Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΜΚ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ -έργο βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή - του Κώστα Παπακωστόπουλου

 
Αντιγόνη

-έργο βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή-

του Κώστα Παπακωστόπουλου

Eλληνογερμανικό Θέατρο (ΕΓΘ)

30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21:00
(με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του«Ικέτιδες»,έρχεται και φέτος στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αυτή τη φορά με την «Αντιγόνη», έργο γραμμένο από τον ίδιο και βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. 

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 26 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πόλης της Κολωνίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας/Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. 

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας,ανεβαίνει για μία και μοναδική φορά, την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η «Αντιγόνη» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το πρώτο έργο μιας τριλογίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα.Η Θήβα εδώ ως τόπος δράσης παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κρέων εμφανίζεται ως ο εγγυητής της αδιατάραχτης λειτουργίας των αγορών, που υπόσχεται στον πολίτη ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία μέσα από το πνεύμα μιας οικονομικοποιημένη σκέψης. Η Αντιγόνη, αντίθετα, εκπροσωπώντας παραδοσιακές αρχές και αξίες αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της Θήβας, στην «Πρωτοπορία» και την «Καινοτομία». Η ιδεολογία της δεν συνάδει με τον ορθολογισμό της εποχής. 

Αγνοώντας τις επιταγές των καιρών θάβει τον αδελφό της και σχολιάζει τη στάση των συμπολιτών της δίνοντάς τους τη μακάβρια συμβουλή: «Αφού δεν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας, κόψτε την, για να απαλλαγείτε».Όπως και στην ομώνυμη τραγωδία, η πλοκή του έργου κορυφώνεται με την αυτοχειρία των τριών πρωταγωνιστών,χωρίς όμως στη συνέχεια να λαμβάνει χώρα και η αναμενόμενη κάθαρση. Ο Κρέων προσπερνώντας πολύ εύκολα τις συνέπειες των πράξεων του, προσαρμόζεται με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Η απουσία της κάθαρσης, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της Τραγωδίας, αποτελεί ένα σχόλιο για το πνεύμα των καιρών μας.

Το ζήτημα που θέτει η παράσταση - 2.500 χρόνια μετά τη γέννηση της Δημοκρατίας - είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στην οικονομικοποιημένη σκέψη του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας  Παπακωστόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke
Μουσική, Βίντεο: Herbert Mitschke
Φωτισμοί: Julia Marx
Βοηθός Σκηνοθέτη: Thomas Mörl
Βοηθός Δραματουργο: Christina Ripeanu
Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης
Μετάφραση υπέρτιτλων: Αλέξιος Μάϊνας
Μουσικός: Herbert Mitschke

Αντιγόνη: Lisa Sophie Kusz
Ισμήνη: Stephanie Meisenzahl
Πολυνείκης: Βασίλης Ναλμπάντης 
Πρόεδρος της Θήβας: Thomas Franke 
Κρέων: Stefan Kleinert
Ευρυδίκη: Annika Weitershagen
Αίμων: Stephanie Meisenzahl
Φύλακας: Terja Diava
Τειρεσίας: Thomas Franke

Με την ευγενική υποστήριξη 
 


Υπό την αιγίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου