Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Ο «ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG

Δύο χρόνια από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία με σταθερό συμπαραστάτη τους ΑΝ.ΕΛ., αφού προηγήθηκε η γενναία πλειοδοσία ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού λόγου, που έδωσε μεγάλες ελπίδες στις ρημαγμένες από τον μνημονιακό «οδοστρωτήρα» λαϊκές τάξεις βρισκόμαστε πλέον στην οδυνηρή πραγματικότητα της πλήρους διάψευσης όλων των προσδοκιών και στον «ενταφιασμό» της ελπίδας, που είχε «γεννηθεί».

Η συντελεσθείσα βαθμιαία μνημονιακή «μετάλλαξη» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την ψήφιση των σκληρών μονεταριστικών μέτρων τον περασμένο Μάιο, καθώς και των μόνιμων μνημονιακών μηχανισμών, με έντονο «άρωμα αποικιοποίησης» (αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης», υπερταμείο κλπ), δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης και φληναφημάτων περί εξόδου από την κρίση.

Η πορεία και η κατάληξη της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τρεις κρίσιμες παραμέτρους που αποτελούν μεταξύ άλλων τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος.

Πρώτον, η στείρα «κρατικοποίηση» των κομμάτων της Αριστεράς (οποιασδήποτε αποχρώσεως, σοσιαλιστικής, κομμουνιστικής και ανανεωτικής – ευρωκομμουνιστικής) αποτέλεσε, δυστυχώς, κατά την ιστορική διαδρομή, την μεγάλη επαναλαμβανόμενη «πληγή», τόσο στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, όπου έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση και την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική «αφυδάτωση» του μεγάλου σοσιαλιστικού Κινήματος, που δημιούργησε το Κράτος Πρόνοιας στην μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη, όσο και στην Χώρα μας, που, λόγω των ιστορικών ιδιαιτεροτήτων της, ακολουθεί «ασθμαίνουσα» τις εξελίξεις. Πρόκειται για την επανάληψη του φαινομένου της «κρατικοποίησης» του αρχικά ριζοσπαστικού και αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού κόμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την δεκαετία του 1970 και μέχρι τα μέσα του 1980, που ήταν η βασική αιτία του πολιτικού και ιδεολογικού «εκφυλισμού» του. Η επανάληψη του φαινομένου της κρατικοποίησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε, χωρίς, μάλιστα, ιδιαίτερες αντιστάσεις και αντιδράσεις και αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα αυτού του κόμματος ως ιδιότυπου πολιτικού σχηματισμού, χωρίς μαζικότητα και λαϊκή αντιστοίχιση στους κοινωνικούς θεσμούς και χωρίς απόλυτα καθαρές θέσεις στα ζητήματα της εξάρτησης και της εθνικής κυριαρχίας.

Πρόκειται για κακή επανάληψη του φαινομένου της «εργαλειακής» αντίληψης περί του Κράτους, που έξοχα έχει αναλύσει ο σπουδαίος φιλόσοφος Νίκος Πουλαντζάς. Ενώ, δηλαδή, το Κράτος, ως κεντρικός θεσμός στις καπιταλιστικές κοινωνίες, αποτελεί την συμπύκνωση και την έκφραση των κοινωνικών τάξεων και παραγωγικών σχέσεων σε αυτές, λόγω της μεγάλης δύναμης, που έχει σε αυτούς τους σχηματισμούς η αστική τάξη (στην Ελλάδα, στην θέση αυτής, υπάρχει μία «νόθα παρασιτική κλεπτοκρατική» οικονομική ολιγαρχία), μετατρέπεται σταδιακά στο πανίσχυρο όργανο επιβολής των προσανατολισμών αυτής και της διατήρησης των εκμεταλλευτικών σχέσεων στο εσωτερικό της και εξαρτήσεων στο εξωτερικό.

Δεύτερον, η πλήρης αποτυχία του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης καθόλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, κάτι που ολοκληρώθηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Προσωπικό, το οποίο έχει μετατραπεί σε τμήμα της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, αποκτώντας συμφέροντα ως επί μέρους ειδικό κοινωνικό στρώμα στο Ελληνικό Κράτος μέσω των προνομίων και της ατιμωρησίας, τα οποία ενσωματώνουν σχεδόν όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το διεφθαρμένο και ανεπαρκές πολιτικό «οικοδόμημα». Αυτή η διάσταση δεν αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του δικομματισμού, αλλά μετά την άνοδο στη εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρονταν να εκπροσωπεί κάτι καινούργιο, η μνημονιακή μετάλλαξή του, οι μεγάλες αστοχίες στην διαχείριση, αλλά και η συνεχιζόμενη πολιτική αναξιοκρατία στην αντιμετώπιση της στελέχωσης του Κράτους διευρύνει και μεγεθύνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή, το πολιτικό προσωπικό, έχει ειδικά συμφέροντα αναπαραγωγής του εντός του υπάρχοντος νόθου πολιτικού «εποικοδομήματος» και της σχέσης του με το Κράτος με συνέπεια να υπάρχει πλήρης απόσταση από τα πραγματικά συμφέροντα του «χειμαζόμενου» λαού και των λαϊκών τάξεων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών επικλήσεων και τυχόν επικοινωνιακών αντισυστημικών συμπεριφορών.

Τρίτον, απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο και στην τραγωδία που βιώνει σήμερα η χώρα απαιτείται η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου από τα σπλάχνα της κοινωνικής οργής και από πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι ενταγμένο με τον ένα ή άλλον τρόπο στα πελατειακά και κρατικά υπάρχοντα δίκτυα, που ενσωματώνουν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Πολιτικό προσωπικό που θα αποποιηθεί εκ των προτέρων τα ιδιαίτερα προνόμια του ατομικού πλουτισμού και της ατιμωρησίας και που θα έχει την εμπειρία της παραγωγικής διαδικασίας, την γνώση και την προοδευτική και πατριωτική συνείδηση.

Και εν τέλει, θα είναι σε θέση να αντιστρέψει τον τίτλο του παρόντος άρθρου και αντί για «ενταφιασμό» να δημιουργήσει τις συνθήκες για την «άνθηση» της ελπίδας στον ελληνικό λαό.

ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.

υου Γ. Καλδούχου
 
1. Μεγάλη συζήτηση για την Αντιγόνη. Για την περικοπή της διδασκαλίας της. Είναι πολλά τα ερωτήματα γιατί η Συριζαίικη διανόηση και ο Συριζοκρατικός θεσμός το έκανε.
 
Δεν έχει γίνει αντιληπτό το κυρίαρχο σώμα ιδεών και ιδεολογικές αναφορές αυτού του κομματικού μορφώματος.
 
Πέρα από αυτό: ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ.
 "...  Αλλά αγνοούν και ότι η κλασική και φιλοσοφική παιδεία για τη διαχείριση του πολιτικού και της πόλης είναι αυτό που απεχθάνεται η χρηματιστηριακή ολιγαρχία, ο ολοκληρωτισμός της αγοράς". (από το κείμενο: Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ).
 
2. ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Διαβάζω σε Συριζαίικη ιστοσελίδα για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας και τρανσοφοβίας. Κείμενο της κ. Δήμητρας Κογκίδου, καθηγήτριας και προέδρου της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.
Γράφει ότι δεν έχει γίνει "καμιά προσπάθεια χάραξης αντισεξιστικής πολιτικής".
Επειδή χρη λέγειν και πράττειν τα καίρια, αλλά και κάνοντας αποδεκτό ένα πληθυντικό αριθμό τομέων πράξης: ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πριν δύο χρόνια το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου με προβολή κεντρικότητας στην Αυγή έγραφε κείμενο με τίτλο "διδάσκεται ο αντιφασισμός;". 
 
Από το να διδάσκουμε εναντίον του κακού, καλό είναι να διδάσκουμε το καλό. Η εκπαίδευση δεν είναι αντι-αμάθεια. Δεν είναι μάθημα αντιύβρεως, αντιαμαρτίας. 
 
Έχει θετικό ανθρωπιστικό πρόσημο. Είναι το ιστορικό δημοκρατικό κεκτημένο της ισότητας-ταυτότητας.  Πολλά μπορούν να μας δώσουν ακόμα και ο Επιτάφειος του Περικλή και η Αντιγόνη.
 
 Αν η κ. Κογκίδου ενδιαφέρεται τόσο για τα προβλήματα διάκρισης και βίας μεταξύ μαθητών θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τις Ελληνοφοβικές απόπειρες αποστέρησης των Παγκόσμιων Πολιτισμικών Προλεγόμενων.   
 
Και οι ευαίσθητοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέσα στην κοινωνία να αναπτύξουν εκπαιδευτική πράξη πέρα από συμβατικά επαγγελματικά ωράρια, απαξιώνοντας τις επιλογές ενός καθεστωτικού πολιτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Έχουν υποχρέωση ως πολίτες. Η ευθύνη, η ελευθερία της βούλησης να βρει πέρασμα. 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Κ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.Μια σημαντική νίκη σημείωσε το ανδρικό τμήμα Μπάσκετ του Π.Α.Κ Χαλανδρίου χθες βράδυ στο κλειστό γήπεδο «Μάρκος Παπαδάκης», στον αγώνα που έγινε στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου της Δ΄ κατηγορίας, το Π.Α.Κ.Χ επικράτησε του Α.Ο. Βριλησσιακός, με σκορ 55-47.

Σε ένα κρίσιμο παιχνίδι, η ομάδα μας κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της και να αντέξει στην πίεση των αντιπάλων, παρά το γεγονός ότι στην αρχή δεχθήκαμε ελεύθερα σουτ των φιλοξενουμένων και οι βασικοί μας παίκτες φορτώθηκαν γρήγορα με πολλά φάουλ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και στους προπονητές μας, για τη σπουδαία νίκη που μας έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο πρωτάθλημα, στην ομάδα του Βριλησσιακού.

Καλή η διαιτησία των κ.κ. Ρήγα Θεοδωρόπουλου και Οδυσσέα-Ελευθέριου Ιασωνίδη.

Αναλυτικά τα δεκάλεπτα του αγώνα: 1ο 12-18, 2ο 30-27, 3ο 41-39, 4ο 55-47.

Οι Συνθέσεις των Ομάδων:

Π.Α.Κ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: Προπονητές: Γιάννης Αντωνόπουλος και Δημήτρης Ντολαπτσής. Αθλητές: Χρήστος Λαζαρίδης, Μιχάλης Μουτάφης, Γιώργος Φελέκης 2, Σπύρος Γεωργούσης 18 (2 τρ.), Λευτέρης Αχτίπης 7 (1 τρ.), Γιάννης Θάνος 3, Φίλιππος Σακκάς, Δημήτρης Καραμπάτσος 4, Βαγγέλης Ζιάκανος 17 (2 τρ.), Ζήσης Βήττας 4, Παναγιώτης Παυλάτος, Ανδρέας Ζαμπέλης.

Α.Ο ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΚΟΣ: Προπονητής: Μακριδάκης και Γκαζούλης. Αθλητές: Σαφλιάνης, Θεοφάνης, Ζαφειράκης 2, Τσιτούρας, Σαβλιάμης 3, Παπαδήμας 13, Κυράκης 19, Δημητρακόπουλος 9, Μουρσελάς 1, Χαραλάμπους, Αρνακούρος, Ζερβός.

Επόμενη αγωνιστική, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 21:30, Ν.Ο. Σαρωνίδος - Π.Α.Κ Χαλανδρίου, στο κλειστό Γυμναστήριο Καλυβίων.-

7 Σύλλογοι του Αμαρουσίου στο πλευρό των κατοίκων για το Χ.Ε.Υ. ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ
Οι παρακάτω Σύλλογοι Αμαρουσίου

1. Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικό Σύλλογος Αγίας Φιλοθέης "Αγιος Γεώργιος"
2. Επιμορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου
3. Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό
4. Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Το Νέο Μαρούσι"
5. Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου
6. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αμαρουσίου "Ο ΄Αγιος Γεώργιος"
7. Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ"

επειδή η εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ ΑΕ» που κατασκευάζει κτίριο γραφείων υπέβαλε αγωγή κατά των συμπολιτών μας ζητώντας αποζημίωση 11,5 εκατομμυρίων ευρώ....!!! σε συνέχεια νομικών ενεργειών τους που είχαν καταθέσει για το θέμα του ΧΕΥ και της αναστολής εργασιών που δόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο, δια των ΔΣ τους ΔΗΛΩΝΟΥΝ με επιστολή τους ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ότι, συμφωνούν και συμπαραστέκονται στις προσφυγές των συμπολιτών μας :

1. Eπαμεινώνδα Γαρδέλη, Δημοτικού Συμβούλου Αμαρουσίου, κατοίκου Αμαρουσίου, οδός Ανδρέα Συγγρού αρ. 2.
2. Αριστομένους Γαρδέλη, κατοίκου Αμαρουσίου, οδός Διονύσου, αρ. 171, άγιος Θωμάς.
3. Ειρήνης Πιτταρά του Γεωργίου, κατοίκου Αμαρουσίου, οδός Μυκηνών αρ. 9, Άγιος Θωμάς.
4. Παναγιώτη Πάντου, κατοίκου Αμαρουσίου, οδός Θάσου αρ. 7.
5. Γεωργίου Πιτταρά, κατοίκου Αμαρουσίου, οδός Μυκηνών αρ. 9, Άγιος Θωμάς.

ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών καθώς και σε όλες τις ενέργειες αυτών, προκειμένου να διαφυλαχτεί το οικιστικό περιβάλλον της πόλης μας (υπόθεση Χ.Ε.Υ. ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, με τις αποφάσεις 83/2014, 171/2015 και 02/2016 έχει ψηφίσει ομόφωνα και διεκδικεί τους χώρους των Χ.Ε.Υ., οι οποίοι πρέπει να αποδοθούν στο Δήμο και να χρησιμοποιηθούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι για τους κατοίκους.

Η υπέρμετρη δόμηση στην πόλη μας, η οποία έχει διαμορφωθεί και με την μεταφορά συντελεστή δόμησης, έχει εξαντλήσει ήδη την φέρουσα ικανότητα περαιτέρω ανοικοδόμησης κτισμάτων εμπορικής χρήσης, στις συγκεκριμένες πολεοδομικές ενότητες, δηλαδή του Αγ. Θωμά και του Ψαλιδίου, όπου πρόσφατα χορηγήθηκε άδεια στο Ο.Τ. Γ 1059 (Χ.Ε.Υ. ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ).

Έχουν οικοδομηθεί πέραν των 200.000,00 τ.μ. κτίσματα όπως το MALL, GOLDEN HALL, HELEXPO, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, LEROY MERLIN, CARFOUR, καθώς και έχουν εγκατασταθεί Δημόσιες Υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Το κείμενο της δήλωσης

Συμπαραστεκόμαστε απόλυτα με τις ενέργειες των συμπολιτών μας, οι οποίες μας εκφράζουν απόλυτα, και είμαστε δίπλα τους στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την προάσπιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας

ΙΜΚ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΗΣ ΛΩΡΑΙΝΗΣ από τη Violet LouiseΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, ΩΡΑ 21:00 στο Black box


Tελικά τι ήταν η Ιωάννα; Μάγισσα ή Αγία; Πλάσμα προικισμένο με ασυνήθιστες ιδιότητες ή ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που την πρόδωσε όταν εξυπηρέτησε τους σκοπούς του;

H Violet Louise και η δημιουργική της ομάδα ανοίγουν ξανά τα πρακτικά από τη δίκη της Iωάννας της Λωραίνης. Δημιουργούν με τη χρήση μουσικής, ήχου και οπτικών, μία σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας από το Ντομρεμύ, που έσωσε στις αρχές του 15ου αιώνα τη Γαλλία από την αγγλική εισβολή.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ!