο 276 της περιοχής Κάτω Χαλανδρίου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 3009,88 τ.μ. το οποίο φιλοξενεί έναν βιομηχανικό χώρο των αρχών του 20ου αιώνα, το πρώην εργοστάσιο Δουζένη. Μάλιστα τα κτίσματα του ακίνητου έχουν κριθεί διατηρητέα ήδη από το 1999 (ΦΕΚ 498).

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τον αντιδήμαρχο κ. Ανδριανάκη, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον του κτήματος Δουζένη, ύστερα από την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Κύριε Ανδριανάκη, πότε ξεκινάει η ιστορία του κτήματος Δουζένη;

Το εργοστάσιο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και λειτούργησε ως οινοπνευματοποιείο έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το 1952 η επιχείρηση μεταβιβάζεται στην οικογένεια Τσιμάρα και για λίγα μόνο χρόνια λειτουργεί παράγοντας ένα βιομηχανικό προϊόν, την παρκετίνη «Υμηττός», με φθίνουσα ωστόσο πορεία.

Εν συνεχεία το κτήριο χρησιμοποιείται για λίγα χρόνια ως αποθηκευτικός χώρος από την ίδια οικογένεια, για να εγκαταλειφθεί τελικά γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Επομένως τόσο το εργοστάσιο όσο και το γύρω κτήμα αφέθηκαν για περίπου 30 χρόνια στην εγκατάλειψη, οπότε και αγοράστηκε από την εταιρεία Ektasis Development Α.Ε.

Το 1992 το κτήμα Δουζένη, με το ΦΕΚ 1157, δεσμεύεται, μαζί με πολλά άλλα ακίνητα, από τον Δήμο Χαλανδρίου και «θεσμοθετείται ως χώρος πολιτιστικού κέντρου», όπως αναφέρεται στο εν λόγω ΦΕΚ. Το 1999 -και χωρίς ο Δήμος να έχει εντωμεταξύ προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πέραν της δέσμευσης- το κτήριο που βρίσκεται εντός του κτήματος, δηλαδή το εργοστάσιο, χαρακτηρίζεται διατηρητέο με το ΦΕΚ 498. Στην ουσία είναι ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο, που δείχνει τις δραστηριότητες των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Πότε είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος κάνει οποιαδήποτε κίνηση όσον αφορά στο κτήμα Δουζένη, μετά τη δέσμευση του 1992;

Το 2003 γίνεται για πρώτη φορά ένα βήμα για την απόκτηση του ακινήτου αυτού από τον Δήμο, με την εγγραφή στον προϋπολογισμό ενός κονδυλίου 1.300.000 ευρώ για να συντελεστεί η απαλλοτρίωση. Ωστόσο, τελικά αυτή δεν υλοποιείται για πολλούς λόγους, καθώς για την υλοποίηση της αγοράς του ακίνητου θα πρέπει να συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις. \

Εν τω μεταξύ ποιες είναι οι κινήσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών;

Από το 1992 έως το 2004 δεν είχε συντελεστεί η πράξη της απαλλοτρίωσης, δηλαδή δεν είχαν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες για το δεσμευμένο ακίνητο. Έτσι, το 2004, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η «Ektasis Development Α.Ε.» και εφόσον είχαν παρέλθει 12 χρόνια από τη δέσμευση του ακίνητου, ζήτησε την αποδέσμευσή του, κερδίζοντας τη δίκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ποια ήταν τα επόμενα βήματα από πλευράς Δήμου Χαλανδρίου;
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις υπ’ αριθμόν 339/2005 και 317/2006 αποφάσεις του, ενέκρινε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και τον καθορισμό χώρου «Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου» ελήφθη τον Μάιο του 2007 (239/2007). Ακολούθως εγκρίθηκε από τη Νομαρχία και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 576 ΦΕΚ, στις 31 Δεκεμβρίου 2007.
Οι ιδιοκτήτες προσέβαλαν αυτή την απόφαση προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωσή της. Ωστόσο, η εισήγηση του αρμόδιου εισηγητή στο ΣτΕ, τον Απρίλιο του 2009, ήταν θετική για τον Δήμο και αναμένεται η τελική απόφαση.
Επομένως, το χρονικό διάστημα από το 2005 έως και το 2008, είχαμε από τη μεριά της ιδιοκτήτριας εταιρείας συνεχείς πράξεις που προσέβαλαν κάθε ενέργεια του Δήμου, είτε στα διοικητικά δικαστήρια είτε στο ΣτΕ. Κατόπιν όλων αυτών των δεδομένων ο Δήμος αναγκάστηκε να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, μια πράξη την οποία κάνει πρώτη φορά. Έτσι, με την απόφαση 379/2009, της 4ης Αυγούστου 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο οικοδομικό τετράγωνο 276, για λόγους δημόσιας ωφέλειας.
Τι σημαίνει η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης;
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι μια πράξη που γίνεται σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 212 του νόμου 3463/06. Για την υλοποίησή της ο νομοθέτης απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και διαδικασιών. Έτσι, πέραν των τυπικών στοιχείων που απαιτούνται για τη λήψη αυτής της απόφασης, κύριο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι υπάρχει το ύψος της απαιτούμενης δαπάνης και ο τρόπος που θα καλυφθεί αυτό το ποσό πρέπει να προβλέπεται στον αντίστοιχο προϋπολογισμό του οργάνου που κάνει την απαλλοτρίωση.
Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που βεβαιώνει την προέγκριση δανείου ύψους 2.125.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Από εδώ και πέρα ποια θα είναι η πορεία αυτής της απόφασης;
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η απόφαση αυτή πρέπει να δημοσιευτεί σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από την έκδοσή της σε ημερήσια εφημερίδα και να κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο με δικαστικό επιμελητή. Όλες αυτές οι πράξεις έχουν υλοποιηθεί. Αυτός εις βάρος του οποίου γίνεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση έχει δικαίωμα προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 186 μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία που κοινοποιείται η απόφαση σε αυτόν. 

Η Ektasis Development δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση εντός του προβλεπόμενου διαστήματος. Έτσι, εμείς προχωρήσαμε στην ενημέρωση της Περιφέρειας προκειμένου να εκδώσει την έγκριση νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και έγινε. 

Η έγκριση αυτή και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταγράφονται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο και με αυτόν τον τρόπο κλείνει η διοικητική διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, διασφαλίζοντας έτσι την αίσια έκβαση του θέματος αυτού για τον Δήμο Χαλανδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου