Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Στο αρχείο η μήνυση Μπέου κατά του εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία»

Ο Εισαγγελέας απέρριψε τους ισχυρισμούς του περί συκοφαντικής δυσφήμησης 


Στο αρχείο τέθηκε η μήνυση που είχε υποβάλει ο, υποψήφιος τότε, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος κατά του πρώην δημάρχου Βόλου Παναγιώτη Σκοτινιώτη και του εκδότη της εφημερίδας “Μαγνησία” Αρχιμήδη Καρεκλίδη για συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση και δια του τύπου. Ο κ. Μπέος είχε υποστηρίξει στην έγκλησή του ότι οι δηλώσεις του δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη (τις οποίες αναδημοσίευσε η “Μαγνησία”) κατά την προεκλογική περίοδο τον Μάρτιο του 2014, τον παρουσιάζουν “ως άτομο ανήθικο, χωρίς αναστολές, τυχοδιώκτη, αδίστακτο κυνηγό θηραμάτων, που εμπλέκω με δόλιο τρόπο τρίτα πρόσωπα στις δικές μου εγκληματικές διαθέσεις, λειτουργώντας στα πρότυπα Μαφίας. Επίσης με εμφανίζει να έχω συνεργασία με ανθρώπους της νύχτας – του υποκόσμου και με άλλα εγκληματικά στοιχεία, τα οποία με βοηθούν στην προεκλογική μου εκστρατεία προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη, να συχνάζω σε κακόφημα μαγαζιά κλπ.”, ισχυρισμό βέβαια που δεν έκανε αποδεκτό ο εισαγγελέας. Η υποβολή μήνυσης από την πλευρά του κ.Μπέου είχε προφανή σκοπό να εκφοβίσει τις δύο πλευρές προκειμένου να μετριάσουν τον τόνο της κριτικής που του ασκούσαν.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του κ. Μπέου να βάλει στο στόχαστρο και να πλήξει τον εκδότη της εφημερίδας “Μαγνησία” κ.Αρχιμήδη Καρεκλίδη, ήταν ότι παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Σκοτινιώτη έγιναν σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης (Τ/Σ/ ΣΚΑΪ, Θεσσαλία Τηλεόραση) και αναπαράχθηκαν από το σύνολο των έντυπων μέσων της Μαγνησίας, εκείνος επέλεξε να ζητήσει την ποινική δίωξη μόνον του εκδότη της “Μαγνησίας”, δείχνοντας έτσι ότι βασικός του στόχος ήταν να εκφοβίσει προεκλογικά τον κ. Καρεκλίδη για να σταματήσει να του ασκεί κριτική.
Το σκεπτικό της απόρριψης της μήνυσης από τον Εισαγγελέα

Με βάση την υπ΄αριθμόν 342/2014 διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Αντώνιου Δ. Κασάπη η από 23.3.2014 έγκληση του Αχιλλέα Μπέου (με ΑΒΜ Α14-713) απορρίπτεται.
Από τα περιστατικά που εκτίθενται στην υπό κρίση έγκληση όπως αποσαφηνίστηκαν και από την προκαταρκτική εξέταση και ειδικότερα από τα συλλεχθέντα έγγραφα. καθώς και τις καταθέσεις του εγκαλούντα και των εγκαλούμενων προέκυψε ότι ο εγκαλών και ο εγκαλούμενος ήταν αμφότεροι υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης του Βόλου στις αμέσως προηγούμενες δημοτικές εκλογές τρέχοντος έτους. ΄Ηδη δε νικητής και Δήμαρχος Βόλου ανεδείχθη ο εγκαλών. Με την υπό κρίση έγκληση αναφέρονται συγκεκριμένες φράσεις, οι οποίες επισημαίνονται με έντονο χρώμα ως δυσφημιστικές και τις οποίες ανέφερε ο πρώτος εγκαλούμενος σε συνεντεύξεις του και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “ΜΑΓΝΗΣΙΑ” ιδιοκτησίας του δεύτερου εγκαλούμενου, αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Όλες οι αναφερόμενες φράσεις ωστόσο δε συνιστούν αναφορά γεγονότων αλλά αξιολογικούς χαρακτηρισμούς της πολιτικής παρουσίας του εγκαλούντα και αναφορά σε περιστατικά της δημόσιας ζωής του που είναι μέρος του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης ενόψει της υποψηφιότητάς του, μαύρο μέτωπο, γκεμπαιλίστικο προπαγανδιστικό μηχανισμό, σκοτεινό παρασκήνιο κλπ, συνιστούν πολιτική αξιολόγηση της παρουσίας του εγκαλούντα την οποία ο εγκαλούμενος χαρακτηρίζει ακροδεξιά και φασίζουσα, εξ ου και η αναφορά στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αν ο εγκαλών αρνείται τους χαρακτηρισμούς αυτούς είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης περί της πολιτικής που εφαρμόζει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως συντηρητικό για τον ένα, είναι προοδευτικό για τον άλλο στην πολιτική. Περαιτέρω οι αναφορές σε δημόσιες πτυχές του πολιτικού και κοινωνικού βίου του υποψηφίου τότε Δημάρχου είναι θεμιτές, ως εκφράζουσες δικαιολογημένο ενδιαφέρον και αυτές είναι οι αναφορές σε υποθέσεις για τις οποίες είναι γνωστό από σωρεία δημοσιευμάτων και δηλώσεων του ίδιου του εγκαλούντα ότι είναι κατηγορούμενος. Αυτές οι υποθέσεις περί στημένων αγώνων ποδοσφαίρου, η συμπλοκή του με άλλο πρόσωπο σε νυχτερινό κατάστημα κλπ με συνοδή απαξιωτική αναφορά ως απάδουσα σε Δήμαρχο. Πολύ περισσότερο δικαιολογημένη ήταν η δημοσίευση συνεντεύξεων από τον δεύτερο εγκαλούμενο για τους ίδιους ως άνω λόγους.
Συνακόλουθα, δεν συντρέχει περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης, καθόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις τέλεσης αδικήματος και συνεπώς η κρινόμενη έγκληση δεν στηρίζεται στο νόμο και σαν τέτοια πρέπει ν’ απορριφθεί και στην ουσία αυτής. Περίπτωση επιβολής δικαστικών εξόδων δεν τίθεται καθόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρθ.585§4 ΚΠΔ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Έχοντας λάβει υπ’ όψη και τα άρθρα 47 και 48 ΚΠΔ,
Απορρίπτουμε την από 23.3.2014 έγκληση του Αχιλλέα Μπέου του Νικολάου, κατοίκου Βόλου, ο οποίος έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και αντίγραφο της παρούσης και να ασκήσει προσφυγή κατ’ αυτής στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Βόλος 15.12.2014
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Αντώνιος Δ. Κασάπης
Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών 

http://magnesianews.gr 


ΣΧΟΛΙΟ: 

ΑΥΤΑ TA ΛΙΓΑ "NOMIKA"  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟ. 
Βέβαια οι δικοί μας ΔΙΩΚΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν κάνουν μήνυση! 
Κάνουν ΑΓΩΓΗ που είναι κατά πολύ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ σε αντιμετώπιση από τον διωκόμενο. 
Γιατί στόχο έχουν απλά την επιδίνωση της ήδη γνωστής στους μισθοδοτούμενους διώκτες μας, εξουσιαστές και υπηρεσιακούς συστεμικούς μεγαλοπαράγοντες του δήμου,  δυσχερούς οικονομικής μου κατάστασης και όχι η καταδίκη μας. 
Που γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου