Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Σταδιακή επανέναρξη των δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων Δήμου Χαλανδρίου


Τη σταδιακή επανέναρξη των δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων, από την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ανακοινώνει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Τα προγράμματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Ακαδημίες κολύμβησης

Βάσει των περιοριστικών μέτρων που τίθενται από το ΦΕΚ 2087/Β/31-5-2020, για το μέγιστο αριθμό χρηστών κολυμβητηρίου, γίνεται σταδιακή επανέναρξη του δημοτικού προγράμματος «εκμάθηση κολύμβησης» για παιδιά επιπέδου από τη διαδρομή Νο 2 και πάνω, με μέγιστο αριθμό ανά ώρα τα 15 άτομα.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 15:00 έως και 20:00. Η προσέλευση γίνεται με ραντεβού, χωρίς χρήση αποδυτηρίων. Μέγιστος χρόνος παραμονής στην πισίνα τα 60 λεπτά.

Πληροφορίες για ραντεβού στα τηλ.: 210 6819350 – 210 6814328.

Ακαδημίες στίβου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 17:00 έως 19:00, ανά ώρα.
Πληροφορίες στα τηλ.: 210 6819350 – 210 6814328.

Τένις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 15:00 έως 22:00, ανά ώρα.
Πληροφορίες στα τηλ.: 694 2659308 (κ. Χαραλάμπους) 697 4040330 (κ. Κυριακόπουλος)

Τοξοβολία

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από 09:30 έως 10:30, ανά ώρα. Τρίτη και Παρασκευή, από 15:00 έως 17:00, ανά ώρα

Πληροφορίες στα τηλ.: 210 6819350 – 210 6814328.

Γυμναστική Γυναικών

«ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ»

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 08:30 έως 10:30, ανά ώρα.
Πληροφορίες στα τηλ.: 210 6819350 -210 6814328

«ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10:00 έως 12:00, ανά ώρα.
Πληροφορίες στα τηλ.: 210 6775730.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ "ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ"


Την επανέναρξη της λειτουργίας για το κοινό του κλειστού κολυμβητηρίου «Νίκος Πέρκιζας», από την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ανακοινώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που τίθενται από το ΦΕΚ 2087/Β/31-5-2020 για τον μέγιστο αριθμό χρηστών του κολυμβητηρίου.

Οι ώρες και οι όροι λειτουργίας διαμορφώνονται ως εξής:

· Το κολυμβητήριο θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από 08:00 έως 16:00.

· Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στην πισίνα ορίζεται στη μια ώρα και η προσέλευση γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού.

· Οι αθλούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση της πισίνας έως τρεις φορές την εβδομάδα.

· Η χρήση των αποδυτηρίων ΔΕΝ επιτρέπεται

· Όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βοηθητικό εξοπλισμό θα πρέπει να προσκομίσει το δικό του.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Η είσοδος στο χώρο θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τη γραμματεία, και εφόσον κάθε αθλούμενος προσκομίσει τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις (για τα νέα μέλη) καθώς και το δελτίο καταγραφής, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις και ραντεβού στο τηλ. 210 6819350.

Τη συμμετοχή του σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα τροφικά απόβλητα εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίο


Τη συμμετοχή του σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα τροφικά απόβλητα εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίου

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, μέσω του προγράμματος Waste4Think, ο Δήμος Χαλανδρίου εξασφάλισε τη συμμετοχή του και στο πρόγραμμα «Horizon 2020 FoodRUs», που στόχο έχει τη δημιουργία ενός καινοτόμου, συνεργατικού, κυκλικού τροφικού συστήματος για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και των απωλειών στην αγρο-διατροφική αλυσίδα.

Ο Δήμος Χαλανδρίου διεκδίκησε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την πρόταση ενός κονσόρτσιουμ 10 χωρών και 30 συνολικά εταίρων, με συντονιστή την ισπανική πόλη Δέουστο (Deusto). Πρόκειται για μια πρόταση η οποία συγκέντρωσε την εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία 14/15.

Το FoodRUs -που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020- στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών που θα περιορίσουν τις απώλειες σε όλη την τροφική αλυσίδα –από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση σε επίπεδο νοικοκυριών- και θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τροφικών πόρων.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν 23 καινοτόμες τεχνικές, κοινωνικές, οικονομικές, νομικές, εκπαιδευτικές και οργανωτικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζουν στην Ευρώπη, οι τρεις πιο σημαντικές αλυσίδες τροφών: λαχανικά, κρέας και ψάρι και προϊόντα αρτοποιίας.

Ο Δήμος Χαλανδρίου (ο μόνος που επιλέχθηκε για συμμετοχή από τους τέσσερεις δήμους που συμμετείχαν στο Waste4Think), θα συμβάλει στο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις και καλές πρακτικές που θα αφορούν μεταξύ άλλων καμπάνιες για την αποτροπή δημιουργίας αποβλήτων, διαμόρφωση κινήτρων για τα καταστήματα εφοδιασμού και εστίασης, τις κοινωνικές κουζίνες και βέβαια τις πρακτικές συλλογής και αξιοποίησης βιοαποβλήτων, τις οποίες ανέπτυξε ο Δήμος στο πλαίσιο του Waste4Think.

«Μεγάλη η παρακαταθήκη για το Δήμο Χαλανδρίου»

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου στο καινοτόμο πρόγραμμα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητής ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλανδρίου προκρίθηκε έναντι άλλων ευρωπαϊκών για τη συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ, λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που ανέπτυξε στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προηγούμενου προγράμματος Waste4Think.

»Με το νέο πρόγραμμα «Horizon 2020 FoodRUs» ο Δήμος Χαλανδρίου θα αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία και για το εξίσου κρίσιμο θέμα της μείωσης των τροφικών

αποβλήτων. Στο τέλος του προγράμματος θα έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη για την ορθή διαχείριση σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση και βέβαια την καλύτερη αξιοποίηση των βιοαπλοβλήτων μετά την απόρριψη. Μόνο έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκό πολιτικές αποτελεσματικής αξιοποίησης των πολύτιμων φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε ο Κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει κατά το ένα μέρος με τρεις πλήρεις πιλοτικές εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μια από τις τρεις παραπάνω τροφικές αλυσίδες. Η πρώτη θα είναι στη Δανία και θα αφορά την παρακολούθηση της τροφικής αλυσίδας του κρέατος και του ψαριού, η δεύτερη στην Ισπανία θα αφορά την αλυσίδα των λαχανικών και η τρίτη στη Σλοβακία που θα αφορά σε προϊόντα αρτοποιίας.

Και κατά το άλλο μέρος, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και με τις υπόλοιπους εταίρους. Σε επίπεδο πόλεων συμμετέχουν εκτός από το Χαλάνδρι οι: Βαλένθια (Ισπανία), Κλουζ- Ναπόκα (Ρουμανία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Λιντς (Αυστρία) και Φιλιππούπολη.

Το κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει ειδικούς στην αγροβιομηχανική παραγωγή, στην ανάλυση κύκλου ζωής, στην κοινωνική καινοτομία και οικονομία, στη διατροφή, στη γαστρονομία, στη σήμανση προϊόντων, στα χρηματοοικονομικά, στην πληροφορική, καθώς και δημοτικές αρχές, οικονομικούς οργανισμούς, φορείς εμπλεκόμενους στις τροφικές αλυσίδες (παραγωγούς, αγρότες, χονδρεμπόρους και εμπόρους λιανικής, συσκευαστές, υπηρεσίες logistics, καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, κοινότητες καταναλωτών), διαχειριστές αποβλήτων, επιχειρηματίες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων, κοινωνικές κουζίνες, εκπαιδευτικά κέντρα και σωματεία.

Α. Ακρίβος: Μη διανοηθείτε να φέρετε ανεμογεννήτριες στο Γαρδίκι




Την τεράστια αναστάτωση των κατοίκων στα χωριά του ορεινού όγκου του Ασπροποτάμου συμμερίζεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, αναφορικά με την είδηση που έχει κυκλοφορήσει ότι κυοφορείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Ακρίβος έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της παράταξης για τις ανεμογεννήτριες ότι θα πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής. Αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται σε καμία περίπτωση και για αυτό το λόγο η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” θα “πολεμήσει” με όλες τις τις δυνάμεις ώστε να μην προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί που θα καταστρέψουν την πανέμορφη περιοχή.

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από όπου και έχουν διαρρεύσει οι σχετικές πληροφορίες είναι υπό έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία η εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων.

Η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” μέσω του επικεφαλής της, περιφερειακού συμβούλου, κ. Ακρίβου θα καταθέσει σχετική Επερώτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να υπάρχει και επίσημη ενημέρωση από πλευράς Περιφέρειας και θα ζητήσει από όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να ταχθούν κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα βουνά του Ασπροποτάμου.

Οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός της οικολογικής καταστροφής “κρύβεται” και οικονομικό όφελος για τους “επενδυτές”, καθώς υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το "πράσινο" σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.

Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν "λήξουν" παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” πιστή στο δόγμα “το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν” πιστεύει πως τώρα είναι ο ιδανικότερος χρόνος αντίδρασης όλων των φορέων για να αποτραπεί μια τέτοια οικολογική καταστροφή και θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει όλους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση.


Α. Ακρίβος: “Δεν θα αφήσουμε να συντελεστεί η καταστροφή της περιοχής” 
 
Χαρακτηριστικά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”. κ. Αθανάσιος Ακρίβος δήλωσε: “Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των κατοίκων για το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στα βουνά του Ασπροποτάμου. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτές τις μικρές δυνάμεις που έχουμε θα τις χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Θεσσαλίας, ώστε να μην συντελεστεί αυτή η καταστροφή για την περιοχή. Η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά θα καταθέσουμε Επερώτηση στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο και θα φέρουμε το Σώμα προ των ευθυνών του. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία και ενότητα. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδιά τους. Θα σας ενημερώνουμε διαρκώς.”

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ // ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

ΙΑΣΩ Παίδων: Πρωτοποριακή επιτυχής επέμβαση τοποθέτησης πνευμονικής βαλβίδας σε 12χρονη καρδιοπαθή χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από την σφαγίτιδα φλέβα.

Η τεχνική της μη χειρουργικής αντικατάστασης (διακαθετηριακή) της πνευμονικής βαλβίδας με θεραπευτικό καθετηριασμό καρδιάς έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η θεραπεία επιλογής σε ασθενείς με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια στους οποίους κατά την διόρθωση της πάθησης με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς γίνεται τοποθέτηση ενός βαλβιδοφόρου αορτικού μοσχεύματος μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας. Τα μοσχεύματα αυτά με την πάροδο του χρόνου (συνήθως 10-15 χρόνια) παρουσιάζουν δυσλειτουργία με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία της δεξιάς κοιλίας και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς (νέοι στην ηλικία) στη διάρκεια της ζωή τους, να υποβάλλονται σε πολλαπλές υψηλού κινδύνου χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση του μοσχεύματος. Με την διακαθετηριακή τεχνική, αποφεύγεται η διενέργεια μια νέας εγχείρησης ανοικτής καρδιάς και οι σοβαροί κίνδυνοι που την συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών ενώ υπάρχει η δυνατότητα διακαθετηριακής τοποθέτησης νέας πνευμονικής βαλβίδας, αυξάνοντας τον χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια μίας φυσιολογικής χωρίς επεμβάσεις ζωής.

Η 12χρονη Σοφία είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς για σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” με την τεχνική Ross που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και την τοποθέτηση βαλβιδοφόρου αορτικού ομοιομοσχεύματος μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας. Λόγω όμως προφανώς αστοχίας υλικού, το μόσχευμα παρουσίασε πρώιμη (6 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση) πολύ σοβαρή στένωση με αποτέλεσμα η μικρή ασθενής να εμφανίζει προοδευτικά επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια που της προκαλούσε έντονη δύσπνοια και εύκολη κόπωση. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επέμβαση υψηλού κινδύνου ανοιχτής καρδιάς, η μικρή ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχή μη χειρουργική εμφύτευση πνευμονικής βαλβίδας προσαρμοσμένης σε στέντ στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Για την εμφύτευση της πνευμονικής βαλβίδας μέσα στο στεγνωτικό μόσχευμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, η πρωτοποριακή τεχνική τοποθέτησή της μέσω της δεξιάς σφαγίτιδας φλέβας, διότι λόγω συγγενούς ανωμαλίας της κάτω κοίλης φλέβας, δεν ήταν δυνατή να γίνει μέσω της μηριαίας φλέβας μέσω της οποίας διενεργείται η επέμβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνική αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εφαρμόστηκε σε παρόμοιο ασθενή.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστήριου του ΙΑΣΩ Παίδων υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Τσαούση και υπό την Επιστημονική και Τεχνική καθοδήγηση του Καθηγητή Βασιλείου Θανόπουλου, κορυφαίου Έλληνα Επεμβατικού Καρδιολόγου ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στην μη χειρουργική εμφύτευση πνευμονικής βαλβίδας. Η επέμβαση έγινε υπό την Καρδιοχειρουργική κάλυψη του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Παίδων που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός. Η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την επομένη της επέμβασης σε άριστη κατάσταση.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι τα έξοδα της επέμβασης, των υλικών και της ειδικής συσκευής καλύφθηκαν από το Δήμαρχο της Θάσου κος Λευτέρη Κυριακίδη, ενώ κανείς εκ των εμπλεκομένων θεραπόντων ιατρών δεν έλαβε αμοιβή, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την φιλανθρωπική διάσταση της Ιατρικής Επιστήμης.



Από αριστερά: οι κ.κ. Δρ. Γεώργιος Τσαούσης, Παιδοκαρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων και Καθηγητής Βασίλειος Θανόπουλος, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος Καρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων.







ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Όρος





Το Πράσινο Κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που ετοιμάζουν και στο Πάνειο Όρος. Το συγκεκριμένο σημείο στην Αττική εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Στηρίζουμε τον αγώνα των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και των ομόφωνων αποφάσεων των δημοτικών τους συμβουλίων για την αποφυγή μίας ακόμα καταστροφικής επιλογής για το περιβάλλον. Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής». Αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται ούτε για το Πάνειο Όρος, ούτε για τις περιοχές της Τήνου, της Άνδρου, των Αγράφων και όλων των περιοχών της Ελλάδος.

Χωρίς κέρδος, κέρατα… κυριολεκτικά
Την ίδια στιγμή, μελετώντας τις οικονομικές συμφωνίες για αυτές τις περιπτώσεις βγάζει κάποιος εύκολα το συμπέρασμα ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για τους πολίτες, παρά μόνο για τους «επενδυτές».
Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια όπως επισημαίνει συνεχώς το Πράσινο Κίνημα, το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το "πράσινο" σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.
Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν "λήξουν" παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Σε «καραντίνα» ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και τις Ανεμογεννήτριες
Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μαζί τους και χιλιάδες δημότες.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Στο Πάνειο Όρος συνέβη ότι και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού εξαιτίας των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στον ορεινό όγκο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις).

Κώστας Καλογράνης: «Στηρίζουμε τις δημοτικές αρχές και την κοινωνία που αντιδρά»

Ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Μετά τα Άγραφα, την Τήνο, την Άνδρο, το Μουζάκι και τόσων άλλων περιοχών ήρθε η σειρά του Πάνειου Όρους για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) χωρίς να τηρούνται βασικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον να κινδυνεύει. Στηρίζουμε τις δημοτικές αρχές και την κοινωνία που αντιδρά. Δυστυχώς, έρχονται χειρότερες εξελίξεις σε όλη την Ελλάδα μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Ο αγώνας συνεχίζεται ...»