Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ανάμεσα σε αυτούς και τον Αλέξη, είμαστε εμείς και ο λαός!! Του Βασίλη Θεοδώρου

Αυτή τη μάχη θα πρεπει να την δώσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα διότι δεν θα είναι εύκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα το μόνο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει και να εγγυηθεί στην κοινωνία σταθερότητα και απτά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η κύρια στρατηγική όλων των αντίπαλων μας θα είναι να θολώσουν την εικόνα μας και τα μηνύματά μας – να οδηγηθούμε σε μια προεκλογική περίοδο σούπα, όπου ο μόνος που θα κρίνεται θα είναι ο Τσίπρας.


Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν τον αναμενόμενο επίλογο μιας περιπέτειας που άλλοτε είχε τα χαρακτηριστικά του δράματος και άλλοτε της φαρσοκωμωδίας. Μετά από μια μακρά περίοδο διακριτής διαφωνίας με την πλειοψηφία του κόμματος, όχι μονό στη στρατηγική αλλά και σε επιμέρους θέματα, η Αριστερή Πλατφόρμα συμπύκνωσε την τακτική της στο σχέδιο που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Θεώρησε ότι η συγκυρία την ευνοεί και ότι θα προσπορίσει οφέλη από μια δυναμική ενέργεια – κατακερμάτισε την κυβερνητική πλειοψηφία, «έριξε» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποχώρησε από το κόμμα, ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα και ρίχτηκε με ιδιότυπο ρεβανσισμό στη μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού λοιπόν προκάλεσαν τις εκλογές, αναζητούν τώρα, έξω από την κομματική ασφάλεια του ΣΥΡΙΖΑ, τρόπο να γίνουν διακριτοί στην κοινωνία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της προεκλογικής τακτικής Λαφαζάνη θα είναι, όπως φαίνεται, δυο. Η σκληρή έως υβριστική φρασεολογία κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως κατά του Προέδρου του και το «blame game» (παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών).

Άλλωστε αυτό υποστήριξαν και στις κομματικές διαδικασίες, κάνοντας ένα λογικό άλμα – ότι εκείνοι υποστηρίζουν την «επίσημη γραμμή» και όχι η πλειοψηφία. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. 

Στα πλαίσια αυτά κινείται η ενεργή στήριξη στην φορμαλιστική τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου που εστιάζοντας σε τυπικά ζητήματα, κλωτσάει τη μπάλα στην εξέδρα. Βεβαία είναι φανερό ότι θέλουν τη Ζωή στο κάδρο αλλά όχι πολύ κοντά, για ευνόητους λόγους.

Η τακτική που επιλέγουν μοιάζει πολύ με την τακτική της ΝΔ. Ο Μεϊμαράκης που είναι η φυσική και πολιτική συνέχεια του Σαμαρά, αισθάνεται εγκλωβισμένος, είναι ανέτοιμος για εκλογές και θα κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Θρασύς και αθυρόστομος ο Μεϊμαράκης, έχει ήδη εστιάσει σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και θα χτυπά σε προσωπικό επίπεδο τον Τσίπρα. Αμφίβολο βέβαια αν θα συσπειρώσει στο ελάχιστο τον κόσμο της ΝΔ.

Το νέο στοιχείο λοιπόν σε αυτές τις εκλογές είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε μια ομοιογενή προπαγάνδα που θα εκπορεύεται αμφίπλευρα. Από τη μια τα συνήθη συστημικά μέσα ενημέρωσης και από την άλλη τα «αριστερά» μέσα, μικρά και μεγάλα, αυτά που έχουμε και εμείς συνηθίσει να φυλλομετρούμε ή να διαβάζουμε και ήταν μέχρι τώρα φιλικά ή αδιάφορα. Ο αριστερός λαϊκισμός που θα χαρακτηρίσει το κόμμα Λαφαζάνη θα μονοπωλήσει αναμφίβολα το μιντιακό ενδιαφέρον.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – η διαρκής επιδίωξη των τηλεοπτικών εκπομπών θα είναι η υπερπροβολή μιας διπολικής σύγκρουσης μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ και ΛαΕν, στην οποία θα κυριαρχούν χαρακτηρισμοί και όχι απαντήσεις για πως θα κυβερνηθεί η χώρα.

Βάζοντας και τα υπόλοιπα κόμματα στην εξίσωση βλέπουμε ότι αυτές οι εκλογές θα χαρακτηριστούν από πόλωση, ακραίο λαϊκισμό, οξύτατες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς. Όλοι ενάντια στον Τσίπρα. Φουλ επίθεση…όλοι θα πασάρουν και θα σεντράρουν στον Παναγιώτη μήπως βάλει κανένα γκολ! Δεν είναι τυχαίο ότι τον Αύγουστο, που δεν μπορούν να γίνουν δημοσκοπήσεις με τον κόσμο στις παραλίες, διάφορες ιστοσελίδες παρουσιάζουν κάλπικες που δίνουν 20% στο κόμμα Λαφαζάνη!! Αμέσως η «είδηση» προβάλλεται επαρκώς από τα κανάλια…

Ο στόχος μας σε αυτή την προεκλογική περίοδο πρεπει να είναι η ανάδειξη του τρόπου που θα κυβερνήσουμε. Να παρουσιάσουμε έναν τρόπο που θα παράγει αποτελέσματα και ταυτόχρονα θα εξηγεί στο λαό τις κυβερνητικές επιλογές με τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που θα παράγουν. 

Επίσης να εστιάσουμε στον τρόπο που θα αντιρροπήσουμε τα δύσκολα μέτρα και την στρατηγική μας για το πώς θα προετοιμάσουμε την χώρα για να βγει από τα μνημόνια. Τέλος να περιγράψουμε, τουλάχιστον αδρά, το πώς θα ανασυγκροτήσουμε το κράτος και την οικονομία. Να πούμε ξεκάθαρα ότι χωρίς ουσιαστικές, διαρθρωτικές και εκσυγχρονιστικές τομές στη λειτουργία του κράτους δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση. Να μιλήσουμε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα, επί συγκεκριμένων σχεδίων.

Αυτή τη μάχη θα πρεπει να την δώσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα διότι δεν θα είναι εύκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα το μόνο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει και να εγγυηθεί στην κοινωνία σταθερότητα και απτά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η κύρια στρατηγική όλων των αντίπαλων μας θα είναι να θολώσουν την εικόνα μας και τα μηνύματά μας – να οδηγηθούμε σε μια προεκλογική περίοδο σούπα, όπου ο μόνος που θα κρίνεται θα είναι ο Τσίπρας. Η δε κριτική που θα ασκείται δεν θα είναι ιδιαίτερα πολιτική αλλά κυρίως χαρακτηριολογική, συμπεριφορική, ψυχολογική, εξελικτική κλπ. Μέσα από αυτήν την άχρηστη υπερπληροφόρηση θα επιδιώξουν να πλήξουν το κύρος και τη δημοφιλία του Αλέξη. Κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αμφιβολίες και τις ιδιαιτερότητές του πρέπει να δώσει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο. Όπως λένε οι περισσότεροι από τις παλιές γενιές των κομματικών μελών, εκείνων που έχουν καταθέσει την ψυχή τους στον Αγώνα και έχουν υποφέρει πολύ: «Τον Αλέξη και τα μάτια σας, σύντροφοι»!

Πριν όμως σχεδιάσουμε την εκλογική μας τακτική πρεπει άμεσα, αυτή την εβδομάδα, να ξαναμετρηθούμε. Όσοι διαφωνούν με το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετούν ήδη άλλο να έχουν την ευθιξία να αποχωρήσουν, όσοι έχουν αμφιβολίες να τις ξαναδούν.  Όσοι ήδη ανήκουν σε άλλο κόμμα, βάσει καταστατικού δεν μπορούν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ρωτήσουμε με προσήνεια όλους τους συντρόφους μας τι σκοπεύουν να πράξουν. Να συμπληρωθούν τα Όργανα, τα Τμήματα και να αναλάβουν όλοι ευθύνες σε ένα μεταβατικό πλαίσιο. Άλλωστε μετά τις εκλογές μας περιμένουν αρκετές εσωκομματικές διαδικασίες σε ΟΜ, ΝΕ και ΚΕ, ώστε να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα. Τώρα όμως είναι η μεγάλη μάχη, αυτή που θα επισφραγίσει την ορθότητα των επιλογών μας και θα δικαιώσει τους πολυμέτωπους αγώνες μας!

Ο Βασίλης Θεοδώρου είναι μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας.

http://toideologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου