Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δίπλα στους νέους αγρότες που δείχνουν τον δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

  


Συνάντηση κλιμακίου του κόμματος με τον πολυβραβευμένο νέο αγρότη και Γ. Γραμματέα της Ένωσης Τοπικών Προϊόντων Αν. Μακεδονίας και Θράκης Αργύρη Προμοίρα
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δίπλα στους νέους αγρότες που δείχνουν τον δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης


Το Πράσινο Κίνημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ξάνθη, συναντήθηκε με τον πολυβραβευμένο νέο αγρότη και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Τοπικών Προϊόντων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αργύρη Προμοίρα.

Το Πράσινο Κίνημα εκπροσώπησαν ο Συμπρόεδρος του κόμματος Κώστας Καλογράνης, ο Γενικός Γραμματέας Λάμπρος Σπάθης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Καραμπάσης και ο Πρόεδρος του Πράσινου ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και παρουσιάστηκαν οι εξειδικευμένες θέσεις του Πράσινου Κινήματος.

Ακόμη, οι πέντε άνδρες συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας και ειδικά σε ότι αφορά στους νέους αγρότες.

Το Πράσινο Κίνημα έχει ανακοινώσει τις θέσεις του σχετικά σημειώνοντας πως χρειάζεται να εκπονηθεί ένα νέο πρόγραμμα αποκέντρωσης, με συγκεκριμένα κίνητρα. Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό, ανανεώσιμη ενέργεια και μικρής κλίμακας μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά και τις κωμοπόλεις, να επιτρέψουν την οργάνωση σε συστήματα τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν αυτάρκεια σε διατροφικά είδη.

Το Πράσινο Κίνημα στοχεύει η Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και όχι στα ποσοτικά, που εξάλλου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Το Πράσινο Κίνημα έχει κάνει λόγο για μία «Σύγχρονη και επιτακτική αγροτική πολιτική», με 4 κύριους άξονες, τη Γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, και το δασικό πλούτο.

Μετά την πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση ο κ. Προμοίρας ξενάγησε το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος στους χώρους της έκθεσης και συνεχίστηκε η ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε μετά τη συνάντηση: “Το Πράσινο Κίνημα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον πολλαπλώς βραβευμένο νέο αγρότη και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Τοπικών Προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αργύρη Προμοίρα. Τα προϊόντά του έχουν πάρει το πρώτο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο βραβείο στο ελαιόλαδο και το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο στο λάδι τρούφας. Εμείς στο πράσινο Κίνημα υποστηρίζουμε ότι η πράσινη agenda στην παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το μέλλον και το ποιοτικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγική ανασυγκρότηση”.

  Η συλλογή με τα βραβεία του κ. Προμοίρα:

 


Υπάρχει και Άλλος Δρόμος…
Go Green με το Πράσινο Κίνημα
 

Το χαμένο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης (Του Γεωργίου Παπασίμου)

 

Γιώργος Χ. Παπασίμος
Δικηγόρος | Φιλοτίου 2-4 | 210 8237 140

Παρά τις μεγάλες ενοποιητικές προσπάθειες της Ευρώπης από τη δεκαετία του ’50, εβδομήντα δύο χρόνια μετά τη διακήρυξη Σουμάν στις 9-5-1950, και την προώθηση σε μεγάλο βαθμό της αλληλεγγύης για την υπέρβαση των αντιθέσεων σε συνδυασμό με την άνοδο της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σημαντικού πλαισίου αρχών, που αφορούν τα δικαιώματα, ατομικά και συλλογικά, η Ευρώπη δεν μπόρεσε λόγω της πρόταξης των εθνικών συμφερόντων (βλ. Γερμανία) να προχωρήσει σε ουσιαστική εμβάθυνση και πολιτική ενοποίηση, έτσι ώστε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή μετατροπή της σε αυτόνομο γεωπολιτικό πόλο. Αυτή η πραγματικότητα έχει οδυνηρές συνέπειες πλέον και για την ίδια την τύχη της ως Ε.Ε., αφού στον σημερινό πολυπολικό κόσμο που διαμορφώθηκε μετά την περίοδο της Pax Americana, εξαιτίας της κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου και της ΕΣΣΔ, δεν αρκεί μόνο η οικονομική ισχύς για την προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά απαιτείται παράλληλα ισχυρή αμυντική ισχύς και ισχυρή εξωτερική πολιτική. Ο οδυνηρός πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική εισβολή σε αυτή τη χώρα, που είναι ο πρώτος πόλεμος μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, διέλυσε τις ψευδαισθήσεις των δυτικών ελίτ και της ασθενούς ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Η πρόδηλη ανεπάρκεια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής δυνατότητας της Ε.Ε. υποχρέωσαν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προστρέξουν στο μέχρι τότε «εγκεφαλικά νεκρό», κατά Μακρόν, ΝΑΤΟ. Αυτό όμως σημαίνει μαθηματικά μετάβαση στην πλήρη επικυριαρχία των ΗΠΑ, ο στόχος των οποίων είναι να μετατραπεί η Ευρώπη σε προγεφύρωμα της έναντι του ισχυρού αντιπάλου που διαμορφώνεται, δηλαδή του ασιατικού μπλοκ υπό την Κίνα κλπ.

Η αμερικανική όμως στρατηγική της διπλής ανάσχεσης, δηλαδή η περιθωριοποίηση και ο περιορισμός των δυνατότητων της Ρωσίας και στη συνέχεια η προσπάθεια εγκλωβισμού της Κίνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό γιατί τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν οργανικά τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου και βασικές συνιστώσες μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας στο μεγάλο και ουτοπικό, όπως αποδείχθηκε στόχο μιας Ενωμένης Ευρώπης από τη Μεσόγειο ως τα Ουράλια. Για τούτο οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι ιστορικές λόγω του γεγονότος ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία να αποτρέψει αυτό τον πόλεμο παρεμβαίνοντας έγκαιρα όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και το απαιτούσαν (μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού Μπλοκ) για τη δημιουργία οργανικής ισορροπίας ασφαλείας που θα κάλυπτε και τις δίκαιες ρωσικές ενστάσεις ως προς το θέμα αυτό λόγω της υπερεπέκτασης του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης αν αυτή είχε κινηθεί, όπως έπρεπε ενισχύοντας τη δική της αυτόνομη αμυντική ισχύ.

Η πρόταξη όμως των εθνικών συμφερόντων (κυρίως της Γερμανίας), που μετά την ενοποίηση της έκανε τα πάντα για να επιβάλει τη «γερμανοποίηση» της Ε.Ε. οδήγησε στην απώλεια μιας μεγάλης ιστορικής ευκαιρίας να αποκτήσει αυτή αυτόνομο γεωπολιτικό ρόλο σε ένα κόσμο, που διαμορφώνεται σε πολυπολική μορφή μετά την εμφάνιση των «ρυτίδων» της αμερικανικής ηγεμονίας στις προηγούμενες δεκαετίες. Λόγω της οικονομικής δύναμης και του πολιτισμικού βάρος, που διέθετε η Ευρώπη, αν είχε προχωρήσει σε σοβαρή πολιτική ενοποίηση με κοινή εξωτερική πολιτική και αμυντική θωράκιση θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας ισορροπίας και όχι απλώς να συνεχίσει να αποτελεί εσαεί τον «γραμματοκομιστή» των ΗΠΑ.

Αλλά πέραν της απώλειας αυτής της ιστορικής ευκαιρίας για την μετατροπή της Ευρώπης σε αυτόνομο γεωπολιτικό ρόλο, ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με έμφραγμα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η πλήρης ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τη κοινωνική ισορροπία της. Οι εκλογές στη Γαλλία και η σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς στο ποσοστό του 42% δείχνουν τις μελλοντικές συνέπειες, εάν δεν αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο η μεγάλων διαστάσεων βόμβα της ακρίβειας και της ανέχειας, που απειλεί μεγάλα ευρωπαϊκά κοινωνικά τμήματα. Και ενώ για την πλήρη εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το γερμανικό κατεστημένο, που τη θεμελίωσε από τη δεκαετία του ’70, η σημερινή γερμανική ηγεσία αρνείται τη σύσταση ενός ταμείου συνοχής, ύψους 250 δις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και της ακρίβειας κατά το πρότυπο του ταμείου ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19, επιφυλάσσοντας έτσι μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

Και στο τομέα αυτό θα πληρώσουμε τα επίχειρα της γερμανοποίησης της Ε.Ε. κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, που είχε ως συνέπεια την τρομακτική αβελτηρία αυτής να αποκτήσει στοιχειώδη ενεργειακή αυτονομία αξιοποιώντας τους δικούς της φυσικούς πόρους, όπως για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα φυσικού αερίου, δηλαδή τα Ελληνικά και Κυπριακά, σπεύδοντας πριν λίγο καιρό να υπονομεύσει χάριν των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των τουρκικών επιδιώξεων στην ανατολική Μεσόγειο τον αγωγό Eastmed, που αντικειμενικά ως αυτοτελής ευρωπαϊκός αγωγός θα αποτελούσε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία και τη σύνδεση της με άλλες πηγές της Μέσης Ανατολής.

Μπροστά σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα αναζητείται ματαίως η υπέρβαση της ευρωπαϊκής αφωνίας ακόμα και σε ένα ζήτημα που πρωτίστως αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα. Οι σημερινές θλιβερές ηγεσίες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για μια ακόμα φορά σύρουν τον χορό του ενταφιασμού της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της προοπτικής της Ευρώπης ως αυτόνομου γεωπολιτικού πόλου.

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Ζαφειρίου "λύπη"

 Θ.Π. Ζαφειρίου

λύπη

Σελίδες: 122, Τιμή: 9,00 ευρώ

ISBN: 978-960-565-360-6

Εξώφυλλο: Θάλεια Στουραΐτη

Εκδόσεις Andy's Publishers

 

Λέγεται συχνά, κυρίως στην ηλικία εκείνη, που είθισται, με τα μέτρα ασφαλώς του καθενός μας, ν' αποκαλείται και παράταση, κατά το γνωστό απόφθεγμα του Μανόλη Αναγνωστάκη στο «ΥΓ.» του (1983), ότι η ζωή είναι μικρή. Μεγάλη είναι πίσω μας «η θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων». Αλλά και μπροστά μας, αντίθετα με την αισιόδοξη καβαφική εικόνα, ένας άγνωστος αριθμός κεριών, που δεν έχουν ανάψει ακόμα, αμφίβολο κι εάν ανάψουν ποτέ για μας, και τι θα φωτίσουν, πάνω από ένα λεύκωμα κεκοιμημένων με όσες σελίδες μένουν λευκές. Και οι γεμάτες ήδη με φωτογραφίες μνήμης, παγωμένες μορφές σε εικαζόμενη ευτυχία, να εκλύουν εξ αντανακλάσεως νοσταλγία, θλίψη, πένθος.

Είτε το περί ου ο λόγος λεύκωμα φυλάσσεται σε κάποιο συρτάρι, είτε ανήκει στο μυαλό μας, δεν παύει να αποτελεί, θέλουμε δεν θέλουμε, αναπόσπαστο στοιχείο της ζώσας ζωής μας και μαρτυρία της παρελθούσης, καθ' ον τρόπο το φως πεθαμένων άστρων επαληθεύει δια της αφίξεώς του στην όρασή μας, όχι μόνον εκείνων των άστρων, αλλά και τη δική του πλέον αυτόνομη ύπαρξη.

Έτσι και το φως των κεκοιμημένων μας μεταλαμπαδεύεται στου καθενός μας τη λευκή σελίδα, καθώς το Αγιο Φως από κερί σε κερί τη νύχτα της Αναστάσεως, αλλά κατ' αντίθεση προς τη Θεία Ανάσταση, την ώρα της ανθρώπινης κοίμησής μας. Το συμπαγές αυτό φως διαχέει λύπη.

Πρόκειται για την εικοστή συλλογή του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου.

 

 

Βιογραφικό:

Ο Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Κατάγεται από τη Λάρισα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει είκοσι ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά και αλβανικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: zaphirioutheodoros.com

ΙΑΣΩ : 5Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "HOT TOPICS ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

Το ΙΑΣΩ διοργανώνει την 5η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Hot Topics στην Περιγεννητική Ιατρική", η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 και ώρα 09:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Την Ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ σε συνεργασία με την Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική και την Βιολογία, της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Διάγνωσης και Θεραπείας του Εμβρύου, του International Academy of Perinatal Medicine (IAPM) και του Ian Donald Inter - University School, Greek Branch.

Σκοπός της ημερίδας είναι να καλύψει τις εξελίξεις στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, αλλά και να παρουσιαστούν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στα επίκαιρα και σημαντικά θέματα της Περιγεννητικής Ιατρικής.

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, εξειδικευμένοι στο χώρο της Μαιευτικής / Γυναικολογίας και της Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Θα έχουμε την τιμή να έχουμε κοντά μας, τους κ.κ. Fàtima Crispi, MD, PhD, Consultant at BCNatal (Hospital Clinic and Sant Joan de Déu), Assosiate Professor at the University of Barcelona, Spain και Francesco D’ Antonio, MD, PhD, Professor of Fetal Medicine, Obstetrics and Gynecology, University of Chieti, Italy, Center of Fetal Care and High - risk Pregnancy.

Επιστημονικός υπεύθυνος της Ημερίδας είναι ο κ. Αριστείδης Αντσακλής, MD, PhD, FRCOG (Hon.), Καθηγητής Μαιευτικής / Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής ΙΑΣΩ, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την Ημερίδα με φυσική παρουσία με την επίδειξη του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, αλλά και μέσω Live Streaming στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3Kyjrdq. Η συμμετοχή και παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν.