Το παρακάτω κείμενο είναι το ρεπορτάζ της ΣΤΑΣΗΣ από το δημοτικό συμβούλιο της Τσικνοπέμπτης. Αν διαβαστεί πίσω από τις γραμμές - ειδικά στα σημεία που εμείς χρωματίσαμε - είναι χρήσιμο για να βγουν ΠΟΛΛΑ συμπεράσματα για την πολιτική της νέας διοίκησης και τις στοχεύσεις της. Στην επόμενη ανάρτηση θα δείτε τα σχόλιά μας
Δημοτικό Συμβούλιο 12/02/15: Η συνεδρίαση την Τσικνοπέμπτη
συμβολίζει κάτι! Ολοκλήρωση του πρώτου, σοβαρού και θεμελιώδους πλάνου
της νέας διοίκησης για τους Αθλητικούς Χώρους.
Το πιο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο
πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής την Τσικνοπέμπτη και μάλιστα, με σχεδόν 30 θέματα από τα οποία πολλά ήταν αρκετά σημαντικά. Η ημερομηνία αυτή προέκυψε μετά την απαίτηση πολλών δημοτικών συμβούλων αλλά και δημόσια παρέμβαση του δημάρχου που ζητούσαν την Τετάρτη να συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στον αγώνα για αλλαγή στην κεντρική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Η τοποθέτηση αυτή και το γεγονός ότι η διαδικασία είχε απαρτία, είναι αξιοσημείωτα:
Πρώτον, γιατί προσδίδουν νέο νόημα στην έννοια πολιτικής, αναδεικνύοντας την σημασία που έχουν οι κινητοποιήσεις του κόσμου και την επιλογή της νέας διοίκησης να αποτελεί κομμάτι και
να εκπροσωπεί σε επίπεδο τοπικών αρχών, αυτές τις κινήσεις. (1)
Δεύτερον,
γιατί η παρουσία των περισσότερων, αν και όχι όλων, των συμβούλων δείχνει έναν σεβασμό απέναντι στα προβλήματα των κατοίκων της πόλης και των εργαζομένων στο δήμο μας, με μία διάθεση προσφοράς και όχι κομφορμισμού. (2)
Στα θέματα που συζητήθηκαν, περιλαμβάνονταν ζητήματα παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Χαλανδρίου, εργασιακά, σε σχέση με την απόδοση του γάλακτος στους εργαζόμενους σε ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το θέμα που έχει προκύψει εδώ και κάποιους μήνες, με το νομικό κώλυμα για την κάλυψη από το δήμο, των ενοικίων κάποιων χώρων που διατηρούν, διάφοροι σύλλογοι. Κι επίσης, η απόφαση για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και για την διεκδίκηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ με αντικείμενο την κάλυψη διατροφικών και άλλων βασικών αναγκών.
Όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές, πραγματοποιήθηκε και ο τρίτος γύρος συζητήσεων και αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο που ολοκληρώνει ένα αναγκαίο και σημαντικό έργο της νέα δημοτικής αρχής. Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σέργιος Γκάκας, «το πρόβλημα ήταν πολυσύνθετο» και μίλησε για τις ελλείψεις προσωπικού, την κακή και κάποιες φορές αδιαφανή λειτουργία των Νομικών Προσώπων παλιότερα, την μηδανινή χρηματοδότηση, τις στρεβλές σχέσεις που υπήρχαν με τις διοικήσεις αθλητικών σωματείων και το δεδομένο των σφραγισμένων χώρων που παραλήφθηκαν τον Σεπτέμβρη. Σημείωσε ότι επιχειρήθηκε και έγινε μία μεθοδική δουλειά με κόμβους τις συναντήσεις με τους συλλόγους και τις συζητήσεις με του δημότες, την θέσπιση κανονισμού λειτουργίας που ήταν απαρχαιωμένος, τον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής και την νόμιμη παραχώρηση των εγκαταστάσεων. Όλα αυτά παράλληλα με σημαντικές εργασίες, σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία, που ήταν αδιανόητο ότι δεν είχαν γίνει για χρόνια. Έτσι, αφού αδειοδοτήθηκε το Κολυμβητήριο και το Ν. Πέρκιζας, επιτεύχθηκαν πρόοδοι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μ.Παπαδάκης, αναμένεται η άδεια του χώρου στην οδό Αποστολοπούλου και πάρθηκαν αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο για τον κανονισμό και την τιμολόγηση, αυτό που έμενε ήταν
οι παραχωρήσεις που και αποφασίστηκαν.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι θα «θέλαμε περισσότερα προγράμματα αλλά δυστυχώς το προσωπικό ίσα που επαρκεί» και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα που ακυρώθηκε πέρσι, ότι προχωρά πρόταση για τέννις στα σχολεία, ότι γίνονται σχέδια για BeachVolleyστο Ν.Πέρκιζας κ.α. (3)
Αντιπαράθεση απόψεων υπήρξε με την Λαϊκή Συσπείρωση που υποστήριξε, παρά την συχνή παρουσία θεμάτων στις συνεδριάσεις, ότι δεν έχει γίνει κουβέντα. Η κα Καρατζά μπαίνοντας λίγο σε αυτό που θεωρεί «ουσία», υποστήριξε ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να χωριστεί σε αγωνιστικό και σε μη αγωνιστικό, λέγοντας ότι άνθρωποι που δεν τους το επιτρέπει η σωματική τους δομή και δεν έχουν διάθεση να διακριθούν σε αγώνες δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στις ίδιες προπονήσεις με αυτούς που στοχεύουν στην αθλητική διάκριση. Τους μεν λοιπόν, θα πρέπει να τους καλύπτουν οι αθλητικοί σύλλογοι και τους άλλος ο δήμος. Ακόμα είπε πως πρέπει τα δημοτικά ιατρεία του δήμου, να αναλάβουν έρευνες για τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της πόλης και να προτείνουν ποια αθλητικά προγράμματα θα πρέπει να αναπτύξει ο δήμος. Η απάντηση της διοίκησης αναφερόταν μόνο στην «κατηγορία» για μικρής έκτασης κουβέντα και ήρθε από τον Σίμο Ρούσσο. Ο δήμαρχος απαρίθμησε για άλλη μία φορά τις συζητήσεις που έχουν εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, υπενθύμισε τις σχετικές αναφορές στην συζήτηση του προϋπολογισμού και εξήγησε πως ορισμένα πράγματα σιγά-σιγά μπαίνουν σε τάξη, τόσο στον τρόπο χρήσης των υποδομών, όσο και στη νομιμοποίηση και την συντήρησή τους.
Ένα άλλο πρόβλημα, που απασχόλησε την διαδικασία ήταν
η αδυναμία με βάση το νομικό πλαίσιο, να εκμισθώνει ο δήμος κτήρια αποκλειστικά για την φιλοξενία συλλόγων. Συγκεκριμένα μετά την προσφυγή του κου Πανταζή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το δημοτικό συμβούλιου ήταν αναγκασμένο να καταγγείλει τις συμβάσεις στους χώρους που στεγάζονται οι ραδιοερασιτέχνες και ο σύλλογος «Άγιοι Ανάργυροι», η «Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση», ο «Σκακιστικός Όμιλος» και το «Γραφείο Εθελοντών». (4)
Παρέμβαση έκανε ο σύλλογος γυναικών ζητώντας γραπτά, αλλά και με την παρουσία της προέδρου του, να αναβληθεί το θέμα για να έχουν καλύτερη ενημέρωση και να παρευρεθούν πιο μαζικά.
Την αναβολή απαίτησαν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν παρούσες. Η κα Καρατζά άνοιξε και ένα άλλο θέμα λέγοντας ότι πέρα από τους συλλόγους, χώρους θέλουν και οι παρατάξεις, με τον κος Λαδόπουλο να προτείνει ότι θα μπορούσαν σύμφωνα με τον Καλλικράτη, να νοικιαστούν ακίνητα για τις παρατάξεις που να χρησιμοποιούνται και από τους συλλόγους. (5). Ο δήμαρχος παίρνοντας και πάλι το λόγο στο τέλος, τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος της στέγασης των συλλόγων δεν έχει να κάνει με την αναβολή ή όχι του θέματος, καθώς η απόφαση θα υλοποιηθεί σε ένα βάθος χρόνου. Είπε πως νομικά ο δήμος δεν μπορεί καλύψει τους συλλόγους και ότι η ευθύνη θα βαρύνει κάποιους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας. Ωστόσο, ανέφερε ότι καταλαβαίνει την ανάγκη όλων των συλλογικών εγχειρημάτων να έχουν γραφεία και για αυτό η δημοτική αρχή αναζητά ενιαία και μόνιμη λύση, με χαμηλό κόστος και στο κέντρο της πόλης. Μέχρι αυτή να βρεθεί υπάρχουν προσωρινές εναλλακτικές με την συστέγαση σε δημοτικά κτίρια, όπως τα ΚΑΠΗ κ.α.. Ο Σίμος Ρούσσος, στάθηκε ειδικά στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που είπε πως θεωρεί ότι είναι χρέος μας και τιμητικά θα έπρεπε να τους προσφέρουμε χώρους. Για την ενημέρωση των συλλόγων, είπε πως σκοπεύει το επόμενο διάστημα πριν την μετεγκατάστασή τους να συναντηθεί μαζί τους και να τους ζητήσει και προτάσεις για μία σταθερή επίλυση.
Συνεχίζοντας στην συνεδρίαση αναπτύχθηκαν μερικά εργασιακά ζητήματα. Αποφασίστηκε να καταβληθεί αναδρομικά το χρηματικό ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δήμου για όσο διάστημα δεν τους παραχωρήθηκε γάλα στα επαγγέλματα που αυτό επιβάλλεται. Συγκεκριμένα από την 01/09/2013 έως την 31/12/2014 λόγω άγονων διαγωνισμών και διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, του νεκροταφείου, του πρασίνου κλπ που δικαιούνται 1 λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως δεν το προμηθεύτηκαν. Επομένως πάρθηκε απόφαση για την αποζημίωσή τους, όπως προβλέπεται. Επιπλέον μετά τον έλεγχο από την Αποκεντρωνένη Διοίκηση, το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι 2 από τις 5 προσλήψεις ιατρών για τα δημοτικά ιατρεία. Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν είναι παθολόγου και πνευμονολόγου.
Ακόμα, μία απόφαση που πάρθηκε αφορούσε την διοργάνωση φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών από 1 έως 15 Μαρτίου με παραστάσεις σε σχολεία, κατασκευή φιγούρων και γλέντι στην πόλη. Με τον Σέργιο Γκάκα να διευκρινίζει ότι δυστυχώς δεν έχει βρεθεί νομική φόρμουλα για να μπορεί ο δήμος να πληρώνει κάποιους δασκάλους, ώστε τέτοιες δράσεις να γίνονται σε μόνιμη βάση.
Τέλος, εκτός της ημερήσιας διάταξης και με στενά χρονικά περιθώρια που δεν χωρούσαν αναβολή, ο δήμος Χαλανδρίου πήρε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο για να συμμετέχει ως εταίρος σε επιδότηση ΕΣΠΑ που διεκδικεί η Περιφέρεια Αττικής. Ως εταίροι θα συμμετέχουν κι άλλοι δήμοι του Βόρειου Τομέα και ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν πόροι για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σε αυτή την πρωτοβουλία ο δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί με κάποιες προτάσεις του, και αν καταφέρει να επωφεληθεί, να βρει λύσεις σε προβλήματα όπως αυτό του καταυλισμού των Ρομά και της ύπαρξης μακροχρόνια άνεργων. (6)
www.stasi.gr