Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι τέσσερις εικόνες που πρέπει να αλλάξουμε



Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι εικόνες που πρέπει να αλλάξουν είναι:

-Πρώτη εικόνα είναι «Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο». Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο του Υπουργού, στον προθάλαμο της Γενικής Γραμματείας, ίσως στον προθάλαμο ενός επιχειρηματία ή στον προθάλαμο ενός καναλιού. Οι Δήμαρχοι είναι μια τοπική εξουσία, με τον τόνο στη λέξη εξουσία και δεν μπορεί να είναι στον προθάλαμο. Είναι η πρώτη εικόνα που πρέπει να αλλάξουμε.

-Η δεύτερη εικόνα είναι οι δρόμοι με τα σκουπίδια, που είναι παντού και με ευθύνη της Πολιτείας και όλων μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί αυτός ο τόπος δεν είναι δικός μας, είναι των επόμενων γενεών, είναι των παιδιών μας. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη και σ’ εσάς και σ’ εμάς που δεν έχουμε λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Δεν δίνουμε τον σεβασμό που πρέπει στο περιβάλλον.

-Η τρίτη εικόνα είναι τα γραφεία με τους ανειδίκευτους υπαλλήλους στους Δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει τοπική εξουσία και για να μπορεί να λύνει προβλήματα, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να κάνουν στοχευμένες μελέτες, να εκπονούν σχέδια. Δεν θα πρέπει εκείνοι που περισσεύουν από το κράτος να καταλήγουν στους Δήμους, δεν πρέπει οι Δήμοι να στελεχώνονται με ανειδίκευτο προσωπικό αλλά με το πιο αξιόλογο και εξειδικευμένο δυναμικό.

-Η τέταρτη εικόνα είναι η ατελέσφορη συνάντηση των τριών τοπικών Αρχών: ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και ο περιφερειακός Διευθυντής, ο παλιός Νομάρχης, που πρέπει να συζητήσουν για τα σκουπίδια, για το οδικό δίκτυο, για τις συγκοινωνίες. Πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ορίσουμε τις αρμοδιότητες σε τέτοιο σημείο ώστε να μην υπάρχει καμία αλληλοεπικάλυψη και να υπάρχουν άμεσες αποφάσεις.

Για την Ομάδα Χαλανδρίου
Νικήτας Κάλφας
Κατερίνα Βλαβιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου