Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Β.Οικονόμου:Κάνω πάντα ό,τι κατεβάζει η κούτρα μου

(Συνέντευξη στο Παρασκήνιο 22-4-14)

Ο Βασίλης Οικονόμου αποτελεί μία δυναμική φυσιογνωμία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Άνθρωπος ασυμβίβαστος, συνετός, υπερήφανος, γενναίος, με ανήσυχο πνεύμα, που δεν καθηλώνεται σε «καρέκλες» και μάχεται για τις αξίες του.

Ο βουλευτής που διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ το 2010, όταν με σθεναρή φωνή δεν ψήφισε το 1ο μνημόνιο, και εξελέγη στη συνέχεια με τη Δημοκρατική Αριστερά, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 2014 γιατί έπαψε να τον αντιπροσωπεύει, τέθηκε με τόλμη επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» και από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως βουλευτής Επικρατείας, είναι έτοιμος να κατέβει μάχιμος υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες εκλογές, στοχεύοντας στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Είχαμε τόσα πολλά να πούμε για τη ζωή του και τις επιλογές του, που δεν μας έφτανε ο χρόνος στο σύντομο διάλειμμα που έκανε από τις υποχρεώσεις του στη Βουλή, όταν τον συναντήσαμε στο εστιατόριο της «Αίγλης» Ζαππείου. «Κάνω πάντα αυτό που κατεβάζει η κούτρα μου, δεν βολεύομαι, δεν φοβάμαι να βγω μπροστά να παλέψω, ώστε να γίνει η χώρα μου ένα κράτος όπου θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά μου», εξομολογείται στο «Π». Δραστήριος από μικρός, αφού από τα μαθητικά του χρόνια ήταν πολιτικοποιημένος με ενεργή δράση και έντονη πολιτική συνείδηση, αθλητής, πτυχιούχος των ΤΕΕΦΑ και της Νομικής, είναι βουλευτής από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να έχει οικογενειακή παράδοση, υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα της ομάδας και έχει βιώσει αγέρωχα τη μοναξιά της ανεξαρτητοποίησής του το 2010, όταν αυτή ήταν απαραίτητη «για την καθαρότητα της συνείδησής του» και δεν ήταν της μόδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τοποθέτησε τομεάρχη Υγείας του κόμματος. Ποιες είναι οι σχέσεις σας και πώς αισθάνεσαι στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν κινηθεί με μεγάλη προσοχή και εθνική υπευθυνότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πολίτη, μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις. Είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης και οι κυβερνητικοί χειρισμοί αυξάνουν τον λογαριασμό και οδηγούν τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή, ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση, επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί πολύ απλά έχει σχέδιο για τη χώρα και λέει ξεκάθαρα την αλήθεια στον Έλληνα πολίτη. Δεν υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Η τοποθέτησή μου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τομεάρχη Υγείας είναι για μένα μεγάλη ευθύνη και ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου. Η Υγεία είναι ένας ευαίσθητος και απαιτητικός τομέας και η απόφασή μας είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού μας αγώνα.
Ως τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν τη στιγμή στη χώρα, πώς αξιολογείς το έργο του υπουργείου Υγείας;
Είναι δεδομένο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μένει μετεξεταστέα, καθώς ο βαθμός που της βάζει ο ελληνικός λαός είναι πολύ κάτω από τη βάση. Ο κατήφορος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης, στον τομέα της δημόσιας Υγείας, δεν έχει τελειωμό. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά στη θλιβερή λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τα αποθέματα σε οξυγόνο και την έλλειψη αντικαρκινικών φαρμά- κων σε κεντρικά νοσοκομεία να βρίσκονται μονίμως στο επίκεντρο, απειλώντας τη ζωή ασθενών. Ας μην αναφερθούμε στην αποσύνθεση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Είναι απορίας άξιον, σε ποιον κόσμο ζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δείτε, για παράδειγμα, πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα της Εξεταστικής για την Υγεία. Τη χρησιμοποίησε ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό έναντι των μέτρων περικοπών συντάξεων και του αφορολόγητου. Ειδικά η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έπρεπε να τεθεί υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής, δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφιών που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών, κάτι που η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε. Η επιλογή αυτή τούς εκθέτει με τρόπο ανεπανόρθωτο και απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην ιστορία.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε τη δράση «Μήνας Υγείας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ποιες μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει στον τομέα αυτόν;

Η ΝΔ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες: την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας. Κεντρικό ρόλο θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας. Επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης ασθενών, η τηλεϊατρική, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για το ΕΣΥ, το μητρώο επαγγελματιών Υγείας είναι στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αναπτύσσουμε. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, επιδιώκουμε να μην περιορίζεται μόνο στους πάσχοντες αλλά να επεκτείνεται στον συνολικό πληθυσμό με στόχο την ενδυνάμωση, έτσι ώστε οι πολίτες να μην είναι ευάλωτοι στα ερεθίσματα που προκαλούν ψυχικές παθήσεις.

Όλες αυτές τις πτυχές της πρότασής μας θα τις αναπτύξουμε στις πανελλαδικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, στο πλαίσιο του «Μήνα Υγείας», δίνοντας τον λόγο στους πολίτες και στους πρωταγωνιστές της Υγείας κάθε περιφέρειας της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε από την Κρήτη, πάμε Πάτρα, Καλαμάτα, Βόλο, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία είναι πολύ ψηλά στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα αλλά και στην αντιπολιτευτική μας δράση.

Μίλησέ μου για τις σχέσεις σου με τον Αντώνη Σαμαρά και το τηλεφώνημα που σε έκανε να συμπορευτείς μαζί του.

Τιμώ και σέβομαι τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ήταν εκείνος που μου έκανε την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, συμβολίζοντας το άνοιγμα προς το Κέντρο στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Συστρατεύτηκα με τη ΝΔ σε μία δύσκολη στιγμή για την παράταξη και δεν το μετάνιωσα αυτό, αφού η πορεία αυτών των δυόμισι ετών δικαιώνει εμένα και όχι όσους άκουσαν με ευκολία τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς.

«Ένας τύπος που δεν κάθεται ποτέ ήσυχος», λένε όσοι σε ξέρουν. Θα ηρεμήσεις ποτέ;

Η απάντηση είναι απλή. Ποτέ!

Όταν δεν ασχολείσαι με την πολιτική, τι κάνεις;

Διαβάζω στρατιωτική ιστορία και αφιερώνω χρόνο στα παιδιά μου.

Υπήρξες αθλητής στο τριπλούν, μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου Εφήβων και μάλιστα προπονούσουν μαζί με τους μετέπειτα συναδέλφους σου στα έδρανα της Βουλής, Άννα Καραμανλή και Κώστα Κουκοδήμο. Τι σου πρόσφερε ο αθλητισμός;

Πραγματικά ήμουν αθλητής του τριπλούν και μάλιστα με καλές διακρίσεις. Με την Άννα και τον Κώστα ξεκινήσαμε την ίδια εποχή και κερδίσαμε τους Πανελλήνιους Αγώνες Παίδων – Κορασίδων στη Δράμα το 1984. Εκείνοι όμως συνέχισαν με πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Δράμα ως ξεκίνημα μάς ενώνει, όπως φυσικά και η αγάπη μας για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός προσφέρει την πειθαρχία, την αυτο- συγκράτηση και το αγωνιστικό πνεύμα. Όσοι έχουν περάσει από τον αθλητισμό καταλαβαίνουν τι λέω.

Τα παιδιά σου ακολουθούν τα χνάρια σου στον αθλητισμό. Σκέφτονται να κάνουν το ίδιο και στην πολιτική; Τι οραματίζεσαι για εκείνα;

Οραματίζομαι να γίνουν προκομμένοι, δραστήριοι και κοινωνικά χρήσιμοι άνθρωποι. Και ο Αννίβας και ο Ρωμανός είναι αθλητές του στίβου, και νομίζω ότι τα πάνε καλά. Να τους έχει ο Θεός καλά πάνω από όλα, και εμείς ως γονείς θα στεκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθειά τους.

Πώς αισθάνθηκες για τη διαγραφή σου από το ΠΑΣΟΚ το 2010; Έχεις μετανιώσει για την απόφασή σου αυτή, να μην ψηφίσεις το μνημόνιο;

Ήμουν ο πρώτος που δεν ψήφισα το μνημόνιο του Μαΐου 2010. Θα θυμίσω στους βιαστικούς όμως και στους ξερόλες ότι είμαι και ο μόνος που δεν έκανα αντιμνημονιακή καριέρα, αν και ήταν πολύ της μόδας τότε. Δεν πίστεψα τη διαπραγμάτευση του 2010 και σήμερα, επτά χρόνια μετά, σας λέω ότι, αν γύριζε ο χρόνος πίσω, το ίδιο θα έκανα πάλι. Για τις λεπτομέρειες όμως, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την ομιλία μου στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού το 2010, που την κρατώ στην ηλεκτρονική μου σελίδα ακόμη και σήμερα. Για τον καθένα έρχονται οι στιγμές των αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή του.

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι «τελείωσες πολιτικά» όταν ανεξαρτητοποιήθηκες την πρώτη φορά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη δεύτερη από τη ΔΗΜΑΡ. Τι έχεις να τους πει σήμερα;

Χα χα… Πραγματικά και το 2010 και το 2014, πολλοί προδικάσανε την πολιτική μου εξόντωση από τη στιγμή που τόλμησα και τα έβαλα με τους δύο αρχηγούς των κομμάτων στα οποία συμμετείχα. Πέρασα την πολιτική μου έρημο πάντα μαχόμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υπεκφυγές. Δεν κρύφτηκα ούτε περίμενα στη γωνία το γύρισμα της μοίρας. Έκανα λάθη, πολεμήθηκα, αλλά ήμουν πάντα στη μέση της μάχης και των πολιτικών διεργασιών. Έχω την τύχη και την ατυχία να γνωρίζω από πρώτο χέρι όλες τις διεργασίες του μνημονιακού κύκλου, γιατί απλά δεν κάθισα στα αβγά μου. Ίσως το τραβάει η κούτρα μου, να είμαι πάντα στη μέση της φασαρίας. Αυτό που έχω να πω σήμερα είναι ότι οι περισσότεροι επικριτές μου, όταν πέφτουν οι «ρουκέτες», κρύβονται στα λαγούμια τους, ενώ εγώ είμαι όρθιος και προχωρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου