Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Σαν σήμερα, στις 3 Σεπτέμβρη 1974, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρύσαμε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ως εκφραστή  των πόθων του λαού, όχι για την αποκατάσταση, απλώς, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αλλά για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Σ'αυτήν την αποστολή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκε με συνέπεια και ως μαζικό λαϊκό κίνημα και ως κυβέρνηση της χώρας, παρά τον αδυσώπητο πόλεμο του εξαρτημένου από τον ξένο παράγοντα κοινωνικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας και  των αντιδραστικών και συντηρητικών δυνάμεων Δεξιάς ή "Αριστεράς" κοπής, εγχώριας ή μη.
Αδυνατώντας οι αντίπαλοί του να πολεμήσουν το ΠΑΣΟΚ στον κόσμο των ιδεών και στην πραγματικότητα των έργων, χρησιμοποίησαν τη φασιστική μέθοδο της συλλογικής ευθύνης και συνεχίζουν με αυξανόμενη θρασύτητα  και εκμεταλλεύτηκαν, για να σπιλώσουν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδων στελεχών και εκατομμυρίων πολιτών που εντάχτηκαν και αγωνίστηκαν στις γραμμές του ή ως απλοί ψηφοφόροι,  είτε αναπόφευκτα λάθη κομματικών ή κυβερνητικών στελεχών, είτε περιπτώσεις προδοσίας του Κινήματος και λιποταξίας ή καπηλείας των αρχών και αξιών του από πρόσωπα που αναδείχτηκαν μέσα στις γραμμές του ή στο κράτος κατά την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας.
Πολλές "κολυμπήθρες του Σιλωάμ" στήθηκαν για την "αποκάθαρση" προσώπων αυτής της κατηγορίας από νεόκοπα "καθαρά" κόμματα.
Ο αντιΠΑΣΟΚικός, αυτός, πόλεμος έφτασε στο κατακόρυφο την άνοιξη του 2010. Η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενη στο πατριωτικό καθήκον μέχρις  αυτοθυσίας για να σωθεί η χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, έπεσε στη φωτιά που, ύστερα από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης, άφησε αναμμένη η ΝΔ.


Τότε, αντί συμπαράστασης στην κυβέρνηση και κοινής προσπάθειας, όπως έπραξαν οι πολιτικές δυνάμεις άλλων χωρών (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος) που χτύπησε η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και συνεχίζει να πλήττει τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου, εδώ συγκροτήθηκε ένα - όπως απέδειξαν με τα δικά τους …μνημόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ- δήθεν αντιμνημονιακό μέτωπο, από την ʼκρα Δεξιά μέχρι την ʼκρα Αριστερά.
Στον αγώνα αυτόν και στην καταδημαγώγηση του πάσχοντος λαού μας από το κομματικό αλλά και το τραπεζοεκδοτικό σύμπλεγμα, ήταν φυσικό να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως φάνηκε στις καταστροφικές για τη χώρα - όπως και των 25/1 και 20/9- διπλές εκλογές του 2012, η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Που, δυστυχώς, περιορίστηκε περισσότερο στις πρόσφατες εκλογές της 25/1, λόγω της καθόδου δύο κομμάτων της παράταξής μας, υπό τους Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου, που συνέβαλε στην περαιτέρω σύγχυση και διαρροή της κοινωνικής μας βάσης.
Η ορθή και επαινετή απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην πάρει μέρος στις εκλογές αυτές το ΚΙΔΗΣΟ, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην επούλωση ενός τραύματος, για το οποίο δεν προσφέρεται αυτή η ώρα για την αναζήτηση του "τι(ς) ή τίνες πταίουσι" και τον καταλογισμό ευθυνών.
Ήδη, όμως, υπό την άξια ηγεσία της νέας Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, και σε απάντηση στην  ενωτική πρόσκλησή της στο "κοινό μας σπίτι", απευθυνόμενη προς όλους και την απόφασή της "ν' αλλάξουμε σελίδα", η επανασυσπείρωση των μελών και της κοινωνικής μας βάσης είναι γεγονός.
Καθήκον όλων, όσοι ενστερνιζόμαστε τις αρχές και αξίες της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και είμαστε υπερήφανοι για τη μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ που πραγματοποίησε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και για την αυτοθυσία που επέδειξε και επιδεικνύει συνεχώς, ώστε να σταθεί όρθια η πατρίδα μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής, οφείλουμε να δώσουμε το ΠΑΡΩΝ.
Η προοπτική της αποκατάστασης της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της επιστροφής στις ρίζες της 3ης Σεπτέμβρη όλων, όσοι διέρρευσαν δεξιά η αριστερά μέχρι και των εκλογών της 25/1, είναι φανερή. Και αποτελεί  έναν πρόσθετο παράγοντα για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ με "δημοκρατικές διαδικασίες", ως ρυθμιστή και καταλύτη των θετικών εξελίξεων που έχει ανάγκη σήμερα η Πατρίδα μας.
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι και πάλι ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟ


Απόστολος Χρ Κακλαμάνης
πρ. Προέδροςτης Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Τηλ. 210- 3733970
Fax. 210- 3733580
www.apkaklamanis.gr
e-mail: ak@apkaklamanis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου