Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται οι στοχευμένες πολύμηνες έρευνες, στο πλαίσιο παγκόσμιας διαδικτυακής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Pacifier», για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται οι στοχευμένες πολύμηνες έρευνες, στο πλαίσιο παγκόσμιας διαδικτυακής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Pacifier», για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 49χρονος αλλοδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Πρόκειται για δράστη σεσημασμένο, που έχει συλληφθεί και κατά το παρελθόν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για όμοια αδικήματα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζει τις στοχευμένες πολύμηνες έρευνες, συμμετέχοντας στην παγκόσμια επιχείρηση για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων, με την κωδική ονομασία «Pacifier».

Στο πλαίσιο αυτό, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 49χρονος αλλοδαπός, γερμανικής καταγωγής, στην Κρήτη, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης διεξήχθη πολύμηνη έρευνα στο δίκτυο ΤΟR, για τον εντοπισμό χρηστών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κατοχή και διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων p2p και εντοπίστηκαν παραβάτες, που είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (βίντεο και φωτογραφίες).

Ακολούθησε ενδελεχής ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, από την οποία προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και εντός της ελληνικής επικράτειας. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποιήθηκε ακόμα ένα ηλεκτρονικό ίχνος σε σύνδεση διαδικτύου, που αντιστοιχούσε σε αλλοδαπή, στην Κρήτη.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετέβη προχθές (05-09-2015) στην οικία της ανωτέρω και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, διεξήγαγε νομότυπη έρευνα στα ψηφιακά μέσα που αυτή κατείχε. Από την επιτόπια έρευνα ταυτοποιήθηκε η επίμαχη διαδικτυακή σύνδεση από την οποία είχαν ληφθεί αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, αλλά δεν ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της στην εξεταζόμενη υπόθεση.

Από τη συνεχιζόμενη ψηφιακή και αστυνομική έρευνα, εντοπίσθηκε παρακείμενη οικία, όπου διέμενε ο προαναφερθείς 49χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στην ανωτέρω διαδικτυακή σύνδεση και τη χρησιμοποιούσε για λήψη ( download ) αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στην οικία του 49χρονου αλλοδαπού. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δράστης είχε απομακρυνθεί με σκοπό να διαφύγει της σύλληψης και βρέθηκε κρυμμένος σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, όπου διέμενε.

Παράλληλα, είχε μεταφέρει και αποκρύψει επιμελώς στην ταράτσα διπλανής πολυκατοικίας, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και εξωτερικό σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή, εντός των οποίων, από την επιτόπια ψηφιακή διερεύνηση, βρέθηκαν αποθηκευμένα χιλιάδες αρχεία με σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα (εικόνες και βίντεο), στα οποία απεικονίζονταν ανήλικα παιδιά ηλικίας από επτά μηνών (7) έως και δέκα (10) ετών.

Τα ανωτέρω ψηφιακά μέσα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση και παράλληλα, ταυτοποίηση τυχόν υλικού κακοποίησης ανηλίκων από περιοχή της Κρήτης.

Ο ανωτέρω δράστης, με τη σχηματισθείσα δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Όπως προέκυψε ο 49χρονος τυγχάνει σεσημασμένος, καθώς έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έχει σχηματισθεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του για όμοια αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου