Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΑΡ - Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

To SALT LAKE τη νύχτα

" Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ, πως ο όρος κορεσμός είναι υπερβολικός, καθώς η αγορά καθορίζει και διευθετεί μόνη της τα θέματά της είτε δίνοντας χώρο και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, είτε αποβάλλοντας όσες δημιουργούν προβλήματα."

Κώστας Αγγελής


Ο Αντιδήμαρχος "ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" της διοίκησης Κουράση  με γραπτή του τοποθέτηση , που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ο μόνος που είχε τα κότσια (ή την αφέλεια) να πει αυτά που πραγματικά πιστεύουν όσοι επιχειρούν να εμφανίσουν στα μάτια των κατοίκων του κέντρου - που ελπίζουν σε μια διευθέτηση του προβλήματος με τον κωδικό "ΜΠΑΡΟΥΠΟΛΗ", μια διευθέτηση  που θα τους επιτρέψει να ζήσουν στα σπίτια τους -  ότι μια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ βασισμένη στον συνολικό επανακαθορισμό των χρήσεων γης, μια κανονιστική ΔΥΣΚΟΛΗ τεχνικά και πολιτικά, που ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΙ όμως την σημερινή ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση δεν είναι εφικτή και μάλιστα ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ.

ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, ΑΝ ΗΘΕΛΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Αλλά δεν θέλει γιατί έχει διαλέξει ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ.
Εϊχε διαλλέξει από πριν την εκλογή της. Γι΄αυτό έγινε άλλωστε διοίκηση η ΚΟΥΡΑΣΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ο Κώστας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ "εξηγεί". Διαβάστε την επιχειρηματολογία του. 
Την αναρτούμε με σεβασμό σε κάθε συνάδελφο που διατυπώνει ΚΑΘΑΡΑ την άποψή του  αλλά και καταθέτωντας την διαμετρική διαφωνία μας.

Με εισήγηση της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου ήρθαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 16/07/2015 δύο κανονιστικές διατάξεις που αφορούσαν την αναστολή έκδοσης νέων αδειών ΚΥΕ στο κέντρο και τη χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
Ακολουθεί η τοποθέτησή μου στο Δ.Σ.:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Καλούμαστε απόψε να αποφασίσουμε για τις κανονιστικές - περιοριστικές διατάξεις που αφορούν την αναστολή αδειών νέων ΚΥΕ στο κέντρο της πόλης όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους.
Είναι αλήθεια πως την τελευταία πενταετία - εξαετία και το Χαλάνδρι, ακολουθώντας ένα γενικότερο κλίμα της εποχής υποδέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό ΚΥΕ, που προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα. Φαινόμενο κοινωνικό, αλλά όχι ανεξήγητο.
Στα χρόνια της κρίσης οι άνεργοι αυξήθηκαν, κάποιοι πήραν αποζημίωση από την εργασία τους όταν απολύθηκαν, άλλοι βασίστηκαν στις οικονομίες τους, άλλοι στους γονείς τους, άλλοι σε κάποιο δάνειο και προκειμένου να βρουν απασχόληση στράφηκαν με λίγα σχετικά χρήματα στη λύση καφέ, τυρόπιτα, σουβλάκι, ουζερί, ποτό. Για να έχουν δε και το μικρότερο δυνατό ρίσκο στην επένδυσή τους έψαξαν κεντρικά σημεία ή δημιούργησαν σιγά-σιγά νέες πιάτσες εστίασης και διασκέδασης.
Το Χαλάνδρι, παραδοσιακά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου και λόγω της γεωφυσικής του θέσης με τη Ρεματιά, τα πολλά αμπέλια, τα κτήματα με τα οπωροκηπευτικά ήταν ήδη ευλογημένος τόπος για την ψυχαγωγία των Αθηναίων που ανέβαιναν στην εξοχή. Έτσι ήταν φυσικό με την πάροδο των δεκαετιών να αναδειχθεί σε κομβικό προάστιο εστίασης και διασκέδασης.
Με δεδομένη τη χρήση γης και τη μη ύπαρξη ζώνης αμιγούς κατοικίας, το κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ζωντανά και δραστήρια σημεία της Αθήνας, βοηθώντας και την εμπορική κίνηση της πόλης, καθώς έφερε κόσμο κι από άλλα προάστια, την περίοδο μάλιστα που η κρίση έφτανε στο ζενίθ της.
Προτάσσοντας την επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν για τα νέα παιδιά, παιδιά που μάλλον θα συνωστίζονταν στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ., θεωρώ πως η ανάπτυξη αυτή, παρότι έγινε κάπως άναρχα, ίσως και... βίαια έφερε θετικό πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των καταστημάτων ανήκουν ιδιοκτησιακά αλλά και επιχειρηματικά σε συνδημότες μας - συμπολίτες μας, ενώ οι εργαζόμενοι κατά το πλείστον είναι παιδιά από το Χαλάνδρι κι αυτό είναι προς τιμή τους. (Φαίνεται απίστευτο αλλά υπάρχει κατάστημα με 34 άτομα προσωπικό, 34 άτομα από το Χαλάνδρι).
Όλη αυτή η ραγδαία αύξηση όπως είναι φυσικό δημιούργησε προβλήματα όχλησης και συχνά αλλοίωσης του κέντρου της πόλης. Άλλωστε πάντα θα υπάρχουν κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- κακοί επαγγελματίες που κάνουν κατάχρηση και κακή χρήση των δικαιωμάτων τους. Τα περισσότερα καταστήματα από αυτά όμως έχουν δυναμώσει και ομορφύνει την πόλη μας, έχουν σηκώσει ψηλά το Χαλάνδρι και με μια καλή και έντιμη συμφωνία- συνεργασία με το Δήμο, την Αστυνομία αλλά και τους κατοίκους, τα προβλήματα θα περιοριστούν.
Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν επενδύσει στις δουλειές τους και φυσικά θέλουν καλές συνθήκες εργασίας για αυτούς και το προσωπικό τους. Με σεβασμό στους κατοίκους της πόλης, τους γείτονές  τους και τους κανόνες λειτουργίας είναι βέβαιο πως όλα θα είναι καλύτερα.
Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ, πως ο όρος κορεσμός είναι υπερβολικός, καθώς η αγορά καθορίζει και διευθετεί μόνη της τα θέματά της είτε δίνοντας χώρο και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, είτε αποβάλλοντας όσες δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο θα ψηφίσω την πρόταση της διοίκησης για αναστολή νέων ΚΥΕ, μόνο και μόνο για να βρουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις το χώρο τους και το χρόνο τους. Θα καταψηφίσω όμως την επόμενη κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς τη θεωρώ ατελή, αποσπασματική και ίσως μεροληπτική».

Κώστας Αγγελής
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, Πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου