Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αμεσες αλλαγές στις ταμειακές υπηρεσίες των δήμων


Την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας των δήμων στις ταμειακές τους υπηρεσίες και στο σύστημα είσπραξης των τελών καταγράφει σε έκθεσή της η ΚΕΔΕ τόσο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται όσο και για την συνεργασία τους με την ΔΕΗ για την είσπραξη τελών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση στο νόμο 4336/2105 που ψηφίστηκε τον Αυγουστο αναφέρεται ότι “για να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει όλες τις οντότητες της κεντρικής κυβέρνησης στον ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου ταμείου έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2015. Μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διαχείρισης μετρητών οι αρχές θα κλείσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και θα τους ενοποιήσουν στον ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου τομέα”.
Η έκθεση της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε στο τέλος του χρόνου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο νόμο όπως φαίνεται η ΔΕΗ θα σταματήσει να είναι μονοπώλιο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον ίδιο λόγο θα σταματήσει να αποτελεί και επαρκή και αποκλειστικό μηχανισμό για την είσπραξη των δημοτικών τελών.
Η έκθεση της ΚΕΔΕ καταγράφει ότι αποτελεί ευκαιρία με την χρηματοδοτική και επιστημονική υποστήριξη διεθνών οργανισμών να διευρυνθούν οι μηχανισμοί είσπραξης των τοπικών φορολογικών εσόδων.
Το θέμα συνδέεται άμεσα και με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω στην διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αλλαγές αυτές θα επιφέρουν και τεράστιους κινδύνους.
Να θυμίσουμε ότι αρκετοί δήμοι βρίσκονται στα δικαστήρια με εναλλακτικούς παρόχους καθώς αυτοί είτε δεν εισέπραξαν ποτέ, είτε εισέπραξαν και δεν απέδωσαν στους δήμους τα δημοτικά τέλη.

http://www.myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου