Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η NABLUS (ΝΕΑΠΟΛΗΣ) - Η ΠΑΛAIΣΤΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ





Η Nablus Ναμπλούς ( Αραβικά : نابلس Ναμπλούς , Εβραϊκά : שכם Šəḵem, Βιβλική ονομασία Συχέμ Škem, Ελληνικά: Νεάπολις) είναι μια πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη , περίπου 49 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ , (περίπου 63 χιλιόμετρα οδική απόσταση), με πληθυσμό 126.132 κατοίκους.

Βρίσκεται σε στρατηγική θέση μεταξύ του όρους Εβάλ και του όρος Γαριζίν και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας και ένα σημαντικό παλαιστινιακό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα παλαιστινιακά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο Al-Najah , και το Παλαιστινιακό χρηματιστήριο.

Ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Βεσπασιανού το 72 μΧ ως Flavia Νεάπολης.

Σήμερα, ο πληθυσμός της είναι κυρίως μουσουλμανικός, με μικρή χριστιανική και Σαμαρείτικη μειονότητα.

Από το 1995, η πόλη διοικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή .

Στην Παλιά Πόλη, υπάρχουν μνημεία αρχαιολογικής σημασίας, από την ιστορία της πόλης από τον πρώτο έως τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Η πόλη είναι γνωστή για την ΚΙΟΥΝΕΦΈ , ένα δημοφιλές γλυκό σε όλη τη Μέση Ανατολή, και την βιομηχανία σαπουνιού.

Την Nablus επισκέφτηκε πριν μερικούς μήνες αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου αποτελούμενη από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και στελέχη της διοίκησης.

Στην επίσκεψη αυτή προσκλήθηκε ο δήμαρχος της Nablus Ghassan Shakaa και αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού δήμου στο Χαλάνδρι όπου την Τετάρτη θα γίνει η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, στο παλιό Δημαρχείο.

(Πληροφορίες: Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου