Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ποιες από τις προγραμματικές δηλώσεις αφορούν την Αυτοδιοίκηση


Την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση περιέγραψε στις χθεσινές προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός.
Το myota.gr κωδικοποίησε και ξεχώρισε όλες τις δηλώσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση και αυτές είναι οι εξής:

Απορρόφηση ΕΣΠΑ και δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020.
Να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
Ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικού τομέα, ενέργειας και παραγωγικών δομών.

Κρίσιμη η δοκιμασία για το χαρακτήρα του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Στο πλαίσιο του Ταμείου πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την ίδια στιγμή να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς υπόνοιες πελατειακών σχέσεων.

Η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας και είμαστε δεκαετίες πίσω, το διαπιστώσαμε στην πράξη. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής με την κατάστασή του να επιδεινώνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Στόχος μας η εκ βάθρων μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει τον οργανωτικό της χώρο.

Σειρά παρεμβάσεων για το προσωπικό στη δημόσια διοίκηση που αδίκως έχει λοιδωρηθεί: Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και νέο πειθαρχικό δίκαιο. Θέσπιση ειδικού μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με υψηλά προσόντα. Έως το Σεπτέμβρη του '16, οι θέσεις να στελεχώνονται από τη δεξαμενή του νέου μητρώου. Σύστημα εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.

Ψηφιακή πολιτική: Νέο εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα. Επέκταση και ολοκλήρωση ευρυζωνικών τηλεφωνικών δικτύων. Ένα δισ. ευρώ για έργα τεχνολογιών και πληροφορικής από τους κοινοτικούς πόρους.
Καταρτίζουμε 3ετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 άνεργους. Από τον Μάρτη του 16 ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. Ειδικά προγράμματα σε περιοχές με μεγάλα προβλήματα ανεργίας.

Εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Μονάδες υγείας γειτονιάς.

Ενιαίοι κανόνες ασφαλιστικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις επόμενες γενιές.

Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς την πολιτική αντιπαράθεση, καμία μεγάλη αλλαγή, καμία ρήξη με το παλιό δεν είναι εφικτή. Απαραίτητη μια νέα συμμαχία με το λαό που δεν θα είναι παθητικός θεατής, αλλά θα πάρει στα χέρια του τη σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία και τα δίκτυα της πολιτικής εξουσίας.

Θέλω από το βήμα αυτό να δεσμευτώ ότι σε αυτή την 4ετια θα ανοίξουμε τα μεγάλα ζητήματα για την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, για θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή.

http://www.myota.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου