Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Δ. Πατρέων: ΕΔΕ για κακοδιαχείριση στα 2 δημοτικά νεκροταφείαΣοβαρές ενδείξεις για αδιαφανείς διαδικασίες και κακή διαχείριση προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Δήμου Πατρέων, την αλλαγή των προϊσταμένων των δύο Δημοτικών Νεκροταφείων και τις επισκέψεις- αυτοψίες του δημάρχου Πατρέων κ. Γ. Δημαρά στο Α΄ και Β’ Δημοτικά Νεκροταφεία.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, ο κ. Δημαράς διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος σχετικά με τη διαχείριση όλων των τομέων των δύο Δημοτικών Κοιμητηρίων σε βάθος χρόνου τουλάχιστον πέντε ετών και να αποδοθούν oι όποιες ευθύνες υπάρχουν και σε όποιον και αν ανήκουν.

http://www.aftodioikisi.gr/, 19/8/2013

Με συνδρομή ιδιωτών η «χαρτογράφηση» του Δημοσίου


Με συνδρομή ιδιωτών η χαρτογράφηση του Δημοσίου

Ακόμη και στη συνδρομή ιδιωτών θα προστρέξει το προσεχές διάστημα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας, εντός χρονοδιαγραμμάτων, τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. 

Το Δημόσιο όμως φαίνεται εξακολουθεί να αποτελεί "terra incognita" για τους ιθύνοντες, που προσβλέπουν στην τεχνογνωσία ιδιωτικών εταιριών, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» Υπηρεσίες και προσωπικό, ώστε εν συνεχεία να μπορέσουν, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων που θα συλλεγούν, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της "κρατικής μηχανής". 

Ενόψει του νέου ελέγχου από την Τρόικα, τον προσεχή Σεπτέμβρη, και με δεδομένη τη δυσαρέσκεια των ελεγκτών, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιουνίου, για τους ρυθμούς υλοποίησης των δεσμεύσεων, στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το τελευταίο που θα επιθυμούσε η Κυβέρνηση, θα ήταν να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με μία «κόκκινη κάρτα».

Ο χρόνος που απομένει άλλωστε μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι μέχρι το τέλος του έτους είναι πραγματικά λιγοστός, με δεδομένο μάλιστα ότι, τον περασμένο χρόνο οι διαδικασίες δεν κινήθηκαν με την ταχύτητα που έπρεπε. 

Και μπορεί οι αριθμοί για το «πρώτο κύμα» του Φθινοπώρου να έχουν ήδη εντοπισθεί, μέσω του πλεονάζοντος προσωπικού των Υπουργείων, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποκτήσει «ονοματεπώνυμο» αφού δεν έχει γίνει η αξιολόγηση. 

Όσο για το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας, εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού ουδείς τολμά να αναφέρει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων απομακρύνσεων, την ώρα όμως, που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – από όπου και αναμένεται να προέλθουν μέσω αξιολόγησης οι πλεονάζοντες – όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες, αλλά ούτε καν τα κριτήρια της αξιολόγησης του προσωπικού έχουν ανακοινωθεί.

Ειδικότερα, οι επιτελείς της "Βασ. Σοφίας" αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου, στην αποτύπωση – μέσω αναλύσεων – της πλήρους εικόνας του Δημοσίου. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την ανάθεση του έργου «ο σκοπός της ανάλυσης θα είναι η χαρτογράφηση του Δημοσίου τομέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ), η οποία θα περιλαμβάνει μία σειρά από στατιστικά στοιχεία, τόσο σε επίπεδο συνολικού Δημοσίου τομέα όσο και επιμέρους υπουργείων, φορέων, κ.λπ.».

Αν και από το Υπουργείο διευκρινίζουν πως ο ανάδοχος του έργου σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει το δυναμικό του Υπουργείου, και θα προσφέρει υπηρεσίες, με βάση της οδηγίες και κατευθύνσεις που θα του δοθούν από αυτό, ωστόσο η συνδρομή του ιδιώτη θεωρείται αποφασιστικής σημασίας καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Το ίδιο το υπουργείο άλλωστε, με δεδομένο – όπως λέει – ότι «η επίτευξη των μνημονιακών υποχρεώσεων θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για την χώρα», στο σκεπτικό της απόφασης παραδέχεται πως «για την επίτευξη των στόχων της κινητικότητας, της ολοκλήρωσης των σχεδίων στελέχωσης και της πραγματοποίησης των γενικότερων μεταρρυθμιστικών δράσεων, εντός των εξαιρετικά πιεστικών χρονικών περιθωρίων, κρίνεται απαραίτητη η άμεση μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, η διάθεση επιπρόσθετου ειδικευμένου προσωπικού και η παροχή νέων εξειδικευμένων εργαλείων καθώς και η προσαρμογή των υφιστάμενων διαθέσιμων εργαλείων στις σημερινές ανάγκες της Ελληνικής πραγματικότητας». 

Προσθέτει δε, πως «η ενίσχυση των ομάδων με αναλυτικές δυνατότητες υψηλού επιπέδου και αντίστοιχη εμπειρία στην ταχεία επεξεργασία δεδομένων, αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση και στο ακέραιο ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα, που αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των μνημονιακών μεταρρυθμιστικών δράσεων». 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι, από το Υπουργείο ζητείται «ο ανάδοχος του έργου να είναι αξιόπιστος εταίρος πολλών Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, με εμπειρία και αποδεδειγμένη ικανότητα να θέσει υπό άμεση επιχειρησιακή εφαρμογή, έργα αναδιοργάνωσης του Δημοσίου τομέα μεγάλης κλίμακας και υψηλής πολυπλοκότητας».

Ποιό ακριβώς όμως είναι το έργο στο οποίο καλείται να συνδράμει ο ιδιώτης, ώστε η σημασία του να κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας; Αν και δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλούσε σωρεία αντιδράσεων και ένα ακόμη λόγο ξεσηκωμού των υπαλλήλων, ωστόσο ο ρόλος του και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι σημαντικός, καθώς θα ελέγχει τα στοιχεία που παραδίδονται από τα υπουργεία, αναφορικά με τα πλάνα στελέχωσης, αλλά και τη διαδικασία εντοπισμού πλεοναζόντων.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος του έργου θα κληθεί να υποστηρίξει το Υπουργείο στην εκτέλεση των εργασιών που θα σχετίζονται με την ανάλυση στατιστικών και επιχειρησιακών δεδομένων καθώς και την αξιολόγηση των παραδοτέων από τα υπουργεία (π.χ. σχέδια στελέχωσης).

Η υποστήριξη αυτή θα περιλαμβάνει:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΔΣΑ για την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου ΕΛΣΤΑΤ: Ζητά παραδειγματική τιμωρία ακόμα και των δικαστικών λειτουργών που επιχείρησαν να συγκαλύψουν!Επιστολή – βόμβα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του προέδρου Γιάννη Αδαμόπουλου (που για άλλη μία φορά κρατά Θερμοπύλες τιμώντας όσους τον τίμησαν) προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου!
Ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων επιχείρησαν να καλύψουν το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, με τρόπο κατηγορηματικό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Εύγε για άλλη μία φορά στον Γιάννη Αδαμόπουλο. Διαβάστε:

Προς
Την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ως γνωστόν, ήδη από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αφορούν παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα, μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, και τη συνακόλουθη επιβολή στη Χώρα μας σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

Η αποτελεσματική αντίδραση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών και η διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης, από τους τότε Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, για την άσκηση ποινικών διώξεων – και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος – κατά των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΔΗ"


"ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΗΑΡ ΤΖΕΤ ΚΑΙ ΜΕ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΟΤΟΣΤΟΠ"

Και τώρα που τον παραιτήσατε, μήπως - λέω μήπως - πρέπει να επανεξεταστεί η πώληση του ΟΠΑΠ ή δεν χρειάζεται;

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΕΥΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ
Απορίες ενός μελλοντικού αστέγου: Αν είναι να πουλήσουν το χρέος μου σε funds έναντι ευτελούς αντιτίμου, γιατί δεν το πουλάνε σε μένα με αυτή την τιμή;
Ρεπορτάζ του Πέτρου Κατσάκου στη σημερινή Αυγή (17/08/2013)
«Ώς εδώ! Δεν θα μας πάρουν και το σπίτι» είναι η οργισμένη αντίδραση της πρώτης αυτοοργανωμένης ομάδας πολιτών από την Κεφαλονιά, που πριν από λίγες ημέρες κάλεσε όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα, όσους χρωστάνε σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς και απειλούνται με την απώλεια του σπιτιού και της περιουσίας τους. «Δεν είμαστε μόνο ένας αριθμός φορολογικού μητρώου. Είμαστε άνθρωποι αποφασισμένοι να σταματήσουμε τη σχεδιασμένη καταστροφή, πριν φτάσει στην τελευταία ζώνη άμυνας που θα είναι τα σπίτια και η γη μας». Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που έχουν καταχωρηθεί στα λεγόμενα «κόκκινα» βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο των τραπεζών, της τρόικας και της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες θέλουν -παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης- ξένα distress funds να πολιορκούν τις τράπεζες για να αγοράσουν σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα funds αγοράζουν δάνεια στο 5%-50% της αξίας τους και στη συνέχεια δημιουργούν ένα μεγάλο «καλάθι» ακινήτων από διάφορες περιοχές (δηλ. μικρές εργατικές κατοικίες στο Πέραμα, το Χαϊδάρι, ή την Πετρούπολη, αλλά και βίλες στην Εκάλη και ακριβά διαμερίσματα στη Γλυφάδα), το οποίο τιτλοποιούν και μεταπωλούν σε μεγάλες εταιρείες real estate. Σταδιακά, λοιπόν, μετά οι εταιρείες αυτές πωλούν όσα ακίνητα είναι πιο ελκυστικά και εισπράττουν μεγάλες υπεραξίες που καλύπτουν με το παραπάνω πιθανές απώλειες από λιγότερο ή καθόλου ελκυστικά ακίνητα. Ο ισπανικός εφιάλτης έρχεται και στην Ελλάδα Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80%, πρώτη βρέθηκε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια. Με την ανεργία τότε στο 26,2%, πάνω από 400.000 κατοικίες κατασχέθηκαν ενώ 50.000 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012. Το τραγικότερο όλων όμως ήταν πως σε επιδημία εξελίχθηκαν οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγούνταν σε εξώσεις από τα σπίτια τους. Τα ισπανικά ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα περιέγραφαν ασύλληπτες καταστάσεις. Οικογένειες που τους έκαναν έξωση ζούσαν στις εισόδους των πολυκατοικιών, άλλες εξελίσσονταν σε καταληψίες στέγης για να βγάλουν τον χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν άστεγοι που ζούσαν σε γέφυρες και σε οικοδομές. Ενώπιον των καυτών κοινωνικών προβλημάτων, η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε στα τέλη της χρονιάς να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας. Τα μέτρα που πάρθηκαν λίγο-πολύ προσδιορίζουν αυτό που θα γίνει και στην Ελλάδα. Δηλαδή οι αποφάσεις εξαίρεσης από τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία αφορούσαν οικογένειες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 19.200 ευρώ, που είχαν τρία παιδιά ή ένα παιδί κάτω των 3 ετών ή που φιλοξενούσαν εξαρτώμενα άτομα. Επίσης μέριμνα υπήρξε για μονογονεϊκές οικογένειες ή για τους ανέργους. Αυτές περίπου θα είναι και οι ρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, καθώς πλέον δεν θα αποτραπούν οι πλειστηριασμοί. Το όριο εισοδήματος μάλιστα που μελετάται είναι τα 15.000 ευρώ, αν και υπάρχει μάλλον περιθώριο μεγαλύτερου ετήσιου ποσού ανά οικογένεια. Στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 70% ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 20.000. Αν αύριο αφήνονταν χωρίς καμία άλλη κοινωνική ρύθμιση ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί, θα έβγαιναν στο σφυρί 110.000 ακίνητα μονομιάς. "Οι βουλευτές θα μας βρουν απέναντί τους" Δεν είναι λίγοι πάντως οι βουλευτές της μνημονιακής συγκυβέρνησης που αισθάνονται ήδη άβολα στο ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών προειδοποιεί: «Εμείς δεν θα ταλαιπωρήσουμε τους Έλληνες πολίτες διαδηλώνοντας και κλείνοντας την Ομόνοια και το Σύνταγμα. Εμείς θα στοχοποιήσουμε κοινωνικά και πολιτικά όποιον βουλευτή ή υπουργό είτε φέρει είτε ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο και είμαι συγκεκριμένος. Την κοινωνία δεν θα την ταλαιπωρήσουμε, όμως θα ταλαιπωρήσουμε και θα πετάξουμε έξω από την πολιτική ζωή 100 ή 200 άτομα που θα επιχειρήσουν να φέρουν αυτό το σχέδιο νόμου και να το ψηφίσουν». Έτοιμες να ξεπουλήσουν όσο όσο οι τράπεζες Με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται ήδη στο 29%, οι ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες ψάχνουν τρόπο να πουλήσουν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και, ειδικότερα, τρόπο να εφαρμόσουν το ιρλανδικό μοντέλο πουλώντας τα ακίνητα με προκαταβολή μόλις του 30% της αξίας τους και εξοφλώντας το υπόλοιπο 70% σε 5 - 7 έτη. Πρόκειται για το μοντέλο πίστωσης από τον ιδιοκτήτη (vendor finance) που εφαρμόζει η ιρλανδική National Asset Management Agency (ΝΑΜΑ) η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 ως bad bank και προικοδοτήθηκε με προβληματικά δάνεια ονομαστικής αξίας 74,2 δισ. ευρώ, τα οποία απέκτησε με έκπτωση 57%, καταβάλλοντας δηλαδή 31,7 δισ. ευρώ. Μαζί με αυτά πήρε και τα ακίνητα: 2.000 μονοκατοικίες, 6.000 διαμερίσματα, 143 ξενοδοχεία, 20 γήπεδα γκολφ και 180 εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός εξηγεί πώς θα γίνει αυτό: «Έχουμε παρατηρήσει το φαινόμενο δανειακές συμβάσεις Ελλήνων πολιτών πάσης φύσεως να έχουν αγοραστεί από εταιρείες ειδικού σκοπού που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό στο Λουξεμβούργο, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Αμερική. Οι δανειακές αυτές συμβάσεις δεν αγοράζονται στην ονομαστική τους αξία. Δηλαδή, αν έχουμε ένα δάνειο το οποίο είναι 30 χιλιάδες ευρώ, η τράπεζα το πουλάει τοις μετρητοίς σε πολύ χαμηλότερο αντίτιμο, δηλαδή 5 χιλιάδες ευρώ. Ο καινούριος αγοραστής, που είναι ειδικού σκοπού και είναι νομικό πρόσωπο ξένου δικαίου, επισπεύδει πλειστηριασμό και από τις 5 χιλιάδες που αγόρασε το δάνειο εισπράττει πολλαπλάσια χρήματα». Απορίες ενός μελλοντικού άστεγου Ο Θανάσης Καρποδίνης, άνεργος εδώ και επτά μήνες, δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την τράπεζα στην οποία χρωστά το στεγαστικό δάνειο που αδυνατεί πλέον να πληρώσει και παρακολουθεί με τρόμο τα κυβερνητικά σενάρια των τελευταίων ημερών. «Διαβάζω στις εφημερίδες για αυτές τις εταιρείες ειδικού σκοπού που θέλουν να αγοράσουν από την τράπεζα το δάνειό μου, αλλά, όταν ρωτάω τους δικηγόρους που με απειλούν καθημερινά, δεν λένε λέξη. Αν είναι να πουλήσουν το χρέος μου σε κάποιους Γερμανούς έναντι ευτελούς αντιτίμου, γιατί δεν το πουλάνε σε μένα με αυτή την τιμή;» είναι η απορία του 48χρονου άνεργου από το Περιστέρι. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δανειολήπτες δεν είναι ενημερωμένοι και δεν τους είχε αναγγελθεί αν το δάνειό τους έχει ή πρόκειται να δοθεί ως Πλασματικό Ενέχυρο. Οι τράπεζες αναζητώντας ρευστό εκδίδουν ομολογιακά δάνεια με τις μελλοντικές απαιτήσεις από τα δάνεια των οφειλετών τους. Το ποιο δάνειο έχει τιτλοποιηθεί και έχει εκχωρηθεί η απαίτησή του μπορεί να το μάθει κανείς μόνο αν αναζητήσει ο ίδιος πληροφορίες στο Ενεχυροφυλακείο, το οποίο κατοικοεδρεύει στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Αυτό βέβαια που δεν θα μάθει είναι το ποσό στο οποίο το δάνειό του εκχωρήθηκε σε τρίτους και φυσικά κανείς δεν θα του απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε η ευκαιρία στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του σε μικρότερο κόστος. Εάν για παράδειγμα ένα δάνειο των 25.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους έχει πωληθεί 3.000 ευρώ σε κάποιο fund του εξωτερικού, γιατί δεν ενημερώθηκε ο δανειολήπτης ώστε να το εξαγοράσει με το ίδιο αντίτιμο;

Πηγή: Αυγή