Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κύπρος- Αιγαίο, Μέτωπο ενιαίο!


Περιληπτικά
(Δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της 5/3/2017)

Κύπρος- Αιγαίο, Μέτωπο ενιαίο!

-Προς τι όλη αυτή η πρόσφατη παρατεταμένη επιθετικότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας; Έχει σχέση με το (προσωρινό) «κενό εξουσίας» που έχει δημιουργηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θεωρεί η Άγκυρα ότι δημιουργείται ένα βραχύβιο παράθυρο ευκαιρίας υπέρ της προκειμένου να επιχειρήσει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο;

Σαφώς η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις θέσεις της τόσο έναντι των ΗΠΑ όσο και έναντι της Μόσχας, δεδομένου ότι η δυναμική της αφύσικης ρωσοτουρκικής (πρόσκαιρης) φιλίας πλησιάζει στα όριά της. Ένας αναβαθμισμένος τουρκικός έλεγχος του Αιγαίου θα προσέφερε στην Άγκυρα ένα ισχυρό χαρτί απέναντι και στις δύο (πρώην) «Υπερδυνάμεις».

Όσον αφορά την Ελλάδα, πιθανόν οι Τούρκοι θεωρούν πως η Αθήνα, έχοντας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ευρωπαϊκή «επιτροπεία», θα αντιδράσει περιορισμένα σε κάποια «μικρής κλίμακας» επιθετική τουρκική ενέργεια. «Έτσι, η Άγκυρα θα πετύχει ένα μεγάλο βήμα στην διαρκή προσπάθειά της να καταστεί ο αναντίρρητος κυρίαρχος στο Αιγαίο και ο Ερντογάν θα καθιερωθεί ως μεγάλος ηγέτης.» (Κωνσταντίνος Γρίβας).


- Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό για την «Εξεύρεση λύσης» και τον «διάλογο που διεκόπει» μεταξύ του προέδρου Ανα(ν)στασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη Ακιντζί, και εδώ έχουμε επίδειξη της Τουρκικής αδιαλλαξίας και ενός «θέατρου του παραλόγου».

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του νέου αφεντικού του State Department Ρεξ Τίλερσον και του Ακιντζί , ο τελευταίος φόρτωσε στους Ελληνοκύπριους την κατάρρευση των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι την αποχώρησή του από τις συνομιλίες την προκάλεσε η ψήφιση από το Κυπριακό Κοινοβούλιο απόφασης για τον εορτασμό του Ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, την περίφημη «Ένωση»!

Ο Ακιντζί είπε ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Ανα (ν)στασιάδης, ακυρώσει την απόφαση της Κυπριακής Βουλής!

Προφάσεις εν αμαρτίαις. Δύναται ο πρόεδρος Ανα(ν)στασιάδης να ακυρώσει – απόφαση της Βουλής; Προφανώς όχι.

Τι πράττει άραγε ο Ακιντζί όσον αφορά τον ετήσιο εορτασμό της εισβολής και Κατοχής των «Αττίλα» στην βόρεια Κύπρο;

Τους στόχους του (και αυτούς της Τουρκίας), επανέλαβε στην ομιλία που εκφώνησε στην 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν , στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής με τον τίτλο : «Πρόεδρος» του «Τ/κ κράτους».

Αναφέρθηκε στον εκτροχιασμό των συνομιλιών, στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής για το δημοψήφισμα του 1950 και στους όρους που θέτει για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο πλευρό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο ζήτησε από τους επικεφαλής των ισλαμικών κυβερνήσεων να στηρίξουν το Ψευδοκράτος.


Όσο γρηγορότερα όλα αυτά συνδεθούν μεταξύ τους ( παράλληλα με την προσπάθεια δημιουργίας «παράλληλης δομής» προς το Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους στην Ελληνική Δυτική Θράκη) σε Αθήνα και Λευκωσία, τόσο γρηγορότερα θα γίνει κατανοητή η ΑΝΑΓΚΑΙΑ επαναχάραξη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ στον – ντεμοντέ- «Ενιαίο Αμυντικό Χώρο».

Σήμερα η Κύπρος, αύριο η Ελλάδα.

Κύπρος-Αιγαίο, Μέτωπο ενιαίο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: g.papagian3@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου