Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

H ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ Για την Ελλάδα και την Ευρώπη


 Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, δρώντας σε στενή συμμαχία, αν όχι υπό τον άμεσο έλεγχο των μεγάλων διεθνών τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ασκούν τώρα μέγιστη πίεση, χρησιμοποιώντας και ανοιχτές απειλές, εκβιασμούς και μια εκστρατεία συκοφαντίας και τρόμου εναντίον της πρόσφατα εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και εναντίον του ελληνικού λαού.

Ζητάνε από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας να συνεχίσει το πρόγραμμα «διάσωσης» και τις υποτιθέμενες «μεταρρυθμίσεις», που επεβλήθησαν σε αυτή τη χώρα από τον Μάιο 2010, θεωρητικά για να τη «βοηθήσουν» και να τη σώσουν».

Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα υπέστη την μακράν σοβαρότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταστροφή στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης μετά το 1945. ‘Εχασε το 27% του ΑΕΠ της, ποσοστό που υπερβαίνει τις υλικές απώλειες της Γαλλίας ή της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιοτικό επίπεδο έπεσε βίαια. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας σχεδόν κατεστράφη. Οι ‘Ελληνες έχασαν κοινωνικά δικαιώματα που κέρδισαν με έναν αιώνα αγώνων. Ολόκληρα κοινωνικά στρώματα κατεστράφησαν πλήρως, όλο και περισσότεροι ‘Ελληνες πέφτουν από τα μπαλκόνια τους για να τερματίσουν μια ζωή αθλιότητας και απελπισίας. Κάθε ταλαντούχο άτομο που μπορεί να το κάνει φεύγει από τη χώρα. Η Δημοκρατία, υπό την εξουσία μιας «Τρόικας» που δρα ως συλλογικός οικονομικός δολοφόνος, είδος «Δικαστηρίου» του Κάφκα, μετετράπη σε τύπο χωρίς περιεχόμενο, στην ίδια τη χώρα που γεννήθηκε. Οι ‘Ελληνες ζουν σήμερα το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας για όλες τις βασικές συνθήκες της ζωής τους που έζησαν οι Γάλλοι το 1940, οι Γερμανοί το 1945, οι Σοβιετικοί το 1991. Ταυτόχρονα, τα δύο προβλήματα που υποτίθεται αυτό το πρόγραμμα θα αντιμετώπιζε, το ελληνικό δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχουν, και τα δύο, σοβαρά επιδεινωθεί.
Τώρα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις αρνούνται ακόμα και τις πιο λογικές, τις πιο στοιχειώδεις, ελάχιστες παραχωρήσεις στην κυβέρνηση της Αθήνας, αρνούνται να δώσουν ακόμα και μια φόρμουλα διάσωσης των προσχημάτων, αν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια φόρμουλα. Θέλουν την πλήρη παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν την ταπείνωσή του, την καταστροφή του. Αρνούμενοι στον ελληνικό λαό κάθε δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο από την κοινωνική και εθνική τραγωδία του, σπρώχνουν την Ελλάδα στο χάος, αν όχι στον εμφύλιο πόλεμο. Στην πραγματικότητα, ήδη άλλωστε τώρα, διεξάγεται στο εσωτερικό της χώρας ένας ακήρυκτος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στους απροστάτευτους, τους άρρωστους, τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους πιο αδύνατους και τους πιο άτυχους.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ολοκληρωτική, χωρίς όρους συμπαράστασή μας στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αξιοπρέπειά του, για την εθνική και κοινωνική του σωτηρία, για την απελευθέρωσή του από τα απαράδεκτα νεοαποικιακά δεσμά που η «Τρόικα» επιχειρεί να επιβάλλει σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα. Καταγγέλλουμε τις παράνομες και απαράδεκτες συμφωνίες που διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να υπογράψουν, υπό απειλή και εκβιασμό, κατά παράβαση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών, της Χάρτας του ΟΗΕ και του ελληνικού συντάγματος. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς να σταματήσουν αμέσως την ανεύθυνη και/ή εγκληματική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και να υιοθετήσουν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξουν την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη ξεσπάει σε αυτή τη χώρα.

Καλούμε επίσης όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς να αντιληφθούν ότι αυτό που κρίνεται στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι ελληνικοί μισθοί και συντάξεις, τα ελληνικά σχολεία και νοσοκομεία ή ακόμα και το μέλλον αυτού του ιστορικού έθνους όπου γεννήθηκε η ίδια η έννοια της «Ευρώπης». Αυτό που διακυβεύεται στην Ελλάδα είναι επίσης οι ισπανικοί, οι ιταλικοί, ακόμα και οι γερμανικοί μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος. Είναι η ίδια η μοίρα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η μοίρα της Ευρώπης. Σταματήστε να πιστεύετε τα μέσα που παρακολουθείτε, που σας λένε τα γεγονότα, μόνο για να μειώσουν το νόημά τους. Ελέγξτε ανεξάρτητα τι σας λένε οι πολιτικοί σας και τα μέσα σας. Θέλουν να δημιουργήσουν και δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση σταθερότητας. Μπορεί να ζείτε στη Λισσαβώνα ή στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη ή στη Στοκχόλμη, μπορεί να νομίζετε ότι βρίσκεστε σε σχετική ασφάλεια. Μην έχετε τέτοιες αυταπάτες. Πρέπει να κυττάξετε στην Ελλάδα για να δείτε εκεί το μέλλον που οι δικές σας ελίτ ετοιμάζουν για σας, για όλους μας και για τα παιδιά μας. Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο έξυπνο να  τους σταματήσετε τώρα, παρά θα είναι αργότερα. ‘Όχι μόνο οι ‘Ελληνες, αλλά όλοι μας και τα παιδιά μας θα πληρώσουμε ένα τεράσδτιο τίμημα, αν επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις μας να ολοκληρώσουν την κοινωνική σφαγή ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού έθνους.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στον γερμανικό λαό. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που συνεχώς υπενθυμίζουν στους Γερμανούς το παρελθόν για να τους κρατάνε σε «κατώτερη» θέση, στη «δεύτερη κατηγορία», ή για να χρησιμοποιούν τον «παράγοντας της ενοχής» με κακόβουλες επιδιώξεις. Εκτιμούμε τις οργανωτικές και τεχνολογικές ικανότητες του γερμανικού λαού, τις αποδεδειγμένες δημοκρατικές και ιδιαίτερα τις ευαισθησίες του στα θέματα της οικολογίας και της ειρήνης. Θέλουμε και χρειαζόμαστε τον γερμανικό λαό ως έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές για την οικοδόμηση μιας άλλης, ευημερούσας, ανεξάρτητης δημοκρατικής Ευρώπης, ενός πολυπολικού κόσμου.

Οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη, που μπορεί να οδηγήσει και όντως οδήγησε στο παρελθόν η τυφλή υπακοή σε ανεύθυνους ηγέτες. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, πόσο εύκολο είναι να αρχίσεις μια εκστρατεία με θριαμβολογίες, μόνο και μόνο για να καταλήξεις περιτριγυρισμένος από ερείπια. Δεν τους καλούμε να συμφωνήσουν με τη δική μας γνώμη. Τους ζητάμε απλά να σκεφτούν σε βάθος τη γνώμη τέτοιων διακεκριμένων ηγετών τους όπως για παράδειγμα ο Helmut Schmitt, τους ζητάμε να ακούσουν τη φωνή του μεγαλύτερου από τους σύγχρονους ποιητές τους, του Günter Grass, την τρομερή προφητεία που εξέπεμψε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του.

Σας καλούμε εσάς, τον γερμανικό λαό, να σταματήσει αυτή τη συμμαχία του Φάουστ, ανάμεσα στις γερμανικές πολιτικές ελίτ και το διεθνές Χρήμα. Καλούμε τον γερμανικό λαό να μην επιτρέψει στην κυβέρνησή του να συνεχίσει να κάνει στους ‘Ελληνες, ακριβώς αυτό που οι Σύμμαχοι έκαναν στους Γερμανούς μετά τη νίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μην αφήσετε τις ελίτ σας και τους ηγέτες σας να μετατρέψουν  ολόκληρη την ήπειρο και τελικά και την ίδια τη Γερμανία, σε μια Αποικία του Χρήματος.

Πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως μια ριζική αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού χρέους, σοβαρά μέτρα για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μια θαραλλέα αναθεώρηση και επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου που, στην παρούσα μορφή του, έχει αποδειχθεί μη βιώσιμο. Πρέπει να βρούμε τώρα το κουράγιο να το κάνουμε αυτό, αν θέλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη στα παιδιά μας, όχι μια Ευρώπη σε ερείπια, σε συνεχή χρηματιστικούς, αν όχι ανοιχτά στρατιωτικούς πολέμους ανάμεσα στα έθνη της.

Δελφοί, 21 Ιουνίου 2015

Η παραπάνω διακήρυξη υιοθετήθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση των Δελφών με θέμα τις εναλλακτικές στον ευρωφιλελευθερισμό και τις σχέσεις ΕΕ/Ρωσίας, όπως επίσης και από έναν αριθμό προσωπικοτήτων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αλλά στήριξαν την «Πρωτοβουλία των Δελφών». Ο κατάλογος όσων την υπογράφουν ακολουθεί. Σε αυτόν υπάρχουν ονόματα όχι μόνο πολιτών της ΕΕ, αλλά επίσης της Ελβετίας και της Ρωσίας, όπως επίσης των ΗΠΑ, της Ινδίας και του Καναδά.

Πολλοί διακεκριμένοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, μοιάζουν πιο ευαίσθητοι για την ευρωπαϊκή κρίση από τους ίδιους τους … πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. ‘Οσο για τους Ρώσους είναι μόνο φυσικό να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στην ΕΕ, όπως και για τους πολίτες της ΕΕ να ενδιαφέρονται για τη Ρωσία. ‘Ολοι οι συμμετάσχοντες στη συνάντηση των Δελφών πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι οργανικό τμήμα της Ευρώπης και ότι υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Αντιτίθενται αποφασιστικά στην αντιρωσική υστερία, που δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η προετοιμασία ενός
νέου, ακόμα πιο επικίνδυνου Ψυχρού, αν οχι Θερμού Πολέμου.

Altvater Elmar, Γερμανία
Μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της AΤTAC. Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Amin Samir, Αίγυπτος/Γαλλία
Οικονομολόγος, Πρόεδρος του
 Forum Mondial des Alternatives
Ayala Iván H.,  Ισπανία
Ερευνητής, Instituto Complutense de Estudios Internacionales
Αρσένης Γεράσιμος, Ελλάδα
Οικονομολόγος, πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εθνικής ‘Αμυνας και Εθνικής Παιδείας, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, πρώην διευθυντής της UNCTAD

Artini Massimo, Ιταλία
Βουλευτής

Μπελλαντής Δημήτρης, Ελλάδα
Δικηγόρος, Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Black William, ΗΠΑ
Καθηγητής
Οικονομικών, University of Missouri (Kansas City)
Cassen Bernard, Γαλλία
Ομότιμος καθηγητής του Université Paris 8, Γενικός Γραμματέας της κίνησης "Mémoire des luttes", ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ATTAC, πρώην Διευθυντής της «Μοντ Ντιπλοματίκ»

Chiesa Giulietto, Ιταλία
Πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρώην Ευρωβουλευτής, πρόεδρος του συνδέσμου "Alternativa"

Freeman Alan, Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο
Διευθυντής του Geopolitical Economy Research GroupBusiness School 
Gabriel Leo, Αυστρία
Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαπολιτισμικής ‘Ερευνας και Συνεργασίας της Βιέννης, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, συντονιστής της επιτροπής των ΜΚΟ για την βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ

George Suzan, Γαλλία
Πολιτική και κοινωνική επιστήμων, συγγραφέας, Πρόεδρος του Τransnational Institute

German Lindsey, Ηνωμένο Βασίλειο
Convenor, Stop the War Coalition

Γεωργόπουλος Δημοσθένης, Ελλάδα
Οιονομολόγος, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμων, μέλος της Γραμματείας Βιομηχανικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Γκλιντσίκοβα Άλα, Ρωσία
Δρ. Πολιτικών Επιστημών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Graeber David, Ηνωμένο Βασίλειο
Καθηγητής Ανθρωπολογίας,
London School of Economics, συγγραφέας του  Debt: The First 5,000 Years” («Χρέος τα πρώτα 5000 χρόνια»)
Hudson Michael, ΗΠΑ
Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Missouri (Kansas City), UMKC. Πρόεδρος του Institute for the Study of Long-term Economic Trends (ISLET)

Irazabalbeitia Inaki, Ισπανία
Πρώην ευρωβουλευτής, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων  του κόμματος ARALAR της χώρας των Βάσκων

Jennar Raoul Marc, Γαλλία
Δρ. Πολιτικών Επιστημών, ειδικός στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς του ΠΟΕ, συγγραφέας είκοσι βιβλίων μεταξύ των οποίων Europe, la trahison des élites” («Ευρώπη, η προδοσία των ελίτ»)

Καγκαρλίτσκι Μπαρίς, Ρωσία
Διευθντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα

Καλλωνιάτης Κώστας, Ελλάδα,
Δρ. Μακροοικονομικών, σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Κασιμάτης Γιώργος, Ελλάδα
Επίτιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, πρώη σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Koenig Peter, Ελβετία
Οικονομολόγος / πολιτικός αναλυτής

Κολτάσωφ Βασίλι, Ρωσία
Επικεφαλής της μονάδας οικονομικής έρευνας του Ινστιτούτου για την μελέτη της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών κινημάτων (IGSO)

Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, Ελλάδα
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, συντονιστής της Πρωτοβουλίας των Δελφών 

Κουτσού Νίκος, Κύπρος
Βουλευτής Αμμοχώστου

Kreisel Wilfried, Γερμανία
Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Μαύρος Γιάννης, Ελλάδα
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Μιτγιάεφ Ντμίτρι, Ρωσία
Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μελέτη των Παραγωγικών Δυνάμεων του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σχετικά με θέματα ανάπτυξης

Οχινα Άννα, Ρωσία
Κρατικό πανεπιστήμιο Πένζα, Αναπληρωτρια Διευθυντρια  του Ινστιτούτου για την μελέτη της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών κινημάτων (IGSO)

Παντελίδης Παναγιώτης, Κύπρος
Οικονομολόγος, ανώτερος ερευνητής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρος

Petras James, ΗΠΑ
Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Binghamton, Διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών (Αθήνα) 2002-2004, Σύμβουλος στους ακτήμονες εργάτες γης Κίνημα της Βραζιλίας (1992-2004) και το εργατικό κίνημα ανέργων στην Αργεντινή (2002-2005)

Pinasco Luca, Ιταλία
Εθνικός συντονιστής του «Κύκλοι Προυντόν», Συντάκτης της εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτικής και της διεθνούς οικονομικής πολιτικής για το περιοδικό «L'intellettuale dissidente".

Radika Desai, ΗΠΑ
Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Διευθυντρια, Ερευνητική Ομάδα Γεωπολιτικής Οικονομίας

Rees John, Ηνωμένο Βασίλειο
Συνιδρυτής, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

Roberts Paul Craig, ΗΠΑ
Πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Πολιτική, αναπληρωτής συντάκτης, Wall Street Journal, Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου του Stanford, William E. Simon Έδρα Πολιτικής Οικονομίας, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Georgetown, Washington, DC

Σιδεράτος Άγγελος, Ελλάδα
Εκδότης

Sommers Jeffrey, ΗΠΑ
Υψηλοβαθμος εταίρος, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee
St Clair Jeffrey, ΗΠΑ
Συντάκτης του CounterPunch, συγγραφέας του «Born Under a Bad Sky»

Stierle Steffen, Γερμανία
Οικονομολόγος, ATTAC Γερμανίας, βοηθός της κοινοβουλευτική ομάδα «Der Linke"

Σιόμιν Κονσταντιν, Ρωσία
Συγγραφέας, Παρουσιαστής στην Πανρώσικη Κρατική Τηλεόραση (VGTRK.com)

Τομπάζος Σταύρος, Ελλάδα
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο της Κύπρος, μέλος της «Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος» της Βουλής των Ελλήνων

Ξυδά﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽, Παρουστβοηθός τοενοςstoάκης Νίκος, Ελλάδα
Υπουργός Πολιτισμού

Vanaik Achin, Ινδία
Συνταξιούχος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Παγκόσμιας Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Δελχί
Zachariev Zachari, Βουλγαρία
Πρόεδρος του Ιδρύματος Slaviani

Zdanoka Tatjana, Λετονία
Ευρωβουλευτής


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: the.delphi.initiative@gmail.com
Το συνέδριο στο διαδίκτυο: The Delphi Initiative - YouTube

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ


THE DELPHI DECLARATION
On Greece and Europe

European governments, European institutions and the IMF, acting in close alliance with, if not under direct control of, big international banks and other financial institutions, are now exercising a maximum of pressure, including open threats, blackmailing and a slander and terror communication campaign against the recently elected Greek government and against the Greek people.

 They are asking the elected government of Greece to continue the “bail-out” program and the supposed “reforms” imposed on this country in May 2010, in theory to “help” and “save” it.

As a result of this program, Greece has experienced by far the biggest economic, social and political catastrophe in the history of Western Europe since 1945. It has lost 27% of its GDP, more than the material losses of France or Germany during the First World War. The living standards have fallen sharply. The social welfare system is all but destroyed. Greeks have seen social rights won during one century of struggles taken back. Whole social strata are completely destroyed, more and more Greeks are falling from their balconies to end a life of misery and desperation, every talented person who can leaves from the country. Democracy, under the rule of a “Troika” acting as collective economic assassin, a kind of Kafka’s “Court”, has been transformed into a sheer formality in the very country where it was born! Greeks are experiencing now the same feeling of insecurity about all basic conditions of life, that the French experienced in 1940, Germans in 1945, Soviets in 1991. At the same time, the two problems which this program was supposed to address, Greek sovereign debt and the competitiveness of the Greek economy have sharply deteriorated.

Now, European institutions and governments are refusing even the most reasonable, elementary, minor concession to the Athens government, they refuse even the slightest face-saving formula there might be. They want a total surrender of SYRIZA, they want its humiliation, its destruction. By denying to the Greek people any peaceful and democratic way out of its social and national tragedy, they are pushing Greece into chaos, if not civil war. Indeed,  even now, an undeclared social civil war of “low intensity” is being waged inside this country, especially against the unprotected, the ill, the young and the very old, the weaker and the unlucky. Is this the Europe we want our children to live in?

We want to express our total, unconditional solidarity with the struggle of the Greek people for their dignity, their national and social salvation, for their liberation from the unacceptable neocolonial rule the “Troika” is trying to impose on this European country. We denounce the illegal and unacceptable agreements successive Greek governments have been obliged, under threat and blackmail, to sign, in violation of all European treaties, of the Charter of UN and of the Greek constitution. We call on European governments and institutions to stop their irresponsible and/or criminal policy towards Greece immediately and adopt  a generous emergency program of support to redress the Greek economic situation and face the humanitarian disaster already unfolding in this country.

We also appeal  to all European peoples to realize that what is at stake in Greece it is not only Greek salaries and pensions, Greek schools and hospitals or even the fate even of this historic nation where the very notion of “Europe” was born. What is at stake in Greece are also Spanish, Italian, even the German salaries, pensions, welfare, the very fate of the European welfare state, of European democracy, of Europe as such. Stop believing your media, who tell you the facts, only to distort their meaning, check independently what your politicians and your media are saying. They try to create, and they have created an illusion of stability. You may live in Lisbon or in Paris, in Frankfurt or in Stockholm, you may think that you are living in relative security. Do not keep such illusions. You should look to Greece, to see there the future your elites are preparing for you, for all of us and for our children. It is much easier and intelligent to stop them now, than it will be later. Not only Greeks, but all of us and our children will pay an enormous price, if we permit to our governments to complete the social slaughter of a whole European nation.

We appeal in particular to the German people. We do not belong to those who are always reminding the Germans of the past in order to keep them in an “inferior”, second-class position, or in order to use the “guilt factor” for their dubious ends. We appreciate the organizational and technological skills of the German people, their proven democratic and especially ecological and peace sensitivities. We want and we need the German people to be the main champions in the building of another Europe, of a prosperous, independent, democratic Europe, of a multipolar world.

Germans know better than anybody else in Europe, where blind obedience to irresponsible leaders can lead and has indeed led in the past. It is not up to us to teach them any such lesson. They know better than anybody else how easy is to begin a campaign with triumphalist rhetoric, only to end up with ruins everywhere around you. We do not invite them to follow our opinion. We demand simply from them to think thoroughly the opinion of such distinguished leaders of them like Helmut Schmitt for instance, we demand them to hear the voice of the greatest among modern German poet, of Günter Grass, the terrible prophecy he has emitted about Greece and Europe some years before his death.

We call upon you, the German people, to stop such a Faustian alliance between German political elites and international finance. We call upon the German people not to permit to their government to continue doing to the Greeks exactly what the Allies did to Germans after their victory in the  First World War. Do not let your elites and leaders to transform the entire continent, ultimately  including Germany, into a dominion of Finance.

More than ever we are in urgent need of a radical restructuring of European debt, of serious measures to control the activities of the financial sector, of a “Marshal Plan” for the European periphery, of a courageous rethinking and re-launching  of a European project which, in its present form, has proven unsustainable. We need to find now the courage to do this, if we want to leave a better Europe to our children, not a Europe in ruins, in continuous financial and even open  military conflicts among its nations.


Delphi, 21 June 2015


The above declaration was adopted by nearly all participants in the Delphi conference on the crisis, on alternatives to euroliberalism and EU/Russia relations, held at Delphi, Greece on 20-21st of June. It is also supported by some people who were not able to be present. The list of people who signed it follows. In it there are not only citizens of EU countries, but also of Switzerland, USA, Russia and India. Many distinguished American scholars seem to be more sensitive as regard the European crisis, than the … political leaders of EU themselves! As for Russians, it is only normal and natural to bear a great interest for what is going on in EU, as EU citizens bear also an interest for what is going on in Russia. All participants in the Delphi conference share the strong conviction that Russia is an integral part of Europe, that there is a strong interconnection between what happens in EU and in Russia. They are categorically opposed to anti-Russia hysteria, which in fact is nothing less than the preparation of a new, even more dangerous cold, if not hot war.

Altvater Elmar, Germany
Member of scientific community of AΤTAC. Retired Professor of Political Science, Free  University of Berlin.
                                                                                                           
Amin Samir, Egypt/France
Economist, President of the Forum Mondial des Alternatives
Ayala Iván H., Spain
Researcher, Instituto Complutense de Estudios Internacionales

Arsenis Gerasimos, Greece
Εconomist, ex-minister of Economy, of Finance, of National Defense and of Education, ex-UN official and ex-director of UNCTAD

Artini Massimo, Italy
Member of Parliament

Bellantis Dimitris, Greece
Lawyer, PHD in Constitutional Law, Member of the Central Committee of SYRIZA

Black William, USA
Professor of Economics, University of Missouri (Kansas City)

Cassen Bernard, France
Professor Emeritus, Université Paris 8, secretary general of "Mémoire des luttes"

Chiesa Giulietto, Italy
Politician, journalist and author, ex MEP, president of the "Alternativa" association

Freeman Alan, Canada/UK

Gabriel Leo, Austria
Director of the Institute for Intercultural Research and Cooperation (IIIC), Vienna, Member of the International Council of the World Social Forum, Coordinator of the NGO Committee for Sustainable Development of the United Nations

George Suzan, France
Political and social scientist, writer, President of the Transnational Institute

Georgopoulos Dimosthenis, Greece
Economist, sociologist, political scientist, Secretariat on Industrial Policy, SYRIZA

German Lindsey, UK
Convenor, Stop the War Coalition

Glinchikova Alla, Russia
Dr. of political science, Institute of Philosophy, Russian Academy of Sciences.

Graeber David,
Professor of Anthropology, London School of Economics. Author of “Debt: The First 5,000 Years”


Hudson Michael, USA
Professor of economics, University of Missouri (Kansas City), UMKC. President, Institute for the Study of Long-term Economic Trends (ISLET)

Irazabalbeitia Inaki, Spain
Former MEP / responsible for International Relationships for the party ARALAR, Basque Country

Jennar Raoul Marc, France
Dr. in political sciences, specialist on European law and on WTO regulations, writer of twenty books, among them “Europe, la trahison des élites”

Kagarlitsky Boris, Russia
Director of the Institute for globalization studies and social movements (IGSO)

Kalloniatis Costas , Greece
Phd on macroeconomics, adviser to the Ministry of Labour, researcher in the Labor Institute of the General Confederation  of  Workers of Greece

Kasimatis Giorgos, Greece
Prof. Emeritus of Constitutional Law, University of Athens. Founder and Honorary President of the International Association of Constitutional Law, ex-advisor to PM Andreas Papandreou.

Koenig Peter, Switzerland
Εconomist / geopolitical analyst

Koltashov Vasiliy, Russia
Head of the economic research unit of the Institute for Globalisation and Social Movements

Konstantakopoulos Dimitris, Greece
Journalist, Writer, Coordinator of the Delphi Initiative

Koutsou Nikos, Cyprus
Member of Parliament from Famagusta

Kreisel Wilfried, Germany
Former Executive Director, World Health Organization

Mavros Giannis, Greece
Member of the National Council for the Claiming of Germany’s Debts to Greece

Mityaev Dmitry A. , Russia
Deputy Chairman of the Council for Study of Productive Forces of the Ministry of Economic Development and the Russian Academy of Sciences on Development Issues

Ochkina Anna, Russia
Head of Department of social theory at Penza State University

Pantelides Panagiotis, Greece
Economist, senior researcher, European Institute of Cyprus

Petras James, USA
Bartle Professor Emeritus , Binghamton University
Ex-Director of the Center for Mediterranean Studies (Athens), ex-adviser to the Landless Rural Workers  Movement of Brasil and the Unemployed Workers Movement in Argentina

Pinasco Luca, Italy
National coordinator of Proudhon Circles-Editor for foreign policy of the journal "L'intellettuale dissidente”.

Radika Desai, USA
Professor, Director of the Geopolitical Economy Research Group, University of Manitoba

Rees John, UK
Co-founder, Stop the War Coalition

Roberts Paul Craig, USA
Former Assistant Secretary of the US Treasury for Economic Policy, Associate Editor, Wall Street Journal, Senior Research Fellow, Stanford University, William E. Simon Chair in Political Economy, Center for Strategic and International Studies, Georgetown University, Washington, D.C.

Sideratos Aggelos, Greece
Publisher

Sommers Jeffrey, USA
Senior Fellow, Institute of World Affairs, Professor, University of Wisconsin-Milwaukee

St Clair Jeffrey, USA
Editor, CounterPunch, author, Born Under a Bad Sky

Stierle Steffen, Germany
Εconomist, ATTAC Germany

Syomin Konstantin, Russia
Author, TV host at All-Russia State Television (VGTRK.com)

Tombazos Stavros, Greece
Professor of Political Economy, University of Cyprus, member of the international "Committee of Truth on Greek Sovereign Debt" (debt auditing committee) created by the Greek parliament

Vanaik Achin, India
Retired Professor of International Relations and Global Politics, University of Delhi

Xydakis Nikos, Greece
Minister of Culture

Zachariev Zachari, Bulgaria
President of the Slaviani Foundation

Zdanoka Tatjana, Latvia
Member of European Parliament


The conference on the internet : The Delphi Initiative - YouTube
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *