Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Σκουρλέτη για την απλή αναλογική: Περισσότερη Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση


Σαφές μήνυμα στη ΝΔ και σε όσους “γαλάζιους” αιρετούς αντιδρούν στην απλή αναλογική έστειλε κατά την τοποθέτηση του στην τελετή παραλαβής – παράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλετης.

“Με τη νέα του μορφή το υπουργείο Εσωτερικων έχει ως κύριο πεδίο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έναν γνήσιο λαϊκό αυτόνομο συμμετοχικό θεσμό που θέλουμε να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο υπουργείο «υπάρχει αλλαγή σκυτάλης και όχι νέα εκκίνηση», αφού όπως ανέφερε «δεσμευόμαστε από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του 2015».

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες για του ΟΤΑ, έθεσε μεταξύ των στόχων να απελευθερωθούν δημοκρατικές δυνάμεις και να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μέτρο των δικών της ευθυνών στην ανάπτυξη. «Η Τοπική Αυτοδίοικηση πρέπει να είναι ένας λαϊκός αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία και να απελευθερώνει τις κοινωνικές δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν θέλουμε να ζωγραφίσουμε συνθήματα του υπουργείου είναι περισσότερο συμμετοχή και δημοκράτια», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την περίπτωση των ΟΤΑ αλλά και για τα σώματα ασφαλείας. «Ασφάλεια και δημοκρατία είναι αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου». Και υπογράμμισε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο Π. Κουρουμπλής έκανε απολογισμό των πρωτοβουλιών του, κάνοντας λόγο για οκτώ νομοσχέδια. Ως προς την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη τόνισε ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και οι Εργαζόμενοι. Ενώ όσο αφορά το πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ, τόνισε ότι διαμορφώθηκε με διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης για όλους. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, «εφόσον το κρίνει ο νέος υπουργός», είναι έτοιμο να πάει στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπουργών:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:
«Η μοίρα των πολιτικών έτσι είναι, να έρχονται να φεύγουν. Σημασία έχει να συντελείται έργο που να υπηρετεί, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν, ώστε σε ένα χρόνο να έχουμε εργαστεί ακατάπαυστα, με πείσμα, με διάθεση, με δύσκολες συνθήκες, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους τομείς των οποίων είχαμε την πολιτική ευθύνη», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε με τον απολογισμό του έργου του. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Προχωρήσαμε και επεξεργαστήκαμε σειρά σχεδίων νόμων. Ψηφίσαμε τον εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική, θεωρώντας και πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα για συνεργασίες, για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, για περισσότερη δημοκρατία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όλους τους όρους μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον όπου ο δικομματισμός έχει χάσει πλέον τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τη λογική που λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε:

»Επεξεργαστήκαμε σε συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μία νέα σειρά σχεδίων νόμων. Ψηφίσαμε, με νόμο, τη συγκρότηση 25μελούς επιτροπής για την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης και του Καλλικράτη. Η επιτροπή αυτή δουλεύει συνεχώς και προετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο, με στόχο την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που εμπλέκονται, συμπλέκονται και δημιουργούν όλο αυτό το τέλμα και την αδιαφάνεια. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια στην οποία επικεφαλής είχε τοποθετηθεί ο Γ.Γ. Κώστας Πουλάκης. Η Επιτροπή φιλοδοξούμε ότι σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρώσει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, η οποία για πρώτη φορά έχει και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και όλων των θεσμικών φορέων. Αυτό δείχνει και την αντίληψη που έχουμε για τη συμμετοχή της κοινωνίας στα τεκταινόμενα που την αφορούν και αφορούν την ποιότητα ζωής της.»


»Προχωρήσαμε σε ένα πολυνομοσχέδιο 166 άρθρων, με μία ανοιχτή και συνεχή διαβούλευση με όλους. Και ο τελευταίος δήμαρχος της χώρας έλαβε μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Πέρασε από την ΚΕΝΕ, πήγε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ετοιμάζεται, εφόσον βέβαια το κρίνει ο νέος υπουργός, να πάει στο Γενικό Λογιστήριο και να πάει μετά στη Βουλή.»


Ο κ. Κουρουμπλής παρέδωσε στον κ. Σκουρλέτη φάκελο με οκτώ νομοσχέδια και ένα φορητό μέσο αποθήκευσης (USB) τα οποία, είπε, «είναι το πολυνομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για το Μητρώο Πολιτών, μια πολιτική σημαντική δουλειά, που έγινε από την Υπηρεσία χωρίς να δαπανήσει το κράτος ούτε ένα ευρώ. Επί δεκαπέντε χρόνια και ενώ ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά, η χώρα δεν έχει σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τώρα αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 280, μικρές και μεγάλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, από το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ κλπ δε διαλειτουργούν μεταξύ τους. Χρειαζόταν να γίνει αυτή η πολύ σοβαρή δουλειά, με την οποία ουσιαστικά ενώνεται το Δημοτολόγιο με το Ληξιαρχείο, συγκροτείται το λεγόμενο Μητρώο Πολιτών, πάνω στο οποίο θα πρέπει να κτιστεί η επόμενη προσπάθεια της διαλειτουργικότητας των βάσεων. Ένα τρίτο σχέδιο νόμου αφορά τους συνοριακούς σταθμούς. Εκσυγχρονίζεται ένα καθεστώς που πάνω από 20 χρόνια λειτουργούσε με αναχρονιστικές διατάξεις. Τέταρτο είναι το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων. Ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που κι αυτό πέρασε από την τριβή της δημόσιας διαβούλευσης και είναι έτοιμο. Επίσης υπάρχει σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να περιοριστούν οποιεσδήποτε αδυναμίες. Είναι κι αυτό έτοιμο, όπως και το νομοσχέδιο για το Ληξιαρχείο. Είναι λοιπόν ένας πλούτος προσπαθειών νομοθετικής προετοιμασίας, για τον οποίον δαπανήθηκε χρόνος και καταβλήθηκε κόπος και μόχθος, για να έχουμε σήμερα έτοιμα αυτά τα νομοσχέδια, τα οποία μπορεί ο νέος υπουργός, αφού τα δει και τα αξιολογήσει, να αποφασίσει την περαιτέρω τύχη τους.

»Έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, εξασφαλίσαμε 324 εκατομμύρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές και δαπάνες των Δήμων προς τρίτους. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και που θα δώσει τη δυνατότητα να πάρουν ανάσα οι περισσότεροι Δήμοι. Όπως και για δεύτερη χρονιά, με συνέπεια και με βάση της δέσμευση που είχαμε κάνει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, δίνουμε τους λεγόμενους παρακρατηθέντες πόρους, δηλαδή αυτό που δεν πίστευε κανένας στην Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα όταν το είπαμε τότε, υπήρχαν πολλά χαμόγελα, ύποπτα, ότι το λέμε για να το πούμε. Τελικά όμως δώσαμε 214 εκατομμύρια πέρυσι και άλλα τόσα εφέτος, για να στηρίξουμε το έργο της Αυτοδιοίκησης.


»Προχωρήσαμε με την ΕΕΤΑΑ σε ένα νέο μοντέλο διαδικασιών για την είσοδο των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ένα σύστημα δικαιότερο και διαφανέστερο. Πρέπει να σας πω ότι περίπου 55.000 παιδιά, από το σύνολο των περίπου 95.000, είναι παιδιά οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν έμεινε κανένα παιδί από οικογένεια κάτω από το όριο της φτώχιας εκτός σταθμού, ενώ με το άλλο σύστημα υπήρχαν τέτοιες αδικίες. Και αυξήσαμε για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, κατά 13-14 χιλιάδες τα παιδιά που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Όμως αυτό το νέο σύστημα μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε και πού υπάρχουν αδυναμίες, δηλαδή Δήμοι, που δεν έχουν δομές. Για παράδειγμα στην Πάτρα, ενώ υπήρχαν βάουτσερ για όλα τα παιδιά, δεν υπήρχαν δομές για παιδιά ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ λοιπόν έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με την ΕΕΤΑ, για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες και να προχωρήσουμε και σε διεύρυνση των βρεφονηπιακών σταθμών και σε νέα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) γιατί πρέπει να ξέρει η ελληνική κοινωνία -για αυτούς που κυβερνούσαν την χώρα και κραυγάζουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις- ότι 250 από τους 325 Δήμους δεν έχουν ΚΔΑΠ/ΑΜΕ και πάνω από 150 Δήμοι δεν έχουν καν ΚΔΑΠ.


»Ο στόχος είναι τον επόμενο χρόνο, τον Σεπτέμβριο, να έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση τέτοιων δομών. Στη λειτουργία τέτοιων δομών. Και κάποιος θα με ρωτήσει «υπάρχουν χρήματα;» Ναι, υπάρχουν. Έχουμε ένα ποσόν, που μπορεί να διατεθεί, θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό, που μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτόν τον τομέα. Γιατί οφείλουμε ως κοινωνία, πρωτίστως, να υπερασπιζόμαστε εκείνους που είτε λόγω της ηλικίας τους, είτε λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.


Εμπεδώσαμε με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης μια σχέση εμπιστοσύνης. Για να μπορέσει να γίνει κατανοητό ότι η πατρίδα διέρχεται μια κρίση που είναι πολυεπίπεδη και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, γι΄ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε σε ένα πνεύμα κατανόησης.


»Σε ένα τέτοιο πνεύμα, επιχειρήσαμε να ‘’πειράξουμε’’ ας μου επιτραπεί η έκφραση, τους δείκτες κατανομής των ΚΑΠ. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι ΚΑΠ, δεν είναι και ο δικαιότερος. Τι κάναμε; Το πρώτο που κάναμε όταν αναλάβαμε ήταν ότι για πρώτη φορά ενισχύσαμε τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που έχουν κάτω από 5.000 κατοίκους και είναι 37 και τους ορεινούς δήμους που είναι 32.


»Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ άνισα, οικονομικά και κοινωνικά. Αφού 80 περίπου δήμοι δεν διαθέτουν πάνω από 1-5 υπαλλήλους. Με συνέπεια, όχι μόνο τις ανάγκες τους να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν, αλλά και επιπρόσθετα, πρέπει να σας πω, δεν έχουν και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Με συνέπεια, εκείνοι που είναι μεγάλοι δήμοι, έχουν δομή, έχουν στελεχιακό δυναμικό, να εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία επί της ουσίας. Γι’ αυτό, ο στόχος μας ήταν και είναι να βρεθεί μηχανισμός, προκειμένου οι δήμοι αυτοί μέσα από την ΕΕΤΑΑ και όχι μόνο, να μπορέσουν, ώσπου να γίνει η Επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, να δημιουργήσουν τέτοιες δομές και να μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους χώρους. Ωστόσο, μετά την πρώτη ρύθμιση που κάναμε ειδικά σ’ αυτούς τους δήμους, προχωρήσαμε στην ανακατανομή περίπου 21 εκατομμυρίων και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, όπου θα υπάρχει, σε μικρό μεν βαθμό, αλλά, πάντως, μια δικαιότερη μορφή κατανομής των ΚΑΠ.


»Προχωρήσαμε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί επί Νικολάου Βούτση, κι εδώ οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι ήταν μια επιλογή, θα έλεγα τολμηρή, και μια επιλογή που άντεξε στον πειρασμό που υπήρχε μέχρι τότε, οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να είναι διορισμένοι από την κάθε κυβέρνηση ή στελέχη της κάθε κυβέρνησης. Και προχωρήσαμε στη θεσμική αλλαγή, με συνέπεια σήμερα να είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, όπου υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης θα επιλεγούν μέσα από μία επιτροπή που αποτελείται από στελέχη του ΑΣΕΠ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Συνηγόρου του Πολίτη, για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε συντονιστές στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίοι κι αυτοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτού του τομέα που είναι το ‘’μάτι’’ του κράτους στην Περιφέρεια.


»Είναι πάρα πολλές οι προσπάθειες που έχουν γίνει και στον τομέα της τεχνικής βοήθειας και στον τομέα του προσφυγικού, όπου προχωρήσαμε και στηρίξαμε όλη αυτή την προσπάθεια που έκανε η χώρα (αφού της έτυχε αυτό), τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την έκρηξη του προσφυγικού και συνεργαστήκαμε άψογα και με τον αρμόδιο σημερινό υπουργό και μέχρι πριν, αναπληρωτή υπουργό, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ως χώρα, αυτό το ζήτημα.


»Συνεργαστήκαμε το ίδιο και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το Νίκο Τόσκα, με τους Γενικούς Γραμματείς, με τον κύριο Αναγνωστάκη, τον Τζανέττο Φιλιππάκο και τον Γιάννη Καπάκη, αλλά και με τις ηγεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις όλων αυτών των προβλημάτων. Και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σ’ αυτό που κάναμε στην Ειδομένη, όπου δεν άνοιξε μύτη, όπως και για το 1 εκ. ανθρώπων που πέρασαν από δω. Δεν άνοιξε μύτη.


»Γιατί ακριβώς, έγινε με μεθοδικότητα, με υπομονή, με στρατηγική. Δέστε, λοιπόν, τι επαναλαμβάνεται στο Καλαί. Θέλω κι εδώ να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, όχι μόνο για τη δουλειά που έκανε σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας που με την ποιοτική και προσεκτική δουλειά, έχει εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία, η οποία στην εποχή μας είναι κρίσιμο να εμπεδώνεται και προς τα έξω, ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Που δεν παρουσιάζονται φαινόμενα τρομοκρατίας.


Επίσης, πρέπει να πω εδώ, ότι με επιμονή, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων. Δύσκολο εγχείρημα, αρκεί να σας πω ότι τα 20 τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε 2-3 φορές και οι κυβερνήσεις έκαναν πίσω υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η παρέμβαση, πραγματικά, δίνει την δυνατότητα να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση, με πιο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην περιφέρεια, στην κοινωνία και τα λοιπά.


»Συνεργαστήκαμε, επίσης, με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης για τα τρέχοντα ζητήματα του Υπουργείου. Λύσαμε ουσιαστικά μια εκκρεμότητα που κρατούσε 20 χρόνια στο νοσοκομείο ” Άγιος Παύλος”, γιατί εξυπηρετούσε συγκεχυμένα συμφέροντα και λύνουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός μεγάλου νοσοκομείου, το οποίο αιμορραγούσε γιατί δεν μπορούσε να «βάλει ούτε καρφί» , καθώς το οικόπεδο δεν ήταν δικό του, με συνέπεια να υποβαθμίζεται συνεχώς. Και ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια κύριε υπουργέ, ως Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, να δώσουμε τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να έχει κάποια στιγμή ένα παιδιατρικό νοσοκομείο. Είναι, πλέον, θέμα δικό σας, να δείτε πώς θα το διαχειριστείτε.


»Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και λύσαμε πάρα πολλά προβλήματα με τα δάνεια των δήμων, οι οποίοι τα είχαν λάβει με υψηλό επιτόκιο από ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέλαβε τη συνέχισή τους, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.


»Είναι, λοιπόν, πολλά αυτά που θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ένα έργο πλούσιο, φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και εγώ και ο Γιάννης ο Μπαλάφας, που τώρα πάμε σε άλλα Υπουργεία. Πιστεύω ότι ο απόηχος που αφήνουμε είναι πάρα πολύ σημαντικός και για να μην παρεξηγηθώ κύριε υπουργέ, σ’ αυτήν την στιγμή που είναι και πάρα πολύ συναισθηματικά φορτισμένη, ξέχασα την ισότητα των δύο φύλων. Το νομοσχέδιο για την ισότητα των δύο φύλων, είναι έτοιμο και αφού το δείτε, θα το αξιοποιήσετε.


»Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους τους Γενικούς Γραμματείς, την Γενική Γραμματέα ισότητας την κυρία Κούβελα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη τον Γενικό Γραμματέα κ. Βαγγέλη Καπετάνιο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Τζανέττο Φιλιππάκο που δούλεψε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό και τον στρατηγό Καραμανλάκη, όταν θεωρήθηκε ότι η Ειδομένη θα είναι το Βατερλώ της κυβέρνησης , αλλά δεν άνοιξε μύτη, να ευχαριστήσω τον Γιάννη Καπάκη που είναι στην πολιτική προστασία για την δουλειά που έγινε εκεί και που πρέπει να γίνει παραπέρα.


»Θέλω να ευχαριστήσω τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου: Τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, την κυρία Γιαβή, τον κύριο Οικονόμου και τον κύριο Κιντή, αλλά και όλους τους διευθυντές του υπουργείου, καθώς και όλο το στελεχιακό δυναμικό με το οποίο εμπεδώσαμε μία σχέση εμπιστοσύνης . Αν πίκρανα κάποιον ζητάω συγγνώμη. Θέλω λοιπόν να κλείσω και να σας ευχαριστήσω. Για μένα ήταν μια πολύ πλούσια εμπειρία. Ο πρωθυπουργός, που έχει το απόλυτο δικαίωμα να επιλέγει κάθε φορά τον τρόπο που αξιοποιούνται τα στελέχη, μου έκανε την τιμή να αναλάβω ένα άλλο δύσκολο τομέα που έχει να κάνει με την ναυτιλία της χώρας, όπως και με την νησιωτική πολιτική. Άρα, «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».


» Από κει και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μπαλάφα που με την αρχοντική του ευγένεια συνυπήρξαμε και συνεργαστήκαμε. Νομίζω ότι όταν φεύγουμε με οκτώ νομοσχέδια, δεν έγιναν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ούτε με μεταφυσικό τρόπο, αλλά με χρονο-ώρες ατελείωτες πρωί απόγευμα και με πολλή δουλειά. Ξέρετε τι ώρες φεύγαμε από εδώ. Γιατί αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού και αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:
«Στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας παράδοσης παραλαβής, εντός της ίδιας κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός που πρέπει να μιλάει περισσότερο, είναι αυτός που παραδίδει. Δεν ξεκινάμε από την αρχή και υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο που μας δεσμεύει όλους και είναι οι προγραμματικές μας δηλώσεις , η εντολή της ψήφου του Σεπτεμβρίου του 2015 και αυτά αποτελούν το απαράβατο πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να κινούμαστε όλοι. Άρα, πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης στην κυριολεξία και όχι για έναν νέο εξ αρχής αγώνα.

Με την νέα μορφή του Υπουργείου, αντιλαμβάνεστε ότι ένα από τα κύρια πεδία της δράσης του είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εμείς θέλουμε να είναι τέτοια η παρουσία μας ώστε η Τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ένας γνήσιος λαϊκός, αυτόνομος, συμμετοχικός, θεσμός. Θέλουμε να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία, θέλουμε να είναι εκείνος ο θεσμός που να απελευθερώνει τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, γνωρίζοντας πως μέσα στο πλαίσιο των δύσκολων τελευταίων ετών και αυτός δεν έχει μείνει αλώβητος. Ακολούθησε τις πιέσεις και τις επιπτώσεις των μνημονικών πολιτικών και τις πολιτικές λιτότητας, όπως και όλοι οι τομείς και οι θεσμοί της κοινωνίας μας.

Θέλουμε όμως να δούμε αυτό το χώρο, πραγματικά να είναι ζωντανός και ανθρώπινος και να μπορεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να συμβάλλει σε κάτι που ο τόπος μας έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη. Σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη. Άρα, θα έλεγα ότι αν ζωγραφίζαμε τα μεγάλα μας συνθήματα στις σημαίες του υπουργείου, θα λέγαμε «περισσότερη συμμετοχή παντού και περισσότερη δημοκρατία παντού». Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση, ισχύει και για τα σώματα ασφαλείας. Άλλωστε θα έλεγα ότι με βάση την ταυτοτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, την οποία καλείται ο κ. αναπληρωτής υπουργός κάθε αφορά να υπηρετεί. Την εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να επιτελούν το ρόλο τους, σεβόμενα τα κοινωνικά, τα πολιτικά δικαιώματα, τους κανόνες της Δημοκρατίας. Ασφάλεια, αλλά και Δημοκρατία. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το έχουμε κατά νου.


Με ποιο εργαλείο θα το κάνουμε αυτό; Με αυτό το εργαλείο, με αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν τραυματιστεί από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει την έμπνευσή τους. Θα πρέπει να τους την ξαναδώσουμε. Πρέπει όπου μπορούμε να τα ξεσκουριάσουμε τα εργαλεία, να τα τρίψουμε, να βγάλουμε τις σκουριές, να τα λαδώσουμε, να μπορέσουμε να δώσουμε έμπνευση, όραμα, στόχο. Να δούμε κάποια πολύτιμα πράγματα που υπάρχουν και που η κατήφεια των τελευταίων ετών τα έβαλε στη γωνία. Αυτά είναι τα εργαλεία μας. Δε θα ανακαλύψουμε άλλα. Και δε μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη με ένα κουμπί, να τα αλλάξουμε όλα. Νομίζω ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε, είναι αυτό που μας περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός, στην πρώτη ομιλία του υπουργικού συμβουλίου, μετά τον ανασχηματισμό.


Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, τις γνωρίζουμε δεν είναι καινούργιες, δυνατότητες υπάρχουν για να κατακτηθούν πράγματα, βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Εμείς αυτό που οφείλουμε είναι να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο λεπτό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Νομίζω ότι, επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις, θα μπορέσουμε να κάνουμε, όπως το έκανε αυτή η κυβέρνηση μέχρι τώρα, ό,τι είναι δυνατό, μέσα σε ένα δυσμενές πλαίσιο, αντικειμενικά δυσμενές πλαίσιο.


Ο δικός μας ο χώρος, η δικιά μας η κυβέρνηση είναι από αυτές οι οποίες δεν κοντοστέκονται απέναντι στα προβλήματα, θέλουν να αναμετρώνται. Το δείξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, τον προηγούμενο Ιανουάριο, και σε δύσκολες στιγμές επιλέξαμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό κι εκείνος να αποφασίσει για τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας. Έτσι έχουμε εμπεδώσει μια ανοιχτή σχέση επικοινωνίας και ειλικρίνειας, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι και η βάση, πάνω στην οποία κάθε φορά, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον κόσμο. Για να μπορέσουμε, δίνοντάς του απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.


Αυτά τα λίγα θέλω να πως και να ευχηθώ σε όλους καλή δουλειά. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο όρος καλή δουλειά να έχει πραγματικό περιεχόμενο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ:
«Όταν φεύγεις από κάπου και αφήνεις κάτι και ως παιδί δημοσίου υπαλλήλου το γνωρίζω πολύ καλά, νιώθεις αυτό το «mal du depart» (τον πόνο της αναχώρησης) αλλά και την προσμονή και την πρόκληση του καινούριου. Αυτό είναι το συναίσθημά μου σήμερα. Εγώ ένιωσα αυτούς τους 13 μήνες, στην σχέση μου με τους ΟΤΑ, ότι ανήκω σε μια οικογένεια και το συναίσθημα είναι σαν να αφήνω μια οικογένεια.


Πέρα από τις ευχαριστίες μου σε όλους με του οποίους συνεργαστήκαμε και κυρίως στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Τύπο που μας αντιμετώπισε με πολλή προσοχή και κατανόηση. Το κλίμα συναίνεσης που καταφέραμε να επιτύχουμε στον δύσκολο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.


Ο νέος Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης, κινούμενος στο πλαίσιο της πολιτικής μας συνολικά, έχει δώσει πολύ σημαντικά δείγματα το προηγούμενο διάστημα στις ευθύνες που είχε και είμαι βέβαιος ότι στη νέα του ευθύνη θα αφήσει το δικό του θετικό αποτύπωμα.»


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου