Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΩΜΑ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός

Χαλάνδρι, 2 Ιουλίου 2013


Από δημοσιεύματα, πληροφορηθήκαμε την αποστολή στο Δήμο Χαλανδρίου της πράξης καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το έργο «Καθαριότητα του καταυλισμού των Ρομά» το έτος 2007.

Δεν θα υπεισέλθουμε στα προβλήματα νομιμότητας, επίβλεψης και παραλαβής στο συγκεκριμένο έργο, που καταγράφουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το θέμα όμως, ότι, στη πράξη καταλογισμού φέρονται ως “αλληλεγγύως” υπόλογοι» και τρεις υπάλληλοι του Λογιστηρίου, είναι άδικη ,νομικά και ηθικά αστήρικτη.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Λογιστηρίου, εκτέλεσαν αποφάσεις των οργάνων του Δήμου, για τις οποίες καμιά αρμοδιότητα ελέγχου είχαν, αλλά κυρίως, όπως προβλέπει ο νόμος, είχαν την έγκριση, δι’ υπογραφής, από την ΠΑΡΕΔΡΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως μόνου αρμοδίου για τον προληπτικό έλεγχο των χρηματικών ενταλμάτων στο Δήμο!!!!

Και βεβαίως, όλοι γνωρίζουν, ότι στο επόμενο στάδιο ελέγχου των ενστάσεων, θα δικαιωθούν πλήρως. Όμως  η συγκεκριμένη πράξη επιφέρει στους υπαλλήλους του Λογιστηρίου, ηθική βλάβη, κίνδυνο άδικης κρίσης από την υπηρεσία, ακόμη και κίνδυνο βλάβης , της περιουσίας τους.

Για τούτο, έχουν την απόλυτη ηθική και όποια άλλη στήριξή μας χρειαστούν, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Υπερασπιζόμαστε, την χρηστή πορεία τους, 20 και πλέον χρόνια στο Δήμο, και το δημοσιοϋπαλληλικό ήθος τους, το οποίο επλήγει από πράξεις και παραλείψεις άλλων, για τις οποίες  δεν φέρουν απολύτως καμιά ευθύνη.


Κώστας Παττακός
Π.Δήμαρχος Χαλανδρίου, Δημοτικός ΣύμβουλowΘωμάς Βαρδουλάκης 
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου

ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ: Η στιβαρή κίνηση του δήμου δια να ασφαλίσει την επιστροφή των "αχρεωστήτων καταβηθέντων".

Αν θα είχατε την ευγενή καλοσύνη .... μήπως ίσως, αν και εσείς δεν έχετε αντίρρηση ....Το πουλάκι μου είπε ότι ο ίδιος ο Βασίλης Κουνέλης που υπογράφει το συνταρακτικό αυτό ΕΞΩΔΙΚΟ, είχε αλλιώς εισηγηθεί, για τον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά δικηγόρος είναι, ό,τι του είπαν έκανε.

Είμαι περίεργος να ακούσω τι θα πουν ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ μερικοί, μερικοί - και καλά αντιπολιτεύομενοι -  δια αυτόν τον αστραπιαίο και αποτελεσματικότατο χειρισμό της υποθέσεως.

Συμφωνούν ή θεωρούν - όπως εμείς - ότι πρόκειται για πολύ χαλαρή αντιμετώπιση. (είδατε πόσο sic είμαστε στις εκφράσεις μας, διότι απειληθήκαμε και έχουμε ψαρώσει).

Πολύ δε περισσότερο όσοι ψήφισαν τόοοοτε λευκό στην έγκριση του τιμολογίου. ΛΕΥΚΟ, όχι ΚΑΤΑ!

Και κατήγγειλαν μετά ...

Μετά από 3 χρόνια ....

ΡΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ!

Μας παίρνετε τηλέφωνα και νομίζετε ότι κάνουμε πλάκα με το ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συναυλία στο STALIN;

Δεν το πιστεύετε;

ΡΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ!

Αυτό έλεγαν στον δήμο για δικαιολογία όταν τους έβριζαν!
ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ!

ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ!


(α στο διάλα, κάλιο να σου βγει το μάτι ....)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ!

ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΙΧΟ ΑΝΑΡΡΊΧΗΣΗΣ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ!
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΦΙΛΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ:

"Γιατί ο Δήμος επέτρεψε να γίνει Συναυλία (την Παρασκευή 28 Ιουνίου) κάτω από το σπίτι μας και μας ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΒΑΛΙΤΣΕΣ και να φύγουμε;"ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 


ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟ - ΤΟ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, EVENT - ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ STALIN -ΛΕΕΙ - ΦΤΑΙΕΙ ......ΝΑΙ! ΝΑΙ! 


ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ!

ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΚΑ!


ΕΤΣΙ ΛΕΓΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΑΛΛΟΥ!

ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ! 

(Πατήστε το ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!)


Αρχή Προστασίας: Stop σε ελέγχους για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους

Φρένο στους ελέγχους δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους βάζει με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε από την Αρχή να γνωμοδοτήσει εάν οι οικονομικοί επιθεωρητές μπορούν να διενεργούν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν φέρουν πλέον την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά υπάρχουν σε βάρος τους καταγγελίες για ατασθαλίες που έγιναν, ενόσω ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, η Αρχή διαπίστωσε ότι: υπάρχει νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους (π.χ. συνταξιοδότηση, παραίτηση, απόλυση, κ.λπ.).
Αντίθετα, οι οικονομικοί επιθεωρητές σε περίπτωση που διαπιστώσουν την διάπραξη παράνομης πράξης από την πλευρά των πρώην δημοσίων υπαλλήλων, οφείλουν αμελλητί να διαβιβάζουν τις υποθέσεις αυτές στις εισαγγελικές αρχές ή στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
«Ελλείψει διάταξης τυπικού νόμου, που να ρυθμίζει ρητά και ειδικά τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων περιουσιακής κατάστασης από τους οικονομικούς επιθεωρητές με βάση διοικητική εντολή ελέγχου σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, η διενέργεια του ελέγχου από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και η συνακόλουθη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των προσώπων αυτών, αντίκεινται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, υπό την έννοια ότι η αρμοδιότητα των δημόσιων αρχών πρέπει να προβλέπεται από νόμο και να ασκείται σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπ’ αριθμ. 3/2013 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Νομοθετικό κενό
Η γνωμοδότηση δημοσιοποιήθηκε αφού η αρχή αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα, το Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομολογία και νομοθεσία, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στο επίμαχο θέμα και κατά συνέπεια δεν μπορούν, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, οι οικονομικοί επιθεωρητές να ελέγχουν τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, η Αρχή στη γνωμοδότησή της, υπογραμμίζει:
«Ελλείψει ειδικής διατάξεως του νόμου που να επιτρέπει την δυνατότητα ενάρξεως και διενέργειας ελέγχου περιουσιακής καταστάσεως από τους οικονομικούς επιθεωρητές σε βάρος προσώπων που πριν από την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του ελέγχου έχουν απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου δεν είναι νόμιμη η επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων τους που πραγματοποιείται κατά τον έλεγχο επειδή αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας που διέπει την δράση της δημοσίας διοικήσεως, εφόσον οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων προσώπων, τα οποία δεν έχουν πλέον την υπαλληλική ιδιότητα, αλλά είναι ιδιώτες, δοθέντος ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις επιτρέπουν την έναρξη και συνέχιση ελέγχων περιουσιακής κατάστασης εν ενεργεία μόνον υπαλλήλων. Συνεπώς, στην περίπτωση διαπίστωσης, ότι η υπαλληλική σχέση του ελεγχόμενου προσώπου έχει ήδη λυθεί και δεν έχει κινηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, οι οικονομικοί επιθεωρητές, που υπάγονται στην Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να παραπέμψουν ή να αναπέμψουν αμελλητί τη σχετική υπόθεση σε δημόσιες αρχές, που δεν εμποδίζονται να διενεργήσουν έλεγχο, κατά την κρίση τους και στο πεδίο αρμοδιότητάς τους, από το γεγονός της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, όπως στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 6 παράγραφος 2 περίπτωση ε” του Ν. 3691/2008. Οφείλουν δε σε κάθε περίπτωση να ανακοινώσουν, χωρίς χρονοτριβή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παράνομες πράξεις, τις οποίες πληροφορήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως».
Η μειοψηφία της Αρχής εξέφρασε την άποψη, ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση του ελέγχου από την πλευρά των οικονομικών επιθεωρητών (οι οποίοι διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για τη νομιμοποίηση της κτήσεως και διατηρήσεως περιουσιακών στοιχείων) στις περιπτώσεις που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από την υπηρεσία, καθώς αυτό συντελεί στην έγκαιρη συλλογή στοιχείων σε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

http://www.aftodioikisi.gr/

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ


ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ!

ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΣΑΣ!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Γιώργος Δαυίδ: χρωστάει 130 εκατ. € στις τράπεζες και τον έκαναν πρόεδρο της Εurobank


To πρώτο deal της τρόικας στην Ελλάδα κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση του επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ στη θέση του προέδρου της Εurobank. «Μπορεί ο Mr Coca-Cola να είναι σε λίγους μήνες ο νέος ιδιοκτήτης της Εurobank;», ρωτούν πίσω από τις κλειστές πόρτες τραπεζίτες και επιχειρηματίες από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει το πηδάλιο της Εurobank, εξέλιξη που αιφνιδίασε την αγορά. Και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως, ναι, ο κ. Δαυίδ δεν μπήκε καθόλου τυχαία επικεφαλής στην τράπεζα, αλλά με βάση ένα μελετημένο σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες με στόχο τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της πρώην τράπεζας του Σπύρου Λάτση.

Ο Γιώργος Δαυίδ δεν είναι τυχαία περίπτωση. Σοβαρός και πάντα μετρημένος, ο 76χρονος businessman ανήκει στο πολύ κλειστό κλαμπ των βαθύπλουτων και πανίσχυρων προσώπων της ελληνικής κοινωνίας. Και για την ακρίβεια, όχι απολύτως της ελληνικής. Γεννημένος στην Πέτρα της Κύπρου, με βρετανική υπηκοότητα, ο Γ. Δαυίδ ζει στην Αθήνα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να ζει στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο ή στη Ζυρίχη.

Είναι επιχειρηματίας διεθνούς βεληνεκούς, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι συνέταιρος της Coca-Cola. H εταιρεία του ομίλου Δαυίδ - Λεβέντη, γνωστή ως Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε), είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εμφιαλωτής του διάσημου αναψυκτικού. Πουλάει Coca-Cola στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στα Βαλκάνια, στη Νιγηρία κ.α. Είναι τόσο μεγάλη εταιρεία που η πολυεθνική Coca-Cola κάποια στιγμή αξίωσε (και φυσικά πέτυχε) να αγοράσει σημαντικό ποσοστό των μετοχών της.

Η Coca-Cola δεν είναι η μοναδική του ασχολία. Ο όμιλος ξεκίνησε από τη Νιγηρία, όπου έχει και σήμερα πολύ σημαντικές δραστηριότητες, από τον θείο του Αναστάσιο Λεβέντη. Μετά και την απώλεια του αδελφού του Ανδρέα, διοικεί τον τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο από κοινού με τους εξαδέλφους του από την οικογένεια Λεβέντη και τα δυο του παιδιά, τον Αναστάση και τον Χάρη. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου που μισεί τη δημοσιότητα, τον ενοχλεί αφάνταστα η ελληνική γραφειοκρατία, όπως και η υπερφορολόγηση που επικρατεί στη χώρα, ενώ περισσότερο από όλα δείχνει να τον ενοχλούν οι πεπαλαιωμένες αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτικών.

Η φυγή των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό

Εγκατεστημένος χρόνια στην Ελλάδα, κατοικεί σε μια βίλα σε ένα ήσυχο σημείο του Παλαιού Ψυχικού. Τα τελευταία χρόνια όμως ο πατριάρχης της οικογένειας Δαυίδ δείχνει να έχει αγανακτήσει από την ελληνική πραγματικότητα, κάτι που έχει γίνει γνωστό όχι μόνο από τους συνομιλητές του, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του, όπως στη γενική συνέλευση της Coca-Cola τον Μάιο του 2011, όπου κατακεραύνωσε τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις και επεσήμανε ότι τα μέτρα που είχε πάρει δεν επαρκούσαν. Ο Γ. Δαυίδ απηύδησε, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, να πληρώνει φόρους που άλλαζαν και αυξάνονταν κάθε χρόνο, κουράστηκε να αντιμετωπίζει την ελληνική γραφειοκρατία, βαρέθηκε να αισθάνεται ότι προσφέρει συνεχώς φόρους και εισφορές, κάτι που όχι μόνο δεν του αναγνωρίζουν, αλλά επιπλέον επιμένουν να του δημιουρ­γούν και νέα εμπόδια.

Ολοι στη ζωή έχουμε επιλογές, απλώς οι πλούσιοι έχουν περισσότερες. Ετσι ο Γ. Δαυίδ αποφάσισε σιγά-σιγά να αποσύρει τις επιχειρήσεις του από την Ελλάδα.

Τέσσερα χρόνια σκεφτόταν τη μεταφορά της έδρας της Coca-Cola 3E. Ολα έγιναν προσεκτικά και συντονισμένα. Αρχικά μια Διεύθυνση της εταιρείας με περίπου 200 εργαζομένους μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, ακολούθησαν κάτι «αναδιαρθρώσεις», που μεταφράστηκαν σε κλείσιμο τριών εργοστασίων στην Ελλάδα και, τέλος, η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Ελβετία και οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Η Ελλάδα είναι καλή μόνο για διακοπές», είναι το μότο που κυκλοφορεί σε διάφορες πλούσιες οικογένειες της χώρας ως επισφράγιση της απογοήτευσης που τους προκαλεί η όλη κατάσταση. Ο Γ. Δαυίδ εισάκουσε ωστόσο τα πατριωτικά κελεύσματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και έβαλε χρήματα στην πρόσφατη αύξηση της Εθνικής. Ταυτόχρονα, όμως, μεθοδικά και προσεκτικά εγκατέλειπε επιχειρηματικά τη χώρα.

Το λουκέτο της Κατσέλης

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν και κάποιες «παρανυχίδες» του ομίλου, όπως η Νutriart (Κατσέλης, Aλλατίνη), η πάλαι ποτέ Παπουτσάνης, η αλυσίδα σουβλατζίδικων Πίτα Παν και άλλες νεανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του γιου του Χάρη. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν πήγαν καλά και ο όμιλος Δαυίδ σταδιακά τις ξεφορτώθηκε με όποιον τρόπο μπορούσε. Οι περισσότερες πουλήθηκαν έναντι ευτελούς τιμήματος, ενώ τη χειρότερη τύχη είχε η Νutriart που πτώχευσε αφήνοντας 500 οικογένειες χωρίς δουλειά, προμηθευτές σε απόγνωση και χρέη περίπου 130 εκατ. ευρώ στις τράπεζες - εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. τα χρωστά στη Εurobank. Δραματικά ατυχής χρονισμός το ότι η Νutriart κατέβασε ρολά την ημέρα που αποφασίστηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι ο Γ. Δαυίδ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Εurobank, της τράπεζας δηλαδή που φεσώθηκε με το δάνειο των 5,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός μονοπώλησε τις πολιτικές εντυπώσεις μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τους εργαζομένους στην κλειστή πλέον εταιρεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή και κατήγγειλε διοίκηση και τράπεζες για συμπαιγνία. Στην αγορά όμως δημιουργήθηκαν και άλλα ερωτήματα. Γιατί ο Γ. Δαυίδ, ενώ προσεκτικά και μελετημένα αποσυρόταν επιχειρηματικά από την Ελλάδα, αποφάσισε ξαφνικά να γίνει πρόεδρος της Eurobank; Πώς γίνεται ένας επιχειρηματίας που έχει αποφασίσει να περιορίσει την παρουσία του στη χώρα την ίδια στιγμή να κάνει μια σοβαρή κίνηση προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση;

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι τράπεζες πάντοτε ενδιέφεραν τον Γ. Δαυίδ. Παλαιότερα ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και μέχρι πρότινος μετείχε και στο Δ.Σ. της Εurobank. Είναι μέτοχος μιας τράπεζας στην Κύπρο, ο Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank έχει κάνει δύο-τρεις φορές διακοπές στο σκάφος του, ενώ διατηρεί επαφές και διαύλους με σημαντικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τρόικα, η Eurobank και η ομάδα Δαυίδ

Η τοποθέτησή του στη Εurobank έχει τη σφραγίδα της τρόικας και του Μεγάρου Μαξίμου. Σημειώστε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας θα ανακοινωθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση για τις δόσεις είναι η ιδιωτικοποίηση της Εurobank έως τον Δεκέμβριο, δηλαδή στους επόμενους έξι μήνες. Ταυτόχρονα όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα διακρίνουν κάποιες εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ αυτών που ανέλαβαν καίριες θέσεις στη διοίκηση της τράπεζας.

Φίλος και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πανίσχυρου επιχειρηματία είναι ο πρώην διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος ανέλαβε μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εurobank.

Ο κ. Αράπογλου από την επιτυχημένη του θητεία στη διοίκηση της Εθνικής έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις στην αγορά και είναι ένα από τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και στα κλιμάκια της τρόικας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να συμμερίζονται τον ίδιο ενθουσιασμό, ωστόσο δεν άσκησαν βέτο στην είσοδό του στο Δ.Σ. της τράπεζας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Χρήστος Μεγάλου επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από πολυετή θητεία στη Credit Suisse στο Λονδίνο. Εξαιρετικά έμπειρος στο investment banking, έχει παρακολουθήσει και εμπλακεί σε όλα τα μεγάλα deals που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στο παρελθόν ο Χρ. Μεγάλου χειρίστηκε διάφορα deals και για την Εθνική Τράπεζα και την 3Ε. Ταυτόχρονα, η Credit Suisse είναι μια τράπεζα με την οποία ο όμιλος Δαυίδ - Λέβεντη έχει παραδοσιακές σχέσεις. Το παζλ συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος επίσης ορίστηκε μέλος στο Δ.Σ. της Εurobank. Στο διοικητικό συμβούλιο της τσιμεντοβιομηχανίας μετείχε στο παρελθόν ο Γ. Δαυίδ, ενώ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τιτάν είναι ο κ. Αράπογλου.

Η ομάδα Δαυίδ ανέλαβε τη διοίκηση της Εurobank με πρώτο ορόσημο τον Δεκέμβριο, οπότε η τράπεζα πρέπει να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Αν υπάρχει ένας Ελληνας επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και προσβάσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σίγουρα αυτός είναι ο Γ. Δαυίδ. Πολλοί τώρα στην αγορά ποντάρουν ότι τους επόμενους μήνες -αν τα πράγματα πάνε καλά για τη χώρα-, πίσω από τον Mr Coca-Cola θα ξεδιπλωθούν και άλλα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θα αναλάβουν τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της τράπεζας που ίδρυσε πριν 22 χρόνια ένας άλλος Ελληνας μεγιστάνας, ο Σπύρος Λάτσης.
protothema.gr

Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις