Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή για τα 5 χρόνια του Diastixo.grΕκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών γιόρτασαν πριν από λίγες ημέρες τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Diastixo.gr, του μεγαλύτερου ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Παρά το φθινοπωρινό κρύο της βραδιάς, ο κόσμος του βιβλίου τίμησε με εντυπωσιακά υψηλή προσέλευση τη γιορτή του site, κατακλύζοντας τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του Polis Art Cafe (Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι του βιβλίου ήταν εκεί: πεζογράφοι, ποιητές, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, κριτικοί, δημοσιογράφοι, όπως και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΟΚΑΠΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Έκθεση Φωτογραφίας_I FEEL SLOVENIA @Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. ΚΑΡΥΔΗΣ, Φιλοθέη | Εγκαίνια> Τετάρτη 11.10, 19:00

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
I Feel Slovenia (Νιώθω τη Σλοβενία)
Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γεώργιος Καρύδης»
(Αριάδνης 13 & Νιόβης, Φιλοθέη)
10-17 Οκτωβρίου 2017

Η Σλοβενία, ένα από τα νεότερα ευρωπαϊκά κράτη, βρίσκεται ανάμεσα στις Άλπεις, την Πανοναϊκή Πεδιάδα και την Αδριατική Θάλασσα, καθώς και σε σταυροδρόμι βασικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων, αλλά και διαφορετικών γλωσσών.

Το 1991 απέκτησε την ανεξαρτησία της, και πέρυσι γιόρτασε μάλιστα τα 25α γενέθλιά της.

Μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες, μέσα από τον φακό φημισμένων Σλοβένων φωτογράφων, παρουσιάζει τι είναι στην πραγματικότητα η Σλοβενία και διηγείται την εξαιρετική ιστορία της ​​– μια χώρα ‘μπουτίκ’, καταπράσινη και δραστήρια, η οποία επικεντρώνεται στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η έκθεση φωτογραφίας I Feel Slovenia (Νιώθω τη Σλοβενία) απεικονίζει την πλούσια φυσική, πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά της Σλοβενίας, τα διάσημα και τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα που είναι κρυμμένα στο αλλιώτικο τοπίο της - πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες, καθώς και τις ποικίλες δραστηριότητες του λαού της.

Αξίζει να σας θυμίσουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: Ο παλαιότερος ξύλινος τροχός του κόσμου ανακαλύφθηκε στη Σλοβενία, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας, το μεγαλύτερο υπόγειο φαράγγι στον κόσμο, τη μεγαλύτερη διαλείπουσα λίμνη στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής επικράτειας που περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ είναι μία από τις πλουσιότερες σε νερό ευρωπαϊκές χώρες.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν, λοιπόν, ενδεικτικές εικόνες της φύσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων της Σλοβενίας και της ζωής του λαού της.

Επίσημα Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη 10 – Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 15:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη

Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση για την οδό Λιθαγωγίας των μάρμαρων του Παρθενώνα


Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική ημερίδα που διοργάνωσαν, στο πλαίσιο του Συνεργατικού Σχηματισμού Discover North Athens, στις 4/10/2017 στο Μαρούσι, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πεντέλης και το Κέντρο Τύπου, Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», για την ¨Οδό Λιθαγωγίας¨. Τον αρχαίο δρόμο που διέσχισαν τα φημισμένα Πεντελικά μάρμαρα προκειμένου να αποτελέσουν το βασικό υλικό κατασκευής του Παρθενώνα. Εκεί όπου η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και η ανθρώπινη δημιουργία, συναντήθηκαν και καθήλωσαν το κοινό για περισσότερο από δυο ώρες. Η γλαφυρή περιήγηση και η τεκμηριωμένη ανάλυση από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Μανόλη Κορρέ, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, από την Πεντέλη, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, το Μαρούσι, την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Κωστόπουλος Παύλος Καμάρας, Πέτρος Δαμιανός και Φώτης Χρυσικός, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του συνδέσμου για τη βιώσιμη Ανάπτυξη, Γιώργος Κουράσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, συλλογικότητες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τους Δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας δήλωσε μεταξύ άλλων: Βρισκόμαστε σε μια ακόμη εκδήλωση του συνεργατικού σχηματισμού «Discover North Athens» για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της βόρειας Αθήνας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα πολύτιμα πετράδια που κοσμούν τις πόλεις μας, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή και να τονώσουμε την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα και με αφετηρία την πλούσια παρακαταθήκη του Πεντελικού βουνού επιχειρούμε στοχευμένα για την ανάδειξη μιας πολιτιστικής διαδρομής πολλαπλών ενδιαφερόντων γεμάτη ιστορία, φύση και πολιτισμό φτιάχνοντας ένα νέο Brand Name για τα Βόρεια Προάστια».

Ο Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου– Καψάλης, στην παρέμβασή του ανέδειξε εκτενώς την ιστορία και τη φυσική ομορφιά της Πεντέλης και του Πεντελικού και τη σημασία της για την ανάπτυξη πολλαπλών μορφών τουρισμού. Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι εκτός από τα τεράστια ιστορικής αξίας μνημεία που έχει να προσφέρει στον παγκόσμιο επισκέπτη της, διαθέτει μια πλούσια βλάστηση, ποικιλόμορφη πανίδα, δεκάδες πηγές και ρέματα, μονοπάτια περιήγησης, φυσικούς χώρους εστίασης και αναψυχής. Τέλος συνεχάρη τον αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία του συνεργατικού σχηματισμού «Discover North Athens» επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Πεντέλης στηρίζει το πρόγραμμα, συμμετέχει σ’ αυτό και προτείνει δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του.

Οι περιγραφές, σχέδια, φωτογραφικό υλικό και αναλύσεις έχουν αποτυπωθεί σε ειδική έντυπη έκδοση για την «Οδό Λιθαγωγίας» που διανεμήθηκε στο κοινό. Στο έντυπο το οποίο θα εκδοθεί και στα αγγλικά, ενσωματώθηκαν σημεία από την διπλωματική εργασία της φοιτήτριας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Άννας Μαρίας Λιόγα, για την αλληλεξάρτηση της οδού Λιθαγωγίας με τη Ρεματιά Πεντέλης– Χαλανδρίου, δύο άξονες που διατρέχουν τον αστικό ιστό των βορείων προαστίων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα μνημεία και αξιοθέατα της Πεντέλης, ευγενική προσφορά της ΕΡΤ.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Γιώργος Καραμέρος αφού ευχαρίστησε το κοινό για την συμμετοχή, τους δυο βασικούς ομιλητές και όσους συνεργάστηκαν στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε δυο αξιόλογες προσεχείς δράσεις που οργανώνουν οι δήμοι Χαλανδρίου και Κηφισιάς για την περιοχή της βόρειας Αθήνας, μια δρομική δραστηριότητα στη ρεματιά Χαλανδρίου και την ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό στα μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, αρχοντικά στην Κηφισιά. Το επόμενο ραντεβού του «Discover North Athens» είναι στα κουλουάρ του Ολυμπιακού Σταδίου, στις 29 Οκτωβρίου 2017, στο 2οOlympic Stadium Run. Στους δρομικούς αγώνες που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του του Μαρουσιώτη "Γιατρού της Ειρήνης", Νίκου Δούση– Ρασιά.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ BREAST CENTERS NETWORK


Το Κέντρο Μαστού του ΙΑΣΩ αναγνωρίστηκε ως πλήρες μέλος του Breast Centers Network, του πρώτου παγκόσμιου δικτύου Μονάδων υγείας με αποκλειστικό αντικείμενο τη διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Το Breast Centres Network απαρτίζεται από 205 κλινικές μαστού σε όλο τον κόσμο και ο σκοπός του είναι η προώθηση και η βελτίωση της φροντίδας που παρέχεται για τον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως μέσω των συνεργειών και της διασύνδεσης των ειδικών του χώρου.

Το Κέντρο Μαστού του ΙΑΣΩ δημιουργήθηκε το 1996 από τον Αντώνιο Κεραμόπουλο, Επίκουρο καθηγητή Γυναικολογικής Ογκολογίας. Λειτουργώντας στο πλαίσιο της μεγαλύτερης Γυναικολογικής Κλινικής στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών ετησίως ακολουθώντας διεθνή standards. Είναι ένα πλήρως εξειδικευμένο Κέντρο με πολυετή εμπειρία και η συγκεκριμένη αναγνώριση το καθιστά κέντρο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο και την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ΙΑΣΩ για την αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού, ξεκινώντας από τη διάγνωση μέχρι και την αποθεραπεία των ασθενών.

Στο Κέντρο διενεργείται προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) μαστού, όλες οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξετάσεις, όλες οι επεμβάσεις για την καλοήθη και κακοήθη παθολογία του μαστού καθώς και η μετεγχειρητική παρακολούθηση κυρίως των περιπτώσεων καρκίνου μαστού. Επίσης, διαθέτει τμήμα επιμέτρησης κινδύνου και παρακολούθησης μεγάλου κινδύνου γυναικών, τμήμα φυσιοθεραπείας και λεμφοιδήματος, τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης και συνεργάζεται με τα τμήματα Παθολογικής Ανατομίας, Ακτινοθεραπείας, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινολογικού, Πυρηνικής Ιατρικής, Πλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης. Τα παραπάνω τμήματα συμμετέχουν και στο εβδομαδιαίο ογκολογικό συμβούλιο του μαστού.

Την κατάτμηση των Εκλογικών Περιφερειών της Αττικής ζητά η Ένωση Δημάρχων Αττικής

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) ως συλλογικός φορέας της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και ως φορέας, με άμεση επαφή με την Κοινωνία, αφού έχει ως μέλη του, αιρετά στελέχη (τους Δημάρχους διατελούντες και διατελέσαντες) των Δήμων της Αττικής, επανέρχεται σε ένα (1) θέμα, το οποίο θεωρεί, ότι είναι υψίστης σημασίας, αφού άπτεται της υπόστασης της ίδιας της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας μας.

Την αναγκαιότητα κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών της Αττικής, η διατήρηση των οποίων παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές εξαγγελίες όλων των κομμάτων, εξακολουθεί να παραποιεί και να νοθεύει, την βούληση, για «ουσιαστική» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των πολιτών.

Τα μέλη μας, εκ της εμπειρίας τους, των γνώσεων τους και της καθημερινής επαφής τους με τους πολίτες, μεταφέρουν ένα πάγιο αίτημα της Κοινωνίας των πολιτών. Να έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα, οι πολίτες-ψηφοφόροι, να αξιολογούν και να επιλέγουν τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους, με αμεσότητα και ίδια κρίση, χωρίς τις στρεβλώσεις που προκαλεί πολλές φορές η μεσολάβηση των ΜΜΕ. Μια μεσολάβηση που καθίσταται αναγκαία λόγω του μεγέθους των εκλογικών Περιφερειών. Παράλληλα, το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα, των πολιτών για το «εκλέγεσθαι» με ισότιμους όρους νοθεύεται, αφού είναι αυταπόδεκτο, ότι οι αχανείς αυτές Περιφέρειες (ιδίως η Β’ Αθηνών των 1.500.000 ψηφοφόρων) καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη συμμετοχή, σε όσους δεν έχουν τα «μέσα», οικονομικά και «άλλα» για ισότιμη προβολή τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου, σε «ανύποπτο πολιτικά χρόνο», να δώσουν τέλος, σε ένα καθεστώς, που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

Να εναρμονισθούν άμεσα με Νόμο οι εκλογικές Περιφέρειες της Αττικής με τις Αντιπεριφέρειες της Αττικής, ώστε και πληθυσμιακά, το εκλογικό σώμα να εκλογικευθεί και να υπάρξει ομοιογένεια, στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των προοπτικών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, των Περιφερειών αυτών.