Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Site : esgmhal.blogspot.gr  Email : esgmhal@gmail.com


Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται και επειδή σε καταστάσεις τέτοιας κρίσης, αυτό που κυρίως μετράει είναι οι πράξεις, η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων, καλεί τους Συλλόγους Γονέων και την Εκπαιδευτική Κοινότητα να μαζέψουν για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους είδη πρώτης ανάγκης.

Προτρέπουμε όλη την Σχολική Κοινότητα (γονείς και εκπαιδευτικούς) να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό διοργανώνοντας δράσεις στο χώρο του σχολείου ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τις συνθήκες που αναγκάζονται αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ταξιδέψουν κάτω από άθλιες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Παράλληλα να δείξουμε στα παιδιά μας την δύναμη της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, δείχνοντας ταυτόχρονα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στο δράμα των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και τον Δ/ντη του 1ου Δημοτικού Σχολείου συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Αριστοφάνους 32). Οι Σύλλογοι μαζί με γονείς και παιδιά μπορούν να φέρουν τα πράγματα που έχουν συγκεντρώσει από τις 10:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Κατά την διάρκεια της συλλογής των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του σχολείου οι εξής εκδηλώσεις για τους μικρούς μαθητές :

· Θεατρική Παράσταση «Το Μαύρο Ψαράκι», το παραμύθι του Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί που επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας και του ηρωισμού.

· Στην συνέχεια, και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ζωγραφίζοντας και οι ζωγραφιές τους θα δοθούν στα παιδιά των προσφύγων.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 10:30 π.μ.

Συγκεντρώνουμε κυρίως :

Από τρόφιμα : κονσέρβες ψαριού, καραμέλες για το λαιμό, ριζάλευρα, βρεφικές κρέμες, χυμούς, κρουασάν, γάλα εβαπορέ, μερέντες, μπισκότα, νερά, πιρούνια πλαστικά.

Από άλλα είδη : οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, ατομικά σφουγγάρια μπάνιου, σαμπουάν, σαπούνια, πάνες για μωρά, σερβιέτες, χαρτί υγείας, κάλτσες, αθλητικά παπούτσια, σκουφιά, κασκόλ, μπουφάν, πετσέτες, γάντια μιας χρήσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
Κάποιοι, πληρωμένοι κονδυλοφόροι της διαπλοκής, χάρηκαν στην είδηση πώς ο Θέμης Μπαλασόπουλος αποχωρεί από Γραμματέας της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής στους Ο.Τ.Α.», πλειοψηφούσα παράταξη στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εδώ και πολλά χρόνια, με τη σημερινή της μορφή ή ως πρώην Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α.

Φαίνεται πώς το είχαν μεγάλο άγχος, γιατί ο Θέμης Μπαλασόπουλος δεν χαρίστηκε σε κανέναν, δυσαρέστησε τα «αφεντικά» που νόμισαν πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει και αυτή «τσιφλίκι» τους, δίδοντας μάχες για την προάσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. και την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών.

Όσοι όμως πιστεύουν πως... απαλλάχθηκαν, πλανώνται πλάνην οικτράν. Γιατί ο Θέμης Μπαλασόπουλος παραιτήθηκε από Γραμματέας της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής στους Ο.Τ.Α.», αλλά συνεχίζει με τη μαχητικότητα, την αγωνιστικότητα και τη συνδικαλιστική του εμπειρία να αντιπαλεύει όσους στοχοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση ως Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θέση που κατέχει από το Δεκέμβριο του 2013, ως επικεφαλής της παράταξης «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή».

Γιατί επίσης, επί των ημερών του, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετατράπηκε στην πιο ισχυρή και αγωνιστική Ομοσπονδία στο Δημόσιο. Μία παρακαταθήκη εξαιρετικά σημαντική και βάση για τη συνέχιση των αγώνων κατά των επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, αποχωρεί από Γραμματέας της αλλά και την Διοίκηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το κεφάλι ψηλά, γιατί η παράταξη της οποίας ήταν επικεφαλής διατήρησε και διατηρεί τις δυνάμεις της, παρά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν οι άλλες παρατάξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Δημοσίου.

Το μένος και η συνήθεια εκτόξευσης λάσπης θαμπώνουν τα όργανα της διαπλοκής. Αρνούνται να δεχθούν πώς ο κόσμος τους φτύνει αλλά αυτοί νομίζουν ότι βρέχει...

Αθήνα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ (πάλι δικαιωνόμαστε που λέμε ότι δεν είναι συμφέρουσες)

Προαιώνιος καυγάς στο Χαλάνδρι για τις "μεγάλες εργολαβίες".

Η διαδικασία των "μεγάλων εργολαβιών" είναι συμφέρουσα γιατί παίρνεις μεγάλες εκπτώσεις" λένε χρόνια τώρα αρκετοί αυτοδιοικητικοί - θύματα των εντυπώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Ρούσσος. 
 
"Πετυχαίνονται μεγάλες εκπτώσεις" σου λέει. 
Διαβάστε το σημερινό άρθρο του aftodioikisi.gr που αναδημοσιεύουμε. Χρόνια τα λέει στα δημοτικά συμβούλια ο Νταβίας, τα είπε και στην οικονομική επιτροπή αλλά  .....  
 
Κατ' αντιστοιχία τα ίδια συμβαίνουν και στους δήμους.
 
Πώς το Δημόσιο πληρώνει πανάκριβα τα… «φθηνά» έργαΤα φθηνά δημόσια έργα, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρουν οι ανάδοχοι, είναι ενίοτε τα ακριβότερα, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), που παρουσιάστηκε χθες.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον οικονομολόγο Γ. Γιάνναρο, περιλαμβάνει και πλήθος περιπτώσεων οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό π.χ. 100 εκατ., ανατέθηκαν με έκπτωση 50%, δηλαδή για 50 εκατ. ευρώ, και τελικά κόστισαν 200 και 300 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα είναι ακόμα σε εξέλιξη, μολονότι έχουν μεσολαβήσει 4 και 5 χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης!

Τα στοιχεία προέρχονται από δείγμα 706 έργων που δημοπρατήθηκαν την τελευταία 15ετία, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, και δείχνουν πως ένα στα τρία έργα ανατίθεται με έκπτωση μεταξύ 40% και 60%. Ακριβώς σε αυτά τα έργα καταγράφονται και οι μεγαλύτερες υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Ανατέθηκαν δηλαδή στον απόλυτο μειοδότη, ο οποίος υποτίθεται πως θα κατασκεύαζε με πολύ χαμηλότερο κόστος και τελικά το δημόσιο επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερα ποσά. Τα ίδια έργα παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες παραβιάσεις χρονοδιαγραμμάτων όπως προαναφέρθηκε.
Ο κ. Γιάνναρος παρουσίασε το παράδειγμα ομάδας τεσσάρων οδικών έργων προϋπολογισμού δημοπράτησης 526 εκατ. ευρώ, τα οποία ανατέθηκαν με κόστος 384,2 εκατ. ευρώ. Τελικά, μέσω δύο εργολαβιών-«σκούπα» γιατί είχαν μείνει στη μέση, το τελικό κόστος για το δημόσιο εκτοξεύθηκε στα 555,7 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και το επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος για το δημόσιο, τότε η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 600 εκατομμύρια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο.
Στην περίπτωση ενός σιδηροδρομικού έργου, το δημόσιο πάλι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο». Προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε με τεράστια έκπτωση και κόστος μόλις 110 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα το δημόσιο έχει πληρώσει 348 εκατ. ευρώ, χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί!
Σύμφωνα με τη μελέτη, «το Σύστημα Παραγωγής ΔΕ παρουσιάζει διαρθρωτικά προβλήματα, οι αλλαγές των συστημάτων δημοπράτησης δεν εξομάλυναν τη συνολική διαδικασία, αφού ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός (μελέτες – χρονοπρογραμματισμός – παρακολούθηση έργων) δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις».
Επιπλέον, όπως γράφει το euro2day.gr, «δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς η έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού (στοχοθεσία – προδιαγραφές – τιμές – μελέτες) και οι Αναθέτουσες Αρχές δεν είχαν επαρκή τεκμηρίωση του κόστους».
«Η Μειοδοσία, χωρίς υποστήριξη με κατάλληλα εργαλεία, επιδείνωσε το πρόβλημα. Η αυξημένη εγγυοδοσία δεν αντιμετώπισε της υπέρμετρες εκπτώσεις, αντίθετα παρουσιάστηκαν: υπερβάσεις κόστους – συμπληρωματικές συμβάσεις που χρησιμοποιούνταν για να καλυφθούν ατέλειες – προβλήματα σχεδιασμού (απαλλοτριώσεις, γεωτεχνικές – αρχαιολογικές έρευνες, αδειοδότηση χώρων εναπόθεσης προϊόντων, καθαιρέσεων & εκσκαφών, κ.λπ.)».
Τέλος, «η μη ολοκλήρωση εργολαβιών σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε νέες συμβάσεις τύπου «σκούπα», με σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος, ξεπερνώντας συνήθως τον προϋπολογισμό, και με χρόνους υλοποίησης σημαντικά μεγαλύτερους από τους προγραμματισμένους. Η διάρθρωση του ΜΕΕΠ και ο τρόπος ελέγχου – διατήρησης των εταιρειών δεν εκσυγχρονίστηκε. Πλήθος εταιρειών κατέληξε με προβλήματα οικονομικά μέχρι διάλυσής τους».

Πλήρης επιβεβαίωση της aftodioikisi.gr: Απελευθερώνονται οι προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες


Την απελευθέρωση προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία “σχετικά με το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε, πως θα δοθεί η δυνατότητα εκ νέου παράτασης μέχρι τέλος του 2016, των Συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα που παρατάθηκαν με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 μέχρι το τέλος του 2015″.

Να σημειωθεί ότι η aftodioikisi.gr είχε γράψει από τον Οκτώβριο ότι πρόκειται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα.

Όπως είχε σημειώσει η aftodioikisi.gr η απελευθέρωση των προσλήψεων θα αφορά σε πρώτο στάδιο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι, για παράδειγμα οι πρώην ΔΕΚΟ, ο ΕΟΦ κ.α. Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Θα υπάρξουν όμως συγκεκριμένοι περιορισμοί. Κάθε οργανισμός θα μπορεί με βάση τα έσοδα που εισπράττει, να προγραμματίζει μελλοντικές προσλήψεις του, με όριο συγκεκριμένο ποσοστό-πλαφόν, που θα συμφωνηθεί με το υπουργείο.

Πράγματι, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκρίνει για το 2016 την απελευθέρωση των προσλήψεων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ σε υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και σε μουσικούς στα ωδεία.

Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να ανανεώσει για το 2016 τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη του 2015 με νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου.


ΣΧΟΛΙΟ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ! ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ!