Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ



Με αφορμή την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν θα εκπροσωπηθούμε λόγω της συγκέντρωσης που διοργανώνεται στο Σύνταγμα και στην οποία θεωρούμε ότι θα είμαστε χρησιμότεροι για το μέλλον της χώρας και του λαού και επειδή το θέμα του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων για εμάς είναι τόσο στρατηγικά κρίσιμο όσο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που το ενέταξε στα δέκα κορυφαία ζητήματα που ανέδειξε την προεκλογική περίοδο και μάλιστα με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο και πρόταση, για το σχέδιο δράσης της ομάδας που εργάστηκε υπό τον συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο - καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο έχουμε να καταθέσουμε τις εξής παρατηρήσεις:

  • . Η εργασία είναι μια επιστημονικά άψογη και άριστα τεκμηριωμένη  (βεβαίως δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, όταν σε αυτή προεδρεύει ένας επιστήμονας του διαμετρήματος του Λυμπεράτου) ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ της παραγωγής, αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων στην πόλη μας καθώς και της κατάστασης της υπηρεσίας και του κόστους λειτουργίας της. Είναι μια εξαιρετική ΜΕΛΕΤΗ αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης που μάλιστα έγινε για τον δήμο χωρίς κόστος.
  • . Η ΜΕΛΕΤΗ αυτή καταλήγει στην περιγραφή ΣΤΟΧΩΝ με τους οποίους έχουμε ΤΑΥΤΙΣΗ. Στόχους για την οργάνωση της υπηρεσίας για το μέλλον. Διαχωρισμός υλικών σε κάδους ανακύκλωσης κατά την αποκομιδή για μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην χωματερή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, οργάνωση της υπηρεσίας σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που τις περιγράφει με τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο και σαφή, ΣΜΑ και μονάδα κομποστοποίησης, οικονομική εκτίμηση της προσδοκώμενης  μείωσης του κόστους της καθαριότητας μετά τις επενδύσεις, προϋπολογισμός των εσόδων εκμετάλλευσης των ανακυκλώσιμων υλικών - ΟΛΑ ΑΨΟΓΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.
  • Αυτό που διαχωρίζει μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ από ένα ΠΛΗΡΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ είναι κατά την δική μας αντίληψη ότι ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Και αυτό αυτή η μελέτη δεν μπορούσε να το κάνει, αφού έλειπαν κρίσιμες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Γι΄αυτό εμείς την λέμε ΜΕΛΕΤΗ και όχι ΣΧΕΔΙΟ.

Αυτό δεν μειώνει κατά την γνώμη μας, κατ' ελάχιστο την αξία του έργου της ομάδας των στελεχών του δήμου - των αιρετών  Γ. Λυμπεράτου, του Δ. Χριστουλάκη και των υπηρεσιακών Ελ Μελανίτου, Ελ. Κατοπόδη και του Δ. Σιδέρη - ας μην σπεύσουν οι γνωστοί να παραποιήσουν την τοποθέτησή μας για να την υποβαθμίσουν - και βέβαια τεχνοκράτες όπως ο Λυμπεράτος ή ο Σιδέρης κατανοούν απολύτως τι λέμε.

Είμαστε στρατηγικά και σταθερά εδώ και χρόνια, πολύ πριν κάποιοι ανακαλύψουν την κρισιμότητα του θέματος για το ταμείο του δήμου και τους δημότες, εκείνοι που έχουμε υποδείξει αυτή ΑΚΡΙΒΩΣ την πολιτική ως αυτή που έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στο Χαλάνδρι κόντρα στις λογικές της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης που ακόμα σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζουν ακόμα και οι υποτιθέμενοι πολέμιοί της (π.χ. στα κλαδιά)
Δεν είμαστε από εκείνους που δεν έχουν στρατηγική και προσδιορίζονται από την συγκυρία για να μεταβάλλουμε αντίληψη τώρα.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ξεκινάει από την αρχή.
Από το 1ο βήμα.
Να εμπεριέχει την βάση για να στηθεί ολόκληρο το εποικοδόμημα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ και εγκαταστάσεων για την υπηρεσία, τον ΣΜΑ και την μονάδα κομπόστ.

Η χωροθέτηση των χώρων προφανώς δεν είναι αντικείμενο της ομάδας δουλειάς. Καμίας ομάδας δουλειάς.

ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, είναι κρίσιμη και δύσκολη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την οποία μάλιστα απαιτούνται μεγάλες υπερβάσεις από όλες τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί σε αυτή η μέγιστη δυνατή συναίνεση και να εφαρμοστεί.

Απόφαση που έπρεπε να προηγηθεί και να είναι στην διάθεση της ομάδας εργασίας ώστε να μην λείπει από το "puzzle" του σχεδίου το πιο σημαντικό του κομμάτι:
ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Και που είμαστε βέβαιοι ότι οι διατυπώσεις που εμπεριέχονται για το θέμα " "να αγοραστεί ένα ακίνητο, να διερευνηθεί η συνεργασία με όμορους δήμους" δεν καλύπτουν ούτε την ίδια την ομάδα που θα ήθελε και σε αυτή τη "μικρή" λεπτομέρεια του σχεδίου να ήταν τόσο συγκεκριμένη όσο σε όλες τις άλλες πτυχές του σχεδίου που αναπτύσσει για να είναι πραγματικά ΠΛΗΡΕΣ.
ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ.

Με αυτές τις σκέψεις - αν ήμασταν στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα - ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ για να παραμείνουμε από την πλευρά εκείνων των ισχνών σοβαρών δυνάμεων που θα έχουν τη νομιμοποίηση να ασκούν πίεση προς ΟΛΟΥΣ τους πολιτικάντηδες μεγάλους να υπερβούν τον κακό τους εαυτό και να πάρουν τις αναγκαίες αλλά ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι άλλες προβλέψεις της μελέτης.

Και το "συντομότερο" δεν είναι τρόπος του λέγειν, είναι η εφαρμογή του να ξεκινήσει ΑΥΡΙΟ.

ΚΑΠΟΥ - ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ - ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ!

Εμείς έχουμε προτείνει το ΠΟΥ αλλά δεν είμαστε αυτιστικοί, σαν τους επικριτές μας.

Εμείς είπαμε: Στο δημοτικό ακίνητο νότια του νεκροταφείου σε δύο ή τρία επίπεδα. Πρόταση που ο εκ των εισηγητών Δ. Σιδέρης έχει αξιολογήσει, όταν του την θέσαμε και την έχει βρει εφαρμόσιμη, με την τεχνοκρατική του γνώση.

Αν υπάρχει πρόταση άλλου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ χώρου για αγορά από τον δήμο, χώρου κατάλληλου για την υλοποίηση του σχεδίου εμείς θα την στηρίξουμε, δεν θα γίνουμε εμμονικοί με την δική μας πρόταση.

ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΩΣ.

Και αν είναι εκτός Χαλανδρίου πάλι θα την στηρίξουμε ΜΕ ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ του οικείου δήμου ότι δεν θα μας μείνει και αυτό το ακίνητο να το νοικιάζουμε σε κανένα φυτώριο, γιατί δεν θα επιτραπεί να εγκαταστήσουμε εκεί την επιθυμητή χρήση ύστερα από "αντιδράσεις περιοίκων" (που αν δεν κάνουμε λάθος υπάρχει παντού αυτό το είδος, δεν είναι μόνο εδώ ντόπιο, χαλανδραίικο.)

Αν δεν υπάρχουν αυτά τα απλά προαπαιτούμενα τότε ολόκληρο το σχέδιο μετατρέπεται σε .... ΕΥΧΗ.

ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΔΕΝ ΨΗΦΊΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, αφήνουμε άλλους να μοιράζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, δεν συνεργούμε.

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη  υλοποίηση του σχεδίου είναι στοιχειώδης υποχρέωση του δήμου απέναντι στους πολίτες του, τους οποίους σήμερα ουσιαστικά καταληστεύει όταν :

Εισπράττει ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας περί τα 10 μύρια τον χρόνο με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις.

Τους δίνει πίσω σε "ανταποδοτικές" υπηρεσίες αξίας 6 εκ. σύμφωνα με την δουλειά της ομάδας εργασίας. (Πολύ ανταποδοτικές δηλαδή. 60% ανταποδοτικές!).

Δηλαδή επιβεβαιώθηκε ΠΑΛΙ αυτό που εμείς μόνοι λέγαμε χρόνια τώρα, ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων δεν είναι παρά δύο, άντε τρία, άντε βία τέσσερα χρόνια το καπέλο, ΧΩΡΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ - αν δεν σκορπούν βέβαια το 40% των ανταποδοτικών για εξαγορά ψήφων και δημιουργία μηχανισμών τοπικής εξουσίας οι καθεστωτικοί.
Απόλυτα εφικτό σενάριο δηλαδή για να έχουν οι Χαλανδραίοι το επίπεδο της καθαριότητας που τους αξίζει και μάλιστα με τα μισά λεφτά - μετά την απόσβεση - από ότι πληρώνουν σήμερα.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Επειδή εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και όχι απλώς να παρουσιαστεί ή να πανυγηριστεί.


ΥΓ: ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ;

2013: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

 http://stinplatia.blogspot.gr/2013/02/ayta.html

http://stinplatia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_868.htmlhttp://stinplatia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_868.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου