Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΔΑ: Forum για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό

Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό πρόβλημα εξέφρασαν οι εν ενεργεία και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι της Αττικής κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Forum της Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αίγινα, με θέμα «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ» και οργάνωσε η Ένωση Δημάρχων με την ΠΕΔΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης καθηγητές κ.κ. Ιωάννης Πανούσης και Κωνσταντίνος Φίλης ανέλυσαν με στοιχεία την πολυπλοκότητα του προβλήματος και τα γεωπολιτικά αίτια που το προκαλούν, ενώ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. κ. Σπύρος Σπυρίδων ανέπτυξαν τις θέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στην διημερίδα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ροδίων κ. Φώτης Χατζηδιάκος μετέφερε παραστατικά όλο το δράμα που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στα ακριτικά νησιά, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Αρχές, ενώ συγκλονιστική ήταν και η εικόνα που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS.

Παρεμβάσεις με προτάσεις έκαναν Δήμαρχοι και πρώην Δήμαρχοι και στο τέλος εκδόθηκε ΨΗΦΙΣΜΑ με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής Ηρακλής Γκότσης «το 2015 ήταν μία χρονιά, όπου όλοι μας διδαχθήκαμε πολλά στο θέμα του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Προσωπικά εκτιμώ ότι έχουν ειπωθεί δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

Το πρώτο είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όταν σε μια πολύ ανθρώπινη στιγμή αλλά παράλληλα και βαθειά πολιτική, δήλωσε ότι «αγαπάει κανείς πάρα πολύ εύκολα το νεκρό παιδάκι και τη φωτογραφία του. Πρέπει, όμως, να αγαπήσει το ζωντανό προσφυγάκι και όχι τη φωτογραφία του πεθαμένου, ακριβώς για να μην υπάρξει άλλο θύμα».

Το δεύτερο είναι η ερώτηση που έγινε από κάποια δημοσιογράφο σε έναν πολιτικό αρχηγό πριν τις εκλογές στο ντιμπέϊτ. Εκεί ρώτησε η δημοσιογράφος τι θα έκανε ο πολιτικός αρχηγός αν ήταν στην κυβέρνηση και τον ενημέρωναν ότι 10.000 μετανάστες πλέουν στις ελληνικές ακτές.

Αυτή η ερώτηση αναδεικνύει το γεγονός ότι πέρα από τις πολιτικές προσεγγίσεις που έχει ο καθένας από εμάς για το θέμα, υπάρχει και η περιβόητη πραγματική πραγματικότητα η οποία είναι αμείλικτη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπάθησε για το καλύτερο και πολλές φορές ξεπέρασε τις δυνατότητες της, μέσα στις γνωστές συνθήκες κρίσης, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Γιατί τα τεράστια αυτά ζητήματα δεν σηκώνουν λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα αυτού του φόρουμ. Η αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς λαϊκισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου