Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η "ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ "ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ" ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΥΕ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Ο Γ.Γ.



Φίλε Άγγελε

Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για τα μπαράκια και τα ξενυχτάδικα του Χαλανδρίου, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις των Χαλανδραίων, σκέφτηκα να σου γράψω περιληπτικά τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης πριν από λίγες ημέρες.

Η πρώτη συνάντηση ήταν άκαρπη καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία.
Πήρε όμως το λόγο μόνον ο νομικός σύμβουλος κάποιου νέου σωματείου που εκπροσωπεί τους καταστηματάρχες του Χαλανδρίου που δραστηριοποιούνται σε φαγάδικα, μπαράκια και ξενυχτάδικα μετά μουσικής.
 Δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό ήθελε να επιστήσει την προσοχή του κ. αντιδημάρχου σε θέματα που θα χρειαζόταν να κάνει διορθώσεις στις 3 κανονιστικές για να αρθούν κάποιες αδικίες. Στο λαϊκίστικο λογύδριο του, θέλοντας να τονίσει την κοινωνική προσφορά των καταστημάτων αυτών, μας είπε μάλιστα ότι στα καταστήματα αυτά εργάζονται 6.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι μισοί είναι Χαλανδραίοι. (Την επόμενη ημέρα στην κανονική συνεδρίαση που έγινε του είπα ότι θα χαιρόμουν πολύ αν υπήρχαν και 6.000 κανονικά μισθοδοτούμενοι και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ εργαζόμενοι, καθώς όλοι γνωρίζουμε το καθεστώς εργασίας αυτών των ανθρώπων, που βέβαια είναι άλλων φορέων υποχρέωση να το ελέγχουν).

Στην επόμενη συνεδρίαση όπου δεν απαιτείτο απαρτία, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση που έκανε ο συγκοινωνιολόγος μελετητής που είχε συντάξει μελέτη του κυκλοφοριακού φόρτου στο Χαλάνδρι, και ο οποίος απέδειξε ότι ο μεγαλύτερος φόρτος από κίνηση, παράνομη στάθμευση και ρύπανση, δεν είναι το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν η αγορά έχει την μεγαλύτερη κίνηση, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου και της Κυριακής, όταν το νυχτερινό Χαλάνδρι βρίσκεται στα μεγαλεία του.

Ο μελετητής δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι παριστάμενοι ιδιοκτήτες ΚΥΕ επικεντρώθηκαν στην δυνατότητα να υπάρξουν τεχνικές λύσεις που θα επέτρεπαν την εξυπηρέτηση του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου που προκαλείται από τα καταστήματά τους, όπως π.χ. νέους χώρους στάθμευσης, μονοδρομήσεις κλπ.

Κατόπιν τον λόγο έλαβαν τα λίγα παριστάμενα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των μελών, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στα εξής:

Περιορισμός του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα με τρόπο ώστε να διευκολύνεται η ελεύθερη μετακίνηση των πεζών, η τήρηση κανόνων ασφαλείας για οχήματα πρώτων βοηθειών, πυροσβεστικής, η διατήρηση της έννοιας του κοινόχρηστου χώρου που δεν μετατρέπεται σε «αυλή» των καταστημάτων, η ορθολογική χρήση τους, η ύπαρξη διαγραμμίσεων για την νόμιμη κατάληψη των χώρων.

Θα πρέπει να μας οδηγεί η αρχή ότι τα κάθε είδους καταστήματα θα πρέπει να εξυπηρετούν την πόλη και τους πολίτες της και όχι η πόλη να προσαρμοσθεί για να εξυπηρετεί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Να γίνει προσπάθεια αυστηρής τήρησης των κανόνων του ΚΟΚ σε ότι αφορά πεζόδρομους, σεβασμό παραρεμάτιας περιοχής, στάθμευση σε εισόδους γκαράζ πολυκατοικιών κλπ.
 Σεβασμός στην ανάγκη για ησυχία των κατοίκων του κέντρου από τον θόρυβο που προκαλείται από τα καταστήματα, τη μουσική και τους θαμώνες, αλλά και την ενόχληση και στις κοντινές γειτονιές καθώς οι παρέες μετά το πέρας της διασκέδασης κατευθύνονται στις γειτονιές όπου έχουν παρκάρει με την αντίστοιχη φασαρία. Δεν έγινε κατανοητό γιατί η υπέρβαση του ωραρίου σε μουσική θα πρέπει να είναι κανόνας και να εφαρμόζεται καθημερινά.

Δεν έγινε κατανοητή κάποια αναφορά σε «μεταβίβαση αδειών» από παλαιό ιδιοκτήτη σε νέο ιδιοκτήτη, αυτό που κάποτε λεγόταν «αέρας», ώστε να μη μειωθούν σχεδόν ποτέ τα υφιστάμενα καταστήματα ΚΥΕ στο Χαλάνδρι.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γερολυμάτος ανέφερε την ισχυρή θέληση της δημοτικής αρχής να υπάρξει αστυνόμευση για την τήρηση των κανόνων που υπάρχουν και αυτών που θα θεσπισθούν, η προστασία των πολιτών, αλλά και η διασφάλιση της λειτουργίας των «σωστών» καταστηματαρχών.

Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτή η «κεντρική ιδέα» μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν ελήφθη υπόψη, καθώς γραπτές προτάσεις κατατέθηκαν μόνο από τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών.

 Να υποθέσω ότι διαβάστηκαν τα πρακτικά στο δημοτικό συμβούλιο ή έγινε απλώς μια αναφορά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στα πλαίσια του παραπάνω κειμένου;

Πραγματικά θα ήταν ευχάριστο να υπάρχουν στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρίατέτοιες ανοιχτές διαδικασίες, όπου η γνώμη των κατοίκων πραγματικά λαμβάνεται υπόψη.


Γιώργος Γεωργιάδης
Μέλος της επιτροπής διαβούλευσης


ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.:
Γιώργο σε ευχαριστώ εκ μέρους του αναγνώστη μας για την ενημέρωση.
Θα απαντήσω στα ερωτήματα που βάζεις για το δημοτικό συμβούλιο.
Και κυρίως θα επενέλθω στο θέμα της μεταβίβασης των αδειών που βάζεις. ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Μέχρι τότε σε καλώ να σκεφτείς - και εσύ και ο αναγνώστη μας - γιατί πρέπει να προβλέπεται η μεταβίβαση της άδειας, να μην λήγει ποτέ αυτή, γιατί η άδεια τραπεζοκαθισμάτων και μουσικής μεταβιβάζονται  και γίνονται -  οι άδειες που εκδίδει ο δήμος -  ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ προϊόν στην πιάτσα, μέρος του αέρα του ακινήτου, όπως σωστά λες, και μάλιστα  ες αεί.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ! 
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ και μεγάλη ανισότητα για άλλες επιχειρήσεις και άλλα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου