Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ - ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ


Δεν υπάρχει ανησυχία για τον σεισμό 4,4 Ρίχτερ -  (τόσο τον μέτρησε το Γεωδυναμικό) με επίκεντρο την περιοχή της Σταμάτας στην Πεντέλη, όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα πρόκειται να σεισμό που είναι συνέχεια σεισμού στη Βορειοανατολική Πεντέλη, περιοχή η οποία δομείται από μικρά ρήγματα και δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι μικροσεισμοί με επίκεντρο την περιοχή θα συνεχισθούν.

afodioikisi,gr

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ Η ΑΤΤΙΚΗ - ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Σεισμός πριν από λίγο ταρακούνησε την Αττική και βέβαια και το Χαλάνδρι..
Ο σεισμός - σύμφωνα με το EMSC είχε επίκεντρο την Σταμάτα Αττικής, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 5 km και με ένταση που αρχικά εκτιμήθηκε στα 4,5 Ρίχτερ αλλά ήδη το EMSC αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση σε 4,3 της κλίμακας.

Περιμένουμε τα "επίσημα" από τους σεισμολόγους.

AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ αφενός,νεοελληνική ΑΓΛΩΣΣΙΑ αφετέρου (ΠΑΡΟΝ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018)

Πλήρης επί των ημερών μας, η σύγχυση περί το σύγχρονο «Γλωσσικό».
Πριν λίγα χρόνια είχαμε την (αποτυχημένη ευτυχώς) προσπάθεια της τότε υπουργού Α(νευ) Παιδείας, να μαθαίνουν τα παιδιά την Αγγλική από την πρώτη τάξη του Δημοτικού!
 
Ήτοι, πριν καν να μάθουν στοιχειωδώς την ελληνική, θα ψευτο-μαθαίνουν και την αγγλική καθομιλουμένη...
Παιδάκια «Δίγλωσσα», ήτοι ΑΓΛΩΣΣΑ, σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, διαμορφωμένα χωρίς Γλώσσα και Συνείδηση, με ένα bare-code νούμερο. «Είμαι το νούμερο οκτώ, όλοι με ξέρουν με αυτό, κι εγώ ξεχνώ πιο είναι - πιο είναι το όνομα μου». 
Σταθεροί στις αξίες τους οι «εκσυγχρονιστές» όλων των αποχρώσεων: να μαθαίνουμε όλοι από μικροί την ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

Κι΄ας έλεγε ο Εθνικός ποιητής:

"Μήγαρις έχω άλλα στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;" (Διονύσιος Σολωμός)
Η σύγχυση επιτείνεται με αυτά που συμβαίνουν γύρω από τις λέξεις στην νεοελληνική καθομιλουμένη και το …politically correct : παρατηρούμε μια απαγόρευση των λέξεων…ανάλογη της …πότο-απαγόρευσης στις ΗΠΑ του Μεσοπολέμου.
Νοιώθουμε την απαγόρευση των λέξεων κάθε φορά που κάποιος ξεφεύγει και εκφέρει κάποια από αυτές; 
Ζαβός, σακάτης, στραβός, γκαβός, ντιγκιντάγκας, πουτάνα, θεόχοντρη, καμάκι… 
Λοξές ματιές προκύπτουν από τους γύρω, συστολή, αυτολογοκρισία, «δεν ήθελα να πω ακριβώς αυτό».
Φτωχαίνει τοιουτοτρόπως το λεξιλόγιο, εκπίπτουν οι λέξεις, συστέλλονται, για ότι δεν θεωρείται mainstream, για ότι δεν εμπίπτει στο politically correct.

- Λέξεις ΑΠΟΣΥΝΑΓΩΓΕΣ δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου ένα παράλληλο λεξιλόγιο, έναν κρυμμένο θησαυρό, μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ παρακαταθήκη: 
Έθνος, Λαϊκή Κυριαρχία, Πατρίδα, Απελευθέρωση, αρετή. Μπουρλώτο!

 - Εν παραλλήλω δρα ένα Λεξιλόγιο Παραποίησης: 
« Αγορές» αποκαλείται ο αρπακτικός καπιταλισμός,
 «επενδυτές» οι παγκόσμιοι γυρολόγοι της εύκολης αρπαχτής, 
«μεταρρυθμίσεις» η πλήρης αποδόμηση του Κράτους και του Δημόσιου Τομέα.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των ΛΕΞΕΩΝ, ο εξοβελισμός και η ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ τους Οδηγούν σε μεγαλύτερη ΦΤΏΧΕΙΑ, σε κολοβομένο Πολιτισμό, σε στέρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. 
Η επιχειρούμενη ελληνο-αγγλική διγλωσσία, επιφέρει ΑΓΛΩΣΣΙΑ, επικυριαρχία των «γραμματιζούμενων» πάνω στο «Πόπολο» (και σε αυτόν τον τομέα….). 
Όσοι παραμένουν άγλωσσοι, παραμείνουν αμόρφωτοι, αυτό - καταδικάζονται να είναι προλεταριάτο ή «πρεκαριάτο» εφ΄ όρου ζωής και δη κακοπληρωμένο και ανασφάλιστο. 
Διότι οι λέξεις, όπως η γνώση, είναι δύναμη.

«Χρόνο με τον χρόνο αδειάζουν οι επάλξεις,
στα κάστρα απόμειναν ελάχιστοι φρουροί
νωχελικοί, ράθυμοι, νυσταλέοι
μ΄ αργόσυρτους βηματισμούς περιπολούν
τι προστατεύουν έχουν πλέον λησμονήσει.
Πατρίδα, γλώσσα, Ιστορία,
Λέξεις χωρίς αντίκρυσμα στη μνήμη
Κοινή κενή και κυνική η τάξη η παγκόσμια….»

Παναγιώτη Μαυρίδη: «Εις οιωνός άριστος»)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιτέκτων- συγγραφέας

Τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, ανεβάζει στα Βριλήσσια ο Σ.Β.Α.Π. σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο των Διαδημοτικών Πολιτιστικών Συναντήσεων «Έν Άστει»

Προσθήκη λεζάντας

Ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.) σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, που είναι μια παραγωγή του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ».

Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο το οποίο παρουσιάζουν οι μικροί και μεγάλοι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Μπακαλάκου και μετάφραση Ιωάννη Πολέμη.

Η παράσταση έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στους Δήμους Χαλανδρίου και Πεντέλης όπου παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του ’17 και έτυχε της μεγάλης αποδοχής του κοινού.

«Ο Αρχοντοχωριάτης» ανεβαίνει την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στις 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων – Αίθουσα Μουσών, Κισάβου 11, Βριλήσσια.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Η συνεργασία του Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων με τον Σύλλογο «ΑΡΓΩ», για την παρουσίαση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων, ξεκίνησε με τη νέα χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των Διαδημοτικών Πολιτιστικών Συναντήσεων «Έν Άστει» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος με τους Δήμους-Μέλη του.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη και η προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των δήμων-μελών και φορέων τους, με κοινωνικό προσανατολισμό και ελεύθερη πρόσβαση στους Δημότες.

Λίγα λόγια για το έργο :
Ο κύριος Ζουρντέν είναι ένας έμπορος που κατάφερε να κάνει μια μικρή περιουσία. Αφού κατέκτησε την ευμάρεια, αποφασίζει να κατακτήσει και την είσοδο του στην ανώτερη τάξη , η οποία τον 17ο αιώνα αποτελείται από τιτλούχους ευγενείς. Στην προσπάθεια του αυτή επιστρατεύει δασκάλους κάθε είδους καθώς κι έναν ευγενή που του ορκίζεται ειλικρινή φιλία και του υπόσχεται , έναντι αδρούς οικονομικής ενίσχυσης , να τον βοηθήσει να αναρριχηθεί στην κλίμακα της αριστοκρατίας. Η μεγαλομανία του τον φέρνει σε σύγκρουση με τους δικούς του ανθρώπους και τον οδηγεί στον πλήρη εξευτελισμό. Τη λύση θα δώσει μια ξεκαρδιστική φάρσα κι ο πάντα καταλυτικός έρωτας.