Κύριε πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή παρουσίαση με το σκεπτικό ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουμε επιτέλους για την αντιπλημμυρική θωράκιση με σοβαρούς πολιτικούς όρους, όπως είναι για παράδειγμα οι ευθύνες που αναλογούν στο σύστημα συνολικά και στις αστοχίες του.
Σαφώς, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που η κλιματική αλλαγή επιφέρει, είναι στόχος μέγιστης προτεραιότητας.
Είναι όμως ανεπίτρεπτο να επενδύει κανείς πολιτικά στην κλιματική αλλαγή και στους νεκρούς της και να μιλάει μάλιστα για μια συνηθισμένη φθινοπωρινή βροχή ή για έναν συνηθισμένο ανεμοστρόβιλο στο Χαλάνδρι.
Κι αν στην Δυτική Αττική έχουν γίνει στο παρελθόν όλα λάθος, στην Ύδρα γιατί συνέβη ότι συνέβη; Εκεί δεν υπάρχουν ούτε τόσα αυθαίρετα ούτε τόσες μπαζωμένες περιοχές ούτε καν αυτοκίνητα.
Η σφοδρότητα του φαινομένου της 22ας Οκτωβρίου αφήνει έκπληκτους ακόμα και έμπειρους μετεωρολόγους. Προσέξτε τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Εργαστηρίου Υδρολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και άλλων σταθμών μετρήσεων, που καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σφοδρότητα του φαινομένου.
Α. Στις 22 του μήνα, στην Πεντέλη μόνο κατά το 10 λεπτό 18.40-18.50 πέφτουν κοντά στα 3 χιλιοστά βροχής! Σκεφτείτε 3 χιλιοστά μέσα σε 10 μόλις λεπτά, όταν η μέση ημερήσια τιμή βροχόπτωσης κατά την τελευταία τριετία είναι μόλις 0,87 χιλιοστά.
Β. Κατά το φετινό Οκτώβριο είχαμε συνολικά 74% υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
· Από το 2014, μέχρι και φέτος η βροχόπτωση κατά τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 57,50%.
· Από το 2013, μέχρι και φέτος κατά 78,61%
· Από το 2012 μέχρι και φέτος κατά 86,44 %
Και η αλλαγή στην τάση του κλιματικού φαινομένου δε σταματά εδώ.
Γ. Σταθμός μέτρησης των Αχαρνών καταγράφει βροχόπτωση της τάξεως των 107 χιλιοστών, με τα 100 να πέφτουν μόνο κατά τις 13:00-14:00. Υπολογίστε ότι βροχόπτωση ενός χιλιοστού αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα, δηλαδή στο Μενίδι έπεσαν σε μια ώρα 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Θα μου πείτε κλαίμε τη μοίρα μας και περιμένουμε;
Οι μηχανικοί μιλούν για έργα. Λεφτά διαθέσιμα. Κοιτάξτε εμείς πόσα έχουμε στον προϋπολογισμό για αντιπλημμυρικά
ΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΦΠΑ
KΕΝΤΡΙΚΟΣ TΟΜΕΑΣ 27.679.844,79
BΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 37.699.608,28
ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 7.361.643,00
NΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 22.192.204,60
ANATΟΛΙΚΗ ATTΙΚΗ 41.118.829,91
ΔΥΤΙΚΗ ATTΙΚΗ 29.073.400,00
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2.855.000,00
ΝΗΣΙΑ 4.367.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 172.347.530,58
Και εδώ έρχεται η αυτοκριτική ενός ολόκληρου συστήματος.
Πόσα χρόνια χρειάζονται για να εκτελεστούν τα συγκεκριμένα έργα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, (προγραμματικές συμβάσεις, τεύχη δημοπράτησης, διαγωνισμοί ενστάσεις κλπ) για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ένα επείγον αντιπλημμυρικό έργο με τις διαδικασίες κατασκευής ενός κολυμβητηρίου ή μιας ανάπλασης από εκείνες τις φαραωνικές που προέκριναν οι προηγούμενες διοικήσεις.
Και αν κάποια γίνουν; Που καταλήγουν;
Στον Κηφισό; Δείτε πως ήταν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Στο όριο.
Εδώ χρειάζονται λοιπόν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις όπου και εμείς ως διοίκηση αλλά και σύσσωμο το Περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει.
Και στις διαδικασίες και στην αντίληψη του πως σταματάμε τα νερά.
Τον Απρίλιο ανεβήκαμε στην Πεντέλη με τους Δημάρχους της περιοχής, συνεννοηθήκαμε με το Δασαρχείο και καθαρίσαμε με πολλές δυσκολίες 9 μικρά φράγματα που είχαν να καθαριστούν 13 χρόνια.
Και αυτή πρέπει να είναι η λογική. Να κρατάμε το νερό ψηλά. Να μην το σπρώχνουμε με ορμή προς τα τις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτά για την πρόληψη.
Αλλά προχωράμε και σε άμεσα μέτρα πολιτικής προστασίας και σας ενημερώνω για τις αποφάσεις της μητροπολιτικής επιτροπής πολιτικής προστασίας της οποίας προεδρεύω, όπου αποφασίστηκε :
· Η προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας ανά περιφερειακή ενότητα (ειδικά οχήματα, ατομικός εξοπλισμός) όχι μόνο για πλημμύρες και χιόνια αλλά και για την αντιπυρική περίοδο ή σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών όπως αυτή που είχαμε το καλοκαίρι στον Ασπρόπυργο.
· Αλλά και η συμπαραγωγή με την ΕΡΤ σειράς ενημερωτικών εκπομπών πολιτικής προστασίας που θα προβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και τις ημέρες των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του ακραίου φαινομένου. Θυμάτων ενός πολέμου που πρέπει να κερδίσουμε με αλλαγή στην αντίληψη για το περιβάλλον και την οικολογία.