Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η φρίκη της αποικιοκρατίας σε μια φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι της ιεραποστόλου και φωτογράφου Alice Seeley Harris, το όνομα του ανθρώπου που κοιτάζει με απόγνωση τα ακρωτηριασμένα μέλη της 5χρονης κορούλας του, είναι Nsala.

Ο Nsala εκείνη την ημέρα δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την ημερήσια ποσότητα καουτσούκ που του αναλογούσε.

Ποια ήταν η φρικτή τιμωρία του; Οι βέλγοι μισθοφόροι του "Σφαγέα του Κονγκό", βασιλιά Λεοπόλδου Β', ακρωτηρίασαν το χέρι και το πόδι της 5χρονης Μποάλι, της κόρης του.

Έπειτα, κανιβάλισαν το πτώμα της ενώ σειρά είχε η γυναίκα του Nsala, η οποία είχε την ίδια μοίρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αλλά τον υποχρέωσαν να δει τα ακρωτηριασμένα μέλη της κόρης του για να καταλάβει τι σήμαινε να μην μαζέψει αρκετό καουτσούκ για τον βασανιστή βασιλιά.

Ο Λεοπόλδος Λουδοβίκος Φίλιππος Μαρία Βίκτωρ (9 Απριλίου 1835 - 17 Δεκεμβρίου 1909) ήταν ο δεύτερος βασιλιάς των Βέλγων.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου (1885) πέτυχε να παραχωρηθεί το Κονγκό στον ίδιο όχι ως αποικία του βασιλείου του Βελγίου αλλά ως δική του ατομική ιδιοκτησία. Το Κονγκό ήταν εκείνη την εποχή πλούσιο σε κοιτάσματα καουτσούκ το οποίο ήταν περιζήτητο λόγω της εφεύρεσης του τροχού με συμπιεσμένο αέρα. Οι ντόπιοι έγιναν σκλάβοι του για να του εξάγουν το καουτσούκ, ενώ τα κέρδη του ήταν τεράστια και χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλα έργα στο Βέλγιο.

Η ατομική κυριαρχία του Λεοπόλδου στο Κονγκό διατηρήθηκε ως το 1908. Οι μέθοδοι εκμετάλλευσης που χρησιμοποίησε απέναντι στους ιθαγενείς εργάτες ξεπέρασε κάθε όριο βαναυσότητας. Χιλιάδες ιθαγενείς εκτελούνταν ή ακρωτηριάζονταν με διαταγή του ίδιου του Λεοπόλδου με την δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων του Λεοπόλδου απέναντι στους ιθαγενείς του Κονγκό εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των κομμένων άκρων των ιθαγενών σκλάβων ήταν τόσο μεγάλος που έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα.




ΣΧΟΛΙΟ 
Η ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ" ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΕΟΠΟΡΔΟΥ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ;;; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου