Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μεγάλη η ανάγκη προστασίας τους

 

8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μεγάλη η ανάγκη προστασίας τους 
 


Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θέλει να αναδείξει την μεγάλη ανάγκη της προστασίας των Ωκεανών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992.
Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Από το 2009,η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ υπογραμμίζει ότι η βιομηχανική αλιεία, η υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και η χρήση ωκεανών ως χώρων απόρριψης πλαστικών και επιβλαβών χημικών στον κόσμο έχουν τοποθετήσει αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα στην άκρη του μαχαιριού. 
Παράλληλα, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ σημειώνει την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ορίων, καθώς υπερβολική αλιεία, ο μαζικός τουρισμός και η ρύπανση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των ωκεανών. Ο καθορισμός και η επιβολή προστατευόμενων περιοχών καθώς και η επιβολή επιστημονικών ορίων για τη ρύθμιση του ποσού των ψαριών που επιτρέπεται να απομακρύνονται από τις θάλασσες έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα επιτρέψει στους πληθυσμούς ψαριών να παραμείνουν υγιείς και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξάνουν το μέγεθος τους. Ωστόσο, σήμερα, λίγο περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων ωκεανών προστατεύονται πλήρως. Αλλά ένα κίνημα κερδίζει ορμή. Υπάρχει μια παγκόσμια έκκληση για αύξηση της κάλυψης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) σε τουλάχιστον 30% έως το 2030. Οι κανονισμοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παρεμπίπτουσας αλιείας, να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουν το οικοσύστημα των ωκεανών. 

Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους ωκεανούς μας για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία - χρησιμοποιώντας αυτούς και τους πόρους τους για οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση της χρήσης πλαστικών, η ρύθμιση της υπεραλίευσης και η ανασυγκρότηση των χώρων των ωκεανών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Επίσης ο ωκεανός παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Προϋπολογισμό Άνθρακα, οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των ανθρώπινων εκπομπών κάθε χρόνο και είναι λίγο ελαφρώς μικρότερο από το ποσό που απορροφάται από τα δάση μας και άλλες χερσαίες πηγές. Για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την οξίνιση των ωκεανών, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουμε σταδιακά τη συγκέντρωση CO2 που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.” 

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Μια “Πρόταση Παραγωγής” (για να βγούμε κάποτε από την κρίση διαρκείας) (του Γ. Παπαγιαννόπουλου)



Διατυπώνω μια “Πρόταση Παραγωγής” (για να βγούμε κάποτε από την Κρίση διαρκειας): Θεωρώ πρώτιστη την Ανάγκη Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Με Οργάνωση της παραγωγής, Συνεργατικές-“εναλλακτικές” μορφές εργασίας. Με Αγροτικούς συνεταιρισμούς, Καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς που λειτουργούν Χωρίς μεσάζοντες, δίκτυα ανεξάρτητων επαγγελματιών που παράγουν συνεργατικά. Τροφική Επάρκεια.

Με το υφιστάμενο “μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής” παρωχημένο και ξεπερασμένο, με τα αδιέξοδα να μας ταλανίζουν, προβάλλει η ανάγκη για διατύπωση Εναλλακτικών Προτάσεων και Δράσεων. Η ανάγκη να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Επιβίωσης και Ανασυγκρότησης: της κοινωνίας, του κοινωνικού κράτους και της παραγωγής, με προτεραιότητα την ευημερία και αξιοπρέπεια των λαϊκών στρωμάτων και με κατεύθυνση και κίνητρο την κοινωνική δικαιοσύνη. Τούτο ανάμεσα σε άλλα σημαίνει:

-Ανάσχεση του ξεπουλήματος και της αισχροκέρδειας, της Ακρίβειας που συντρίβει λαϊκά νοικοκυριά και μικρομεσαίους αδιακρίτως, την υπεράσπιση του εθνικού πλούτου. Δουλειά και δίκαιη αμοιβή για όλους. Κοινές Δράσεις για έλεγχο της κερδοσκοπικής ασυδοσίας, της διαφθοράς. Κοινές Δράσεις στην παραγωγή και διανομή αγαθών και υπηρεσιών, με κατεύθυνση προς μια οικονομία υπέρ των υποτελών τάξεων/ εργαζομένων και ανέργων, με ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

-Υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, εργατικός και λαϊκός έλεγχος στους θεσμούς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Κατάρτιση λοιπόν με δημόσιο διάλογο Προγράμματος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Αναδιανομής του Πλούτου και Ανθρώπινης και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Διότι, επιτακτική Ανάγκη σήμερα είναι : η Ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση, οι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Η Στήριξη μορφών συλλογικής διαχείρισης, όπως: συνεταιρισμών, ομαδικών καλλιεργειών, δημοτικών και δημοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων, διαχείριση των λαϊκών αγορών από επιτροπές άμεσων παραγωγών, καταναλωτών κ.ο.κ.

Η Αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου, ορυκτού και υποθαλάσσιου υπέρ του έθνους και του Λαού. Η Προστασία της Δημόσιας Περιουσίας. Λαϊκή κινητοποίηση για τη γη, την στέγη, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους, την αγροτική αναδιάρθρωση και τη διατροφική επάρκεια. Μία Εναλλακτική, προοδευτική αντίληψη πρέπει να επιβεβαιώνεται με την εναλλακτική δράση και στην οικονομία.

Αυτό συνεπάγεται στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μ.Μ.Ε.), δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης, συνεταιρισμών, ομαδικών καλλιεργειών και κοινοπραξιών, πρωτοβουλίες των εργαζομένων για ματαίωση του αφελληνισμού βιώσιμων επιχειρήσεων, ενίσχυση πρωτοβουλιών για αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από μια διακήρυξη της “Πολιτικής Πρωτοβουλίας” :απότοκο,” η εδώ και δεκαετίες διολίσθηση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας στον παρασιτισμό και σε ενός τύπου τριτοκοσμικής-αποικιακής (υπο-) «ανάπτυξης». Χωρίς κανένα σοβαρό επιτελικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με, όλως αντιθέτως, δοσμένα όλα στο καταστροφικό έργο αποψίλωσης κάθε εθνικής παραγωγής (ενέργεια, βιομηχανία, εμπόριο, αγροτική παραγωγή κ.τ.ό.), ξεμείναμε σε μια εξαγγελία «παραδείσου» των καζίνων, του φτηνού τουρισμού και των επιδοτήσεων.

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι παρά η υποβάθμιση του αγροτικού παραγωγικού τομέα, ενεργειακή πολιτική υπαγορευόμενη από ξένα κέντρα αποφάσεων, τουριστική μονοκαλλιέργεια, πωλήσεις γης σε κάθε λογής ξένους επενδυτές και επιτήδειους ιδιώτες, αδιαφορία για την μικρομεσαία επιχείρηση και συνεχής διολίσθηση του συνόλου της οικονομίας σε πλήρη υποτέλεια στις πολυεθνικές αφ’ ενός και σε ένα πολιτικάντικο επιδοματισμό αφ’ ετέρου.

Είναι φανερό, ακόμα και στον πιο ανίδεο σε οικονομικά θέματα πολίτη, πως χωρίς μια σοβαρή παραγωγική ανάταξη, ούτε η διεθνής θέση της χώρας μπορεί να διασφαλιστεί, ούτε η ελευθερία και ανεξαρτησία της, ούτε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε ποτέ από το απεχθές βάρος του χρέους.

Μάλιστα, η κατάσταση που περιγράψαμε βαθαίνει, όπως είναι αναμενόμενο, το κοινωνικό χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους (υπερ-πλούσιους) και φτωχούς (νεόφτωχους), κάνοντας το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη πιο επίκαιρο από ποτέ.(“για μια Νέα πολιτική πορεία”) Ο λαός μας κατανοεί ότι δεν θα υπάρξει σωτηρία εάν αυτή η χώρα δεν σταθεί στα δικά της πόδια, στη δική της δηλαδή παραγωγική υπόσταση και αυτοδυναμία, ότι έτσι θα διατηρήσει ανοιχτό τον δρόμο για την ουσιαστική λειτουργία τής (περιορισμένης σήμερα) Δημοκρατίας, για την επανάκτηση όρων Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Γ. Παπαγιαννόπουλος

 

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ : Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ CHILD FRIENDLY HEALTHCARE INITIATIVE



Το ΙΑΣΩ Παίδων αγκαλιάζει τα παιδιά, προσφέροντας την κορυφαία ιατρική φροντίδα για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε με την πιστοποίηση του διεθνούς φορέα/Πρωτοβουλίας που διασφαλίζει ότι είναι «φιλικό προς τα παιδιά», καθώς αποτελεί τη μοναδική παιδιατρική ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα, η οποία απέσπασε χρυσό βραβείο για τη λειτουργία του υπό τα πρότυπα του Child Friendly Healthcare Initiative.

Το Child Friendly Healthcare Initiative είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία με την οποία αναγνωρίζεται η δέσμευση των πιστοποιημένων νοσοκομείων προς τα δικαιώματα των παιδιών και την ποιότητα της περίθαλψης. Η φιλική προς τα παιδιά υγειονομική περίθαλψη είναι η «καλύτερη δυνατή» περίθαλψη που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για να ελαχιστοποιήσουν τον φόβο, το άγχος και την ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους, υποστηρίζοντας και εφαρμόζοντας τα 12 πρότυπα του Child-Friendly Healthcare (Πρωτοβουλίας Περίθαλψης Φιλικής προς τα Παιδιά).

Ο στόχος της πρωτοβουλίας Child Friendly Healthcare Initiative (CFHI) είναι να βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται σε παιδιά και οικογένειες σε όλο τον κόσμο και να μειώσει τον περιττό φόβο, το άγχος και την ταλαιπωρία που μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια όσο και ως αποτέλεσμα μιας εμπειρίας υγειονομικής περίθαλψης.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «παιδικά πλασμένος κόσμος» μέσα στο νοσοκομείο η «Περίθαλψη που είναι Φιλική προς τα Παιδιά» υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας στην παροχή της καλύτερης δυνατής περίθαλψης των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, παρέχει μια συγκεκριμένη μέθοδο και διαδικασία αξιολόγησης και μια απλή δομή για την πραγματοποίηση οποιονδήποτε επιθυμητών ή απαραίτητων βελτιώσεων, έτσι ώστε τα παιδιά και οι οικογένειές τους, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν να λαμβάνουν την «καλύτερη δυνατή» περίθαλψη, ανεξάρτητα από την περίσταση.

Το πρόγραμμα έχει παγκόσμια εξουσιοδότηση, αφού οι αρχές του προέρχονται από τα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) και δεν έχει δεσμευτικό ή αυταρχικό χαρακτήρα (επιβεβλημένο από ανώτερη αρχή), αλλά απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Η Child Friendly Healthcare Initiative αναπτύχθηκε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Παγκόσμια Υποστήριξη της Υγείας της Μητέρας και του Παιδιού» (Maternal Childhealth Advocacy International) με την τεχνική υποστήριξη του Τμήματος Υγείας και Ανάπτυξης Παιδιών και Εφήβων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), τη στήριξη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (Ηνωμένο Βασίλειο) (Royal College of Nursing, UK) και του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού (Ηνωμένο Βασίλειο) (Royal College of Paediatrics and Child Health, UK).