Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον διαχωρισμό των προαυλίων του 3ου Λυκείου – 3ου Γυμνασίου (24/12/2015)


Όσον αφορά την απόφαση που πήραμε για την χρηματοδότηση του διαχωρισμού των προαυλίων του 3ου Λυκείου – 3ου Γυμνασίου θα θέλαμε να σταθούμε σε ορισμένα σημεία:

Βασικό κριτήριο με το οποίο η επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις της είναι η εμπιστοσύνη στην γνώμη των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα σε έναν χώρο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων, όπου συνυπάρχουν μαθητές και καθηγητές. Με τους καθηγητές να έχουν ευθύνη για την προστασία και την ανάπτυξη των παιδιών σε συνεργασία με τους γονείς τους.

Για να μπορεί η επιτροπή να πάρει όσο γίνεται πιο σωστές και αποτελεσματικές αποφάσεις, θεωρούμε ότι τα αιτήματα που απευθύνονται σε αυτήν, πρέπει να προκύπτουν μέσα από τον εξαντλητικό διάλογο όλης της σχολικής κοινότητας και με τη μεγαλύτερη συναίνεση. Παράλληλα, καλούμε πάντοτε στις συνεδριάσεις εκπροσώπους  των σχολικών μονάδων και χρειαζόμαστε από αυτούς, να μας  δίνουν όσο είναι δυνατό μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις απαιτήσεις τους. Κάτι που για εμάς είναι εξαιρετικά αναγκαίο.  Επίσης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις θέσεις όλων των μελών (καθηγητών-μαθητών-γονέων) και πιστεύουμε πως όλοι μπορούν και πρέπει να έχουν άποψη στην επίλυση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πρόταση, τον Σεπτέμβρη, του συλλόγου διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου με την οποία συμφωνούσε και ο σύλλογος γονέων του ίδιου σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων του 3ου Λυκείου, εξετάσαμε την περίπτωση να γίνει διαχωρισμός του κοινού προαυλίου των δύο σχολικών μονάδων. Έτσι απευθυνθήκαμε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε ο διαχωρισμός να γίνει με τον καλύτερο τρόπο και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην απόφαση της χρηματοδότησης του διαχωριστικού, με τις σημειώσεις της υπηρεσίας να μπει πράσινο κι από τις δύο πλευρές του φράχτη και να υπάρξει μέριμνα για τα όμβρια ύδατα. Επιπλέον, έχουμε ενημερώσει, ότι εφόσον μας γίνει αίτημα θα καλύψουμε τις ανάγκες σε παγκάκια που χρειάζεται ο χώρος του Λυκείου. Αυτές οι διαβεβαιώσεις, από την πλευρά μας, ήταν που βοήθησαν να λήξουν και οι καταλήψεις μετά από την έναρξη των εργασιών στα δύο σχολεία. Ακούγοντας και εξετάζοντας με σεβασμό όλες τις απόψεις.

Από την δική μας μεριά, θεωρούμε ότι όποιες διαφωνίες δημιουργούνται εντός της εκπαιδευτικής  κοινότητας, πρέπει να επιδιώκεται να λύνονται μέσα στα πλαίσια της, με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο. Με ψύχραιμη και διεξοδική συζήτηση. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση για τα δικαιώματα και τον διάλογο που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία. Επιπλέον, μας βοηθά πρακτικά στην πρόληψη αδικαιολόγητων εντάσεων που μπορούν να απαιτούν μεγαλύτερο κόστος για να καλυφθούν. Με αυτό το σκεπτικό πιστεύουμε πως προσφυγή στην αστυνομία και οι μηνύσεις απέναντι σε ανήλικους μαθητές, που κινητοποιούνται για ζητήματα που τους αφορούν, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να αποφευχθούν. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις διώξεις παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου