Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ


ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός ελεύθερου δημοτικού πανεπιστημίου στο Χαλάνδρι έγινε χτες, Πέμπτη 2 Μαρτίου, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών.

Τη συζήτηση «άνοιξε» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό στη βάση του οποίου προτείνεται η δημιουργία του πανεπιστημίου. Όπως είπε, η επιδίωξη του Δήμου είναι το πανεπιστήμιο αυτό να αποτελέσει ταυτόχρονα βήμα διαλόγου αλλά και μορφωτικό ίδρυμα, το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες ευκαιρίες αυτοβελτίωσης μέσα από την παροχή γνώσεων σε καθιερωμένα επιστημονικά πεδία αλλά και την ενημέρωση σε τομείς επαγγελματικού ή ευρύτερου κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. «Θέλουμε το πανεπιστήμιο αυτό να είναι μια ανοιχτή δομή, να συνδεθεί με τη ζωή της πόλης, να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να συναντηθούν και να συζητήσουν, να κάνει ακόμη πιο ζωντανή την πόλη μας», τόνισε ο κ. Γκάκας.

Οι πολίτες συζήτησαν σχετικά με τη φυσιογνωμία, την προοπτική, τη δομή και τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Εκφράστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, όλοι οι ομιλητές ωστόσο παραδέχτηκαν ότι κοινός τόπος τους είναι η πεποίθηση ότι ένα λαϊκό πανεπιστήμιο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτό τελικά θα διαμορφωθεί, μόνο οφέλη θα μπορούσε να έχει για την πόλη και τους πολίτες. Εξάλλου, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, κατά το κλείσιμο της συζήτησης, τρία ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης αυτής συνάντησης: «η θετική διάθεση, η γενική αναγνώριση της ανάγκης για τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, ο πλουραλισμός των απόψεων».

Σύμφωνα με το δήμαρχο, το Χαλάνδρι διαθέτει εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι προσφέρουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα: «Περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της πόλης είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ενώ περισσότερο από το 60% έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στη μέση εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Ρούσσος ενώ τόνισε ότι η δημιουργία ενός ελεύθερου πανεπιστημίου δεν θα είχε νόημα αν αυτό δεν είχε έρεισμα στην κοινωνία.

Ανάμεσα σε άλλα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές, εκείνα που φαίνεται να απασχόλησαν περισσότερο τη συζήτηση ήταν αν η ονομασία «πανεπιστήμιο» είναι κατάλληλη ή όχι για έναν τέτοιο φορέα, αν αυτός θα προσφέρει πιστοποιητικά σπουδών, ποια θα είναι η διοικητική του δομή, αν θα διδάσκουν σε αυτόν αποκλειστικά πανεπιστημιακοί και αν η λειτουργία του θα στηριχθεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους από τη λειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, διατύπωσαν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα λαϊκό πανεπιστήμιο στην πόλη και δήλωσαν την επιθυμία τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Διαθέσιμοι να συμβάλλουν στην οργάνωση και τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου οργανισμού προσφέροντας είτε διδακτικό είτε διοικητικό έργο, ανάλογα με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα αλλά και τις ανάγκες που θα προκύψουν, δήλωσαν και πολλοί ακόμη πολίτες.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός από τα μέλη της διοίκησης του Δήμου, και ο πρώην δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουράσης, ο οποίος δήλωσε την επιθυμία της δημοτικής του παράταξης να στηρίξει το εγχείρημα. Από την αντιπολίτευση ήταν επίσης παρών ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πράσσος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από τη διοικούσα παράταξη.

Οι πολίτες που δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πρώτη αυτή συζήτηση για να καταθέσουν τις απόψεις τους ή να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην οργάνωση και λειτουργία του πανεπιστημίου μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210.6820464 και ηλεκτρονικά στο aetopoli@otenet.gr και στο tm.politismou@halandri.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου