Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ



Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλανδρίου βρέθηκε πάλι και φέτος αντιμέτωπη με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να μην καλύπτει τα έξοδα και να εξαναγκάζει τους μαθητές των λυκείων, πανελλαδικά, να αγοράσουν με δικά τους έξοδα τα βιβλία που είναι απαραίτητα για την διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής όλα τα μέλη που συμμετείχαμε εκφράσαμε την τοποθέτησή μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των διδασκόμενων. Θεωρώντας συνταγματική υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει όλα τα σχολικά εγχειρίδια.

Για το συγκεκριμένο θέμα που επαναλαμβάνεται, μας φαίνεται αδιανόητο να χρειαστεί να επιχειρηματολογήσουμε για το πόσο σημαντικά είναι τα μαθήματα ξένων γλωσσών στη σημερινή κοινωνία. Κι αναρωτώμενοι, τί διακριτό έχουν τα ξενόγλωσσα βιβλία; Ανησυχούμε, αν στο μέλλον θα περικοπούν τα συγγράμματα κι από άλλα μαθήματα.

Η συστηματική υποβάθμιση μαθημάτων, όπως αυτά των Αγγλικών, Γαλλικών κ.α. και γενικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες:

Πρώτον, είναι άδικη οικονομικά, την στιγμή που οι φόροι τα τελευταία χρόνια έχουν πάει στα ύψη, με τα χρήματα των φορολογούμενων να μετατοπίζονται από ουσιαστικές κοινωνικές λειτουργίες, σαν την εκπαίδευση, σε άλλους τομείς.

Δεύτερον, στρέφει τους μαθητές στον ιδιωτικό τομέα για την απόκτηση βασικών ικανοτήτων με αποτέλεσμα την έμμεση ιδιωτικοποίηση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού αγαθού.

Τέλος, οξύνει και παγιώνει τις κοινωνικές ανισότητες μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού π.χ. η αγορά ενός βιβλίου αγγλικών επιβαρύνει πολύ περισσότερο ποσοστιαία μία φτωχή οικογένεια.
Από την μία, αντιλαμβανόμενοι έτσι την έκταση του προβλήματος και συνυπολογίζοντας ότι η πολιτική λιτότητας δημιουργεί μέχρι και προβλήματα ανθρωπιστικής φύσεως. Κι από την άλλη, πιστεύοντας πως παρότι το Υπουργείο οφείλει να αναλάβει το κόστος, μέχρι τότε η επιτροπή αν μπορεί, δεν γίνεται να μην επιλύει προβλήματα που θεωρεί στοιχειώδη. Αποφασίσαμε για την νέα σχολική χρονιά να καλύψουμε από τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής τα βιβλία για όλους τους μαθητές του Χαλανδρίου και να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση.

Αυτή η δυνατότητα μας δίνεται λόγω του εξορθολογισμού των δαπανών που επιτεύχθηκε πέρσι χωρίς να μείνουν ακάλυπτες οι ανάγκες των σχολείων και λόγω των ποσών με τα οποία τροφοδοτεί τον τελευταίο χρόνο ο δήμος Χαλανδρίου τις Σχολικές Επιτροπές του. Ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι πόροι που δίνονται στις Σχολικές Επιτροπές από το κράτος, πολλές φορές δεν επαρκούν για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, όπως η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση κ.α.. Για αυτό και διεκδικούμε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συνοδεύεται από την αυτονόητη αύξηση του ποσού του κρατικού προϋπολογισμού προς τους δήμους.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, τα χρήματα των σχολικών επιτροπών δεν προορίζονται για την αγορά συγγραμμάτων αλλά για λειτουργικές δαπάνες. Υπεύθυνο για τα βιβλία και για την μη παροχή τους στα σχολεία είναι το κεντρικό κράτος. Σύμφωνα και με το Ν.1566/1985 ούτως ή άλλως όλα τα βιβλία πρέπει να διανέμονται δωρεάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου μας, συντάσσει αυτό το κείμενο για να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Υποστηρίζοντας το αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Χαλανδρίου και άλλων πόλεων και διεκδικώντας μαζί τους, την δωρεάν παροχή των βιβλίων ξένων γλωσσών στα Λύκεια.

Η δημοσιοποίηση του κειμένου προκύπτει επίσης, από την επιδίωξη να ενημερώνονται όλοι οι δημότες πάνω σε κομβικά εκπαιδευτικά ζητήματα που τίθενται, και να μπορούν να συμμετέχουν πιο ουσιαστικά στον πολιτικό διάλογο στην πόλη μας.


ΣΧΟΛΙΟ: 
Τα boldαρίσματα δικά μας.
 
Εκφράζουμε δημόσια την ικανοποίησή μας γι΄αυτή την απόφαση αλλά και για τον τρόπο που ενημερώνονται γι' αυτήν επίσημα οι πολίτες και τα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύονται.
Είπαμε στα σχολεία και τον αθλητισμό κάτι καλό έχει αρχίσει να γίνεται.  
Ελπίζουμε να παγιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου