Με δύο άρθρα της, στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και την ιστοσελίδα «Huffingtonpost», παρεμβαίνει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αποσπάσματα από το άρθρο στην «Αυγή της Κυριακής»:
Το μεταναστευτικό / προσφυγικό θέμα έχει πλέον υπερβεί τα ελληνικά σύνορα και έχει επιβληθεί ως άμεση προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με τους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ να επιχειρούν να αντιδράσουν με καθυστέρηση, επιφανειακά, χωρίς να επικεντρώνονται στις ρίζες του προβλήματος. Μια καθυστέρηση που καθίσταται ακόμη πια ασύγγνωστη από τη στιγμή που ήδη από το 2008, το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», υπογράμμιζε τη συμβολή της διεθνούς μετανάστευσης στην οικονομία και τη δημογραφία της Γηραιάς Ηπείρου.
Το γεγονός όμως της ευρωπαϊκής αβελτηρίας – αν όχι ανεπάρκειας - δεν απαλλάσσει τη χώρα μας από τις ευθύνες της για μια συνεκτική, σοβαρή, συνεπή πολιτική απέναντι σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια «έκρουε τη θύρα» εις ώτα μη ακουόντων.
Η καταδίκη των πολιτικών του Κανονισμού του «Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ» δεν αρκεί, απαιτείται η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να έχει η Αθήνα τη δυνατότητα να διεκδικήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρηματοδότηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής με όρους ανθρωπιάς και ασφάλειας στη βάση των κειμένων του διεθνούς δικαίου.
Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν προσφέρεται ούτε για προσωπικές στρατηγικές αυτοπροβολής ούτε για κομματική εκμετάλλευση.
Η έκταση λοιπόν του θέματος απαιτεί συλλογική κινητοποίηση και συνέργιες των θεσμών, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης περιγράφει σειρά άμεσων ενεργειών (όπως πλήρης εφαρμογή του ν. 3907/2011, καταμέτρηση / καταγραφή των μεταναστών / προσφύγων, ενίσχυση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, κ.α.).
Αποσπάσματα από την παρέμβαση στην ιστοσελίδα Huffingtonpost με τον τίτλο «Αδιέξοδη λογική»:
Οι εικόνες των νεκρών παιδιών από ναυάγια με πρόσφυγες, που ξεβράστηκαν στις τουρκικές ακτές της Αλικαρνασσού ενώ λίγες ώρες αργότερα επικρατούσε χάος στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης λόγω της παρουσίας χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, σηματοδοτούν, με τον πιο αδιάψευστο τρόπο, την παταγώδη αποτυχία των ηγετικών κύκλων της ΕΕ να αντιμετωπίσουν μια προδιαγεγραμμένη, εν πολλοίς, τραγωδία.
Παράλληλα, σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό επίπεδο, οι χειρισμοί της ΕΕ (π.χ. η υποτιθέμενη, «σημειακή» αεροπορική επέμβαση στη Λιβύη, που κατέληξε στη δημιουργία μιας «μαύρης τρύπας ασφαλείας» στην περιοχή και η έλλειψη ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στον εμφύλιο στη Συρία) δημιούργησαν πολλαπλασιαστικές συνέπειες, τις οποίες υφίστανται οι χώρες - πύλες εισόδου αλλά πλέον γίνονται αισθητές και από τις υπόλοιπες.
Οι τάσεις που διακρίνονται σήμερα είναι η επιστροφή στους φράκτες, την καταστολή και τον αποκλεισμό, σε μία περίοδο που η οικονομία και η δημογραφία θα ωφελούνταν από τις μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για ενδείξεις που σηματοδοτούν οπισθοδρόμηση, αναδίπλωση, «κλείσιμο» και φοβικότητα έναντι του άλλου, του ξένου τη στιγμή που η οικονομική συγκυρία απαιτεί άνοιγμα, ελευθερία, συνδιαλλαγή, κατανόηση- τις βασικές δηλαδή προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την ανταλλαγή, την πρόοδο.
Κοντόφθαλμη λογική εκεί όπου απαιτείται ευρεία προσέγγιση, στη ρίζα του προβλήματος - την καλλιέργεια της εταιρικής σχέσης με τις χώρες προέλευσης, τη συνέργεια μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.
Η πλήρης παρέμβαση στο:
http://www.huffingtonpost.gr/rena-dourou/-_1369_b_8087370.html?utm_hp_ref=greece