Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΟΙ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ του Πρετεντέρη


“Σαν κάτι χαζοχαρούμενες παρουσιάστριες πρωινάδικων” λέει ο Γιάννης Πρετεντέρης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, “σε αυτή τη χώρα που καταρρέει και με μια κυβέρνηση που διαλύεται, ξημεροβραδιάζεται με τη λίστα Λαγκάρντ, τη Siemens, τον Παπασταύρου, τη διαπλοκή και ό,τι γράφει η κάθε πατσαβούρα».

Του Κώστα Βαξεβάνη

Με αυτά τα ανούσια πράγματα κατά τον Πρετεντέρη ασχολείται η Γεροβασίλη. Τη φοροδιαφυγή και τους προστάτες της, τον Παπασταύρου και τη διαπλοκή. Ούτε με το φουά γκρα, ούτε με το αν θα πάει διακοπές με τον διευθύνοντα τις επιχειρήσεις Μπόμπολα, ούτε με το αν παίξει τέννις στη βίλα του οφσορούχου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι.
Ο Πρετεντέρης ξέχασε και τα γαλλικά του και τα σαβουάρ βιβρ εδώ και καιρό.
Μπορώ μάλιστα να πω πως βγάζει τον κρυφό και καταπιεσμένο του εαυτό, του επιτρέπει να γράφει με αυτή την ελαφρότητα και την χαριτωμενιά μόνο και μόνο για να κρύψει τον ντούρο λαϊκισμό, τον βαρβάτο αυριανισμό, τον οποίο δεν επιτρέπει θεωρητικά η καταγωγή του να ασπάζεται.
Ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν είναι σε απόγνωση, βγάζει απλώς την απόγνωση των αφεντικών του. Αυτών που σύμφωνα με τη διήγηση όχι της γάτα Ιμαλαίων αλλά μιας αλανιάρας κεραμιδόγατας, ήθελαν να τον φωνάξουν στη συνάντηση με τον Τσίπρα να κάνει μια κωλοτούμπα.
Ας αφήσουμε το ψυχόδραμα και την καταπιεσμένη φύση του Γιάννη Πρετεντέρη και ας πάμε στα γραφόμενά του.
Υπάρχουν λοιπόν κάτι πατσαβούρες που γράφουν για τη λίστα Λαγκάρντ, τον Παπασταύρου και άκουσον άκουσον τη SIEMENS.
Για μια ακόμη φορά, ο Πρετεντέρης μιλάει απαξιωτικά όχι μόνο για την πραγματική δημοσιογραφία, αλλά και για το HOT DOC και το Κουτί της Πανδώρας.
 Για μια ακόμη φορά, ο ΔΟΛ εμφανίζεται σε πλήρη ομοφωνία με το Μητσοτάκη ο οποίος αποκάλεσε τις κατά Πρετεντέρη πατσαβούρες, «λαθραία έντυπα» στη Βουλή. Στο παρελθόν ο Πρετεντέρης είχε αποκαλέσει το HOT DOC, όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ, «περιθωριακό έντυπο».
Είναι πραγματικά ικανοποίηση για μένα που είμαι εκδότης του HOT DOC, να με εμφανίζει ο Πρετεντέρης ως το αντίστροφο του εαυτού του. Ναι, δημοσιογραφία για μένα είναι ό,τι δεν κάνει ο Πρετεντέρης και ό,τι θεωρεί λαθραίο και περιθωριακό. Επίσης, δημοσιογραφία δεν είναι να διαλέγω αφεντικό ή κουστούμια για τις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις.
Να εξηγήσω τώρα πότε μια εφημερίδα είναι πατσαβούρα. Όταν δεν γράφει για τη φοροδιαφυγή, για τη διαπλοκή, τη διαφθορά. Όταν οι ιδιοκτήτες της έχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε offshore για να κρύβουν το πώς τα απέκτησαν. Όταν βαφτίζουν την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, «δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταθετών από το Βαξεβάνη».
Είναι πατσαβούρες όταν φτάνουν στο σημείο να γράφουν με λεπτομέρειες για τη συνάντηση Καραμανλή Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ, περιγράφοντας ακόμη και τα χαμόγελα και τα βλέματα. Όταν παραδέχονται πως συκοφάντησαν τον Κατρούγκαλο γράφοντας μονόστηλο.
Όταν αυτές οι εφημερίδες δεν έχουν έσοδα από πωλήσεις όπως το HOT DOC αλλά από θαλασσοδάνεια, από δανεικά και αγύριστα που πληρώνει ο κοσμάκης. Όταν οι δημοσιογράφοι τους, κάτοχοι offshore και αργομισθιών είναι επαγγελματίες της προπαγάνδας και δεν έχουν να επιδείξουν μία έστω δημοσιογραφική επιτυχία.
Πατσαβούρες είναι οι εφημερίδες που χρησιμοποιούνται για να κάνει το αφεντικό άλλες δουλειές. Αυτές που κάνουν δημοσιεύματα με εκβιαστικά κουίζ «ποιός είπε αυτό τότε και με ποιόν συναντήθηκε» και με αποκλειστικές συνεντεύξεις με γάτες.
Πατσαβούρες Γιάννη μου είναι οι φυλλάδες που παίρνουν τα λεφτά των τραπεζών, για να αναγορεύσουν σε δημοσιογράφους, τεμπελχανάδες και άχρηστους γιούς των επώνυμων μπαμπάδων τους που εκπαιδεύουν στη δημοσιογραφία της πολιτικής πίεσης.
Πατσαβούρες είναι οι φυλλάδες που εκβιάζουν όλο το διαφημιστικό σύστημα για να πάρουν διαφήμιση. Που οι εκδότες τους έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Παρθένους Νήσους, όπου κρύβουν τα έσοδα από τον βιασμό της δημοσιογραφίας και της χώρας.
Πατσαβούρες είναι τα έντυπα που οι γραφιάδες τους θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο, γιατί τους χαιρετάνε στα σύνορα του Da Capo οι ομοτράπεζοι και ομοκρέβατοι, αλλά δεν τολμάνε να πάνε δυο βήματα παρακάτω.
Πάνω απ όλα πατσαβούρες είναι οι εφημερίδες που λένε ψέματα στον κόσμο και όσοι δουλεύουν σε αυτές θεωρούν αυτά τα ψέματα αλήθεια γιατί αυτό τους βολεύει.
Αν δυσκολεύεσαι Γιάννη Πρετεντέρη να καταλάβεις ποιές είναι οι πατσαβούρες, βγες από το γραφείο σου και ρώτα όποιον βρεις μπροστά σου. Αν βέβαια σου απαντήσει.
Σε όλα αυτά που αποτελούν τον ορισμό της πατσαβούρας εγώ δεν βρίσκω κανένα κοινό με αυτούς που κατηγορείς. Εσύ με τι βρίσκεις κοινό;

http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου