Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Δελτίο Τύπου Απόστολου Κακλαμάνη


 Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φέρει διεθνώς το "στίγμα" της χώρας με την τερατώδη φοροδιαφυγή κεφαλαίων, που μεταφέρθηκαν προ και κατά τη διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό.

Ο υπουργός κατά της διαφθοράς και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το "ξέπλυμα", κ. Νικολούδης, δήλωσε στις 20 Ιουλίου, ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του κ. Αλεξιάδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και πρώην συνδικαλιστή του κλάδου των εφοριακών, στην πολλοστή, κατά τα τελευταία χρόνια, σύσκεψη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα εξής: "Ξέρουμε και τα πρόσωπα και τα ποσά".

Ο κ. Νικολούδης, είναι μια από τις ολίγες επιτυχείς επιλογές του κ. Τσίπρα, γνωστός για την ευσυνειδησία του και, κυρίως, την αποτελεσματικότητά του, αν δεν τον …καταργούν, όπως έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ερωτάται, λοιπόν: Ποιοι και χάριν ποιων μεγαλοφοροφυγάδων συνεχίζουν, με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες αναποτελεσματικών - και επιλεκτικών, προφανέστατα - ελέγχων, να αρνούνται τη μόνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυριότερου, μαζί με την πολιτική διαφθορά αιτίου της παρακμιακής κατάστασης στην οποία περιέρχεται η  χώρα;

Γιατί, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίζει και η σημερινή, υπό τον κ. Τσίπρα, να αρνείται την πρόταση όπως, κατ' εφαρμογήν του άρθρου 65 της Συνθήκης της ΕΕ,  νομοθετήσει (μαχητό) τεκμήριο, ανάλογο των τεκμηρίων διαβίωσης, επίσης μαχητών, για μεγάλα κεφάλαια καταθέσεων, που έχουν "παρκαριστεί" στο εξωτερικό και με το οποίο θα φορολογηθούν, ως μη δηλωθέντα στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει το αντίθετο;

Πολιτικό Γραφείο Απόστολου Κακλαμάνη
Σολωμού 58 - Αθήνα 10682
Τηλ.: 210 - 36.08.640, Fax: 210 - 33.04.405
E-mail: ak@apkaklamanis.gr
www.apkaklamanis.gr

Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον Νίκο Βούτση – Τι ζήτησαν οι ΠεριφερειάρχεςΣυνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση είχαν εχθές οι Περιφερειάρχες.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα θέματα του προϋπολογισμού και λειτουργίας των Περιφερειών. Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι αναγκαίοι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους που είναι η συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών, ο ηλεκτροφωτισμός, οι αποχιονισμοί, η άρση των καταπτώσεων καθώς και οι μεταφορές των μαθητών, η δακοκτονία και το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών.  Σε εν δυνάμει προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο γιατί έχουν αποδυναμωθεί παρά τις πρόσθετες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.
Η ΕΝΠΕ κατέθεσε στον Υπουργό αναλυτική μελέτη – πρόταση σχετικά με την «κατάργηση» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε αυτό να αποτελέσει ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία με ουσιαστική μείωση του χρόνου και του κόστους διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών. Η σχετική αναλυτική μελέτη-πρόταση της ΕΝΠΕ είναι αναρτημένη στο δικτυακό τόπο www.enpe.gr .
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η μισθοδοσία του προσωπικού θα συνεχίσει να καταβάλλεται όπως και σήμερα.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση. Βρήκαμε κοινούς τόπους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Περιφερειών, καθώς και προτάσεις που έχουμε υποβάλλει για το νέο νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε σύντομα να γίνουν οι αλλαγές αυτές ώστε τα αποτελέσματά τους να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία και συνέργεια ώστε να φτιάξουμε Περιφέρειες περισσότερο ευέλικτες  και αποτελεσματικές για το καλό των συμπολιτών μας.»

Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή Χρίστου Θεοδωρίδη από τον σημαντικό γερμανικό εκδοτικό οίκο De Gruyter


Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου
στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου ΘεοδωρίδηΤον Ιούνιο του 2015 κυκλοφόρησε στο Βερολίνο από τον σημαντικό για τις εκδόσεις του στον χώρο της κλασικής και μεσαιωνικής ελλήνικής φιλολογίας γερμανικό εκδοτικό οίκο De Gruyter ο τιμητικός τόμος εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη (Lemmata. Beitrage zum Gedenken an Christos Theodoridis) με την επιμέλεια συνεργατών και μαθητών του, κορυφαίων τώρα φιλολόγων (M. Tziatzi M. Billerbeck F. Montanari K. Tsantsanoglou). Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα επισημαίνει κανείς στις σελίδες 550-575 έναν κατάλογο «Νέων χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου», συνταγμένο από τον καθηγητή της ελληνικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σωτηρούδη και τον μοναχό Ζαχαρία Ξηροποταμηνό.
Ύστερα από τη δημοσίευση του τόμου Συμπληρωματικός Κατάλογος Ελληνικών Χειρογράφων Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους (426-557) (περιγραφή: Παναγιώτης Σωτηρούδης, - μοναχός Ζαχαρίας Ξηροποταμηνός) από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012 εντοπίστηκαν, κατά την τακτοποίηση των παλαιτύπων, εννέα χειρόγραφα μέσα σε κιβώτια. Επίσης, κατά τη συντήρηση όλων των χειρογράφων της μονής, κυρίως, βρέθηκαν και έξι σπαράγματα (δύο περγαμηνά και τέσσερα χάρτινα).
Τα σπαράγματα κρίθηκε σκόπιμο να ενταχθούν στους ήδη υπάρχοντες αριθμούς 554 (περγαμηνά) και 555 (χάρτινα), ενώ τα χειρόγραφα προστέθηκαν στη συλλογή με τους αριθμούς 558-566.
Η γενική κατάσταση των περγαμηνών φύλλων, που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα, είναι μέτρια έως κακή: η μία όψη, αυτή που είχε επικολληθεί στη στάχωση η σε άλλο φύλλο, είναι δύσκολο να διαβαστεί. Επιπλέον, τα φύλλα είναι ψαλιδισμένα, με κηλίδες υγρασίας, εξίτηλα κτλ.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα χάρτινα σπαράγματα 555η-ια, με εξαίρεση τον αρ. 555ια (που έχει συντηρηθεί): τα περισσότερα είναι εξίτηλα από τη μέχρι τώρα χρήση τους και από τις εργασίες αποκολλήσεως, παρουσιάζουν εκτεταμένες κηλίδες υγρασίας και είναι σητόβρωτα σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα χάσματα κειμένου. Πολλές φορές το κείμενο του ενός φύλλου έχει αποτυπωθεί στο άλλο, ώστε σε πολλά σημεία είναι σχεδόν αδύνατο να διαβαστούν. Πρόκειται για λυτά φύλλα η δίφυλλα που προέρχονται από διαφορετικούς κώδικες.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ