Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ι.Μ.Κ: Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ



«...Η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μετακίνηση. 
Μια προσφυγιά. Συνέβη τότε. Συμβαίνει τώρα. 
Θα ξανασυμβεί αύριο…»
 
Με μεγάλη αγάπη για τις Ποντιακές ρίζες της και θαυμασμό για όσα έχει ακούσει από τις περιγραφές των οικείων της, η Αντιγόνη Νέτα, με σπουδές θεατρολογίας και πολυετή εμπειρία στα μεγαλύτερα Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ελλάδας, συγκέντρωσε όλο το υλικό που έχει περισωθεί από την οικογένειά της καθώς και την πολύτιμη πρωτότυπη αφήγηση της ίδιας της ηρωίδας, της προγιαγιάς της, Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, και σκηνοθετεί την παράσταση «Η Αφήγηση της Αντιγόνης», με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Φρυδά. 
Η προγιαγιά Αντιγόνη, όταν έγινε το Σύνταγμα στην Τουρκία, φοβούμενη ότι θα καλέσουν το σύζυγό της στο στρατό, με περίσσιο θάρρος και δύναμη ψυχής άφησε το σπιτικό της στην Ίμερα της Τραπεζούντας και ξεκίνησε για ένα ατελείωτο ταξίδι γεμάτο δυσκολίες, απώλειες αλλά και ευγνωμοσύνη για όσους βοήθησαν αυτή και την οικογένειά της προσφέροντάς τους στέγη και εργασία. Τα χιλιόμετρα πάμπολλα, οι συνθήκες χείριστες, οι θύμησες γλυκόπικρες, το αρχειακό υλικό πλούσιο και η περιγραφή τόσο ρεαλιστική που ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα συνοδοιπόρος.
 
Σημείωμα Σκηνοθέτη: «Με σκηνικό και φόντο χάρτες, φωτογραφίες και ταινίες της εποχής, σε συνδυασμό με αντίστοιχο σύγχρονο υλικό, επεξεργασμένο έτσι ώστε να τονίζει την κυκλικότητα της ιστορίας, παρελθόν και παρόν γίνονται ένα για να θυμόμαστε ότι δεν ευθύνεται η ιστορία που μας κοροϊδεύει, αλλά εμείς που δεν μαθαίνουμε ποτέ από αυτή. Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο που αναβιώνει μια ιστορία που ξεπερνά το προσωπικό βίωμα και γίνεται πραγματικότητα για ολόκληρους λαούς, για κάθε “Αντιγόνη”. Ο ξεριζωμός είναι κληρονομιά που μοιραζόμαστε όλοι.». 
 

Δραματουργία/Επεξεργασία Κειμένου: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Νέτα
Εικονογράφηση: Γιώργος Τάξερης 
Επιμέλεια προβολών: Κώστας Σωτηρίου
Φωτισμοί: Phil Hills
 
Μουσική επιμέλεια/ Επεξεργασία ηχητικού υλικού/
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Σωτηρίου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Φουντούλη 
Σχεδιασμός κοστουμιού: Σπυριδούλα Μυλωνά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλκμήνη Καλογήρου

Στο ρόλο της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου η Αντιγόνη Φρυδά

Διάρκεια: 70’'

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου 
Παραγωγή: POLYPLANITY
 
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Γιολάντα Παπουτσάκη
Κιν:6974064661, Email: yolanda.papoutsaki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου