Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ
Πραγματοποιήθηκα με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή οι εκλογές της ΠΕΣΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών), αν και πολεμήθηκαν λυσσαλέα από τον κυβερνητικό «συνδικαλισμό με πρωτοφανείς ενέργειες για τα συνδικαλιστικά χρονικά ! Άραγε να περιμένουμε και άλλα χειρότερα; 

Προτροπή ,από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ συνταξιούχων εκπαιδευτικών σε καταδίκη, σε διάλυση και απομόνωση του σωματείου των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, της ΠΕΣΕΚ, επειδή δεν προσκύνησε και δεν υπέκυψε στις προτάσεις συνδιαλλαγής με την Κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς ώστε να έχει προνομιούχες σχέσεις και παροχές αρκεί να χαμήλωνε τους διεκδικητικούς τόνους της όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετά σωματεία συνταξιούχων .
Αφού επί δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχαν και που παρά τις μεταφορές με πούλμαν ψηφοφόρων από την επαρχεία , μεταξύ αυτών και βουλευτών , Διοικητών Ταμείων κλπ λυσσαλέα προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να αλώσουν το σωματείο και να φιμώσουν την απροσκύνητη φωνή του για το δίκαιο των συνταξιούχων , κάλεσαν όλους σε αποχή και αγρανάπαυση μέχρι νεοτέρας !!!

Η αλήθεια είναι ότι μπροστά στη συντριβή και την καταδίκη που τους περίμενε, προτίμησαν να αποφύγουν την συνδικαλιστική και δημοκρατική αντιπαράθεση.

Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα. Από τα έντυπα του Κομματικού τους χώρου (Αυγή – Εποχή ) μέχρι την (ανεξάρτητη) Εφημερίδα των Συνταχτών που από την πολύ δημοκρατία της έβαλε μόνο την άποψη της παράταξης τους, χωρίς να καταχώριση την άποψη του σωματείου της ΠΕΣΕΚ!

Με SMS βομβάρδισαν καταχρηστικά χιλιάδες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας το αρχείο της ΠΕΣΕΚ με συκοφαντίες και κάλεσμα αποχής από τις εκλογές! Στην ουσία εκβίασαν και θέλησαν να περιχαρακώσουν τους ψηφοφόρους τους .

Χρησιμοποίησαν το blog του κατά τα αλλά αντιδημοκρατικού ω σωματείου μας για να ανεβάσουν τα ψέματα τους , να συκοφαντήσουν.

Μόνο θλίψη μας φέρνουν όλα αυτά και κυρίως για ορισμένους συναγωνιστές που προσυπογράφουν τις συκοφαντίες και που ήμασταν μαζί στους αγώνες πριν διαβούν του Ρουβίκωνα και σαγηνευτούν από την εξουσία!

Παρά όλα αυτά το σωματείο όχι μόνο άντεξε αλλά με την θέληση και τη συμμετοχή εκατοντάδων συνταξιούχων εκπαιδευτικών θα συνεχίσει τον αγώνα του για τα δίκαια των συνταξιούχων και θα εντείνει τις προσπάθειες για την ενότητα όλων των συνταξιούχων οργανώσεων .

Τους υποσχόμαστε ότι θα απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα με παραρτήματα. Θα ενισχύσουμε και επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε άλλα πεδία που αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, γιατί πάνω από όλα το ζητούν οι ίδιοι οι συνάδελφοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί !

Όσο για τους συναγωνιστές της Αγωνιστική Παρέμβασης - Εκπαιδευτικός Όμιλος , που δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο ΔΣ , εμείς τους θεωρούμε σαν να είναι μέλη του συμβουλίου μας. 
Είμαστε δε απόλυτα σύμφωνοι με τη θέση τους με την οποία κατέβηκαν στις εκλογές: «Δεν μας πολυαπασχολουν οι χάντρες και τα καθρεφτάκια των εδρών στο ΔΣ» .
Θα είμαστε όλοι μαζί και θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα και της φωτιάς ! Μας περιμένουν δυστυχώς πολλά άνυδρα τοπία να περάσουμε.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

Υπάρχει μια λαϊκή προτροπή βασισμένη σε μια παλιά ιστορία, σύμφωνα με την οποία αν βρεις στον δρόμο σου ένα γουδί και ξέρεις σε ποιον ανήκει, καλύτερα να μην του το επιστρέψεις αν δεν έχεις βρει και το γουδοχέρι γιατί είναι πιθανό να σε κατηγορήσει ότι εσύ είσαι που το έκλεψες.

Δυστυχώς, σε μια τέτοια συνθήκη μας παραπέμπουν οι αντιδράσεις σχετικά με την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση του δήμου και τη Διεύθυνση Παιδείας σχετικά με τα θέματα της παιδείας, με στόχο όχι μόνο την πληροφόρηση των προσκληθέντων για τις σχετικές ενέργειες του δήμου, αλλά και τη συνδιαμόρφωση αποφάσεων για τις μελλοντικές μας δράσεις.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν οι επικεφαλείς ή εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής και η Ένωση Γονέων. Παραβρέθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θοδωρής Αλεξίου, και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γρηγόρης Καλομοίρης και από την πλευρά των κοινωνικών φορέων της πόλης η Ένωση Γονέων και δυο μέλη του Δ.Σ της συνδικαλιστικής οργάνωσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

Δεν θα επιμείνουμε εδώ στην ελλιπή συμμετοχή στην εν λόγω συνάντηση μολονότι μας δημιούργησε αίσθημα απογοήτευσης για αυτή, με δεδομένο μάλιστα ότι η διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των ενδιαφερόμενων αλλά κυρίως είναι βασικό μέλημα της διοίκησης.

Εστιάζοντας σε εκείνους που τελικά συμμετείχαν, ο Δήμος Χαλανδρίου δέχτηκε κριτική από την Ένωση Γονέων για μια σειρά ζητήματα ,κριτική η οποία μας φέρνει στο μυαλό εκείνο το γουδοχέρι στο οποίο αναφερθήκαμε. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, παρά την ουσιαστική πρόοδο της τελευταίας τριετίας. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί παρά την μείωση των πόρων του κράτους προς την αυτοδιοίκηση και την γενικότερη δημοσιονομική ασφυξία. Είναι όμως τουλάχιστον άδικο η αναμενόμενη και φυσική απαίτηση για κάλυψη των αναγκών, να μετατρέπεται σε πλήρη αποσιώπηση, απαξίωση και διαστρέβλωση της μεγάλης τομής που έχει γίνει. Ακόμη περισσότερο αποπροσανατολιστικό είναι να υπάρχουν απαιτήσεις για θέματα όπως οι προσλήψεις προσωπικού και το χτίσιμο σχολείων, για τα οποία οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

Έχει τη δυνατότητα επιμέρους τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές εγκαταστάσεις και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων για τις οποίες σε τυπικό επίπεδο εξαντλεί κάθε περιθώριο που της δίνει ο νόμος. Μιλώντας σε ουσιαστικό επίπεδο, η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Χαλανδρίου από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο ότι οι πόρτες τόσο της υπηρεσίας όσο και του αντιδημάρχου Παιδείας είναι πάντα ανοιχτές για όποιον/α ενδιαφερόμενο/η, σε θεσμικό ή προσωπικό επίπεδο επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις, τις ιδέες του και τα αιτήματά του σχετικά με παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών στις οποίες τα παιδιά μας μαθαίνουν γράμματα στην πόλη μας, μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων μας.

Είναι σαφές, όπως αποδεικνύεται και από την απουσία «ενδιαφερομένων» στη συνάντηση της Πέμπτης 8/3/18 αλλά και από τα σημεία στα οποία εστιάζει την κριτική της η Ένωση Γονέων, ότι τελικά δεν έχουν γίνει κατανοητά ούτε τα όρια των δημοτικών αρμοδιοτήτων στα θέματα παιδείας αλλά ούτε και η απερίφραστη πρόθεση της διοίκησης να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με όλους/ες όσους/ες νοιάζονται πραγματικά για αυτά, προκειμένου να μεριμνούμε από κοινού για κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης αυτών των ορίων. Φαίνεται μάλιστα ότι είτε δεν έχει γίνει αντιληπτή, είτε δεν έχει αξιολογηθεί η πρωτοτυπία και η σπουδαιότητα των δράσεων/παρεμβάσεων που έχουν γίνει έως σήμερα στα σχολειά της πόλης μας.

Απαντώντας πιο συγκεκριμένα στην Ένωση Γονέων, αναφέρουμε ενδεικτικά με αριθμούς:

- Έκτακτη χρηματοδότηση από το ταμείο του δήμου στις σχολικές επιτροπές προβλέπεται στο ύψος των 400.000 ευρώ το 2018 έναντι μηδενικής το 2014. Το αντίστοιχο ποσό ήταν 395.000 ευρώ το 2017 ενώ περισσότερα από 400.000 ευρώ το 2015 και 2016.

- Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, για το 2018 προβλέπεται έργο συντήρησης σχολικών κτιρίων ύψους 1.200.000 ευρώ σε συνέχεια έργων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.

- Αποπεράτωση πλήρους ανακατασκευής αθλητικών γηπέδων σε 11 δημοτικά σχολεία ενώ είναι προγραμματισμένες οι εργασίες και για τα υπόλοιπα.

- Ολοκλήρωση ελαιοχρωματισμού (ύστερα από 20 χρόνια) στο εξωτερικό δύο σχολείων και συνέχιση με άλλα.

- Δωρεάν κάλυψη των ξενόγλωσσων βιβλίων και για όλους/ες τους/τις μαθητές/ριες.

- Διοργάνωση από τον δήμο δωρεάν θεατρικών παραστάσεων για μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, μέσα στα σχολεία (σε όλα τα δημόσια σχολεία, όλων των βαθμίδων) στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος.

- Θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Παραμυθιού με συμμετοχή της σχολικής κοινότητας. Φέτος ο δεύτερος χρόνος.

- Διεξαγωγή καλοκαιρινών προγραμμάτων σε σχολεία και αθλητική κατασκήνωση με πρωτοφανείς ευνοϊκούς όρους σε σχέση με όσα γίνονται σε γειτονικούς δήμους.

- Δωρεάν παραχώρηση περισσότερων από 50 φωτοτυπικών και άλλων μηχανημάτων γραφείου στα σχολεία, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου που εκτελείται αυτές τις μέρες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επιδιώκουμε να διαφημίσουμε το έργο μας. Ζητούμενό μας είναι να βρούμε εκείνο το σημείο συνάντησης από το οποίο θα είμαστε πιο κοντά σε όσα απασχολούν τη σχολική κοινότητα της πόλης μας, διατηρώντας παραδεχόμενοι με κατανόηση και σεβασμό τις όποιες μεταξύ μας ιδεολογικές αποστάσεις. Αυτό επεδίωκε και η συνάντηση της Πέμπτης 8/3/18. Φαίνεται όμως πως αντί να έρθουμε όλοι μαζί να δούμε τι λογής είναι αυτό το γουδί που έχουμε έως σήμερα και να συζητήσουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε ώστε να το παραδώσουμε καλύτερο εκεί που ανήκει, στα παιδιά μας, βρεθήκαμε υπόλογοι για το ότι δεν έχουμε το γουδοχέρι. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε τη συνεργασία σας ώστε να διεκδικήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το γουδοχέρι. Στο μεταξύ δεν θα σταματήσουμε να το αναζητούμε μόνοι μας…


Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας
Θύμιος Κουράσης

Πράσινο Κίνημα: Ο Άγγελος Νταβίας επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού

Πράσινο Κίνημα: Ο Άγγελος Νταβίας επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού  Το Πράσινο Κίνημα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι επικε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις