Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΒΟΥΤΣΗΣ ΣΤΥΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» προσδιόρισε ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας, σήμερα, την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, την επαναλειτουργία της Υποεπιτροπής της Βουλής, σχετικής με την αναδιαμόρφωση του καταστατικού χάρτη («Καλλικράτη») λειτουργίας των Ο.Τ.Α. της Χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι, οι αλλαγές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο και ότι το χωροταξικό δεν θα ανοίξει συνολικά. «Οι αλλαγές θα αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους και στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι μπορεί να γίνουν 380 από 325, που είναι σήμερα» είπε, για να συμπληρώσει:

«Ούτως ή άλλως η χωροταξία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είναι επιβεβλημένη μία γενικευμένη συζήτηση γύρω από την "αρχιτεκτονική" των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και του αποσυγκεντρωμένου Κράτους, με τις αποκεντρωμένες γραμματείες διοίκησης», επισημαίνοντας, ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα στους νομικούς έλεγχους και τη γενικότερη εποπτεία, που γίνεται μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους Ο.Τ.Α., «οι οποίοι θεωρούν ότι τους γίνεται πολιτικός έλεγχος με το πρόσχημα του νομικού ελέγχου των αποφάσεών τους» όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο Υπουργός είπε, ότι θα υπάρξει ρύθμιση των αρμοδιοτήτων τους μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν ξανά 13, από 7 που είναι σήμερα.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Δήμοι θα πάρουν μέρος του ΕΣΠΑ - θέμα που αποτελεί αίτημα της ΚΕΔΕ - ενώ εντός της επομένης εβδομάδας θα κατατεθεί ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, «ο οποίος δεν θα είναι φαραωνικού τύπου όπως τώρα, αλλά θα είναι σε απόλυτο βαθμό συμβατός με τους κανόνες της Ε.Ε.» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και επανερχόμενος στο θέμα της διαχείρισης μέρους του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, πρόσθεσε, πως θα ενημερώσει σχετικά τους Δημάρχους, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο στην Χαλκιδική.

«Οι Δήμοι θα μπορούν να υλοποιούν μέρος των έργων τοπικής κλίμακας, μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού» είπε και συνέχισε, λέγοντας:

«Θέλουν οι Δήμοι ένα κομμάτι αυτόνομο και αυτό μπορεί να γίνει και θα το εξαγγείλω, εφόσον αφορά σε έργα τοπικής κλίμακας, που εντάσσονται σε περιφερειακό σχεδιασμό».

Για τους υπερχρεωμένους Δήμους, ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι, «σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες, με βοήθεια, τεχνογνωσία και προτάσεις».

Ο κ. Βούτσης μιλώντας για την "ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα" τη χαρακτήρισε «θετικό» μέτρο και τάχθηκε υπέρ της ανακατανομής του προσωπικού με συναινετικό και «μη αναγκαστικό» τρόπο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη την επαναφορά της αποζημίωσης των Δημοτικών Συμβούλων για έξοδα μετακίνησης και παράστασης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως χωρίς την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των Δήμων έχουν καταπέσει.

ΠΗΓΗ: http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου