Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Νέο ηχηρό ΟΧΙ στα πλευρικά διόδια από την Περιφέρεια Αττικής. Διάνοιξη της Λ. Κύμης έως την Εθνική οδό έθεσε ο Γιώργος Καραμέρος.


Σταθερά προσηλωμένη παραμένει η Περιφέρεια Αττικής στην αντίθεσή της ως προς την εγκατάσταση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Μεταμόρφωσης και Αγίου Στεφάνου, καθώς και στην απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων, ενώ ζητά να τεθεί σε εφαρμογή η αναλογική χιλιομετρική χρέωση, όχι μόνο για το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και για την Αττική οδό. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβούλιου, στις 25/04/2017, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος, ταυτόχρονα, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, από το «τριεθνές» (Μαρούσι-Πεύκη-Ηράκλειο) έως την εθνικό οδό Αθηνών- Λαμίας, έργο που πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Επιπλέον, ζήτησε να παραμείνει ελεύθερο από διόδια το περιαστικό τμήμα της Εθνικής οδού από τη Μεταμόρφωση έως τις Αφίδνες, να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής διοδίων ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάτοικοι και εργαζόμενοι όμορων, σε σταθμούς διοδίων, περιοχών, καθώς και την οριστική παύση των διώξεων πολιτών που συμμετείχαν σε κινήματα κατά των διοδίων. Τέλος, ο κ. Γ. Καραμέρος, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί για το πως και αν θα έχει αναχαιτίσει την επιβολή νέων διοδίων και όχι για το αν αυτά θα επιβληθούν το 2019 ή το 2020».

Αναλυτικά η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη
«Ο Νόμος 3555/2007, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και αφορά στην κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης έως τα Σκάρφεια του Μαλιακού, αποτελεί μία από τις ενδεικτικότερες σκανδαλώδεις αποφάσεις των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στην πολυετή κρίση. Στην Αττική, η εταιρεία “ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ” που έχει αναλάβει τη κατασκευή της, από τις 09‐01‐2008 εισπράττει διόδια από μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς που της παραχωρήθηκαν με σκοπό τις εισπράξεις να τις διαθέσει για τη κατασκευή της Ιόνιας Οδού, την ανακατασκευή της σύνδεσης Σχηματάρι – Χαλκίδα, καθώς και την ανακατασκευή του τμήματος της ΕΟ Αθηνών‐ Λαμίας από τον Α/Κ της Μεταμόρφωσης μέχρι και τα Σκάρφεια Μαλιακού.

Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης, που αφαίμαξε τις τσέπες των πολιτών και υποβάθμισε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής, παρέχει δυνητικά στην παραχωρησιούχο εταιρία το δικαίωμα να εγκαθιστά νέους Σταθμούς Διοδίων κατά την κρίση της (μετωπικούς και πλευρικούς), να επιβάλει και να εισπράττει από τους Χρήστες της Εθνικής Οδού διόδιο τέλος, ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση χιλιομέτρων. Σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα που παραμένει ενεργή μολονότι η χώρα βρίσκεται σε ειδικές συνθήκες εδώ και επτά χρόνια.

Αυτή η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αντίθετη με την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στο οδικό δίκτυο χωρικής αρμοδιότητάς της και το εκφράσαμε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014. Εξηγήσαμε τι έχει συμβεί και γνωμοδοτήσαμε αρνητικά ως προς την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία σταθμού διοδίων στο ύψος της Βαρυμπόμπης.

Το σημερινό θέμα λοιπόν δεν ξεκινάει από το μηδέν. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων:

1ον. Η συζήτηση και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2014 (443/2014), σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία συντάχθηκε στο πλευρό των Δημοτικών Αρχών, των κατοίκων και του κινήματος για την απομάκρυνση των διοδίων από την Αττική. Με την εν λόγω απόφαση, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ζήτησε όχι μόνο να μην τοποθετηθούν νέα πλευρικά διόδια, αλλά και να απομακρυνθούν τα ήδη εγκατεστημένα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα ζήτησε τη ριζική αναθεώρηση ή κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς η µη ύπαρξη ασφαλούς και ολοκληρωμένου δικτύου παραδρόμων καθιστά τη χρήση της Εθνικής οδού υποχρεωτική για τις αστικές μετακινήσεις των κατοίκων και εργαζομένων της Αττικής. Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τη λαϊκή βούληση κατοίκων της περιοχής.

2ον. Οι συζητήσεις και αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού με τις οποίες είναι ριζικά αντίθετοι στο καθεστώς επιβολής διοδίων και ζητούν την κατάργηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων Βορίδη – Ρέππα. Δεν δέχονται την τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου.

3ον. Η θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος παραδέχθηκε στη Βουλή ότι πρόκειται να εγκατασταθούν πλευρικά διόδια στις ανωτέρω περιοχές, με τη λειτουργία τους να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους 2018, και με την προϋπόθεση να υπάρχει αναλογικό σύστημα χρέωσης.

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο θέμα καθώς από το 2014 ακούμε για αναλογικά διόδια και 2,5 χρόνια μετά βλέπουμε ότι με γοργό ρυθμό προχωρούν μόνο έργα σταθμών διοδίων και κατασκευής του κτηρίου που θα διαχειρίζεται τα διόδια (κόμβο της Βαρυμπόμπης, λίγο μετά την ανισόπεδη διάβαση μετά τη ΒΕΛΜΑΡ). Το γεγονός ότι τα διόδια θα επιβληθούν είτε το 2018, είτε το 2019, ή το 2020 δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση που θα κριθεί για το πως και αν θα έχει αναχαιτίσει την επιβολή νέων διοδίων. Και είναι αυτονόητο ότι προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι πολίτες και η αυτοδιοίκηση.

Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής:

Λέμε ΟΧΙ στην τοποθέτηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου. Το περιαστικό τμήμα της Εθνικής οδού από Μεταμόρφωση έως Αφίδνες να παραμείνει ελεύθερο από διόδια.
Πάγιο αίτημά μας είναι η απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων διοδίων εντός του νομού Αττικής, καθώς η μη ύπαρξη ασφαλούς και ολοκληρωμένου δικτύου παραδρόμων καθιστά τη χρήση των Εθνικών οδών υποχρεωτική για στις αστικές μετακινήσεις των κατοίκων και εργαζομένων της Αττικής.
Ζητάμε την εφαρμογή συστήματος αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και στην Αττική οδό, εφαρμογή που οφείλει να είναι στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των τελών διοδίων.

Ζητάμε να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας διάνοιξη της Λ. Κύμης από τα βόρεια προάστια μέχρι την Εθνική Οδό.
Ζητάμε απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των κατοίκων και των εργαζομένων των όμορων σε σταθμούς διοδίων περιοχών που αφορούν σε τοπικές καθημερινές μετακινήσεις, καθώς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τέλος ζητάμε την οριστική παύση των διώξεων των Πολιτών που συμμετείχαν σε κινήματα κατά των διοδίων

Σε αντίθετη περίπτωση, ιδίως η καθυστέρηση εφαρμογής αναλογικών διοδίων (έχουν περάσει 2,5 χρόνια και ακούμε για άλλους 16 μήνες μέχρι την εφαρμογή), θα εκληφθεί ως πολιτική αναβλητικότητας της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου