Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ "ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ"




ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

- Γιατί ο δήμος χρειάζεται δικά του κτίρια για να απεμπλακεί από την οικονομική αιμορραγία των ενοικίων. Αιμορραγία ενάντια στην οποία εμείς έχουμε σηκώσει λάβαρο.

- Γιατί το κτίριο είναι σε προχωρημένο κατασκευαστικό  στάδιο και μπορεί σύντομα να αποδοθεί σε χρήση στεγάζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημοτικές υπηρεσίες.

- Γιατί άλλος κλειστός πολιτιστικός χώρος στο Χαλάνδρι δεν υπάρχει. Και το Δουζένη μάλλον θα αργήσει μετά τους εμπνευσμένους χειρισμούς (εκείνους που αναδείξαμε εμείς οι ψεκασμένοι).

- Γιατί η τιμή ήταν λογική και ο δήμος στρατηγικά δεν μπορεί να χάσει από την επένδυση σε ένα τέτοιο ακίνητο, όπως δεν έχασε ποτέ ο δήμος αγοράζοντας ακίνητα. (Από την ολιγωρία στην εκμετάλλευσή τους έχασε και χάνει ο δήμος).

- Γιατί έχοντας την ευθύνη της συμμετοχής στην οικονομική επιτροπή και με δεδομένη την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της, πιθανή αρνητική στάση μας θα εξέπεμπε ένα λάθος μήνυμα, ένα μήνυμα που δεν θέλαμε να υπάρχει: Ότι έχουμε εμονική αρνητική στάση στις επιλογές της διοίκησης μετατρέποντας τις πολιτικές μας διαφωνίες σε διαχειριστικά εμπόδια ή σκανδαλοθηρία, όπως στο παρελθόν έχουν κάνει ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ και ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ τοπικές δυνάμεις τις οποίες δεν επιθυμούμε να "αντιγράψουμε" στην αντιπολιτευτική μας τακτική με ένα ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

 Από την ψήφο μας παιζόταν η ομοφωνία στην οικονομική επιτροπή, ομοφωνία που επιλέξαμε  να μην στερήσουμε από αυτή την επιλογή της διοίκησης που - παρά τις πολιτικές ενστάσεις μας που ακολουθούν - δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι μια επιλογή που προσφέρει θετικά στον δήμο και την τοπική κοινωνία, άσχετα με το αν εμείς με άλλες ιεραρχήσεις θα χειριζόμαστε τα πράγματα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ και είμαστε ακόμα δημοκράτες.

- Δεν ακούστηκε από καμία δημοτική παράταξη άρνηση ή διαφωνία για την συγκεκριμένη επένδυση. Η μόνη επιφύλαξη από την παράταξη του Γ. Θωμά ήταν καθαρά διαδικαστική - αν θα έπρεπε να παρθούν δύο αποφάσεις στο Δ.Σ. για την επιλογή και την αγορά του ακινήτου ή μια με δύο σκέλη, όπως εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία - ενώ εκφράστηκε η επί της ουσίας ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ τους στην αγορά του κτιρίου, το οποίο μάλιστα ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμά της παράταξής τους.

- Ψηφίσαμε θετικά γιατί μας ζητήθηκε από τον δήμαρχο η συμπαράστασή μας και η συναίνεσή μας, που θεώρησε ότι την χρειαζόταν. Και βεβαίως του την προσφέραμε.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ  ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΤΗΚΑΝ

 Είμαστε ιστορικά και στρατηγικά δεμένοι με την επιλογή: ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στην πλατεία, στο ΟΤ 50 και αυτό είναι γνωστό σε όλους στο Χαλάνδρι. Και θεωρούμε ότι τα χρήματα που δαπανόνται για το "Μουσείο Νόμπελ" (αγορά και αποπεράτωση θα πάει κοντά στ 3 μύρια) θα μπορούσαν να βάλουν μπροστά την ανέγερση του δημαρχείου στην πλατεία.

Ο αντίλογος του δημάρχου είχε βάση και δεν ήταν αμελητέα η επιχειρηματολογία του - Η ΟΠΟΙΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (αν το έκανε δεν θα είχε την συναίνεσή μας):

 Είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος  ότι η ανέγερση του κεντρικού δημαρχείου δεν βγαίνει από το κάδρο των στρατηγικών στοχεύσεων του δήμου αλλά με την αγορά του κτιρίου Νόμπελ επιλύονται ΥΠΑΡΚΤΑ προβλήματα στην επικαιροποίηση της μελέτης του δημαρχείου που δεν θα χρειάζεται πλέον την - προβλεπόμενη στην έτοιμη μελέτη - αύξηση του ισχύοντος συντελεστή με τους ειδικούς όρους δόμησης που ίσχυαν το 1998 -2000 αλλά δεν ισχύουν σήμερα.
Αύξησης συντελεστή δόμησης χωρίς την οποία οι χώροι στο κεντρικό δημαρχείο δεν θα επαρκούσαν πλέον για τις ανάγκες του δήμου για στέγαση ΟΛΩΝ των υπηρεσιών.
Άρα στο ΟΤ 50 παραμένει στόχος - να ανεγερθεί το κεντρικό ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ της πόλης αλλά και υπόγεια γκαράζ.

 Η ανέγερση του δημαρχείου - τροποποίηση μελέτης, άδεια, δόμηση - όσο γρήγορα και να πάνε οι διαδικασίες -  θέλει 5 με 6 χρόνια. Η στέγαση υπηρεσιών στο Νόμπελ μπορεί σύντομα (δύο χρόνια;) να δώσει οικονομίες  από τα ενοίκια στον δημοτικό προϋπολογισμό αφού με την αποπεράτωσή του - λογικά - μπορούν να ξενοικιαστούν τα δύο από τα τρία νοικιασμένα κτίρια του δήμου Μια οικονομία περί τα 150000 τον χρόνο - δεν είναι και λίγα. Σε 4 με 5 χρόνια αποσβαίνεται σχεδόνη μισή επένδυση από την στέγαση υπηρεσιών ενώ η πόλη έχει και κλειστό θέατρο. Δεν είναι και λίγο.

ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ τον οποίο αναγκαστήκαμε να υπερβούμε διότι δεν ήταν ορθολογικός αλλά "συναισθηματικής φύσεως":

Το κτίριο αυτό έγινε σε ένα ακίνητο που ήταν χαρακτηρισμένο για να γίνει ΣΧΟΛΕΙΟ.

Η μεθόδευση για τον αποχαρακτηρισμό του και την ανέγερση του "διεθνούς φήμης Μουσείο Νόμπελ" έγινε αιτία η γειτονιά να χάσει ένα σχολικό κτίριο.

Ο δήμος δεν έδωσε - όταν έπρεπε την μάχη για να διατηρήσει το σχολείο στην θέση του ή την έδωσε χαλαρά και ηττήθηκε.

Ήταν η ίδια ακριβώς μεθόδευση - για αποχαρακτηρισμό σχολείου "για ανέγερση μουσείου" - που όμως ΔΕ ΝΙΚΗΣΕ -  στην υπόθεση του 3ου Γυμνασίου,  εκεί  όπου κάποιοι ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ και το σχολείο έγινε σε αντίθεση με την υπόθεση στην Τούφα. (ξέρουν οι παλιότεροι σε τι αναφερόμαστε).

Η αγορά του κτιρίου είχε έναν χαρακτήρα ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ της μεθόδευσης εκείνης και του εμπνευστή της από τον δήμο.

Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο συνειδησιακό βάρος που έπρεπε να υπερβούμε για να δώσουμε την θετική μας ψήφο.

Επικράτησε ο ορθολογισμός και όχι η εκδικητικότητα ή η τιμωρητική διάθεση.
Διότι έτσι και αλλιώς το γάλα πλέον ήταν χυμένο.
Το "διεθνούς φήμης μουσείο Νόμπελ" απέτρεψε κάποτε την ανέγερση σχολείου και τελικά θα γίνει ένα δημοτικό πολιτιστικό κατάστημα για να μην μείνει ένα ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ

Με μεγάλο συνειδησιακό φορτίο προσφέραμε στην διοίκηση την συναίνεσή μας έχοντας ζυγήσει όλα τα παραπάνω σε μια απόφαση που βεβαίως έβαλε μπροστά από το παρελθόν το μέλλον και στην οποία βεβαίως βάρυνε ιδιαιτέρως ότι οι απόψεις μας και οι προτεραιότητές μας  δεν έχουν πάρα την ελάχιστη νομιμοποίηση του 3%, άρα δεν μπορούμε να προβάλουμε την απαίτηση να επιβάλλονται κόντρα στην εκπεφρασμένη βούληση μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών στην πόλη.

ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΣΩΣΤΑ ή ΛΑΘΟΣ.
Εμείς δίνουμε λόγο δημόσια για όλες τις επιλογές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου