Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Ο ΟΗΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Μαΐου 2013

OHE διατάσσει αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετων κατοικιών Ρομά Χαλανδρίου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως έλαβε τη συνημμένη επιστολή της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 14:05 σήμερα. Μετά από προσφυγή που το ΕΠΣΕ έκανε στην Επιτροπή στις 6 Μαΐου 2013, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ελλήνων Τσιγγάνων Καταγόμενων εκ Χαλκίδος και Περιχώρων «Η Ελπίδα» και του Προέδρου του συλλόγου Στυλιανού Καλαμιώτη η Επιτροπή αναφέρει πως κοινοποίησε σήμερα την προσφυγή στην Ελλάδα για τις παρατηρήσεις της που πρέπει να υποβληθούν μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Παράλληλα, η Επιτροπή δέχθηκε το αίτημά μας για ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των προσφευγόντων και ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει πως οι αιτούντες δεν θα καταστούν άστεγοι κατά το χρονικό διάστημα που η προσφυγή τους εξετάζεται από την Επιτροπή.

Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι η κατεδάφιση 42 αυθαίρετων οικιών των Ρομά στην περιοχή Νομισματοκοπείου Χαλανδρίου (όπου ζουν επί 35 χρόνια ) που είχε προγραμματισθεί για τις 14 Μαΐου 2013 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η ελληνική πολιτεία οφείλει πρώτα να μεταστεγάσει τους Ρομά στο χώρο που η πολιτεία αποφάσισε και οι ίδιοι αποδέχθηκαν και μετά να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα.

Η προσφυγή κατέστη αναγκαία δεδομένου ότι, στις 29 Απριλίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε στο ΕΠΣΕ πως δεν μπορούσε να αναστείλει την απόφαση κατεδάφισης της 26 Φεβρουαρίου 2013 πριν υλοποιήσει την απόφαση μεταστέγασης της 16 Απριλίου 2013 χωρίς να έχει δικαστική απόφαση αναστολής και πως με τη διαπίστωση αυτή είχε συμφωνήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο είχε προσφύγει το ΕΠΣΕ για λογαριασμό των Ρομά Χαλανδρίου. Την επόμενη ημέρα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς εκ μέρους των Ρομά ζήτησαν από την Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Ελισάβετ Βίδρα την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης μέχρι την εκτέλεση της απόφασης μεταστέγασης: η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε και στις 9 Μαΐου 2013 ειδοποίησε τα αιτούντα άτομα πως θα απαντήσει μετά τις 13 Μαΐου 2013.  Τέλος, στις 30 Απριλίου 2013, ο Υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση με ανάλογο αίτημα της Μαρίας Γιαννακάκη πως κατ’ αρχή λόγω της δημοσιονομικής κρίσης υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων για τη στέγαση των Ρομά και πως είχε ζητήσει στις 15 Απριλίου 2013 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στοιχεία για να ενημερώσει με νεότερη απάντησή του τη Βουλή, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ ενημερώθηκε σήμερα το πρωί πως κάθε εσωτερικό ένδικο και άλλο μέσο είχε εξαντληθεί, πως οι αρμόδιοι φορείς της δικαιοσύνης και της κυβέρνησης δεν παίρνουν αποφασιστική θέση και πως ο αρμόδιος περιφερειακός φορέας διαβεβαιώνει (ακόμα και σήμερα στο ΑΠΕ) πως θα προχωρήσει στην κατεδάφιση. Με βάση όλα αυτά η Επιτροπή προχώρησε σε άμεση κοινοποίηση της προσφυγής στην Ελλάδα και σε λήψη του ασφαλιστικού μέτρου προστασίας των Ρομά για να μην καταστούν άστεγοι, μόλις για δεύτερη φορά στη ιστορία της (η πρώτη αφορούσε Ρομά που ζούσαν επί 70 χρόνια σε αυθαίρετο καταυλισμό στη Σόφια Βουλγαρίας http://www.opensocietyfoundations.org/voices/case-watch-stopping-evictions-roma-bulgaria).
ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΕΖΙΛΙΚΙ! ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΧΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ MΟΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ!

ΠΑΜΕΕΕΕΕΕΕ!


ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 1

Εχθές αναδημοσίευσα την δημόσια τοποθέτηση - μέσω της Πλατείας - που είχαμε καταθέσει όταν γινόταν η διαβούλευση για τον Καλλικράτη, πριν ψηφιστεί.

Τότε είχαμε παρακολουθήσει από κοντά τις διεργασίες στην ΚΕΔΚΕ (τώρα ΚΕΔΕ) αλλά και μια διαδικασία όπου ο τότε υπουργός Εσωτερικών (Δημόσιας Διοίκησης  και Διαβούλευσης και δεν συμμαζεύεται - όπως έχουν κάνει τους τίτλους των Υπουργείων αι εκσυγχρονιστικαί δυνάμεις) με κοινό καμιά χιλιάδα αυτοδιοικητικά στελέχη όλης της χώρας εξηγούσε - κάθιδρος  - το σχέδιό του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει συναίνεση.

Παιδί των κομματικών διαδικασιών ο Γιάννης Ραγκούσης, έμπειρος στο να ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ κοινό είχε σταθεί επί δυο ώρες και απαντούσε σε πυρά ερωτήσεων αλλά και επιθέσεων.

Όλες οι αιτιάσεις των αυτοδιοικητικών συνδικαλιστών - όλων των παρατάξεων - είχαν ως κεντρικό πυρήνα το θέμα ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΟΡΟΙ.
ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΑ.

Υπήρχαν και οι τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις (δεν πρέπει να ενωθεί η κοινότητα Κωλομεδαγκώνων με τον Δήμο Τραχανοπλαγιάς δια ιστορικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους) αλλά αυτές οι τοποθετήσεις δεν βρήκαν ΠΟΤΕ συλλογική έκφραση στις κεντρικές αυτοδιοικητικές εκπροσωπήσεις στην ΚΕΔΚΕ - που αυτονόητα είναι οι κομματικοί στρατοί  του ΠΑΣΟΚ (ακόμα πλειοψηφία είναι στην ΚΕΔΚΕ και αυτό ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ, αν θέτε να βγάλετε υγιή συμπεράσματα βασισμένα σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ και όχι σε ΒΟΛΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ), της ΝΔ και του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που είχαν τοποθετηθεί ΥΠΕΡ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Μόνο το ΚΚΕ είχε πει ΟΧΙ.
Ένα ΟΧΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.
ΔΙΟΤΙ ΕΘΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ" και δεν στεκόταν στα .... δεκατεύοντα.
(Και αυτό το λέω διότι με την στάση του ΚΚΕ στην αυτοδιοίκηση - όπου συμμετέχει παντού και λέει "ΟΧΙ σε όλα" - το ΟΧΙ χάνει την σημασία του και γίνεται το καλύτερο όπλο του ΝΑΙ. Στην επόμενη ανάρτηση θα κάνουμε λίγο πλάκα με αυτό.)

Εμείς τότε ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ να προδιαγράψουμε - ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ - τα σημεία από τα οποία θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της αναδιάρθρωσης του κράτους μέσω της αναδιάρθρωσης της αυτοδιοίκησης.

Τι μας έλεγε τότε ο Γιάννης (και επιτρέψτε μου να καταθέσω την εκτίμηση ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ, γιατί - αρέσει δεν αρέσει αυτό σε κάποιους "φίλους μου" μπορώ να εκτιμήσω αν ένας άνθρωπος που τον γνωρίζω από μικρός ΥΠΟΚΡΊΝΕΤΑΙ ή όχι. Ο Ραγκούσης ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΗ - τότε - ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ στoυς στόχους που έθετε μέσω του Καλλικράτη, αλλά δεν υπολόγισε ότι τελικά αυτός θα έφταιγε για όλα για να μην φταίνε οι παλαιομέτοχοι του ΠΑΣΟΚ, που είναι πάντα στο απυρόβλητο).

Τι προέβαλε ως στόχους;

1. Ισχυροί δήμοι με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόρους αλλά και οργανωμένες υπηρεσίες, σύγχρονες, καλά στελεχωμένες.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ δηλ.ΦΠΑ) των πολιτών στους ΟΤΑ.

2. Διαφάνεια και Κοινωνική Λογοδοσία!
ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ώστε να περιοριστεί (δεν χρησιμοποιώ την λέξη "να κοπεί" για να μην λέω υπερβολές και με λέτε αιθεροβάμονα) η διασύνδεση των αυτοδιοικητικών με το μαύρο χρήμα.)
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ και ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.

3. Ανάπτυξη μέσω ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, σχεδιασμός μέσω των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών - βλ. ΕΣΠΑ.

ΣΤΟΠ!
Για στάσου ρε Νταβία πρωί, πρωί. Να υπερασπιστείς τον Καλλικράτη θες βρωμοπασόκε και τον Ραγκούση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΚΑΣ!

Ακριβώς αυτό πάω να αναδείξω. ΟΤΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ!
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ. 
ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ "ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ".
ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Και να συζητήσουμε ΞΑΝΑ πάνω σε αυτό.
(ένα ιστορικό αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟ παραπολιτικό ερώτημα είναι το αν αυτό ήθελε ο Ραγκούσης να αποτύχει ή πίστευε στην μεταρρύθμιση).

Διότι οι αρμοδιότητες και οι πόροι δεν ήρθαν στους ΟΤΑ, και ασκούνται ΠΑΛΙ από την Περιφέρεια - και μάλιστα τις περισσότερες φορές από το ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ τμήμα της, την ΓΓ της Αποκεντρωμένης και όχι την αιρετή δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση (χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα που μας καίει εδώ στο Χαλάνδρι, με τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ).

Διότι ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ που τότε φώναζαν "ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", "ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", "ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ" και άλλες τέτοιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ, που έλεγαν για να μην γίνει συζήτηση επί της ουσίας, να γλύψουν τον Ραγκούση και το γκουβέρνο για να πάρουν το χρίσμα, ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ - πολλοί εξ αυτών ή αρχηγοί αντιπολίτευσης.

Ενώ οι άλλοι "που είχαν δικό τους μπαϊράκι" και ήθελαν να συζητήσουν τα θέματα ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ΟΧΙ ΩΣ ΒΟΣΚΟΙ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙ ΠΡΟΒΑΤΩΝ, έμειναν - ΠΑΛΙ - στο περιθώριο.

Και άρχισε η εφαρμογή του Καλλικράτη!
Και αντί να οργανωθούν οι υπηρεσίες των νέων Δήμων με το κατάλληλο για την άσκηση των "νέων" αρμοδιοτήτων στελεχιακό προσωπικό - οι υπηρεσίες ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ, τα προγράμματα (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ) εξαφανίζονται, ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω μεταξύ εργολάβων και αυτοδιοικητικών.

Αντί να ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Δήμων (πχ Πολεοδομία) τελικά οι αποφάσεις πλέον δεν λαμβάνονται από τους ΟΤΑ αλλά .... στα δικαστήρια, αφού πλέον ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ και απλά ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, τις οποίες - τουλάχιστον στο Χαλάνδρι - ο δήμος ΠΡΟΚΑΛΕΙ για να κάνουν οι αυτοδιοικητικοί τους Πόντιους Πιλάτους.

Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς εξυπνάκηδες που θα πουν "Γιατί δηλαδή, τι υποστηρίζεις; Να μην υλοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις;" εννοείται ότι δεν λέω αυτό.

Λέω ότι ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ - σαν τον δικό μας - ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.
Με τέτοια μυαλά δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΔΙΟ, αφού κάθε προγραμματισμός ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ και αυτό το υποδαυλίζουν γιατί ΒΟΛΕΥΕΙ, όσους δεν έχουν κανέναν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ στο κεφάλι τους.

Λέω ότι  η αυτοδιοίκηση έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προτάξει ΞΑΝΑ την επανάκτηση του ΡΟΛΟΥ της, που συνειδητά παραδίδουν, όσοι "στήριξαν τον Καλλικράτη" αλλά του απαύτωσαν τον πατέρα στην εφαρμογή κρίσιμων επιλογών του, αρνούμενοι να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό - όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης - αρνούμενοι τον έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία, αρνούμενοι να έχουν ακόμα και αυτόν τον θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη μέσα στα πόδια τους να τους ελέγχει - επιχειρώντας κατά κόρο να εξαπατήσουν την Διαύγεια με κόλπα, αρνούμενοι να αναρτήσουν τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τους, αρνούμενοι να αναρτήσουν τις προεκλογικές τους δαπάνες.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ για να μην λογοδοτήσουν ποτέ γιατί δεν εφάρμοσαν διατάξεις του Καλλικράτη.

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:

Οι αυτοδιοικητικοί είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε σε πολλά σημεία το πνεύμα του ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ γνωρίζοντας ότι όσοι τον στήριξαν το έκαναν όχι γιατί πίστευαν αλλά για να κάνουν την δουλειά τους.
Οι αυτοδιοικητικοί είμαστε υποχρεωμένοι να ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ να λέμε την γνώμη μας και να τοποθετούμαστε υπέρ εννοιών που ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΑΝ - από την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση και να ζητάμε με ένταση την εφαρμογή τους μην δίνοντας ΑΛΛΟΘΙ σε αυτούς που θα καταργήσουν χρήσιμες διατάξεις του νόμου

ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Και να πούμε ότι ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

Όπως θα επαναφέρουμε τα αιτήματα για ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ με ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ.

Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι αυτοδιοίκηση.

Και το κεντρικό ερώτημα των επόμενων δημοτικών εκλογών πρέπει να είναι ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, αν θα υπερασπιστούν τον ρόλο της μέσα στην δομή του δημοσίου και ΚΥΡΙΩΣ αν θα έχει αποφασιστικές ή εκτελεστικές αρμοδιότητες. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ!

Και μέχρι σήμερα φαίνεται ότι αυτά δεν απασχολούν σοβαρά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!.

Το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ο Μανώλης Γλέζος
“ Το άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ”

Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα.

Ήταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων. Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες. Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι' αυτά που έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί σας, μόνο κάποια από αυτά. Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας με διαφορετικό βλέμμα...

Α. Η Μάχη της Κρήτης. Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γράψει πολλοί. Είναι εύκολο να βρείτε σε βιβλία Ιστορίας τι έγινε. Θα διαβάσετε για άντρες, γυναίκες και παιδιά που, με τσουγκράνες και ραβδιά για όπλα, υπερασπίστηκαν τη γη τους και τη γη των προγόνων τους. Απέναντί τους είχαν τον καλύτερο στρατό του κόσμου, τη Βέρμαχτ. Και ο ουρανός έβρεχε αδιάκοπα αλεξιπτωτιστές... Όταν η Μάχη τέλειωσε, ο στρατός είχε νικήσει. Μα οι γυναίκες των ηττημένων, που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν στο γιαλό, σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το τίμησαν: το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε. Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός. Ήταν ο άταφος αδελφός. Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι στους νεκρούς. Την ίδια ώρα, οι νικητές έμπαιναν στην Κάνδανο. Στην περιοχή γύρω από το χωριό είχαν χάσει 27 άντρες. Και τότε, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, πήραν μια πρωτοφανή ‒ακόμα και για καιρό πολέμου‒ απόφαση: σκότωσαν όσους από τους κατοίκους βρήκαν και ξεθεμελίωσαν το χωριό. Φεύγοντας, περήφανοι για το έργο τους, άφησαν και σχετικές πινακίδες! Αναζητήστε τις στο διαδίκτυο...

Β. Καισαριανή, 10 Μάη 1944. Οι Ναζί εκτελούν τον 19χρονο αδελφό μου. Αν είχε ζήσει, θα γινόταν δάσκαλος. Μαζί του εκτελούν άλλους ογδόντα έναν άντρες και δέκα γυναίκες. Στον ίδιο τόπο, εννιά μέρες νωρίτερα, τη μέρα της Πρωτομαγιάς, είχαν εκτελέσει διακόσιους ακόμα Έλληνες πατριώτες.

Γ. Αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ξεκίνησα αγώνα για να επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα όσα της όφειλε. Τα γνωρίζετε. Πρόκειται για το αναγκαστικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Μάλιστα, το 1995, είχα την ευκαιρία να εκθέσω το όλο ζήτημα στο γερμανικό λαό, τόσο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας DieZeit, όσο και σε μια αλησμόνητη εκδήλωση στο Ανόβερο.

Αν το πέρασμα των χρόνων ακύρωνε αρχές και αξίες, αν μετέβαλε το ΗΘΟΣ των ανθρώπων, τότε οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου ή του Ευριπίδη δεν θα έλεγαν σήμερα τίποτα σε κανέναν. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπαγιατεύουν, που δεν παραγράφονται, που δεν γερνούν καν. Και το δίκαιο είναι ένα από αυτά. Αν σήμερα, με όλο το βάρος των 90 χρόνων μου, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα, είναι γιατί θεωρώ δίκαιο και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα να επιστρέψει η πρώτη όσα οφείλει στη δεύτερη. Και προσέξτε κάτι. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσος για τον γερμανικό λαό και δεν επιζητούμε εκδίκηση. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε. Όσοι βγήκαμε ζωντανοί από τον πόλεμο, είχαμε χρέος να ζήσουμε και για λογαριασμό των νεκρών μας. Να αγαπήσουμε για κείνους, να χορέψουμε για κείνους, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα για κείνους. Μάθαμε, έτσι, να εκτιμάμε και να αγαπάμε τη ζωή. Και το μίσος σε εμποδίζει να αγαπήσεις τη ζωή. Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, γνώρισα πολλούς Γερμανούς. Χαίρομαι βαθιά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να τους συναντήσω και οι συζητήσεις μαζί τους είναι πάντα καλή τροφή για σκέψη.

Όλοι αυτοί, αφού άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μου, συμφώνησαν για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας. Έτσι, στάθηκαν επανειλημμένα στο πλευρό μου, βοηθώντας με να επικοινωνήσω με τον γερμανικό λαό. Αλλά δεν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τη στάση τους. Αισθάνομαι φιλία για τους ίδιους. Κι αυτό είναι πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο ακατάλυτο, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο ισότιμο. Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι ποτισμένη με αίμα. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις θεωρίες των ανωτέρων φυλών και των εθνικών κρατών.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοκατανόησης. Και η αναγνώριση των όσων η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα εξυπηρετεί απολύτως αυτήν την Ευρώπη. Αυτή η Ευρώπη, άλλωστε, θα άρεσε και στον Σίλλερ και στον Γκαίτε και στον Μπρεχτ

του Μανώλη Γλέζου
http://www.periodista.gr/, 6/5/2013

Το κράτος αποφάσισε σε αυτόν τον χώρο να τοποθετήσει καταυλισμό Ρομά. (από το fb του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ)

Φωτογραφία: Το κράτος αποφάσισε σε αυτόν τον χώρο να τοποθετήσει καταυλισμό Ρομά.

Οι “αντιφασίστες” βουλευτές ξέρουν τι συμβαίνει ή που βρίσκονται τα Άνω Λιόσια, το Καματερό;…

Από το sibillaΤο νομοσχέδιο “αντιμετώπισης του ρατσισμού” φερετζές συγκάλυψης της κατοχικής πολιτικής των γερμανοτσολιάδων… Ρε νεοφιλελεύθεροι υπάλληλοι τραπεζιτών, γνωρίζετε που πέφτει η Δυτική Αθήνα;

Οι σωτηράκηδες της πατρίδας και του έθνους μέσω των αλλεπάλληλων μνημονίων, τώρα θα μας σώσουν κι από τον ρατσισμό!

Με πρόσχημα την πάταξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προωθούν νομοσχέδιο οι συγκυβερνήτες της κυρίας Μέρκελ! Μια προσπάθεια που άφησε ημιτελή η κυβέρνηση του Γιωργάκη και οφείλει να εκπληρώσει η συγκυβέρνηση του Αντωνάκη. Στοχεύουν τους νεοναζί της χρυσής αυγής θα μας πουν τα ΜΜΕ κι οι δημοσιογράφοι υπηρεσίας…

Ποινικοποιούν την οποιαδήποτε αναφορά στην διαφορετικότητα, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος περί ελευθερίας ιδεών και 

Θέλουν να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τη νεοναζιστική δράση της χρυσής αυγής;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Αρκεί η αστυνομία να λάβει εντολές να τηρηθεί ο νόμος της αστικής δημοκρατίας κι όχι έναν νέος με...
πονηρές διαστάσεις...

Στη Δυτική Αττική, την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ελλάδας με την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση των κατοίκων της, μιας και το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της ρεμούλας την έχει σκουπιδοτενεκέ της Αττικής, η χρυσή αυγή «μεγαλουργεί»!

Με «ιδεολογικό» πρόσχημα τη διαμοίραση τροφίμων, η χρυσή αυγή που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία του κατοχικού καθεστώτος των μνημονιακών και χρησιμοποιείται ως άλλοθι δημοκρατικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος -που έχει καταργήσει βασικές αρχές του αστικού Συντάγματος, για να σώσει την «πατρίδα» -, τώρα στρατολογεί ακόμη και κλεφτοκοτάδες!

Τι συμβαίνει στα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, το Ζεφύρι, το Καματερό; (Αλήθεια, οι βολευτές των μνημονιάκων γνωρίζουν αυτούς τους Δήμους; Ξέρουν κατά που πέφτουν;)

Κανείς σκουρόχρωμος έλληνας και ειδικότερα μετανάστης δεν μπορούν να κυκλοφορούν.
Ας δούμε μια χαρακτηριστική περίπτωση σε έναν από τους προαναφερόμενους Δήμους κι ας βγάλουμε συμπεράσματα για τη συνεργασία γερμανοτσολιάδων (συγκυβέρνησης και νεοναζί της χρυσής αυγής).

Για παράδειγμα στο Καματερό, εκεί που βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα (Λεωφόρος Φυλής 149), οι αλήτες της χρυσής αυγής κάνουν χρυσές δουλειές!

Με το σούρουπο, ακόμη και μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα στήνονται μπλόκα! Οι αλήτες που βρήκαν «δουλειά» στο κόμμα των νεοναζί ξεκινούν για την μπάζα τους, το μεροκάματο…
Με έδρες πλιάτσικού και τρομοκράτησης τους χώρους δίπλα στο Αστυνομικό Τμήμα δεν περνάει μύγα!

Ο φοιτητής που πάει με τη φίλη του να αγοράσει μια κρέπα και να την πάρουν σπίτι τους, μιας και περνάει μπροστά στο τμήμα φοράει κράνος… και πέφτει στο μπλόκο!
- Βγάλε το κράνος!
- Χαρτιά, δίπλωμα!

Είναι έλληνας και τον αφήνουν να περάσει… ενώ ο φρουρός στο αστυνομικό τμήμα παρακολουθεί ή μάλλον περιμένει να τελειώσει η βάρδια του…

Οι ΝΟΜΙΜΟΙ μετανάστες (δηλαδή αυτοί που διαθέτουν άδεια παραμονής και τα απαραίτητα έγγραφα) φεύγουν μετά από ένα ξυλοφόρτωμα κι αφού τους πάρουν τα 10, 15, 20 ευρώ που σαν σκλάβοι τα δούλεψαν σε ελληναράδες αφεντικά!

Οι αλήτες της χρυσής αυγής κάνουν ταμείο!

Στη 10η, 11η , 12η στάση των λεωφορείων επί της Φυλής 149 που είναι το αστυνομικό τμήμα, οι αληταράδες της καθαρής ράτσας κλέβουν μετανάστες!
Αν ο μετανάστης πάει στο τμήμα να καταγγείλει το γεγονός, τον συμβουλεύουν: Άσε μηνύσεις και διάφορα, κάνε την κότα…

Οι άνθρωποι μετανάστες δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους, που διαμένουν νόμιμα, πληρώνουν ενοίκιο, έχουν άδειες παραμονής και εργασίας! Και πως φτάνουν σπίτι τους;

Συγκεντρώνονται στην πλατεία Αγίων Αναργύρων… εκεί που εγκαταλείπουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς… συγκεντρώνουν τα ψιλά τους και παίρνουν ταξί ώστε να ξεπεράσουν τα μπλόκα των αλητών-κλεφτών της χρυσής αυγής… για να γλιτώσουν το ξυλοκόπημα και την κλοπή!

Κι αν ρωτήσει στα Νέα Λιόσια ένας νεαρός τον πρώην συμμαθητή του στο Λύκειο και σήμερα αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ… τι να κάνουμε;

Η απάντηση: Πλακώστε εσείς στο ξύλο τους χρυσαυγήτες.. μην περιμένετε να το κάνει η αστυνομία.

Ήδη οι κοινωνικοί χώροι στο Πάρκο Τρίτση ετοιμάζονται για αντιφασιστικές περιπολίες… μιας και η Αστυνομία της συγκυβέρνησης, οι Δήμοι, τα κόμματα κι η βουλή των κηφήνων διαβουλεύονται νομοσχέδια του κώλου, ενώ οι πολίτες είναι σε απόγνωση.

Είναι λύση να συγκρούονται τα κλεφτρόνια της χρυσής αυγής με νεολαίους αντιφασίστες;
Αλλά ποιος από τους 300, μιας και δεν γνωρίζει που πέφτουν τα Λιόσια, το Ζεφύρι, το Kαματερό, το Μενίδι… ν’ ανησυχήσει;

Ή μήπως ο Δένδιας θα βάλει τάξη;

ΚΑΛΗΜΕΡΑ με λίγο γέλιο (και πολλά κλάματα...)!

20130507-180805.jpg
Το …Κινέζικο ανέκδοτο που σαρώνει!

Λέει ο ένας Κινέζος επενδυτής στον άλλον:
“Ρε συ, αυτοί οι Έλληνες είναι αδίστακτοι. 
Προσπαθούσαν επί μήνες να μας πουλήσουν… 
Γερμανικό αεροδρόμιο!”

Πράσινο Κίνημα: Στο ίδιο έργο θεατές με τις πυρκαγιές – Παραμένει άγνωστη λέξη η πρόληψη

  Πράσινο Κίνημα: Στο ίδιο έργο θεατές με τις πυρκαγιές – Παραμένει άγνωστη λέξη η πρόληψη   Για ακόμη μία φορά, δυστυχώς πολλοστή, η χώρα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις