Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πρόγραμμα δράσης για μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, «Καλλικράτη»

Το πρόγραμμα δράση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για το χρονικό διάστημα μέχρι το Τακτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018, δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία.

To Πρόγραμμα Δράσης που ψηφίστηκε στο 45ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2016, είναι σύμφωνα με την Ομοσπονδία αποτέλεσμα διαλόγου και προτάσεων του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Δράσης της Ομοσπονδίας σε συνδυασμό με την πολιτική-συνδικαλιστική εισήγηση έχει ως εξής:

Το 45ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που συγκυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν την βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Από τους στόχους αυτής της επίθεσης δεν θα μπορούσε να λείψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βλέπει τους πόρους της να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα την οικονομική της κατάρρευση, την ανεπάρκεια άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλλά και την αδυναμία καταβολής των λειτουργικών δαπανών, με συνέπεια την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της όπως Καθαριότητα, Πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Δομές, κ.λπ.

Η κατάσταση διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, που σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες σε μαρασμό ανοίγοντας διάπλατα την κερκόπορτα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην άμετρη είσοδο ιδιωτικών εταιριών που εποφθαλμιούν τις κερδοφόρες υπηρεσίες μετακυλώντας το κόστος για ακόμα μια φορά στις πλάτες των πολιτών.

Θλιβερή συνέπεια των παραπάνω είναι η αύξηση εργατικών ατυχημάτων και θανάτων ειδικότερα στις υπηρεσίες καθαριότητας και τεχνικών συνεργείων λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και της πλήρους απαξίωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Απ΄ την άλλη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο συνολικά, καθώς και ολόκληρη η κοινωνία έχουν υποστεί ένα τεράστιο και καταστροφικό πλήγμα στην καθημερινή τους διαβίωση όχι μόνο λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων και της ανεργίας αλλά και της φορολογικής καταιγίδας που έχει πλήξει όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγώντας τους στο έσχατο σημείο επιβίωσης.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού Νόμου που συζητά η συγκυβέρνηση επιδιώκει τον περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων καθώς και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων προκειμένου να καμφθεί ολοσχερώς η όποια φωνή αντίδρασης-άρνησης και εναντίωσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στα επιβαλλόμενα σκληρά μέτρα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξαν σθεναρά και με συνέπεια δυναμική γραμμή άμυνας απέναντι στις κατευθυνόμενες επιβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες υπάκουαν και εφάρμοζαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Παρόλα τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τις απολύσεις και την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφερε να ανακόψει την εφαρμογή τους στην πράξη και να ανατρέψει πολλά απ΄ τα σχέδιά τους συμβάλλοντας στην κατοχύρωση των απειλούμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.

Γι΄ αυτό και σήμερα αποτελεί τη μόνη ελπίδα και τη δύναμη για να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση στα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά τους και για να αποκατασταθούν άμεσα οι αδικίες σε κάθε κοινωνική ομάδα. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με αυτό του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα οφείλει να προτάξει τις δυνάμεις του ενωμένες και συσπειρωμένες στην ακύρωση αυτών των εφιαλτικών πολιτικών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχή αγώνα και καθημερινή επαγρύπνηση, καθώς και με συμμετοχή όλου του εργατικού κόσμου ενάντια στην εφαρμογή της άδικης και αδιέξοδης πολιτικής που εφάρμοσε και η τελευταία συγκυβέρνηση με το «αριστερό προσωπείο».

Μέσα από τις εργασίες του 45ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου μας, θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί τα πλαίσιο της αγωνιστικής μας δράσης, ώστε με τις καλύτερες προϋποθέσεις να αποκαταστήσουμε όλες τις ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά, οικονομικά, θεσμικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Γι΄ αυτό διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα πιο κάτω:

1. Την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων.

2. Την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα μας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.

3. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.

4. Την ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, ώστε να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και τη φορολογική καταιγίδα που επιβαρύνει εξοντωτικά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε αντίθεση με την οικονομική ελίτ που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμιά της.

5. Την ΠΡΟΩΘΗΣΗ όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων για την κατοχύρωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και την κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» καθώς και την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

6. Την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων.

7. Την άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

8. Την αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μη προστεθούν και άλλα θύματα στον μακρύ κατάλογο εργατικών ατυχημάτων. Αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων που μέσω της απαξίωσής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για εργαζόμενους και δημότες.

9. Η κινητικότητα και η αξιολόγηση να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια και όχι τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν την συρρίκνωση και την κατάργηση Δομών-Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.

Ειδικότερα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο διεκδικούμε:
1. Κατάργηση του νέου μισθολογίου-φτωχολογίου (Ν.4354/2015), ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Άρση της μισθολογικής καθήλωσης και επαναφορά των αποδοχών στην προμνημονίων περίοδο με ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού.

2. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

3. Άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών. Απελευθέρωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πρώτη προτεραιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και όσες Δομές συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής εξαθλίωσης. Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας, εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

4. Υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (Τ.Π.Δ.Υ., Ε.Τ.Ε.Α. και Μ.Τ.Π.Υ.) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις κύριες και Επικουρικές Συντάξεις και στο Εφάπαξ.

5. Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Άμεσα μέτρα για την ρύθμιση των δανείων των εργαζομένων που πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά τη δραματική μείωση των αποδοχών τους.

6. Άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

7. Επαναφορά του δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

8. Τήρηση της δέσμευσης για μονιμοποίηση των εργαζομένων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

Με αυτές τις βασικές θέσεις και προϋποθέσεις διαμορφώνουμε το πλαίσιο δράσης του κλάδου μας

Α΄ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Το Μισθολόγιο (Ν.4354/2015) είναι το όχημα για την περικοπή των αποδοχών, τη διαίρεση των υπαλλήλων (παλαιών και νέων, πτυχιούχων και υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και την ουσιαστική μισθολογική καθήλωση του συνόλου των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Γι΄ αυτό διεκδικούμε:

1. Ενιαίο δίκαιο και αξιοκρατικό μισθολόγιο. Κατάργηση του νέου μισθολογίου της φτώχειας (Ν.4354/2015).

2. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Άρση της μισθολογικής καθήλωσης και επαναφορά των αποδοχών και συντάξεων στην προ-μνημονίων περίοδο με ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού.

3. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

4. Αναγνώριση και μισθολογικά της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

5. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας με συμβάσεις έργου στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α. και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών.

Συγχρόνως, διεκδικούμε την αλλαγή βασικών διατάξεων του ισχύοντος Μισθολογίου που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη Μισθολογική εξέλιξη του υπηρετούντος προσωπικού.

1. Τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμ.: οικ.2/16519/0022/24-2-2012, όπως ισχύει, που καθορίζει τους δικαιούχους του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011. Με την ένταξη των πιο κάτω ειδικοτήτων και κατηγοριών εργαζομένων, Εργατοτεχνίτες εν γένει: Σιδηρουργοί, Υδραυλικοί, Αλουμινάδες, Ηλεκτρολόγοι, Φανοποιοί, Τεχνίτες Συντηρητές, Πρακτικοί Μηχανικοί, Εργάτες Κήπων, Τεχνίτες Κηπουροί-ΔενδροκόμοιΑνθοκηπουροί, οι απασχολούμενοι στην τοποθέτηση Υαλοπινάκων, Εργάτες και Τεχνίτες στη σήμανση των Οδών, Εργάτες και Τεχνίτες Σωληνώσεων και Σιδηροκατασκευών και οι Ηλεκτροσυγκολλητές. Οικοδομικές Εργασίες: Οικοδόμοι, Τεχνίτες Οικοδόμοι, Κτίστες πέτρας, Καλουπατζήδες, Σοβατζήδες, Κτίστες, Ξυλουργοί, Ελαιοχρωματιστές, Εργάτες Οδοποιίας, Εργάτες και Τεχνίτες Ύδρευσης. Υγειονομικό προσωπικό: Τραπεζοκόμοι, Βοηθοί Μάγειροι, Μάγειροι, Οικογενειακοί Βοηθοί, Νοσηλευτές, Νοσοκόμοι, Φυσικοθεραπευτές, Επισκέπτες υγείας κ.λπ. Νυχτοφύλακες, Φύλακες-Εργάτες: Εργάτες Γενικών καθηκόντων και το Εποπτικό προσωπικό της καθαριότητας.

Καθαρίστριες-στές, Εσωτερικών χώρων, Δημοτικών Γηροκομείων, Σχολικών Κτιρίων, Παιδικών Σταθμών, Δημοτικών Γυμναστηρίων, Κολυμβητηρίων και Γηπέδων. Εργάτες και Τεχνίτες που απασχολούνται στους Βιολογικούς καθαρισμούς Οι Εργάτες των Δημοτικών Σφαγείων. Οι Εργάτες Καθαριότητας των Δημοτικών Νεκροταφείων. Οι Καμαρότοι-Καμαριέρες και οι Τρίφτες στα Δημοτικά Λουτρά. Οι Εργάτες και Τεχνίτες Ψεκασμού. Οι Απασχολούμενοι ως θερμαστές και Λεβητοκαθαριστές.

2. Τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν.4354/2015 (υπερωριακή εργασία) όπως ισχύει, ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στην υπερωριακή απασχόληση σε όσες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού (Καθαριότητα, Νεκροταφεία, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, Σταθμοί Μεταφόρτωσης κ.λπ.) λειτουργούν όλες τις ημέρες του μήνα, σε 24ωρη βάρδια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.3584/2007.

3. Αύξηση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης καθώς και της απασχόλησης κατά τις αργίες και εξαιρέσιμες.

4. Τροποποίηση των διατάξεων του Ν.4354/2015 σχετικά με την μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3660/2008, ώστε να συνεχίσει να του χορηγούνται τα πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια.

5. Αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν.3979/2011 που προβλέπει την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

6. Άμεση αντιμετώπιση των δαπανών μετακίνησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, κυρίως Καλλικρατικών, Νησιωτικών ή Ορεινών Δήμων που αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στην έδρα του Δήμου όπου είναι υποχρεωμένοι από 1-1-2011 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

7. Επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε εργαζόμενους σχετικά με τη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης και συγκεκριμένα σε όσους: Συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Επέστρεψαν στις υπηρεσίες των Δήμων μετά από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων.

Β΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ:

Από το 2008 η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αγωνιζόταν και «πολεμούσε» για την προάσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Οι προτεινόμενες τότε συγχωνεύσεις των Ταμείων Υγείας, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ, που δήθεν εξοικονομούσαν πόρους προς όφελος των εργαζομένων, το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν νέα δυσθεώρητα ελλείμματα, «καταπίνοντας» στην ουσία τα αποθεματικά των πλεονασματικών Ταμείων με μόνο τελικό στόχο την εκ νέου μείωση των συντάξεων και την εξίσωση των παροχών προς τα κάτω για
6
όλους τους ασφαλισμένους. Πολιτική που συνεχίστηκε και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα με τελικό αποτέλεσμα συντάξεις πείνας για όλους, με ταυτόχρονη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Η πολύχρονη διαδικασία υπονόμευσης και κατάργησης του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας επισφραγίστηκε και με την ψήφιση από τη Βουλή του τελευταίου αντιασφαλιστικού Νόμου (Ν.4387/2016). Ένας Νόμος έκτρωμα που ουσιαστικά αποτελεί ευθεία απεικόνιση των μνημονιακών δεσμεύσεων και των διαχρονικών αντιλαϊκών και αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων και στροφή της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς την Ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες. Απέναντι σε αυτή την απευθείας επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό σύστημα και να παλέψουμε δυναμικά για να ακυρώσουμε στην πράξη τη μετατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως «κεφαλοποιητικό».

Βασικοί άξονες των διεκδικήσεων μας:

1. Επαναφορά των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων που έχουν καταργηθεί με όλους τους αντιασφαλιστικούς Νόμους και ειδικά με το τελευταίο (Ν.4387/2016).

2. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στο Εφάπαξ και στην Επικουρική Σύνταξη. Συνολική επέκταση των Β.Α.Ε. στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. Περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.

4. Πλήρης αναγνώριση του Εργατικού ατυχήματος και της Επαγγελματικής ασθένειας στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Άμεση λύση ζητούν και ειδικότερα ζητήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία αναλυτικά είναι:

1. Βελτίωση της διάταξης (άρθρο 248 του Ν.4281/2014) που αναγνωρίζει ασφαλιστικάσυνταξιοδοτικά την προϋπηρεσία των Σχολικών Φυλάκων. 2. Υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών και του ΕΦΑΠΑΞ με βάση τις σημερινές αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων και αφού προηγηθεί η άρση της μισθολογικής καθήλωσης και η επαναφορά μισθών σε προ μνημονίων εποχή με ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού.

Γ΄. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της «επανίδρυσης» και του «εκσυγχρονισμού», με μια σειρά νομοθετημάτων κατέληξαν να αποδιοργανώσουν τη Δημόσια Διοίκηση και να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «ομήρους» ενός ανορθολογικού σχεδιασμού και τέλματος.

Ο στόχος τους ήταν εμφανής: Η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και η μεταφορά κομβικών λειτουργιών του κράτους, μαζί με τους πόρους που τις συνοδεύουν, σε ιδιωτικά-εργολαβικά εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί λάφυρο του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά. Η στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης κατά το δοκούν, από δήθεν «έμπιστα στελέχη», είναι η κομματική τακτική του βολέματος, της εξάρτησης, του ρουσφετιού!!! Λογικές που πρέπει να καταδικαστούν από όλους. Όλη αυτή η κατάσταση επιτάσσει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου Διοίκησης, ευέλικτου και λειτουργικού, προς το συμφέρον της κοινωνίας που να προστατεύει και τα συμφέροντα των εργαζομένων διεκδικώντας:

1. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων, αξιοκρατική στελέχωση, καμία κατάργηση οργανικών θέσεων.

2. Προστασία και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με την αύξηση των πόρων για τη λειτουργία τους, τη βελτίωση των υποδομών και των εξοπλισμών τους.

3. Άμεση αντιμετώπιση της ερήμωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πρώτη προτεραιότητα την Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και όσες Δομές συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής κρίσης. 4. Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας καθώς και της ενοικιαζόμενης εργασίας. Εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. 5. Πλήρης επαναφορά του δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

Δ΄. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Έξι (6) χρόνια μετά την αρχική εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σταθερή όπως πάντα στις θέσεις και τις αρχές της, παραμένει υπέρ μιας Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της, αποφεύγοντας λάθη και παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος. Εξ αρχής η Ομοσπονδία μας αντιπαλεύτηκε και διαφώνησε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» γιατί διέβλεψε πως με την εφαρμογή του, ουσιαστικός στόχος ήταν η κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της, συμπαρασύροντας σε αυτή την κατάσταση και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η αρχή του τέλους για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις γνωστές σε όλους συνέπειες: Συνεχιζόμενη και αυξανόμενη μείωση των πόρων των Ο.Τ.Α. μέχρι την ολική τους εξάλειψη, επιπλέον μειώσεις μισθών των εργαζομένων με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, νέα φοροεπιδρομή, τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνικά μέσα. Όλα αυτά συνδυαστικά αποδυνάμωσαν εντελώς τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κοινωνία και οδήγησαν τους Δήμους σε πλήρη Οικονομική, Θεσμική και Λειτουργική κατάρρευση. Αποτέλεσμα σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αρμοδιότητες τις οποίες δεν δύναται για πολλούς λόγους να ασκήσει.

Η συμμετοχή και ο ρόλος των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υφιστάμενη διαβούλευση για την αλλαγή του Θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», είναι σημαντικός και ουσιαστικός και αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πυρήνα προτάσεων και θέσεων. Και αυτή την συμμετοχή ως ένδειξη ευθύνης των εργαζομένων απέναντι στον θεσμό που υπηρετούμε και αγαπάμε, δεν θα επιτρέψουμε κανένας ούτε να την καπηλευτεί, ούτε να την απαξιώσει. Ο κύριος και μοναδικός στόχος της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προωθείται από τη συγκυβέρνηση πρέπει να είναι η πλήρης αποδέσμευση, η απεμπλοκή και η απένταξή του από κάθε μνημονιακή απαίτηση που ουσιαστικά υποβαθμίζει τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας την αργά αλλά σταθερά στη διάλυσή της.

Δυστυχώς, η σημερινή συγκυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια λανθασμένη συνταγή. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που, αντί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, τη βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, με αποτέλεσμα η οικονομία να καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο του Λαού μας να επιστρέφει δεκαετίες πίσω και η ανεργία να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι λοιπόν αναγκαίο να γίνει μία καινούρια αρχή μακριά από τα λάθη και τις σκοπιμότητες του παρελθόντος. Μία νέα προσπάθεια που πρέπει να βασίζεται σε ορισμένους πυλώνες όπως:

1. Σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ουσιαστικά στο δύσκολο ρόλο τους.

2. Κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, επαναφορά του Προληπτικού και Κατασταλτικού ελέγχου.

3. Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες και Δομές των Δήμων.

4. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

5. Κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων, υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους.

6. Επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμός των Δήμων «τεράτων» που δημιουργήθηκαν κατά την αρχική εφαρμογή του Προγράμματος.

7. Κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. και υποχρεωτική μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες των Δήμων.

8. Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α. Και παρά τη νέα αυτή προσπάθεια, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται ο Δημότης, που προσπαθεί μέσα σε ένα πρωτοφανές οικονομικό περιβάλλον να επιβιώσει. Και φυσικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί εκείνος ο παράγοντας, που την επόμενη ημέρα θα κληθεί ουσιαστικά να εφαρμόσει τα όσα θα αποφασιστούν, το έμψυχο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράγοντας που έχει απαξιωθεί εσκεμμένα τόσο από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όσο και από με
9
γάλη μερίδα Αιρετών. Στο πλαίσιο αυτό η αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων, τους οποίους πολλές φορές οι αιρετοί μας προσφωνούν ως «συνεργάτες» είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτόνομη και δυνατή.

Ε΄. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.:

Οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κενό γράμμα, πλην εξαιρέσεων, που μέσα σε αυτές ήταν και ο κλάδος μας, που σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε μέσα από την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων να αναδείξει τη σημασία τους. Την περίοδο των μνημονίων και με τους νομοθετικούς περιορισμούς ως προς το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έφερνε στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός νέου συστήματος Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. (όχι απλώς διαβούλευση) που να επανακαθορίζει στρατηγική, τακτική, στόχους, λειτουργία και δράση που να προστατεύουν και να διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, διεκδικώντας:

1. Πλήρη επαναφορά του δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.

2. Συγκρότηση Σώματος Μεσολάβησης με αντικειμενικά κριτήρια.

3. Κατοχύρωση των διάφορων επιπέδων διαπραγμάτευσης.

4. Νομοθετική διεύρυνση των θεμάτων που θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν να κάνουν με το μισθολογικό καθεστώς.

ΣΤ΄. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:

Την κρίσιμη αυτή περίοδο και με την νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, με την οικονομία σε συνεχή ύφεση, το φορολογικό σύστημα κατά γενική ομολογία έγινε κοινωνικά πιο άδικο, έντονα ταξικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Οι φόροι διαδέχονται ο ένας τον άλλον και είναι ένα συνεχές εργαλείο ακόμα και σήμερα αφαίμαξης των εισοδημάτων αλλά και της περιουσίας των Ελλήνων.

Η υπερδιόγκωση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, η μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων και η υπερφορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων, αποτελούν και στην περίοδο αυτή, τα κύρια χαρακτηριστικά του, για τα οποία καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ακόμα από την νέα συγκυβέρνηση. Και αυτή την περίοδο, πάλι επιλέγονται τα εύκολα θύματα για να πληρώσουν την οικονομική κρίση, εντατικοποιώντας την συνεχή επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με δεδομένη πως όλη την προηγούμενη περίοδο οι μισθοί και οι συντάξεις καθημερινά συμπιέζονται, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, που όλο ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε, που θα εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και θα διασφαλίζει την φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, διεκδικώντας:

1. Απλό, δίκαιο αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα.

2. Αφορολόγητο όριο στα 16.000 ευρώ.

3. Κατάργηση κάθε χαρατσιού που επιβαρύνει οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

4. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

5. Αλλαγή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων. Ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

6. Δίκαιο φορολογικό σύστημα με ουσιαστική φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και κερδών αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ζ΄. ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

Όλα τα προηγούμενα χρόνια με την εφαρμογή της πολιτικής των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, του περιορισμού του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά δεκάδες χιλιάδες, της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού οδήγησε στην κατάργηση υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων, ο περιορισμός των οργανικών μονάδων δείχνει ποια ήταν η πολιτική των μνημονίων για το μέλλον των Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Η απαγόρευση προσλήψεων κατηγορίας Υ.Ε. και Δ.Ε. στους Ο.Τ.Α. επιβεβαιώνουν τις καθημερινές εκτιμήσεις μας για την ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση βασικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καθαριότητα, Παιδικοί Σταθμοί, Προνοιακές Δομές, Πράσινο, Κ.Ε.Π. κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, ακόμα και η νέα συγκυβέρνηση, προωθεί τα νέα προγράμματα ελαστικών σχέσεων εργασίας και εργασιακής «ομηρίας».

Νέα τάση που τείνει να γίνει συνήθεια στην πλειονότητα των Δήμων είναι η επαίσχυντη ενοικιαζόμενη εργασία μέσω ιδιωτικών εταιριών με μισθούς πείνας και χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Το νέο πρόγραμμα για την «απασχόληση» ανέργων μέσω της «Κοινωφελούς Εργασίας» δείχνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Ενδιάμεσο στάδιο και «Δούρειος Ίππος» της πλήρης ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών αλλά και των Κοινωνικών Δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πλήρης ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν οι «προσλήψεις» μέσω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που πλέον θεσμοθετούνται όπου οι ημέτεροι των αιρετών καθώς και οι «απολυμένοι» εργαζόμενοι θα γίνονται ξαφνικά «εργολάβοι» διεκδικώντας μερίδιο αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. Επιλογές που ουσιαστικά διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και οδηγούν μαθηματικά τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία σε οικονομική κατάρρευση. Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα, η αποτροπή διεύρυνσης των «προσλήψεων» με ελαστικές σχέσεις εργασίας να αποτελέσει βασική αγωνιστική προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των καθημερινών λειτουργιών των Ο.Τ.Α. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ο.Τ.Α. στους πολίτες. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ οι υπηρεσίες οδηγούνται σε σταδιακή κατάργηση και ιδιωτικοποίηση. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα ΤΕΛΟΣ στην πολιτική της ρουσφετολογίας, της κομματικής πελατείας και της συνεχιζόμενης «ΟΜΗΡΙΑΣ» χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διεκδικούμε:

1. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής, ενιαία μόνιμη (Δημοσίου Δικαίου) σχέση εργασίας.

2. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας.

3. Άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων από την έλλειψη προσωπικού στις οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.

4. Να ξεκινήσει, με νομοθετική ρύθμιση, η υποχρεωτική σύσταση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) σε όσους Ο.Τ.Α. το έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα.

5. Επανασύσταση των καταργηθέντων κενών οργανικών θέσεων και υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.

6. Μονιμοποίηση των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) που εργάζονται, για ενιαία μόνιμη και σταθερή εργασία στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

7. Τακτοποίηση ΑΜΕΣΑ σε οργανικές θέσεις του προσωπικού που έχει αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

8. Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με προσωρινούς πίνακες από τις προκηρύξεις των Ο.Τ.Α. μέσω του Α.Σ.Ε.Π.

9. Οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται μέσω των Προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. (8μηνα) να έχουν πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

10. Αποτροπή κάθε προσπάθειας διεύρυνσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της «ομηρίας» χιλιάδων εργαζομένων.

11. Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α.

12. Να μπει τέλος σε κάθε προσπάθεια εκχώρησης αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. μέσω των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.:

Θεωρούμε ότι στην πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί αυτή την χρονική περίοδο μπορεί να υλοποιηθεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας για την κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. και την επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α. που τις έχουν δημιουργήσει. Η γιγάντωση των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις συνεχείς παρατάσεις για να εναρμονισθούν δήθεν με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επέτειναν την «ομηρία» χιλιάδων εργαζομένων, ακύρωσαν βαθμιαία και συστηματικά το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και ουσιαστικά αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον προθάλαμο για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Γι΄ αυτό διεκδικούμε με μεγαλύτερη ένταση: Τη μεταφορά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλου του προσωπικού με παράλληλη κατάργηση των Επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους έχει σχέση με τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Την κατάργηση της υποπαρ. ΣΤ12, παρ. ΣΤ του Ν.4210/2013 που προβλέπει την άμεση απόλυση υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε περίπτωση κατάργηση Ν.Π.Ι.Δ.

Θ΄. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ:

Παρά την επίθεση που δεχθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, μερίδα αιρετών και τα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα αναδείξαμε σε όλη την Ελληνική κοινωνία την προσπάθεια της συνολικής εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Η ένταξη στους Περιφερειακούς και στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων δημιούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με την ανοχή και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την συνολική επίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων με στόχο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης σε όλο το φάσμα. Από την αποκομιδή έως την τελική διάθεση.

Οι εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια Αττικής με την προσωρινή κατάργηση των διαγωνισμών από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για την κατασκευή των τεσσάρων (4) εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων, ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά μας την επόμενη χρονική περίοδο. Η υπεράσπιση με κάθε τρόπο του Δημόσιου χαρακτήρα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων θα είναι μακρύς και επίπονος και θα πρέπει εκτός της Περιφέρειας Αττικής να επικεντρωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας (Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος κ.λπ.) όπου οι επιλογές μέχρι σήμερα, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού είναι οι Σ.Δ.Ι.Τ. και η εισαγωγή της θερμικής επεξεργασίας (καύση). Και αυτή την περίοδο διεκδικούμε:

1. Περιφερειακό σχεδιασμό με προσδιορισμένους χώρους και πληθυσμιακές ενότητες που εξυπηρετούν συνολικά την Αττική, με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα και με βάση τη διαλογή στην πηγή. Στο ΠΕ.Σ.Δ.Α. τα μεγάλα έργα, όπως οι Χ.Υ.Τ.Υ. και οι Μ.Ε.Α. θα πρέπει να είναι ονοματισμένα και με σχετικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη δυναμικότητά τους.

2. Επίσπευση των διαδικασιών για την εξεύρεση νέων χώρων τελικής διάθεσής στην Αττική που έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κρίση. Βρισκόμαστε στο τέλος του 2016 και η εξάντληση του χώρου της Α΄ Φάσης στο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής είναι πλέον θέμα τεσσάρων με πέντε μηνών, με ορατό τον κίνδυνο να μην έχουμε χώρο εναπόθεσης των 5.500 τόνων απορριμμάτων ημερησίως που διαχειρίζεται ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.

3. Το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και δεν πρόκειται να ανεχθούμε, οποιαδήποτε προσπάθεια αδειοδότησης ιδιωτικής μονάδας που βρίσκεται εντός της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής. Τέτοιες προσπάθειες θα συναντήσουν τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

4. Η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.). Ενίσχυση του ρόλου της εγκατάστασης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για την αποτέφρωση. Προστασία της υγείας των πολιτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, από την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους.

5. Να συμπεριλάβουν οι Δήμοι νέες δράσεις στο επίπεδο των τριών βασικών προτεραιοτήτων της ιεράρχησης (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση). Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις πληγές που άνοιξαν στους Ο.Τ.Α. οι μνημονιακές πολιτικές.

Η μνημονιακή λαίλαπα αποδυνάμωσε και απαξίωσε τις υπηρεσίες καθαριότητας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και οικονομική στήριξη των Δήμων για την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας θα συναντήσει συνολικά τη δυναμική αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των φορέων εκείνων που στηρίζουν τις θέσεις μας. Γιατί αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής θα είναι εκτός της συρρίκνωσης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών, ο οικονομικός μαρασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Συγχρόνως διεκδικούμε: 1. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας. Διάταξη που επιβεβαιώνει τη διάθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάργηση του Δημόσιου χαρακτήρα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. 2. Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). 3. Μετατροπή όλων των Φο.Δ.Σ.Α. σε Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων και όσων λειτουργούν υπό τη μορφή Α.Ε. και να επαναφερθεί το άρθρο 104 του Ν.3852/2010, καθώς είναι αναγκαία η ενιαία πολιτική διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ι΄. ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Η διαμόρφωση άμεσα ενός σύγχρονου, δημοκρατικού Κώδικα των Υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού είναι από τις βασικές προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας Κώδικας που θα είναι προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και θα απεμπλακεί από τις επιταγές των μνημονίων και της τρόικα, που θα διασφαλίζει σταθερές εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και που θα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Για την επιτυχία όλων των πιο πάνω διεκδικούμε:

1. Σύνταξη νέων Ο.Ε.Υ., σε όλους τους Ο.Τ.Α. όπου θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε Δήμου, σαφής περιγραφή θέσης και καθηκόντων και το κυριότερο, να λειτουργεί η υπαλληλική ιεραρχία που θα έχει επιλεγεί μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια και όχι διορισμένοι από τους αιρετούς.

2. Ανθρώπινο δυναμικό αναβαθμισμένο, με αυτονομία και πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας.

3. Δομή και οργανωτικό πλαίσιο με σαφείς ρόλους, ευθύνες, σχέσεις εξουσίας, τρόπους και ενέργειες διοικητικής λειτουργίας και διαδικασιών.

4. Οργάνωση και διαμόρφωση μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς περιττή γραφειοκρατία, πολυνομία που να εμπνέει και να έχει έμφαση στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

5. Αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων, αξιοκρατική στελέχωση.

6. Οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του προσωπικού.

7. Ενίσχυση των υποδομών των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης, μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.

8. Δια βίου επιμόρφωση και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες όλου του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Μέχρι την σύνταξη του νέου Κώδικα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρεμβαίνουμε για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το άρθρο 82, παρ.6 του Ν.3584/2007, που θα καθορίζει τις κατηγορίες, τους κλάδους και τα τυπικά προσόντα διορισμού του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Κ΄. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

Καθημερινά τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο μας και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και της εγκατάλειψης λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ο.Τ.Α. κάθε προσπάθειας για την πιστή και αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Γεγονός που μας αναγκάζει να εντείνουμε τον αγώνα μας. Η άρνηση εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και Νόμων τόσο από το κράτος, όσο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διάλυση κάθε ελεγκτικού φορέα, αλλά και η μη επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν τις εφαρμόζουν έχει δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον. Η αδιαφορία της πλειοψηφίας των Ο.Τ.Α. όλης της χώρας, με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας, στην βασική υποχρέωση που έχουν για την πρόσληψη Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας έχει δημιουργήσει τις πιο αρνητικές συνθήκες για την απασχόληση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γι΄ αυτό οι διεκδικήσεις μας επικεντρώνονται:

1. Άμεση πρόσληψη Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας σε όσους Ο.Τ.Α. το αρνούνται πεισματικά.

2. Πλήρη αναγνώριση του Εργατικού ατυχήματος και της Επαγγελματικής ασθένειας και στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.

3. Την έκδοση νέας κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και την εκ νέου χορήγηση Στολών Εργασίας.

4. Δημιουργία Δημόσιου Φορέα με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για τη διαρκή παρακολούθηση, ενημέρωση και διενέργεια μελετών και ερευνών των συνθηκών εργασίας στις ιδιαίτερα βεβαρημένες από άποψη συνθηκών εργασίας κατηγορίες εργαζομένων στα Β.Α.Ε.

Λ΄. ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.:

Οι συνεχείς προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και χρηματοδότησης των Προνοιακών Δομών, ουσιαστικά τις καταργεί και σύμφωνα με τις αποφάσεις της, η κοινωνική πολιτική θα είναι αντικείμενο μόνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της κατάργησης πολλών δραστηριοτήτων με άλλοθι την οικονομική κρίση. Για μας όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βασική προτεραιότητα θα είναι μόνο η συνέχιση και όχι η κατάργηση των Προνοιακών Δομών, διεκδικώντας:

1. Διασφάλιση της συνέχισης και διεύρυνσης της λειτουργίας των Προνοιακών Δομών μεταξύ των οποίων, «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα», «Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ», «Κ.Η.Φ.Η.», με εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

2. Εξασφάλιση του κόστους της Μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στα Προνοιακά Προγράμματα με πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της συνταγματικής της υποχρέωσης, γιατί μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των προγραμμάτων εργάζονται απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

3. Διασφάλιση των ανωτέρω προϋποθέσεων, έτσι ώστε οι Ο.Τ.Α. να προχωρήσουν σε σύσταση Διεύθυνσης Κοινωνικής Υπηρεσίας και των ανάλογων οργανικών θέσεων προκειμένου να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως. 4. Τακτοποίηση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί στις Κοινωνικές Δομές με αδιάκοπη συνέχεια τα τελευταία χρόνια.

Μ΄. ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

Η υπεράσπιση του Δημοσίου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών των Ο.Τ.Α. με αφορμή τις πολιτικές που ασκούνται και με τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι βασική προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η μείωση του προσωπικού και η στέρηση των αναγκαίων πόρων έχει οδηγήσει δεκάδες Παιδικούς Σταθμούς σε κλείσιμο και χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση, ενώ «ταφόπλακα» θα είναι η διεύρυνση λειτουργίας τους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.

Οι συντονισμένες και καθημερινές προσπάθειες των αιρετών για την τροποποίηση του πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας και τη μετατροπή τους σε χώρους «Πάρκινγκ» καθιστούν τις παρεμβάσεις μας αναγκαίες για τη διεκδίκηση:

1. Αναβάθμιση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού ρόλου των Παιδικών Σταθμών.

2. Ενιαία προσχολική αγωγή.

3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σήμερα σε ανθρώπινο δυναμικό.

4. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (εξοπλισμός, σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια κ.λπ.).

5. Αυστηρή τήρηση αναλογιών Νηπίων-Βρεφών και Παιδαγωγών σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και λήψη αυστηρών μέτρων για όσους δεν τις εφαρμόζουν ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής διαβίωση των παιδιών μέσα στους Παιδικούς Σταθμούς.

6. Συνεχής επιμόρφωση του υπηρετούντος προσωπικού μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

7. Κατάργηση των τροφείων.

8. Την ένταξη του κλάδου Τ.Ε. Βρεφονηπιοκομίας στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

9. Την υπεράσπιση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

10. Την άμεση τακτοποίηση του προσωπικού που απασχολείται μέσω των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. στις Δομές των Παιδικών Σταθμών και η συνεχής χρηματοδότησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ν΄. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ:

Από το 2008 έως σήμερα με την ψήφιση διαδοχικών Νόμων (Ενοποίηση Ταμείων, Ίδρυση Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Κατάργηση του Ο.Π.Α.Δ., δημιουργία του Ε.Τ.Ε.Α., του Ε.Κ.Φ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) μόνος στόχος ήταν η ισοπέδωση, κατάργηση και συρρίκνωση κάθε δικαιώματος στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς ακόμη και μετά τις πρόσφατες αντιασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ και στην Υγειονομική Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο…

Γι΄ αυτό οι διεκδικήσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες:

1. Αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων από το PSI.

2. Στήριξη των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιμετώπιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με κοινωνικούς και όχι δημοσιονομικούς όρους.

3. Συνολικός σχεδιασμός και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Ταμείων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένεςανάγκες και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι στόχοι και αν τεθούν, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν. Με ενοποιήσεις και “υπέρ-Ταμεία” δεν λύνεται το πρόβλημα, το έδειξαν άλλωστε και οι προηγούμενες ενοποιήσεις.

4. Κατάργηση της επιπλέον εισφοράς των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. για την υγειονομική περίθαλψη 1% για κάθε έμμεσο ασφαλισμένο μέλος.

5. Την άμεση αντιμετώπιση της υποβάθμισης των παροχών Υγείας αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

6. Την επανασύσταση του Ο.Π.Α.Δ. με νέο Κανονισμό Παροχών, για να σταματήσει η κατακόρυφη αύξηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

7. Την προστασία της ακίνητης περιουσίας του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. που κάποιοι προσπαθούν να λεηλατήσουν και ορθολογική αξιοποίησή τους.

8. Την πλή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Ε.Τ.Ε.Α., Τ.Π.Δ.Κ.Υ. και Ι.Κ.Α. που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους-εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

9. Η κατάρτιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις παροχές υγείας με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους και όχι συρρίκνωση.

Ξ΄. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ:

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων απαιτεί ΤΩΡΑ ενεργούς εργαζόμενους, συμμετοχική διαδικασία, δημοκρατική λειτουργία στο εσωτερικό του, συνδικαλιστική αυτογνωσία, σύνθεση στις απόψεις, ενότητα στη δράση, αλληλεγγύη στη διεκδίκηση, για να έχει μαζικούς, ενωτικούς και αποτελεσματικούς αγώνες. Η παρέμβασή μας στο οργανωτικό επίπεδο κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσει στην ανάγκη μίας και ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Ν.Π.Δ.Δ., και Ν.Π.Ι.Δ.) που έχουν εργασιακή σχέση διάρκειας, με παράλληλη βέβαια διασφάλιση της εκπροσώπησής μας, χωρίς σκοπιμότητες και αλλοιώσεις σε όλα τα επίπεδα (Πρωτοβάθμιος Σύλλογος-Ομοσπονδία-Α.Δ.Ε.Δ.Υ.). Δεύτερο, είναι η αναγκαιότητα της λειτουργίας των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ. Κι αυτό γιατί από 1-1-2011 και την εφαρμογή του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε ο συντονισμός και η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού σε επίπεδο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ που για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει ενοποίηση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων. Τρίτο, είναι η έναρξη του διαλόγου και των διαδικασιών για την ύπαρξη μιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Α’ και Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Χρονική έναρξη της υλοποίησης αυτής της πρότασης είναι η οριστικοποίηση των θεσμικών αλλαγών (αρμοδιοτήτων) με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και πάντοτε με τη συνεργασία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτο, η μετατροπή του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα των Δημοσίων Υπαλλήλων να διαμορφώνει και να τεκμηριώνει το συνδικαλιστικό του λόγο άλλα και δομημένες προτάσεις με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας. Πέμπτο, είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μετά την ενοποίηση των Ο.Τ.Α. όλης της χώρας. Θα πρέπει με γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες να υπάρξει μέσα από συνεννόηση και δημοκρατικές διαδικασίες ενοποίηση όλων των δυνάμεων των εργαζομένων σε ένα Σύλλογο, καθώς τα προβλήματα θα οξυνθούν και η πολυδιάσπαση το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα θα είναι η εσωστρέφεια και όχι η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων. Κινήσεις και τακτικές αλαζονικές και ηγεμονικές, θα μας επιστρέψουν σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και μιζέριας που θα είναι αποτρεπτικό στην υλοποίηση του στόχου μας.

Υπάρχει αναγκαιότητα να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο οργανωτικής δομής του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που για μας διαμορφώνεται ως εξής:

1. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης κάθε Δήμος και ένας Σύλλογος με στόχο τη σύνθεση και την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

2. Στους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.λπ.) θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το συνεχιζόμενο κλίμα πολυδιάσπασης και της ίδρυσης νέων Συλλόγων με κύριο κριτήριο της ενδοκλαδικές ή προσωπικές αντιθέσεις.

3. Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων (Νομοί) θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση με την ύπαρξη ενός συλλόγου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός). Μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικές και λόγω της ύπαρξης μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από την Πρωτεύουσα του Νομού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Σύλλογοι σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας όμορων Δήμων.
Βασικές μας αρχές για την οργανωτική ανασυγκρότηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι:

Η καθιέρωση στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που θα επιτρέπει να αποτελέσει και καταστατική διάταξη. Η χρήση της τεχνολογίας για την καθιέρωση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου με βάση το Α.Μ.Κ.Α. ή τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜ.Α.). Δημιουργία στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων (Μητρώο Μελών) για την αποφυγή προσπάθειας διπλοψηφίας και αμφισβήτησης των εκλογικών διαδικασιών. Να μην επιτρέπεται με καταστατική διάταξη η εγγραφή στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Πανελλαδικού ή κλαδικού χαρακτήρα. Η εγγραφή νέων Συλλόγων-Μελών στη δύναμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να επιτρέπεται να πραγματοποιείται μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου μέχρι τις 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του έτους, πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία (άρθρο 48 του ισχύοντος Καταστατικού).

Η αναβάθμιση της λειτουργίας των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τα οποία καλούνται να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και δράση του συνδικαλιστικού κινήματος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Την ίδρυση και λειτουργία των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με καταστατική διάταξη, για τον συντονισμό και την κοινή δράση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού σε επίπεδο Περιφέρειας. Την απόκτηση οικονομικής αυτοδυναμίας των συνδικάτων, μέσα από ισχυρότερες δομές που για τους εργαζόμενους εγγυώνται ασφάλεια και αποτελεσματικότερη παρέμβαση και συμβάλλουν έτσι στην πύκνωση των δυνάμεών τους, καθώς και με λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως αυτό της εφαρμογής των διατάξεων (Σ.Σ.Ε. και Ειδικών Σ.Σ.Ε.) για την παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς μέσα από τη μισθοδοσία.

Η οικονομική αυτοδυναμία είναι αναγκαίος όρος για να μπορούν τα συνδικάτα να προωθούν τα όλο και πιο απαιτητικά προγράμματα δράσης τους. Την ενίσχυση του συνδικαλιστικού στελεχιακού δυναμικού με νέες γνώσεις, με νέες δεξιότητες που με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα συμβάλλουν στην προώθηση των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος στην άμεση, καθολική, έγκυρη ενημέρωση, αλληλοτροφοδότηση με τα μέλη των συνδικάτων και τους εργαζόμενους. Η καθολική χρήση του διαδικτύου από όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη για άμεση επικοινωνία, ενημέρωση, προβολή των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος προβάλλει σήμερα επιτακτική ανάγκη. Οφείλει επίσης το συνδικαλιστικό κίνημα να διατηρεί ανοικτό μέτωπο, κατά των φαινομένων διαφθοράς, πελατοκρατείας, παραγοντισμού. Οφείλει δε να αναδείξει την ηθική διάσταση της συλλογικής δράσης με την ίδια τη στάση, τη συμπεριφορά, την έκφραση και τη δράση των συνδικαλιστικών στελεχών. Την αναβάθμιση των Διεθνών Σχέσεων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με την συγκρότηση μέσω καταστατικής διάταξης Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων. Αντικείμενο λειτουργίας της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων θα είναι μια νέα σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας με τα συνδικάτα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και άλλων χωρών που σήμερα ζουν μια νέα πραγματικότητα. Ουσιαστική συμμετοχή και μεγαλύτερη παρέμβαση τόσο στα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα όσο και στις επιτροπές που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάδελφοι, Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και την Ελληνική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων αντιστάθηκαν σθεναρά μέσα από διαρκείς αγώνες, βάζοντας σε πολλές των περιπτώσεων φραγμούς στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια τους. Η υπογραφή του 3ου Μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και οι επιπτώσεις αυτού σε όλες τις εκφάνσεις του εργασιακού βίου αλλά και της καθημερινότητας των εργαζομένων και ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας αποδεικνύουν συνεχώς την σκληρότητα, την αδικία και το αδιέξοδο αυτών των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.

Η συμμόρφωση όλων των κυβερνήσεων με τις «έξωθεν» εντολές όχι μόνο δεν φέρνουν την ευαγγελιζόμενη ανάπτυξη, αλλά αντίθετα βυθίζουν ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση την Ελληνική κοινωνία. Η επιλογή του εργατικού κινήματος αποτελεί πλέον μονόδρομο. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί και η πρόθεσή μας ξεκάθαρη. Είναι αναντίρρητη υποχρέωσή μας η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση όλων των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος προκειμένου να αναχαιτίσουμε την ολομέτωπη επίθεση που συνεχίζουμε να δεχόμαστε από τις εγχώριες και διεθνείς νεοφιλελεύθερες πολιτικές. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην ισοπέδωση των πάντων.

Γιατί η ιστορική διαδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικά της Ομοσπονδίας μας, που έχει αποδειχτεί μια από τις δυναμικότερες Ομοσπονδίες του Δημοσίου τομέα, έχει δείξει ότι όταν διεκδικεί έχει κατακτήσεις και νίκες. Έχουμε την δύναμη να το πετύχουμε. Έχουμε και την διάθεση και την τόλμη να αγωνιστούμε. Ας γίνει το 45ο Ενδιάμεσο Συνέδριό μας αφετηρία και οδηγητής νέων δυναμικών αγώνων και μαζικής πάλης ενάντια σε όσους υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον μας.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου