Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΤΟ 2000 ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Επειδή πολύ συζήτηση προκαλείται  - από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - για το τι έγινε την περίοδο 1999 - 2002 (τρίτη θυελλώδη τετραετία Παττακού, την περίοδο των μεγάλων έργων και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) και επειδή η σπέκουλα και η παραπληροφόρηση απαντιέται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΙΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ - όχι με αυθαίρετους ισχυρισμούς - ανεβάζουμε σήμερα ολόκληρο το ΕΠΙ ΠΟΛΕΩΣ με το ρεπορτάζ και τα άρθρα μας - τότε - αμέσως μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι Μάρτιος 2000, έχουμε αποχωρήσει από την παράταξη Παττακού λόγω της σύγκρουσης για το Γενικό Πολεοδομικό Διαμαντόπουλου (άλλη φορά αυτό) και γίνεται στην πόλη της (καθοδηγούμενης)  μουρλής για την Ελ. Πεντέλης και το ΜΕΤΡΟ.

Είναι η εποχή που το ΠΕΥΚΟ  ΠΟΛΙΤΗ θα μπορούσε να έχει μπει στο σχέδιο και οι ρυμοτομούμενοι της Ελ. Πεντέλης να είχαν αποζημιωθεί ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ, αφού τότενες .... λεφτά υπήρχαν.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε τότε, τι είπε ο καθένας και ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όπως ΕΜΕΙΣ προτείναμε γιατί από Δευτέρα θα πρέπει να συγκρίνουμε τις λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι αλλά να σταματήσουν και μερικοί - μερικοί να λένε ό,τι τους κατεβαίνει αλλά και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

(Η Επιτροπή Κατοίκων είναι επιτροπή που είχαν συστήσει οι παρατάξεις του μακαρίτη Γ. Γυφτόπουλου και η ΣΤΑΣΗ του Σϊμου Ρούσσου που δεν κατάφερνε να μπει τότε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είχε εκπροσώπηση).

ΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 1 και 5 για το θέμα.

(Έχει πολλές καταχωρήσεις πολιτικών το φύλλο - ήταν λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές του Απρίλη του 2000)

Η ΚΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΡΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ!!! ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

 

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 1998
Όταν πριν καμιά εικοσαριά χρόνια  μιλάγαμε για την LOCAL AGENDA 21 και οργανώναμε το συνέδριο στο CARAVEL, με καμιά δεκαριά ξένες αντιπροσωπείες, για να παρουσιαστεί στην Ελλάδα το τι είναι αυτό το πράγμα, οι πολλοί  μας κοίταγαν σαν UFO που λένε κάτι περίεργα αιρετικά και δεν κοιτάγανε"να μαζέψουν κανένα σκουπίδι".

"Τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε από   τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές" ήταν πάντα η απάντησή μας.

Μιλήσαμε ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για την "αειφόρο" ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( μετά επικράτησε ο  προσδιορισμός "βιώσιμη"  αντί "αειφόρου") και την έχουμε ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ, θέλω να σου πω αναγνώστη μου.
Και μη νομίζεις ότι όσοι ομιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη - που είναι και της μοδός - ξέρουν τι είναι αυτό.
Ό,τι  νάναι το λένε "βιώσιμη ανάπτυξη" και κάνουν την δουλειά που θέλουν.
Π.Χ. ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ....
έτσι το βλέπουν το πράγμα, σου λέει.

Κάνε ένα τεστ: Σε όποιον πολιτικάντη στο ξεφουρνίσει αυτό το βιώσιμη ανάπτυξη, ρώτα τον να σου εξηγήσει τι είναι.

Θα περάσεις πολύ ωραία .....

Αλλά για να μην κάνω τον έξυπνο δες μόνος σου ΤΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΘΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:


Μιλάμε για  ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Για τις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  που θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται έτσι ώστε να μην εξαντλούνται οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και να παραδίδεται το περιβάλλον - φυσικό και ανθρωπογεν;eς - στις επόμενες γενιές έτσι ώστε να είναι βιώσιμο και παραγωγικό και για εκείνες.

ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΜΣΟ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ  ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ και την σύντομη "βασιλεία μας" στον μάταιο τούτο κόσμο.

(ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αλλά να παράγεται και πλούτος, έτσι; Για να συνενοούμαστε.
Όχι μια "οικολογία" που θέλει να  ξαναγίνουμε τρωγλοδύτες, έτσι; Ούτε με τα δικαιώματα των ζώων να είναι ισχυρότερα και πιο προστατεύσιμα από τα δικαιώματα των "ζώων" των εργαζομένων.
Το διευκρινίζω για να μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Στην αναζήτηση της ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ βρίσκεται η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ).

Αυτό δηλαδή ακριβώς ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ τόσα χρόνια, όταν διαχειριζόταν τις τύχες μας με το αξίωμα "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο απαυτός μας τώρα που είμαστε εξουσία για να εξασφαλίσουμε ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ - με την στενή ερμηνεία του κτητικού - ΠΑΙΔΙΑ."

Δηλαδή αυτή η πρακτική που ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ και που δεν την άλλαξαν δεξιοί τε και αριστεροί.

Εμείς τότε - το 1998, εν μέσω παχαίων οικονομικών αγελάδων δηλαδή, όχι τώρα  - μιλήσαμε για αλλαγές νοοτροπίας, για εναλλακτικές μορφές παραγωγής, για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων που θα παράγουν ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, για εξοικονόμηση ενέργειας από τα δίκτυα διανομής, για ανάπτυξη και ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για περιορισμό στην χρήση του ΙΧ (δεν διώχναμε εμείς το ΜΕΤΡΟ παραδίπλα), για ενίσχυση του αστικού πρασίνου μέσα από κήπους, ταράτσες, μπαλκόνια, για αναπλάσεις δημόσιων χώρων και φυσικών σχηματισμών (ρεματιά) με χρήση φιλικών στο περιβάλλον μέσων και αισθητική, ακόμα και για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συναίνεση και στήριξη στην εφαρμογή.
ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ.

Παπάτζες για περιθωριακούς μαλάκες δηλαδή.

Μετά την ΔΙΚΗ ΜΑΣ  πιλοτοκή εφαρμογή οι παπάτζες αυτές βρήκαν όμως και άλλους να τις βρίσκουν ενδιαφέρουσες, άλλοι γιατί τις πίστευαν ουσιαστικά και άλλοι απλά ως ένα καλό παραμύθι δια να εντυπωσιάζονται στας εκλογάς αι μπαμπουίνοι ιθαγενείς.
(Είναι οι ίδιοι που τώρα τους δείχνουν λεωφορεία που προχωράνε μόνα τους για να κάθεται δίπλα ο οδηγός και να προσέχει μην καβαλήσουν κανένα πεζοδρόμιο).

Και φτιάχτηκε και ο σύνδεσμος των "21 δήμων" για να προχωρήσει το πράγμα περισσότερο.

Βέβαια εμείς που το ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ το έργο δεν βρήκαμε ποτέ τον δρόμο για τον σύνδεσμο.

Είχε ανοίξει ο δρόμος στα χωράφια από τους χαμάληδες και έτρεξαν οι καθεστωτικοί εκλεκτοί να δρέψουν τους καρπούς και να χειριστούν το ταμείο του συνδέσμου.

Λεφτά που βάζουν κάθε χρόνο 21 δήμοι από τότε.
Σου λέει αν έχουμε αυτούς που τα πιστεύουν αυτά μέσα στα πόδια μας ..... την κάτσαμε.
Θα πρέπει να τα κάνουμε κιόλας ....
Μην λέμε και μαλακίες ....

Από τότε μια ανοικτή διαδικασία αναγνώστη μου, μια διαδικασία προγραμματισμού και λογοδοσίας δεν είδαμε ΠΟΤΕ.

Ένα ακόμα κλειστό σύστημα νομής εξουσίας και πόρων -με καλό πακέτο δημόσιου χρήματος - δημιουργήθηκε .... στο όνομα της τοπικής δημοκρατίας.

Έγιναν σε όλη αυτή την πορεία βέβαια και μερικά ενδιαφέροντα πράγματα  στον σύνδεσμο των 21 δήμων.

Δεν ξέρω τι έχει γίνει στα άλλα δημοτικά συμβούλια.
Το Χαλάνδρι όμως ποτέ δεν συζήτησε ΤΙΠΟΤΑ.
Ούτε για ενημέρωση. Πόσο μάλλον για ΠΡΟΤΑΣΗ, ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
Μόνο πλερώνει.

Αυτή είναι η ΑΡΧΗ του σύνδεσμου που σταδιακά από "σύνδεσμος των 21 δήμων"  έγινε .... ΣΒΑΠ αλλά πάντα έχει αναφορά την LOCAL AGENDA 21

Και τα τελευταία χρόνια  έχει πρόεδρο τον Γιώργο Κουράση.
Ήταν ο δήμαρχος Χαλανδρίου, γι' αυτό.
Ή ο Μαρούσης ή ο Χαλάνδρης θα ήταν Πρόεδρος βέβαια.Αφού εμείς το φτιάξαμε.

Αλλά και αυτός ο Πατούλης ... πόσα προεδρία πια.
Το άφησε στον Γιώργο.
ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕ και  ο επικεφαλής της Κουρασικής Αριστεράς Σίμος Ρούσσος, όταν έγινε δήμαρχος και θα μπορούσε να πάει εκείνος στον σύνδεσμο, βέβαια.
ΔΙΟΤΙ - ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΡΟΥΣΣΟΣ - Η ΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που έχει συμφωνήσει είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ.

Και την ξέραμε πριν τις εκλογές.
Και δεν περιείχε μόνο τον Γιώργο.
Μην ξεχνάμε την ΚΑΡΑΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ για την θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου (και αυτό διευκρινίζω ότι παραμένει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ, αφού η Στέλλα Μιχαλοπούλου ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, δεν έχει τέτοια αιχμή η κριτική μας.)

Έτσι λοιπόν ο Γιώργος είναι ακόμα ΠΡΟΕΔΡΟΣ. του ΣΒΑΠ και υλοποιεί το ... σχέδιο.

Σχεδιάζει - σου λέει - την στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης για τους δήμους της περιοχής.
Προγραμματισμός για δεκαετίες μπροστά.
Βέεεεβαια.
Κάτι σαν Μουσείο Νόμπελ και "Δουζένη" ένα πράγμα.

Θέλει - λέει - τώρα να συντονίσει τον πολιτισμό των 21 δήμων. 

ΕΦΤΙΙΑΞΕ SITE ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - σου λέει.
ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ! 
Άβυσσος η βιώσιμη ανάπτυξη του δεξιού, αναγνώστη μου ....

Όραμα και στρατηγική ....
Προσφορές 10ημέρου ....

Πού να μπλέκεις τώρα με τα σκουπίδια, την ανακύκλωση (που την έχουν και φίλοι μας ιδιώτες), την ENERGA και την HELLAS POWER.

Ας βολευτούμε σου λέει στην πολιτική "ό,τι περισσεύει από τους ιδιώτες" , "ότι κάτσει", ας βολέψουμε και κανέναν δικό μας που χρειάζεται δουλειά και πες το και .... LOCAL AGENDA.

"Πες το και έτσι" που λέει και ο Αλέφαντος.

LOCAL AGENDA ....
Αλλά πολύ LOCAL.
ΧΑΛΑΝΔΡΕΙΚΗ!
ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ!

Μπας και μας ελέγχει κανείς  όμως; Μπας και ζητάει κανένας λογαριασμό;
Μπας και ζητάει κανείς από τους 21 δημάρχους να συμφωνηθεί προγραμματισμός και να ιεραρχηθούν προτεραιότητες του συνδέσμου;
Σώπα ρε αδελφέ. Τι είναι αυτά ...

Κανένας μαλάκας Νταβίας το πολύ πολύ να γράψει καμια μαλακία ...

Εδώ αυτό που έχει σημασία είναι τις σχέσεις μας να μην διαταράξουμε για να περάσει η πενταετία και .... έχει ο Θεός (ή ο Αλάχ, ή ο Βούδας ή ο ΜΑΤΣ - ό,τι σου αρέσει - μη λες ότι είμαι μονοδιάστατος).

Business and rousfeti as usual.

 Βέβαια γι' αυτή την κατάσταση αναγνώστη μου, εγώ στο λέω,  δεν φταίει ο Κουράσης, έτσι;
Και εγώ αν μου δίνανε το μαγαζί ανεξέλεγκτος δεν θα πήγαινα να παρακαλάω να δώσω λογαριασμό, έτσι;
Να είμαστε ειλικρινείς ....

Την πολιτική ευθύνη έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ του ΣΒΑΠ.

Διότι έχουν ΟΛΟΙΜΑΖΙ αποδεχτεί να πληρώνουν τον σύνδεσμο για να τον χρησιμοποιούν για ΒΟΛΕΜΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ και όχι ως αναπτυξιακό εργαλείο, όπως θα έπρεπε.

Διότι αν δεν ήταν έτσι, και δεν είχαν αποδεχτεί όλοι την παραλυτική ισορροπία - ε πάει στο διάολο - ένα δημοτικό συμβούλιο από τα 21 θα είχε συζητήσει για τον ρόλο του συνδέσμου που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της περιοχής και τις προτεραιότητές του, έτσι δεν είναι;

ΥΓ: 
ΠΟΣΟ ΝΑ  ΚΟΣΤΙΣΕ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ  SITE ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ  Ο ΣΒΑΠ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΗΡΕ ΑΡΑΓΕ  ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ;

 ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΟ SITE.

KAI ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (και) ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.

ΚΑΙ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ KAI HOSTING του SITE ΔΕΝ ΕΧΕΙ! 

ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟ ΔΩΚΑΤΕ ΓΙΩΡΓΟ; 

Α.Ν.

Πανεπιστημιακοί κατά της έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία


Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιθυμούμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ως πολίτες, στην έκδοση των 5 φοιτητών που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο διαδήλωσης την 1η Μάη στο Μιλάνο.

Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτη η ποινικοποίηση της άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η συνάθροιση, και ακόμη περισσότερο τασσόμαστε σθεναρά ενάντιοι στην έκδοση Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα φοιτητών, σε ξένο κράτος.

Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης βάσει του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές είναι μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική νομοθεσία που επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ και η οποία προσβάλλει την εθνική κυριαρχία και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Έχει επικριθεί σφοδρά από την επιστήμη του ποινικού και συνταγματικού δικαίου. Είναι μάλιστα απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για τη δίωξη νέων επιστημόνων ωσάν να επρόκειτο για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.


Επισημαίνουμε στην ελληνική κυβέρνηση και στο συνάδελφο πανεπιστημιακό, καθηγητή του ποινικού δικαίου, και σήμερα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο τη βαριά τους ευθύνη και τους καλούμε να μην προχωρήσουν σε ένα τέτοιο ατόπημα. Θα βρουν αντίθετους όλο τον ελληνικό λαό και την επιστημονική κοινότητα.


1. Αντώνης Σκαμνάκης – Επικ. καθηγητής ΑΠΘ
2. Μ. Σπηλιώτης – ΔΠΘ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, Λέκτορας, Πολ. Μηχ.
3. Δημήτρης Καλλέργης, διδάσκων Παν. Πειραιώς
4. Γιάννης Μαΐστρος, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ
5. Κάργας Γιώργος, Αν. Καθηγητής ΓΠΑ
6. Κύρκος Δοξιάδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
7. Δημήτρης Φασουλιώτης, Αναπ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
8. Αγγελική Τσόκογλου, αν. καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
9. Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
10. Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, Καθηγητής ΑΠΘ, μέλος ΕΓ/ΠΟΣΔΕΠ
11. Σπαθής Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ
12. Μιχάλης Σιγάλας, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ
13. Βίκυ Ιακώβου, Λέκτορας, Παν/μιο Αιγαίου
14. Κώστας Σκορδούλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
15. Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπλ. Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
16. Ελενα Κωνσταντινίδου, Επίκουρος Καθηγητρια Σχολης Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
17. Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
18. Γιώργος Tριμπέρης, Καθηγητής ΣΘΕ
19. Αριστοτέλης Τύμπας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αθηνών
20. Αγγελόπουλος Βένιος, καθηγητής ΕΜΠ
21 .Αραγεώργης Αριστείδης, επικ. Καθηγητής ΕΜΠ
22. Βασιλείου Μιλτιάδης, αν. Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
23. Βελισσαρίου Σίσση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
24. Γεωργίου Χρήστος, καθ. Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών
25. Δαμίγος Δημήτρης, αν. Καθηγητής ΕΜΠ
26. Δαφέρμος Μανόλης, αν. Καθ. Φιλοσοφίας της Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
27. Δεδουσόπουλος Απόστολος, καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο
28. Ζέρβας Μάκης, ΕΑΠ, πρόεδρος ΔΣ Ενιαίου φορέα μελών ΔΕΠ ΕΑΠ
29. Ζορμπαλά Τίνα Πρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ
30. Καλακαλλάς Ανδρέας ΕΔΙΠ ΕΜΠ
31. Καλιαμπάκος Δημήτρης, Καθηγητής ΕΜΠ
32. Καλλιώρας Ανδρέας, επικ. Καθηγητής ΕΜΠ
33. Καλτσώνης Δημήτρης, επ. Καθηγητής, Πάντειο πανεπιστήμιο
34. Καρολίδης Δημήτρης, Καθηγητής εφαρμογών ΤΕΙ Αθήνας
35. Κατσανεβάκη Ζαμπία, ΕΔΙΠ ΕΜΠ
36. Κουζής Γιάννης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
37. Λυκογιάννη Ρούλη, Λέκτορας ΕΜΠ
38. Μανιάτης Γιώργος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
39. Μάρκου Μαρία, επικ. Καθηγήτρια
40. Μαυρίδης Ηρακλής , επ. Καθηγητής, Πάντειο πανεπιστήμιο
41. Μαυρουδέας Σταύρος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
42. Μενεγάκη Μαρία, επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
43. Μπένος Αλέξης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ
44. Μπόγρης Αντώνιος, επικ. Καθηγητής Αθήνας
45. Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
46. Οικονομάκης Γιώργος, επ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών
47. Δημήτρης Πατέλης, αν. Καθ. Φιλοσοφίας Πολυτεχνείο Κρήτης
48. Πολίτης Τάκης, αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
49. Πορτάλιου Ελένη, Καθηγήτρια ΕΜΠ
50. Ράμπιας Ιωάννης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
51. Ρούσης Γιώργος, Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο
52. Σακελλαρόπουλος Σπύρος, αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
53. Σερτζεδάκης Νίκος, επικ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας Κρήτης
54. Σταυρίδης Σταύρος, αν. Καθηγητής Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
55. Χρύσης Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
56. Ευτύχης Μπιτσάκης, Καθηγητής Παν.Ιωαννίνων
57. Μαρία Παραδείση, Επίκ. Καθηγήτρια Παντείου
58. Γιώτα Τουλούμη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, EKΠΑ
59. Μαρία Περράκη, Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
60. Μαρία Νικολακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
61. Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ.
62. Αγγελική Αλεξοπούλου,Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
63. Σπαθής Γεράσιμος, Καθηγητής ΕΜΠ
64. Στέφανος Δημητρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
65. Ιφιγένεια καμτσίδου,Νομική Σχολή Kαθηγήτρια ΑΠΘ
66. Ράνια Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
67. Γιάννης Μηλλιός, Καθηγητής ΕΜΠ
68 .Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ
69. Αγγελική Σπυροπούλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
70. Γιάννης Ζαρκάδης, Ιατρική Πανεπιστήμιο Πάτρας
71 .Κορνηλία Πουλοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
72. Βέμμος Σταύρος, καθηγητής ΓΠΑ
73. Καναβούρας Αντώνης, ΔΕΠ, ΓΠΑ
74. Μπούζα Δέσποινα, ΒΔΙΠ, ΓΠΑ
75. Μπινιάρη Κατερίνα, ΔΕΠ, ΓΠΑ
76. Μπερτσουκλής Κωνσταντίνος, ΒΔΙΠ, ΓΠΑ
77. Ζωγραφάκης Σταύρος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
78. Τραυλός Ηλίας, ΔΕΠ, ΓΠΑ
79. Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
80. Παπαδούλης Γεώργιος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
81. Παπαφωτίου Μαρία, ΔΕΠ, ΓΠΑ
82. Φλουρή Φωτεινή, ΔΕΠ, ΓΠΑ

Άνθρωποι της Τέχνης ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών


Εμείς, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιθυμούμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην έκδοση των 5 φοιτητών που διώκονται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για την συμμετοχή τους στην απεργία της 1η Μάη στο Μιλάνο.


Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτη η ποινικοποίηση της άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η συνάθροιση, και ακόμη περισσότερο τασσόμαστε σθεναρά ενάντιοι στην έκδοση Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα φοιτητών, σε ξένο κράτος.


Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης βάσει του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές είναι μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική νομοθεσία η οποία προσβάλλει τα κοινωνικά δικαιώματα. Έχει επικριθεί σφοδρά από την επιστήμη του ποινικού και συνταγματικού δικαίου. Είναι μάλιστα απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για τη δίωξη νέων επιστημόνων ωσάν να επρόκειτο για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.


Εμείς, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού στηρίζουμε το αίτημα των 5 φοιτητών για την μη έκδοσή τους στις Ιταλικές Αρχές.

Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών
Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης
Τάκης Σακελλαρίου, σκηνοθέτης
Νόρα Ράλλη, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης
Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός
Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός
Άννα Χατζησοφιά, σεναριογράφος
Πάνος Δεληγιάννης, παραγωγός ταινιών
Ανδρέας Σιαδήμας, σκηνοθέτης
Λευτέρης Φυλακτός, σκηνοθέτης
Άγγελος Κοβότσος, σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Γιώργος Διδυμιώτης, κινηματογραφιστής
Παναγιώτης Βούζας, κινηματογραφιστής
Ελένη Αλεξανδράκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός ταινιών
Δημήτρης Παπούλιας, σκηνοθέτης, παραγωγός ντοκιμαντέρ
Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Πελοποννήσου
Γιώργος Ζώης, σκηνοθέτης
Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός
Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας
Βασιλική Αλεξοπούλου, φωτογράφος
Παναγιώτης Φαφούτης, σκηνοθέτης, καθηγητής Κινηματογράφου
Μάκης Μαντάς, φωτογράφος
Μπονίτα Παπαστάθη, κινηματογραφίστρι
Χριστίνα Σαμπανίκου, ηθοποιός, συγγραφέας
Σπύρος Τέσκος, Σκηνοθέτης
Γιάννης Κ. Ιωάννου, Συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός δίσκων και ραδιοφωνικών εκπομπών
Εύα Οικονόμου Βαμβακά, ηθοποιός
Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός
Ελένη Μπιρμπίλη, συγγραφέας
Μανώλης Χατζηδημητρίου, μουσικός
Γιώργος Κατσάμπας, ηθοποιός
Μελεντίνη, μουσικός
Αγγελική Παπαθεμελή, ηθοποιός
Σάββας Κατιρτζίδης, Σκηνοθέτης

Υπέρ της διάταξης για τις λίστες των φοροφυγάδων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

dikaiosini 7-1-2016Υπέρ της διάταξης που επιτρέπει τη χρήση παρανόμων αποκτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων σε υποθέσεις διαφθοράς, τάσσεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τους δύο εισαγγελείς που εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της διάταξης. Η ΕΔΕ παίρνει θέση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση...
των κ.κ. Κ. Τζαβέλλα και Δ. Ζημιανίτη, προέδρου και γ.γ. της Ένωσης, αντίστοιχα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση πέντε μελών του ΔΣ, που κατήγγειλαν ότι δεν ερωτήθηκαν ποτέ για το περιεχόμενό της.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι «η εκτελεστική εξουσία έχει θεσμική υποχρέωση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου προς αποκάλυψη και πάταξη της διαφθοράς», καθώς και ότι οι προϋποθέσεις που τάσσει ο νομοθέτης, για την εφαρμογή της επόμαχης διάταξης παρέχουν πλήρως τις απιτούμενες εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τυχόν υπόπτων ή κατηγορουμένων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε, να αναπτύσσεται διάλογος, άνευ λόγου, επί της προσφάτως ψηφισθείσας διάταξης του άρθρου 65 του Ν. 4356/2015, σύμφωνα με την οποία, υπό τους όρους και τις εγγυήσεις που τίθενται σ' αυτήν, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και τα Δικαστήρια θα δύνανται να λαμβάνουν υπόψη ακόμη και αποδεικτικά στοιχεία, που δεν έχουν συλλεγεί με νόμιμο τρόπο, εφόσον πρόκειται για την αποκάλυψη και διαλεύκανση σοβαρών κακουργημάτων (κακουργηματική φοροδιαφυγή, «μαύρο χρήμα», κακουργηματικές περιπτώσεις διαφθοράς σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου κλπ.). Άλλωστε, η άρση της απαγόρευσης της χρήσης στην ποινική δίκη των μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, ακόμη και μετά τη σχετική τροποποίηση, που επέφερε ο Ν. 3674/2008 στην παρ.2 του άρθρου 177 ΚΠΔ, τελούσε, ανέκαθεν, νομολογιακά, υπό διερεύνηση, κάθε φορά, που ετίθετο ζήτημα προστασίας υπέρτερης συνταγματικής αξίας εννόμων αγαθών και με βάση την αρχή ότι ο τυπικός νόμος, εν προκειμένω η διάταξη του άρθρου 177 παρ.2 ΚΠΔ (και πριν ακόμη την ψήφιση του άνω άρθρου 65 Ν. 4356/2015) δεν δύναται να κατισχύσει του Συντάγματος, εφαρμοζομένης πάντοτε της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας (πρβλ. ΟλΑΠ 1/2001, που επικαλείται σε ανάλογες περιπτώσεις η νομολογία των Δικαστηρίων και μετά το Ν. 3674/2008). Μία εκ των ανακοινώσεων, που ακολούθησαν της ψήφισης της άνω διάταξης νόμου, και δη του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε ως επακόλουθο, τις παραιτήσεις από τη θέση των μέλων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης αυτής πέντε εξαίρετων Εισαγγελικών Λειτουργών, λόγω διαφωνίας τους.
Με αφορμή τα ανωτέρω η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και συγκεκριμένα οι κάτωθι υπογράφοντες, δώδεκα εκ του συνόλου των δεκαπέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνουν τα ακόλουθα:
Η έξαρση του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής αλλά και άλλων μορφών οικονομικής εγκληματικότητας, κατά τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τη διαφθορά σε νευραλγικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους, αποτέλεσαν μία από τις σημαντικότερες αιτίες, που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Χώρας και παράλληλα, όπως καταγγέλεται δημοσίως, στον παράνομο πλουτισμό μερίδας πολιτών, που «φυγάδευσαν» τον παράνομο αυτό πλουτισμό τους εκτός των ελληνικών συνόρων.
Σε μία χώρα, που έχει περιπέσει σε οικονομικό μαρασμό, στην οποία, καθημερινά, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται, η ανεργία καλπάζει, τα δάνεια «κοκκινίζουν», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι άστεγοι αυξάνονται και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αδυνατούν να προμηθεύονται ακόμη και τα αναγκαία φάρμακα για την υγεία τους, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται τέτοιες μειώσεις μισθών και συντάξεων που δεν εξασφαλίζουν πλέον την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, η εκτελεστική εξουσία έχει θεσμική υποχρέωση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου προς αποκάλυψη και πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα, βεβαίως, πάντοτε προς τις επιταγές του Συντάγματος και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, η, δε, νομοθετική εξουσία να τις υιοθετεί, ώστε να δύνανται οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους, δεδομένου ότι οι τελευταίοι είναι εφαρμοστές και μόνο του νόμου.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέκαθεν αγωνιζόταν προς την κατεύθυνση της ανάληψης τέτοιων νομοθετικών πρωτοβουλιών, που δεν θα εξυπηρετούν τη συγκάλυψη της διαφθοράς αλλά θα διευκολύνουν το έργο των Δικαστικών Αρχών.
Ειδικότερα, δε, ως προς την προαναφερόμενη διάταξη, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι οι προϋποθέσεις, που τάσσει ο νομοθέτης, η συνδρομή των οποίων (προϋποθέσεων) θα κρίνεται, τελικά, κατά περίπτωση, από τους αρμόδιους Δικαστικούς ή Εισαγγελικούς Λειτουργούς, παρέχουν πλήρως τις εγγυήσεις, ώστε οι τελευταίοι, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τυχόν υπόπτων ή κατηγορουμένων, να συμβάλλουν, ως Λειτουργοί της Πολιτείας, στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής, καθώς και στην πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, πάντοτε με γνώμονα την προάσπιση του συμφέροντος των δοκιμαζόμενων Ελλήνων πολιτών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ : Μαυρίδης Χαράλαμπος, Εφέτης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κασαλιάς Ευάγγελος, Αντεισαγγελέας Εφετών
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βουλγαρίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παπαδήμας Χρήστος, Πρωτοδίκης
ΤΑΜΙΑΣ: Γκαρά – Δημουλέα Σταματία, Ειρηνοδίκης
ΜΕΛΗ:
Θάνου –Χριστοφίλου Βασιλική, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ευστρατιάδης Γεώργιος, Εφέτης
Σαλάτας Νικόλαος, Εφέτης
Πάπαρη Βαρβάρα, Εφέτης
Βλάχος Δημοσθένης, Εφέτης
Σιμιτσή – Βετούλα Μαρία, Εφέτης".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2016 από directNEWS.gr